Viser 20 events i Haderslev Kommune mellem 21. okt. og 19. nov. 2017

Pris: (Fri entré)
Hjemmeside: Se hjemmeside
VUC Syd Christian D. X's Vej 39, Haderslev
Forarbejdede fødevarer tilsættes ofte fosfor, og B-vitamin tilsætning overvejes. Og vi kan vel ikke få for meget af disse livsnødvendige stoffer? Jo, siger den nyeste forskning. Det kan måske slå vores krop ud af balance eller fremme vækst af kræftknuder Foredrag ved lektor i molekylær cellebiologi Pia Møller Martensen, Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet
og lektor i molekylær cellebiologi Lene Pedersen, Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet.

I dag er mange af de fødevarer, vi køber, forarbejdet, og de indeholder ofte flere forskellige tilsætningsstoffer. Det ligger os nært at holde øje med de tilsætningsstoffer, som ikke er naturlige for kroppen, men hvad mange ikke ved er, at der tilsættes mineraler og vitaminer til en del gængse fødevarer - mineraler og vitaminer som allerede findes i tilstrækkelige mængder i en afbalanceret kost. Det er en udbredt opfattelse, at man "ikke kan få for mange mineraler og vitaminer", og at det derfor er harmløst at tilsætte disse til fødevarerne. I foredraget dykker vi ned i to eksempler, hvor forskningsresultater vækker bekymring mht. forarbejdede fødevarer: tilsætningen af fosfor og berigelsen med B-vitaminet folat.

Fosfor er billigt at producere og meget anvendt som tilsætningsstof i forarbejdede føde- og drikkevarer. Det gør dem "appetitlige" ved fx at påvirke struktur, saftighed, smag og farver. Fosfor som tilsætningsstof er let tilgængelig for kroppen, og nyere forskning tyder på, at mennesker i lande med vestlig livsstil risikerer at indtage fosfor i mængder, som rent faktisk forstyrrer kroppens fosfat-balance, og derved har en skadelig effekt.

Du vil også høre om de problemer, det kan give at berige fødevarer med B-vitaminet folat. Det er kendt, at mangel på folat under graviditet kan medføre rygmarvsbrok hos fostre, og at dette kan afhjælpes ved, at kvinder spiser vitaminpiller med folat (folinsyre) før graviditeten. Denne risiko for rygmarvsbrok har medført, at man i mange lande, fx USA, har indført krav om, at visse fødevarer skal beriges med folinsyre - en lov som interesseorganisationer også forsøger at indføre i Europa. Der er dog bekymring for, at et forhøjet indtag af folinsyre kan bidrage til øget vækst af små kræftknuder.

Hør om de nyeste forskningsresultater - herunder hvordan forskere bruger musemodeller i et forsøg på at klarlægge effekterne af fosfat-ubalance og folinsyreberiget kost.

Læs mere om foredraget, se billeder og læs om evt. pladsreservation

Foredraget streames live fra Aarhus Universitet og er led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet, hvis du vil tippes om kommende foredrag

Vitus Bering - en opdagelsesrejsende

Ons. d. 25. oktober 2017, kl. 19.30.
Pris: (Entré: 60 kr.)
Hjemmeside: Se hjemmeside
Museum Sønderjylland - Arkæologi Haderslev Dalgade 7, Haderslev
Foredrag ved arkæolog Orla Madsen om den kendte opdagelsesrejsende Vitus Bering, også kaldet Zarens danske Columbus

Højskole

Tor. d. 26. oktober 2017, kl. 10-12.
Sankt Severin Kirke Storegade 95, Haderslev

Smag på reformationen i Haderslev

Tir. d. 31. oktober 2017, kl. 18-21.
Pris: (Entré: 150,- pr. pers.)
Hjemmeside: Se hjemmeside
VUC Syd Christian D. X's Vej 39, Haderslev
Foredrag og reformationsmiddag. Før maden er der mulighed for at se udstillingen TRO! på Arkæologi Haderslev. Foredrag om reformationen i Haderslev og Tørning Len for 500 år siden ved overinspektør Lennart S. Madsen. Arr. i samarbejde med VUC
Pris: (Fri entré)
Hjemmeside: Se hjemmeside
VUC Syd Christian D. X's Vej 39, Haderslev
Hvorfor forsvandt neandertalere og denisovanere for mellem 20 og 60.000 år siden og hvorfor vandt vi - det moderne menneske - kampen? Er det den stærkeste der vinder den evolutionære udvikling eller afgør et samarbejde mellem individer udviklingsforløbet? Foredrag ved professor i bioinformatik, Mikkel Heide Schierup, Institut for Bioscience og Center for Bioinformatik, Aarhus Universitet og
professor i evolution, Trine Bilde, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet

