Oplev Herlev

Printervenlig version

Oplev Herlev er din indgang til aktuelle kultur- og idrætstilbud og arrangementer som kan opleves i Herlev Kommune.

Dato

Genre

Søg

Vælg en eller flere genrer

  • Alle genrer
  • Nulstil

Viser 15 events

i Herlev Kommune mellem 2. feb. og 3. mar. 2023

"De tre musketerer" opføres af Figaros
9 FEB
Teater | Musical

"De tre musketerer" opføres af Figaros

Herlev Teaterbio, kl. 19.30.

Torsdag den 9. februar 2023, kl. 19.30.
Pris: Entré: Abonnent 175 kr, Løssalg 225 kr, Unge under 25 år 75 kr Køb/bestil billet
Arrangør: Herlev Teater
Eftermiddagshøjskole om Tove Ditlevsen
22 FEB
Diverse | Foredrag

Eftermiddagshøjskole om Tove Ditlevsen

Præstebro Kirke, kl. 13.

Onsdag den 22. februar 2023, kl. 13.
Forfatteren Tove Ditlevsen har fået fornyet aktualitet. Både Det Kongelige Teater og Folketeatret har opført nye teaterstykker om personen Tove Ditlevsen og hendes liv. Hendes romaner, digte og glemte og ukendte tekster udgives på ny i disse år. Udlandet har også fået øjnene op for Tove Ditlevsen og 45 år efter hendes død toppede hendes erindringer de internationale bestsellerlister.En af Tove Ditlevsens mest kendte romaner er "Barndommens gade". Hendes egen barndomsgade var Hedebygade på Vesterbro, og opvæksten her blev en drivkraft for hendes forfatterskab.Barndommen i arbejderkvarteret Vesterbro var med til forme hende som digter og menneske. Hun har skildret livet her i både romaner, noveller og i erindringsbøgerne "Barndom", "Ungdom" og "Gift".Vi ser nærmere på Tove Ditlevsens livshistorie med dens op- og nedture, herunder hendes 4 ægteskaber.Hvordan satte hendes eget liv sig spor i forfatterskabet? Hvorfor er hun stadig aktuel?
Kvantelivet med Henning R. Jensen
22 FEB
Diverse | Foredrag

Kvantelivet med Henning R. Jensen

Gammelgaard Kunst- og Kulturcenter, kl. 19:00.

Onsdag den 22. februar 2023, kl. 19:00.
Pris: Entré: 100 kr Køb/bestil billet
Henning R. Jensen trækker for tiden fulde huse i hele Danmark, og onsdag 22. februar kan du opleve hans opsigtsvækkende foredrag med baggrund i kvantefysikken her på Gammelgaard. Med afsæt i Albert Einsteins og Niels Bohrs kvantefysik og teorier om de universelle og gensidigt betingede energistrømme i vores univers beskriver Henning R. Jensen i et letforståeligt sprog, hvordan forbindelsen mellem den fysiske og den ikke-fysiske verden kan forklares ved hjælp af kvantefysikken.

Vi er skabere af vores egne liv via vores tanker, følelser og overbevisninger, fordi disse skaber og udsender en energi, som påvirker os selv og vores omgivelser. Fra kvantefysikken ved vi, at alt er energi, og derved er vi alle forbundne, da energier påvirker hinanden ligesom bølger, der mødes på havet.

Enhver tanke udsender energi i form af elektromagnetiske bølger fra hjernen, og på samme vis udsender hjertet elektromagnetiske bølger for enhver følelse. Ved at være bevidste om, hvordan vi agerer, bliver vi i stand til bedre at styre vores liv i den retning, vi ønsker.

Inden aftenens arrangement kan du indlede med en lækker middag i vores hyggelige café ved at bestille bord til kl 18 på tlf. 4452 5812. Denne aften serverer vi svampelasagne med portebello, champignon, aubergine, selleri, mozzarella og panko. Bechamel af parmesan og blomkål. Hertil en salat med stegte gulerødder og græskarkerner.

Du kan bestille billetter til arrangementet via Billetto HER.

Læs nærmere om den aktuelle udstilling HER
"W/hole" opføres af Samuel Gustavsson og Petter Wadsten
23 FEB
Teater | Skuespil

"W/hole" opføres af Samuel Gustavsson og Petter Wadsten

Herlev Teaterbio, kl. 19.30.

Torsdag den 23. februar 2023, kl. 19.30.
Pris: Entré: Abonnent 175 kr, Løssalg 225 kr, Unge under 25 år 75 kr Køb/bestil billet
Arrangør: Herlev Teater
Hvad Grønlands indlandsis lærer os (via livestream fra Aarhus Universitet)
28 FEB
Diverse | Foredrag

Hvad Grønlands indlandsis lærer os (via livestream fra Aarhus Universitet)

Herlev Teaterbio, kl. 19-21.

Tirsdag den 28. februar 2023, kl. 19-21.
Pris: Fri entré
Hør om hvad boringer ned i Grønlands indlandsis fortæller os om klimaet, skovafbrænding, vulkanudbrud m.m. i historisk og forhistorisk tid. De dybeste boringer ned i mere end 100.000 år gammel is giver viden om hvor meget havspejlet vil stige i fremtiden. Hør om hvad boringer ned i Grønlands indlandsis fortæller os om klimaet, klimaændringer, skovafbrænding, vulkanudbrud, industrialisering m.m. i historisk og forhistorisk tid. Via boringerne trækker forskerne søjler af is op, såkaldte iskerner. Disse iskerner viser fx at Indlandsisen har mistet masse de seneste tyve år som en reaktion på den globale opvarmning der er sket. Denne afsmeltning har bidraget til at det globale havspejl er steget. Hvor meget vil havspejlet mon stige i fremtiden? Det giver de dybeste boringer, der når flere kilometer ned i lag af is der er mere end 100.000 år gamle, en idé om. De dybeste boringer i Indlandsisen finder fx is fra den sidste mellemistid, dvs. fra 130.000 til 115.000 år siden, kaldet Eem-tiden. Dengang var der 5 C varmere over Grønland end i dag, og smeltning af Indlandsisen i Eem-tiden bidrog med 2 m til den tids stigning af havspejlet. På trods af den store afsmeltning lå der stadig en stor iskappe over Grønland i hele Eem-tiden. Vi kan lære af Eem-tiden da den er en vigtig analog til det klima vi vil få over Grønland allerede i år 2100.

