Trio con Brio på Schubertiaden. Den fænomenale Trio con Brio besøger igen Schubertiaden! Gå ikke glip af årets koncert i smukke Skt. Ibs Kirke. Trio con Brio kræver næppe nogen særlig præsentation for det faste Schubertiade publikum. De er Danmarks bedste Schubert trio fortolkere og har derfor fået en slags 'husorkester' status i Schubertiaden.
Mange medlemmer benyttede lejligheden til at møde dem på de tre 'tyvstarts-koncerter' i Den Sorte Diamant i København i foråret. Og på Schubertiadens åbningskoncert bliver der bliver spillet et populært Schubert værk, som på trods af populariteten ikke er på koncertplakaten så ofte — Forellekvintetten

Forellekvintetten, som måske er Schuberts mest elskede og kendte musik, blev skrevet på bestilling af en musik-entusiast i byen Steyr - amatørcellisten Sylvester Paumgartner. Steyr var sangeren Vogels hjemby, og han havde taget Schubert med på sommerferie i 1819. De boede i Paumgartners hus, og da han bestilte kvintetten var det en betingelse, at den havde en kvintet af Johan Nepomuk Hummel som forbillede. Hummels kvintet havde kontrabas med, så det gjorde Schubert også - erstattede altså den almindelige strygekvartet med en kvartet af violin, bratsch, cello og kontrabas. Plus klaver naturligvis.

I Schuberts eneste klaverkvintet er det ikke alene instrumentationen, der er usædvanlig, men også det, at der er fem satser - én mere end de sædvanlige fire. Men det, der gjorde musikken til Schuberts "største hit", var Paumgartners forslag: At komponisten i den 4. sats skriver en række variationer over sin egen sang fra tre år før: Die Forelle. At bruge egne sange som tema i kammermusikken var ikke så usædvanligt - Schubert gjorde det f.eks. også i kvartetten Døden og pigen og i Wanderer-fantasien, men måden, han gør det på i Forellekvintetten - de mange gentagelser, den lyse klang, let og ubekymret, perlende musik - gjorde kvintetten til musik, man aldrig glemmer.
Arrangeret af Franz Schubert Selskabet Danmark

Lør. d. 26. august 2017, kl. 19.30.
Sct. Ibs Kirke
(Entré: medlemmer: 120,00 alm. købere: 170,00 ungdomsbilletter: 60,00 antal i alt: 120)