Før pausen: Betydningen af vores indre neandertaler

For 100.000 år siden regerede neandertalerne og deres fjerne slægtning, denisovanerne, over Europa og Asien, mens det moderne menneske befandt sig i Syd- og Østafrika. Først senere begyndte det moderne menneske at vandre ud af Afrika for langsomt at kolonisere først Asien og dernæst Europa. Dette førte til en masse møder med neandertalere og denisovanere for mellem 20.000 og 60.000 år siden. Herefter uddøde begge arter. Vi vil gerne vide hvorfor de forsvandt og hvorfor vi - det moderne menneske - vandt kampen?

Vi har fundet en del af deres knogler. Fra dem kan vi med stor præcision bestemme sammensætningen af deres DNA og lære meget mere om disse menneskearter - hvordan de så ud og også lidt om hvordan de var. Specifikt kan vi se at de efterlod sig blivende spor i det moderne menneskes DNA da det ikke var usædvanligt med børn af blandede ægteskaber. Denne arv fra neandertalerne har både haft en positiv og en negativ betydning for vores egen overlevelse og er et rigtig godt eksempel på at evolutionen til en hver tid gør brug af de forhåndenværende søms princip. Foredraget kommer ind på, hvordan vores opfattelse af neandertalerne har ændret sig, hvorfor de uddøde og hvad de gav os.

Efter pausen: Samarbejde - hvordan løser vi dette evolutionære paradoks?

Samarbejde findes allevegne i dyreriget, ikke mindst blandt mennesker hvor det anses for en vigtig faktor i menneskets succes. Imidlertid er samarbejde i et evolutionært perspektiv lidt af et paradoks da alle dyr per definition er selviske og derfor ikke deltager i samarbejde medmindre de selv har fordel af det. Hvordan opstår så et samfund hvor man tilsyneladende yder hjælp og samarbejde til andre individer uden umiddelbart selv at drage fordel af det?

En af de mest avancerede former for samarbejde ses hos de sociale insekter. Her afstår nogle individer fra at reproducere sig selv. I stedet bruger de deres ressourcer eller yngelpleje på et andet individ i gruppen. Denne altruisme var et paradoks for Darwin fordi naturlig selektion per definition virker på de individer der har den højeste reproduktion. Hvordan kan evolutionen så frembringe sterile hjælpere?

Foredraget kommer ind på forskellige former for samarbejde og på hvilke evolutionære forklaringer vi har på samarbejde som en bæredygtig livsform.

Læs mere om foredraget, se billeder og læs om evt. pladsreservation

Foredraget streames live fra Aarhus Universitet og er led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet, hvis du vil tippes om kommende foredrag

Har du lyst til at hækle?

Ons. d. 1. november 2017, kl. 19.
Pris: (Entré: Standard 25 kr) Køb/bestil billet
Vojens Bibliotek Sundhedscenter Vojens, Rådhuscentret 7, Vojens
Kreativ aften ved Anni Bælum Hækleglade Anni Bælum giver anvisninger og tips, viser modeller og fortæller om internettets mange inspirerende hækleblogs. Mød op til en hyggelig aften i biblioteket, hvor vi også har kaffe på kanden.

Husk hæklenål, str. 3, 3,5 eller 4, samt bomuldsgarn i passende tykkelse.

Arrangementet er for voksne og større børn
Pris: (Entré: Standard 75 kr) Køb/bestil billet
Haderslev Bibliotekerne Bispebroen 3, Haderslev
Foredrag & musik Haderslev Bibliotek fejrer 500-året for Reformationen med et litterært-musikalsk møde mellem de to teologiske giganter: reformatoren Martin Luther og Søren Kierkegaard.