Læs mere om foredraget, se billeder og læs om evt. pladsreservation

Foredraget streames live fra Aarhus Universitet og er led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som arrangeres af Aarhus Universitet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.
Hvis du vil modtage bonusmateriale og tippes om kommende foredrag, så følg foredragenes nyhedsbrev eller sociale medier.
"Pianoman`en fra New York" opføres af MusicalDanmark
2 MAR
Teater | Musical

"Pianoman`en fra New York" opføres af MusicalDanmark

Herlev Teaterbio, kl. 19.30.

Torsdag den 2. marts 2023, kl. 19.30.
Pris: Entré: Abonnent 175 kr, Løssalg 225 kr, Unge under 25 år 75 kr Køb/bestil billet
Arrangør: Herlev Teater
Vinens verden
2 MAR
Diverse | Foredrag

Vinens verden

Herlev Gamle Skole, 5 mødegange kl. 19.15-21.15.

Torsdag den 6. oktober 2022 til torsdag den 2. marts 2023, 5 mødegange kl. 19.15-21.15.
Fem foredrag -hvor vi får besøg af nogle af de "bedste" fra tidligere. Vi koncentrerer os om den "gamle vinverden" - Europa, men med en enkelt afstikker til det sydlige Afrika. Vi skal høre om og smage på gode vine udvalgt af de enkelte foredragsholdere/vinfolk. Hver gang smager vi på 6-8 vine, hvor der er god sammenhæng mellem pris og kvalitet. Du får historierne bag de enkelte vine og producenter - men også de gode "vinhistorier". Og som vanligt skal vi også høre om druesorter, jordbund, klimaforhold, vinifikation, smagning, opbevaring m.v. Alle "vinfolkene" har proptrækkeren klar og" snakketøjet" i orden
NB! Udgift til vin er inkluderet i prisen
Husk hver gang at medbringe min. 2 vinglas.


2022
6. okt. Franske vine v. Søren Vinding Kruse
"Bonjour". Frankrig er verdens største vinland. Og er landet med mest Calcaire
(kalksten)... det bedste til vinproduktion. Det er også landet med de mest restriktive regler for vinproduktion - på godt og ondt.
Fra Champagnes unikke bobler, til Loires berømte Sancerre, smukke Alsace med "rigtig Riesling ", og Bordeaux`s berømte Crú-er.
Bourgognes gamle kult Pinot Noir vinmarker, til kultvine i Rhone , ægte Malbec i Cahors og klasse rosé i Provence. Derpå videre til de nye stjerner i Frankrigs Catalonien. Søren vælger, hvad vi skal smage efter egne normer.
Frankrig kan det hele, Deres selvforståelse er enorm, og de mener de er de bedste.
Ganske ofte har de ret.

3. nov. Vine fra Norditalien/ Piemonte v. Jørgen Hansson, Piemonte vine
Piemonte i det nordvestlige Italien er hjemstedet for navne som Barolo og Barbaresco, Og det forbinder vi nok med nogle af Italiens fineste vine. Områdets renommé er uløseligt forbundet med dens hoveddrue Nebbiolo, og de bedste vine er da også lavet på denne drue. Men der er også andre gode vine fra regionen - fx rødvine fra området omkring Asti på Barbera - druen og flotte hvide vine fra Gavi i den østlige del. Så følg med på en tur til områder og byer, som Asti, Barolo, Barbaresco, Langhe m.v. Sidst, men ikke mindst skal vi "smage" på området - og det vil "Piemonte -Jørgen" sørge for.

2023
5. jan. Spanske vine - vinproduktion i 3000 år v. Lars Møller, The Wine Company
The Wine Company er helt fremme, når det gælder spanske vine. Der satses meget på Spanien. Her kan man få de bedste vine, når der ses på såvel pris som kvalitet - altså "value for money". Der satses i hovedsagen på vine fra de små producenter, der for det meste laver god vin til rimelige priser. Deres "huse" scorer da også typisk høje point, har en unik historie og er blandt de bedste i deres område
Spanien har de sidste 5-10 år været blandt de allermest berømmede vinlande blandt verdens bedste vinanmeldere. Der er faktisk mere end 60 dedikerede vinområder i landet - så der er meget andet end Rioja og Ribera del Duero og Tempranillo-druen.

2. feb. Sydafrika - på vej mod nye "vinhøjder" v. Jan Pedersen, Value Wine
Sydafrikanske vine ikke det, der er mest udbredt i Danmark. Men det er vine, der opnår stadig mere anerkendelse - og som derfor stadig øger deres salgstal. Så hvis du har smagt vine fra COOP (Spier), så vil du her kunne smage vine - såvel røde som hvide, der vil overraske positivt
Også internationalt bliver vinene herfra mere og mere udbredt - og får du fat i de bedste vine fra landet, så vil du opleve en "vinøs" glæde. Vi skal smage nogle vine, som Valuewine - som en stor "garageimportør"- selv har hjemtaget.
Vindyrkning i Sydafrika går langt tilbage i tiden - faktisk i mere end 350 år. Det er dog først i de senere år, at verden for alvor har fået øjnene op for de delikate sydafrikanske vine - ikke mindst fordi kvaliteten er hævet meget i de senere år-

2.mar. Tyske vine fra Baden v. Peter Larsen, Vinbutikken.dk, Roskilde
Interessen for tyske vine er fortsat stigende - specielt de tyske Pinot Noir vine (Spät-burgunder). Nogle sammenligner dem endog med vine fra Bourgogne - bare billigere. Historisk er tyske vine dog mest kendt for søde hvide- og dessertvine. Lavet på riesling i kvaliteter som. Spätlese eller Eiswein. I Europa var de dengang i højere kurs end næsten vinene fra f.eks. Bordeaux
Efter 1945 kunne Tyskland ikke mere afsætte deres dyre vine, og man begyndte derfor at producere masser af billig vin. Det er slut - og i dag er de tyske vine ved at genvinde deres tidligere position. I de sidste 30 år har tyske vinbønder og deres forening VDP fået vendt udviklingen. Det meste tyske vin bliver i dag produceret som tørre vine (på tysk "Trocken"). Der laves nu masser af kvalitetsvine - også efter økologiske eller biodynamiske metoder. Vi skal smage på tyske fremragende vine lavet på druer, du måske ikke kender så godt - men som kendetegner Baden-området

Underviser: . .
Hold: 3222211531
Dream City Burnin'
3 MAR
Musik | Rock/Pop

Dream City Burnin'

Karma Music, 20:00-23:00.

Fredag den 3. marts 2023, 20:00-23:00.
Pris: Entré: 290 kr
Kom og bliv blæst væk af de originale medlemmer fra 3 af 70'ernes største bands Vi glæder os til at byde jer velkommen til intimkoncert med Dream City Burnin', som består af Peter Ingemann, Søren Berlev, Kim Menzer og TømrerClaus. (Max 30 prs).
Senioruniversitet mandag
6 MAR
Diverse | Foredrag

Senioruniversitet mandag

Herlev Gamle Skole, 20 mødegange kl. 10-11.45.

Mandag den 12. september 2022 til mandag den 6. marts 2023, 20 mødegange kl. 10-11.45.
Alle er velkomne - så har du lyst til at opleve, snakke og diskutere, tage på studieture, møde fremmede, spændende mennesker m.v. så er dette noget for dig. NB!! Tilmeldinger til Seniorskolerne møderækker kan kun ske til hele rækken - ikke kun til enkelte arrangementer.
Hvor intet andet er anført, foregår arrangementerne i mødesalen Herlev Gl. skole, Herlev Bygade 92 B.
På nær ekskursionen er stedet hver gang Mødesalen, Herlev Bygade 92 B, 2730 Herlev

Mandag 12/9
Claus Hagen Petersen, Fra rock 'n' roll til pigtråd" - Et signalement af ungdomskulturen i 50erne og 60'erne
I slutningen af 1950'erne opstod en egentlig ungdomskultur her til lands. Claus Hagen Petersen fortæller om fænomenet, og om hvordan det kom til udtryk i rock- og pigtrådsmusikken. Der bliver også plads til en lokal afstikker til Herlev og et signalement af ungdomsmiljøet her i midt tresserne.

Mandag 19/9
Ole Schramm, Jazz i Danmark

Hvad er den danske guldalderjazz? Hvordan blev jazzen modtaget i Danmark? Fik besættelsen betydning for jazzen? Hvorfor var New Orleans musikken så populær i 1950'erne? Hvad var reaktionerne på den moderne jazz? Hvilke danske jazzmusikere og sangere har betydet noget for jazzen i Danmark? Hvordan har de amerikanske jazzmusikere påvirket jazzen i Danmark? Hvilken betydning har jazzen i dag? Få svar på det og meget andet i dette foredrag om jazz i Danmark.

Mandag 26/9
Sarah Sibbern, Mesopotamiens historie og kulturelle påvirkning på os i dag

Mesopotamien. Et finurligt ord, der beskriver et område med en rig fortid, der har afgørende indflydelse på, hvordan vi lever vores liv i dag. Vi undersøger hvilke tråde, der stadig binder os sammen med de oldtidsmennesker, der betrådte de første byer i oldtidens Irak. Vi dykker bl.a. ned i hvordan verdens første skriftsprog så ud, og hvad det blev brugt til i første omgang.

Mandag 3/10
Camilla Kornerup, FN's verdensmål

I 2015 skrev samtlige verdens lande i FN under på den største og mest omsiggribende aftale, der nogensinde er indgået på verdensplan. Frem mod 2030 skal vi arbejde på at løse de gigantiske sociale, økonomiske og miljømæssige udfordringer vores verden oplever i dag. Foredraget beskriver De 17 Verdensmål, og baggrunden for at vi fik dem. Vi skal høre om, hvordan verdens regeringer, kommuner og virksomheder arbejder på at finde løsninger på vores fælles globale udfordringer. Derudover skal vi høre om, hvordan vi selv - du og jeg, kan være med til at gøre en positiv forskel i vores egen hverdag, og medvirke til at vi kommer i mål med Verdensmålene
Camilla Kornerup er cand.mag. og foredragsholder og har interesseret sig for bæredygtighed både som konsulent og som rejsende i en række af verdens lande hvor klimaforandringerne har sat deres tydelige spor.

Mandag 10/10 Lone Holm, Vejen tilbage
Med afsæt i sin selvbiografiske bog "Vejen tilbage" fortæller Lone Holm om at vokse op med en mor, der var alkoholiker, og en stedfar, der med manipulation skabte et psykologisk fængsel og forgreb sig på hende. Som ung fik hun hjælp til at bearbejde de voldsomme oplevelser. En hjælp, der i bogen beskrives med udgangspunkt i dagbøger fra den tid.
Lones fortælling giver et unikt indblik i, hvilke tanker og følelser, hun gik med som barn. Med afsæt i sin personlige oplevelse løfter hun en flig af den komplekse psykologi bag overgreb og barnets reaktioner. Hun redegør for den rettidige hjælp, hun fik som ung, der betød, at hun kom videre med både uddannelse, arbejde og et godt liv. Undervejs er der inspirerende, konkrete eksempler på hvad, der hjalp hende, og hvordan det fik hende til at handle anderledes i sit liv på det tidspunkt.