Kgl. skuespiller Paul Hüttel læser uddrag fra Martin Luthers reformatoriske hovedværk: Om de gode gerninger og Søren Kierkegaards religiøs-filosofiske hovedværk Kærlighedens Gerninger.

Mellem oplæsningerne spiller cellisten Cecilie Hyldgaard musik af henholdsvis Bach og Johann Walter

Foredrag med Julle og Tomse kendt fra TV

Tor. d. 2. november 2017, kl. 18.30.
Pris: (Entré: 145)
Hjemmeside: Se hjemmeside
Tørning Mølle Tørningvej 6, Tørning, Vojens
Oplev de 2 spasmagere Julle og Tomse alias Rasmus Juhl og Thomas Østergaard fra rigtige mænd 2 fortælle om hvordan det har været at være med i et populært TV program på DR1, om tiden i de yngre år og hvad der er fulgt efter, som ringridning i Agerskov Det bliver en aften med masser af sønderjysk humor og drillerier og stakkevis af gode historier. Det kan anbefales at få smurt grinemusklerne ind foredraget.

Julle, der i dag arbejder som slagteriarbejder, har været meget aktiv i undommen, bl. a. med ringridning. Men så fik Julle smag for de tyske øl, og det kunne ses på sidebenene. Så søgte DR TV et nyt hold til "Rigtige Mænd" og det var lige noget for Julle, om end det blev noget af en prøvelse, men det skal I høre mere om den 2. november.Med sig har Julle asfaltarbejderen Tomse, som var blevet tilmeldt "rigtige Mænd" af konen, som synes han var ved at blive lidt for stor. Tomse og Julle går rigtig godt i spænd sammen og det er blevet til masser af gode oplevelser og udfordringer sammen. Det bliver spændende at høre om alle deres oplevelser.
Billetter købes på 7450 7450 eller www.toerning-moelle.dk
Pris: (Fri entré)
Bispen Aktivitetshus Bispebro 3, Haderslev
Der findes intet uhelbredeligt, men en højere kraft, der kan hjælpe alle mennesker. Den er en del af alle religioner. Denne gamle viden bør mennesker kende igen, når de søger hjælp og helbredelse. Grundlaget er Bruno Grönings lære
Pris: (Fri entré)
Hjemmeside: Se hjemmeside
VUC Syd Christian D. X's Vej 39, Haderslev
Vores opfattede virkelighed er bestemt af den hukommelse og de sanser vi er udstyret med. Hør om hvor lille en del af vores omverden vi reelt opfatter og om de sære sanser der tillader nogle dyr en virkelighedsopfattelse der er meget langt fra vores egen Foredrag ved professor i sansefysiologi Peter Teglberg Madsen, Institut for Bioscience - Zoofysiologi, Aarhus Universitet.

Vi lever i en illusion; en illusion skabt af at vi sammenholder input fra vores sanser med medfødte og tillærte genkendelsesmønstre lagret i vores hjerner. Det betyder at den opfattede virkelighed fuldstændigt er defineret af de sanser et dyr er udstyret med og dets hukommelse og at dyr og mennesker med forskellige sanser derfor har meget forskellige verdensopfattelser: vores virkelighed er hvad vi sanser.

Dette foredrag vil kaste lys over hvor lille en del af vores omverden vi reelt opfatter ved hjælp af et stærkt begrænset sanseapparat, og hvor travlt vores hjerne har med at presse sanseindtryk ind i mønstre den kender.
Du vil også høre om de sære sanser; de sanser der tillader nogle dyr en virkelighedsopfattelse der er meget langt fra vores egen: slangers varmesyn, fugles magnetsans, flagermus' biosonar og hajers evne til at føle elektromagnetiske felter. Til sidst i foredraget vender vi blikket tilbage mod os selv: har vi sjette sanser?

Læs mere om foredraget, se billeder og læs om evt. pladsreservation

Foredraget streames live fra Aarhus Universitet og er led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet, hvis du vil tippes om kommende foredrag

Vælg periode

Vælg genre