Uge 42: Efterårsferie

Mandag 24/10
Pernille Ipsen, Syv liv i Rødstrømpebevægelsen

I årene 1970-1975 spredtes kvindebevægelsen og særligt den store spraglede Rødstrømpebevægelse med gevaldig hast og blev en af de vigtigste sociale bevægelser i Danmarkshistorien.
Med udgangspunkt i sin egen familiehistorie - de syv kvinder, hun kaldte mor - fortæller historiker og forfatter Pernille Ipsen om livet i midten af Rødstrømpebevægelsen. Hendes syv mødre mødtes på Femø kvindelejr i sommeren 1971 og var med til at besætte det første Kvindehus i København i efteråret 1971. De etablerede et kvindekollektiv ved siden af Kvindehuset og kastede sig helhjertet ind i kvindekampen med det ambitiøse mål at frigøre sig fra patriarkatet, skabe plads til nye måder at være kvinder på og derigennem lave en mere lige og retfærdig verden. Det viste sig at være et større arbejde, end de havde regnet med, men de nåede et langt stykke af vejen.
Forelæsningen er baseret på Pernille Ipsens kollektive biografi Et åbent øjeblik. Da mine mødre gjorde noget nyt (Gyldendal 2020).

Mandag 31/10
Sofia Gøbel,Byer og aktivisme: byen som ramme for social forandring

De sidste mange årtier har byer og urbane områder i høj grad dannet rammen om protestbevægelser og social aktivisme. Vores byer kan skabe gode forhold for nye måder at tænke på og har historisk set været dér hvor nye samfundstendenser er startet
I dette foredrag skal vi kigge på hvordan vores byer og deres indbyggere har været med til at skubbe til samfundets grænser og hvordan de på sin vis også gør det i dag. Vi skal snakke om arkitekturens og byrummets rolle i social forandring.
Sofia Gøbel er bachelor i landskabsarkitektur og byplanlægning og guide ved Dansk Arkitektur Center.

Mandag 7/11
Maia Lorentzen,Mænd der hader kvinder: Incels og radikalisering på internettet

I Danmark blev et planlagt skoleskyderi for to år siden med nød og næppe undgået. Den unge mand der planlagde at angribe flere skoler i Nordjylland identificerer sig som en såkaldt "Incel". Det betyder "ufrivillig cølibat", og dækker over et fællesskab af mænd der mødes på nettet og deler deres frustrationer over ikke at kunne "få fat" i kvinder. Den unge dansker var inspireret af blandt andet amerikaneren Elliot Rodger, der også var incel og i 2014 begik et masseskyderi hvor han dræbte seks mennesker og sårede 14. Elliot Rodgers angreb var en hævnaktion mod kvinder, som han følte sig afvist af, fordi han i en alder af 22 stadig var jomfru.
Maia Kahlke Lorentzen er forfatter og specialist hos kooperativet Cybernauterne, og hun har researchet og formidlet om den såkaldte "manosfære", som incelkulturen er en del af, i over 15 år. Til dette foredrag vil hun fortælle om incelkulturen på nettet, om online radikalisering af vrede unge mænd, og hvad vi som samfund kan lære af det og hvad vi kan gøre ved det.

Mandag 14/11
Lise Egholm, Fordi du skal

Lise Egholm er tidligere leder på en skole på Nørrebro. Hun vil fortælle om sit arbejde med de mange tosprogede børn fra alverdens lande
Kys, krav og kommunikation! Så enkelt er det faktisk! Lise elsker børn, men hun er ikke bange for at stille krav til dem - eller til deres forældre og lærere. Børnene skal lære noget - også dem som ikke har det hele med hjemmefra - mor og far skal være ordentlige forældre, og lærerne skal gøre deres arbejde. Lise siger tingene ligeud, nogle gange uden at være særlig politisk korrekt. Men målet er altid det samme: at give vores børn de allerbedste muligheder her i livet.

Mandag 21/11
Anne Hermann, Imperiets børn

Da FN kom til verden i 1945 oven på Anden Verdenskrig, pålagde det internationale samfund lande at give deres kolonier selvstændighed. Det betød, at Danmark skulle forlade Grønland. Det skete bare aldrig, og skiftende regeringer førte gennem 40erne og 50erne både grønlænderne og FN bag lyset for at bevare Grønland som en del af Danmark. Det gik hårdt ud over både den grønlandske kultur, det grønlandske sprog og ikke mindst de grønlandske børn.
I dette foredrag fortæller journalist og antropolog Anne den dramatiske og opsigtsvækkende historie om et af de mørkeste kapitler i dansk kolonihistorie og går tæt, hvad der skete, da politikere og embedsmænd besluttede at fordanske Grønland og gøre øen til en dansk landsdel. Det skete bl.a. ved at skjule sandheden om FN's retningslinjer for grønlænderne, ved at gå imod danske topjuristers klare anbefalinger og ved at skabe en række reformer, der skulle gøre grønlænderne mere danske.

Mandag 28/11
Dorrit Saietz, Adoption: Fra eventyrfortælling til slagmark

Antallet af adoptioner fra udlandet styrtdykker. Og mange voksne adopterede står i dag frem med kritik af et system, som de mener har frarøvet dem deres menneskerettigheder. Samtidig ønsker regeringen flere tvangsadoptioner af danske børn, men også det møder kritik.
Hør fortællingen om hvordan, den før så rosenrøde forestilling om adoption sank i grus. Og hvor peger udviklingen hen - for børn og for voksne, i Danmark og ude i verden?

Uge 49 - 52, Juleferie

Mandag 2/1
Bilal Al-issa, Palæstinas unge generation - Tragediens spirende håb

Besættelse, militær, undertrykkelse, vold og fængsling er en del af hverdagen for den unge generation i Palæstina. Det har i årevis været håbløsheden som har præget samfundet mit i en politisk fastlåst situation, en militær israelsk besættelse samt et dysfunktionelt palæstinensisk selvstyre.
Det seneste års begivenheder har man set en helt ny tendens, et fornyet håb er spiret frem i den unge generation. Hvem er dem unge generation i Palæstina? Hvor kommer håbet fra? Hvad er det den unge generation kæmper for og imod?

Mandag 9/1
Kim Ferrigno, Italien

Oplev en rejse til det vidunderlige Italien, når dansk-italieneren Kim Ferrigno levende fortæller om Amalfikysten, Italien, italienske forhold og ikke mindst om italienerne selv.
Kim Ferrigno er foredragsholder og tidligere rejseleder gennem 25 år. Kims familie kommer fra den lille hyggelige bjergby, Scala på Amalfikysten, hvor han tilbragte en stor del af barndommen i den danske institution og tidligere kloster San Cataldo

Mandag 16/1
Andreas Christiansen, Præst til lands og til vands

Andreas Christensen er til hverdag præst på Nørrebro i København, men en gang i mellem bliver han lånt ud til Forsvaret. Det har bragt ham til Irak, Afghanistan, Kosovo og Libanon og for nylig er han gået i land fra Fregatten Esbern Snare fra en piratjagt, der udviklede sig uventet på grund af Putins krig.
Andreas fortæller levende om livet på skibet og i felten samt om de tanker om krig og fred, der lever blandt soldater, pårørende og samfund.

Mandag 23/1
Udflugt til Heerup Museum


Mødested: Heerup Museum, Kirkesvinget 1, 2610 Rødovre

Tid: kl. 10
Billedkunstneren Henry Heerup (1907-93) har en unik plads i dansk kunsthistorie. Med sin karakteristiske stil satte han sit præg på datidens kunstscene, hvor især hans nyskabende skraldekunst og enestående bidrag til udbredelsen af grafik står som afgørende højdepunkter. I dag huskes Heerup for sit farverige, fantasifulde og symbolfyldte udtryk samt for sin karismatiske personlighed. Mange af hans bekendtskaber videregiver stadig anekdoter fra de mindeværdige år i haven på Kamstrupvej 96 i Rødovre.
Mennesket og kunstneren Heerup blev med andre ord folkeeje - med en ganske særlig plads i såvel voksnes som børns hjerter. Selvom vi kender ham så godt, denne Heerup, er der stadig et væld af uopdagede skatte at finde i fortællingen om hans liv og værk.
Efterfølgende er der frokost på Espehus Kro (drikkevarer er ikke inkluderet).

Mandag 30/1
Peter Kristensen, Vand i Danmark og Europa

Hvordan er tilstanden af grundvand, vandløb og søer? Bliver det bedre og hvad er nogle af fremtidens vandudfordringer? I foredraget fortæller biolog Peter Kristensen, pensioneret fra Det Europæiske Miljøagentur og Miljøministeriet, om udviklingen i miljøtilstanden i ferskvand og hvilke påvirkninger, der fører til dårligt vandmiljø.
Der inddrages resultater fra hovedstadsområde, fra Danmark og Europa. Igennem årene har der været mange tiltag for at forbedre vandmiljøet, har de virket, og hvor er behov for ekstra indsats? Hvad kan klimaændringer betyde for vandmiljøet, og hvor i Europa er der konflikter om brug af vandressourcen?

Mandag 6/2
Louise Koch, Kongernes kvinder

Bag enhver stor mand..
Vi kender alle historierne om kongerne - om politik og magt, om arvefølge, alliancer og skandaler. Men hvad med alle de kvinder, der gennem tiderne og ¬udfordringerne stod ved deres side?
Louise dykker ned i historien og mærker suset fra 600 års kvindelig kongehistorie med historier om dronninger og elskerinder. De kvinder, kongen giftede sig med eller havde affærer med uden for ægteskab. Hvad tænkte de, når det brændte på, hvad drømte de om, hvordan handlede de, og hvilke interesser havde de selv?

Uge 7, Vinterferie

Mandag 20/2
Mikael Rothstein, Religion i stenalderen

Arkæologer arbejder med at rekonstruere fortidens kulturer ud fra deres materielle rester. Meget ofte finder man ting, som formodentlig har haft med religion at gøre. Men hvordan har fortidens mennesker tænkt og følt? Hvad kan de have forestillet sig? Tag med på en rejse op til 40.000 år tilbage i tiden, hvor vi skal se nærmere på religion i stenalderen og bl.a. fokusere på gravlægninger og offergaver.
Foredragsholderen er religionshistoriker med særlig interesse for religion blandt jæger-samlere i fortid og nutid.

Mandag 27/2
Thomas Thomsen, Løb maraton i Afrika uden hegn mellem løverne og løberne - kan det lade sig gøre?

Thomas er født i Vest Jylland i byen Ulfborg, men har siden 1955 boet i og omkring landets hovedstad. Hele hans liv har været spændende. Han her boet 26 steder gennem årerne, og livet i en så ekstrem høj fart er baggrunden for dette foredrag, der handler om at arrangere fantastiske maratonløb hvor som helst på jorden, bare det er hårdt nok, og ikke mindst med spænding som man ikke engang tør drømme om.
Hvad siger du til at løbe på den kinesiske mur, hvor 5.164 trin med forskellig højde venter? Eller i Syd-Afrika hvor The Big Five er? Der er mange andre steder i verden, vi kommer forbi. Er det muligt? Ja, hvis fantasien er der, og man virkelig tror på det.

Mandag 6/3
Tine Larsen, Landet med de mange facetter

Tine vil fortælle lidt af hvert om Indien - om de mange fremmedartede kulturer og religioner, om gamle traditioner, berømte og ukendte bygningsværker? Om briternes tid i Indien og indernes kamp for selvstændighed, om kulturmøder, gæstfrihed og om skikke og mad. Piger og kvinders forhold og dansk historie i Indien. Store kontraster, farver og landskaber og enorm venlighed, dagligdag og fest. Med masser af flotte billeder.

Fredag 17/3
Fælles afslutning kl. 9.15
Fælles afslutning for hele Herlevs seniorhøjskole med let brunch og fællessang med Lisa Koch Nielsen.
Mødested:
Herlev Medborgerhus


Underviser: Christian Hæstrup Blomgren
Hold: 3222211000
Senioruniversitet tirsdag
7 MAR
Diverse | Foredrag

Senioruniversitet tirsdag

Herlev Gamle Skole, 20 mødegange kl. 10-11.45.

Tirsdag den 13. september 2022 til tirsdag den 7. marts 2023, 20 mødegange kl. 10-11.45.
Alle er velkomne - så har du lyst til at opleve, snakke og diskutere, tage på studieture, møde fremmede, spændende mennesker m.v. så er dette noget for dig. NB!! Tilmeldinger til Seniorskolerne møderækker kan kun ske til hele rækken - ikke kun til enkelte arrangementer.
Hvor intet andet er anført, foregår arrangementerne i mødesalen Herlev Gl. skole, Herlev Bygade 92 B.
På nær ekskursionen er stedet hver gang Mødesalen, Herlev Bygade 92 B, 2730 Herlev

Tirsdag 13/9
Mikael Rothstein, Religion i stenalderen

Arkæologer arbejder med at rekonstruere fortidens kulturer ud fra deres materielle rester. Meget ofte finder man ting, som formodentlig har haft med religion at gøre. Men hvordan har fortidens mennesker tænkt og følt? Hvad kan de have forestillet sig? Tag med på en rejse op til 40.000 år tilbage i tiden, hvor vi skal se nærmere på religion i stenalderen og bl.a. fokusere på gravlægninger og offergaver.
Foredragsholderen er religionshistoriker med særlig interesse for religion blandt jæger-samlere i fortid og nutid.

Tirsdag 20/9
Dorrit Saietz, Adoption: Fra eventyrfortælling til slagmark

Antallet af adoptioner fra udlandet styrtdykker. Og mange voksne adopterede står i dag frem med kritik af et system, som de mener har frarøvet dem deres menneskerettigheder. Samtidig ønsker regeringen flere tvangsadoptioner af danske børn, men også det møder kritik.
Hør fortællingen om hvordan, den før så rosenrøde forestilling om adoption sank i grus. Og hvor peger udviklingen hen - for børn og for voksne, i Danmark og ude i verden?

Tirsdag 27/9
Sarah Sibbern, Mesopotamiens historie og kulturelle påvirkning på os i dag

Mesopotamien. Et finurligt ord, der beskriver et område med en rig fortid, der har afgørende indflydelse på, hvordan vi lever vores liv i dag. Vi undersøger hvilke tråde, der stadig binder os sammen med de oldtidsmennesker, der betrådte de første byer i oldtidens Irak. Vi dykker bl.a. ned i hvordan verdens første skriftsprog så ud, og hvad det blev brugt til i første omgang.

Tirsdag 4/10
Claus Hagen Petersen, Fra rock 'n' roll til pigtråd" - Et signalement af ungdomskulturen i 50erne og 60'erne

I slutningen af 1950'erne opstod en egentlig ungdomskultur her til lands. Claus Hagen Petersen fortæller om fænomenet, og om hvordan det kom til udtryk i rock- og pigtrådsmusikken. Der bliver også plads til en lokal afstikker til Herlev og et signalement af ungdomsmiljøet her i midt tresserne.

Tirsdag 11/10
Lone Holm, Vejen tilbage

Med afsæt i sin selvbiografiske bog "Vejen tilbage" fortæller Lone Holm om at vokse op med en mor, der var alkoholiker, og en stedfar, der med manipulation skabte et psykologisk fængsel og forgreb sig på hende. Som ung fik hun hjælp til at bearbejde de voldsomme oplevelser. En hjælp, der i bogen beskrives med udgangspunkt i dagbøger fra den tid.
Lones fortælling giver et unikt indblik i, hvilke tanker og følelser, hun gik med som barn. Med afsæt i sin personlige oplevelse løfter hun en flig af den komplekse psykologi bag overgreb og barnets reaktioner. Hun redegør for den rettidige hjælp, hun fik som ung, der betød, at hun kom videre med både uddannelse, arbejde og et godt liv. Undervejs er der inspirerende, konkrete eksempler på hvad, der hjalp hende, og hvordan det fik hende til at handle anderledes i sit liv på det tidspunkt.

Uge 42, Efterårsferie

Tirsdag 25/10
Pernille Ipsen, Syv liv i Rødstrømpebevægelsen

I årene 1970-1975 spredtes kvindebevægelsen og særligt den store spraglede Rødstrømpebevægelse med gevaldig hast og blev en af de vigtigste sociale bevægelser i Danmarkshistorien.
Med udgangspunkt i sin egen familiehistorie - de syv kvinder, hun kaldte mor - fortæller historiker og forfatter Pernille Ipsen om livet i midten af Rødstrømpebevægelsen. Hendes syv mødre mødtes på Femø kvindelejr i sommeren 1971 og var med til at besætte det første Kvindehus i København i efteråret 1971. De etablerede et kvindekollektiv ved siden af Kvindehuset og kastede sig helhjertet ind i kvindekampen med det ambitiøse mål at frigøre sig fra patriarkatet, skabe plads til nye måder at være kvinder på og derigennem lave en mere lige og retfærdig verden. Det viste sig at være et større arbejde, end de havde regnet med, men de nåede et langt stykke af vejen.
Forelæsningen er baseret på Pernille Ipsens kollektive biografi Et åbent øjeblik. Da mine mødre gjorde noget nyt (Gyldendal 2020).

Tirsdag 1/11
Sofia Gøbel, Byer og aktivisme: byen som ramme for social forandring

De sidste mange årtier har byer og urbane områder i høj grad dannet rammen om protestbevægelser og social aktivisme. Vores byer kan skabe gode forhold for nye måder at tænke på og har historisk set været dér hvor nye samfundstendenser er startet
I dette foredrag skal vi kigge på hvordan vores byer og deres indbyggere har været med til at skubbe til samfundets grænser og hvordan de på sin vis også gør det i dag. Vi skal snakke om arkitekturens og byrummets rolle i social forandring.
Sofia Gøbel er bachelor i landskabsarkitektur og byplanlægning og guide ved Dansk Arkitektur Center.

Tirsdag 8/11
Maia Lorentzen, Mænd der hader kvinder: Incels og radikalisering på internettet

I Danmark blev et planlagt skoleskyderi for to år siden med nød og næppe undgået. Den unge mand der planlagde at angribe flere skoler i Nordjylland identificerer sig som en såkaldt "Incel". Det betyder "ufrivillig cølibat", og dækker over et fællesskab af mænd der mødes på nettet og deler deres frustrationer over ikke at kunne "få fat" i kvinder. Den unge dansker var inspireret af blandt andet amerikaneren Elliot Rodger, der også var incel og i 2014 begik et masseskyderi hvor han dræbte seks mennesker og sårede 14. Elliot Rodgers angreb var en hævnaktion mod kvinder, som han følte sig afvist af, fordi han i en alder af 22 stadig var jomfru.
Maia Kahlke Lorentzen er forfatter og specialist hos kooperativet Cybernauterne, og hun har researchet og formidlet om den såkaldte "manosfære", som incelkulturen er en del af, i over 15 år. Til dette foredrag vil hun fortælle om incelkulturen på nettet, om online radikalisering af vrede unge mænd, og hvad vi som samfund kan lære af det og hvad vi kan gøre ved det.

Tirsdag 15/11
Lise Egholm, Fordi du skal

Lise Egholm er tidligere leder på en skole på Nørrebro. Hun vil fortælle om sit arbejde med de mange tosprogede børn fra alverdens lande
Kys, krav og kommunikation! Så enkelt er det faktisk! Lise elsker børn, men hun er ikke bange for at stille krav til dem - eller til deres forældre og lærere. Børnene skal lære noget - også dem som ikke har det hele med hjemmefra - mor og far skal være ordentlige forældre, og lærerne skal gøre deres arbejde. Lise siger tingene ligeud, nogle gange uden at være særlig politisk korrekt. Men målet er altid det samme: at give vores børn de allerbedste muligheder her i livet.

Tirsdag 22/11
Anne Hermann, Imperiets børn

Da FN kom til verden i 1945 oven på Anden Verdenskrig, pålagde det internationale samfund lande at give deres kolonier selvstændighed. Det betød, at Danmark skulle forlade Grønland. Det skete bare aldrig, og skiftende regeringer førte gennem 40erne og 50erne både grønlænderne og FN bag lyset for at bevare Grønland som en del af Danmark. Det gik hårdt ud over både den grønlandske kultur, det grønlandske sprog og ikke mindst de grønlandske børn.
I dette foredrag fortæller journalist og antropolog Anne den dramatiske og opsigtsvækkende historie om et af de mørkeste kapitler i dansk kolonihistorie og går tæt, hvad der skete, da politikere og embedsmænd besluttede at fordanske Grønland og gøre øen til en dansk landsdel. Det skete bl.a. ved at skjule sandheden om FN's retningslinjer for grønlænderne, ved at gå imod danske topjuristers klare anbefalinger og ved at skabe en række reformer, der skulle gøre grønlænderne mere danske.

Tirsdag 29/11
Zlatko Jovanovic, Forandringen kommer nedefra - om nye grønne-venstre bevægelser på Balkan

Balkanekspert Zlatko fortæller om den aktuelle situation på Balkan med fokus på nye grønne-venstreorienterede strømninger. Hvilken betydning har disse nye bevægelser for Balkans fremtid?

Uge 49 - 52, Juleferie

Tirsdag 3/1
Bilal Al-issa, Palæstinas unge generation - Tragediens spirende håb

Besættelse, militær, undertrykkelse, vold og fængsling er en del af hverdagen for den unge generation i Palæstina. Det har i årevis været håbløsheden som har præget samfundet mit i en politisk fastlåst situation, en militær israelsk besættelse samt et dysfunktionelt palæstinensisk selvstyre.
Det seneste års begivenheder har man set en helt ny tendens, et fornyet håb er spiret frem i den unge generation. Hvem er dem unge generation i Palæstina? Hvor kommer håbet fra? Hvad er det den unge generation kæmper for og imod?

Tirsdag 10/1
Kim Ferrigno, Italien

Oplev en rejse til det vidunderlige Italien, når dansk-italieneren Kim Ferrigno levende fortæller om Amalfikysten, Italien, italienske forhold og ikke mindst om italienerne selv.
Kim Ferrigno er foredragsholder og tidligere rejseleder gennem 25 år. Kims familie kommer fra den lille hyggelige bjergby, Scala på Amalfikysten, hvor han tilbragte en stor del af barndommen i den danske institution og tidligere kloster San Cataldo.

Tirsdag 17/1
Andreas Christiansen, Præst til lands og til vands
Andreas Christensen er til hverdag præst på Nørrebro i København, men en gang i mellem bliver han lånt ud til Forsvaret. Det har bragt ham til Irak, Afghanistan, Kosovo og Libanon og for nylig er han gået i land fra Fregatten Esbern Snare fra en piratjagt, der udviklede sig uventet på grund af Putins krig.
Andreas fortæller levende om livet på skibet og i felten samt om de tanker om krig og fred, der lever blandt soldater, pårørende og samfund.

Tirsdag 24/1, Udflugt til Heerup museum

Mødested og tid kl. 10.00 Heerup Museum, Kirkesvinget 1, 2610 Rødovre

Billedkunstneren Henry Heerup (1907-93) har en unik plads i dansk kunsthistorie. Med sin karakteristiske stil satte han sit præg på datidens kunstscene, hvor især hans nyskabende skraldekunst og enestående bidrag til udbredelsen af grafik står som afgørende højdepunkter. I dag huskes Heerup for sit farverige, fantasifulde og symbolfyldte udtryk samt for sin karismatiske personlighed. Mange af hans bekendtskaber videregiver stadig anekdoter fra de mindeværdige år i haven på Kamstrupvej 96 i Rødovre.
Mennesket og kunstneren Heerup blev med andre ord folkeeje - med en ganske særlig plads i såvel voksnes som børns hjerter. Selvom vi kender ham så godt, denne Heerup, er der stadig et væld af uopdagede skatte at finde i fortællingen om hans liv og værk.
Efterfølgende er der frokost på Espehus Kro (drikkevarer er ikke inkluderet).

Tirsdag 31/1
Peter Kristensen, Vand i Danmark og Europa
Hvordan er tilstanden af grundvand, vandløb og søer? Bliver det bedre og hvad er nogle af fremtidens vandudfordringer? I foredraget fortæller biolog Peter Kristensen, pensioneret fra Det Europæiske Miljøagentur og Miljøministeriet, om udviklingen i miljøtilstanden i ferskvand og hvilke påvirkninger, der fører til dårligt vandmiljø.
Der inddrages resultater fra hovedstadsområde, fra Danmark og Europa. Igennem årene har der været mange tiltag for at forbedre vandmiljøet, har de virket, og hvor er behov for ekstra indsats? Hvad kan klimaændringer betyde for vandmiljøet, og hvor i Europa er der konflikter om brug af vandressourcen?

Tirsdag 7/2
Louise Koch, Kongernes kvinder

Bag enhver stor mand... Vi kender alle historierne om kongerne - om politik og magt, om arvefølge, alliancer og skandaler. Men hvad med alle de kvinder, der gennem tiderne og ¬udfordringerne stod ved deres side?
Louise dykker ned i historien og mærker suset fra 600 års kvindelig kongehistorie med historier om dronninger og elskerinder. De kvinder, kongen giftede sig med eller havde affærer med uden for ægteskab. Hvad tænkte de, når det brændte på, hvad drømte de om, hvordan handlede de, og hvilke interesser havde de selv?

Uge 7, Vinterferie

Tirsdag 21/2
Thomas Thomsen, Løb maraton i Afrika uden hegn mellem løverne og løberne - kan det lade sig gøre?

Thomas er født i Vest Jylland i byen Ulfborg, men har siden 1955 boet i og omkring landets hovedstad. Hele hans liv har været spændende. Han her boet 26 steder gennem årerne, og livet i en så ekstrem høj fart er baggrunden for dette foredrag, der handler om at arrangere fantastiske maratonløb hvor som helst på jorden, bare det er hårdt nok, og ikke mindst med spænding som man ikke engang tør drømme om.
Hvad siger du til at løbe på den kinesiske mur, hvor 5.164 trin med forskellig højde venter? Eller i Syd-Afrika hvor The Big Five er? Der er mange andre steder i verden, vi kommer forbi. Er det muligt? Ja, hvis fantasien er der, og man virkelig tror på det.

Tirsdag 28/2
Camilla Kornerup, FN's verdensmål

I 2015 skrev samtlige verdens lande i FN under på den største og mest omsiggribende aftale, der nogensinde er indgået på verdensplan. Frem mod 2030 skal vi arbejde på at løse de gigantiske sociale, økonomiske og miljømæssige udfordringer vores verden oplever i dag. Foredraget beskriver De 17 Verdensmål, og baggrunden for at vi fik dem. Vi skal høre om, hvordan verdens regeringer, kommuner og virksomheder arbejder på at finde løsninger på vores fælles globale udfordringer. Derudover skal vi høre om, hvordan vi selv - du og jeg, kan være med til at gøre en positiv forskel i vores egen hverdag, og medvirke til at vi kommer i mål med Verdensmålene.
Camilla Kornerup er cand.mag. og foredragsholder og har interesseret sig for bæredygtighed både som konsulent og som rejsende i en række af verdens lande hvor klimaforandringerne har sat deres tydelige spor.

Tirsdag 7/3
Tine Larsen, Landet med de mange facetter

Tine vil fortælle lidt af hvert om Indien - om de mange fremmedartede kulturer og religioner, om gamle traditioner, berømte og ukendte bygningsværker? Om briternes tid i Indien og indernes kamp for selvstændighed, om kulturmøder, gæstfrihed og om skikke og mad. Piger og kvinders forhold og dansk historie i Indien. Store kontraster, farver og landskaber og enorm venlighed, dagligdag og fest. Med masser af flotte billeder.

Fredag 17/3, Fælles afslutning kl. 09.15
Fælles afslutning for hele Herlevs seniorhøjskole med let brunch og fællessang med Lisa Koch Nielsen.
Mødested: Herlev Medborgerhus

Underviser: Christian Hæstrup Blomgren
Hold: 3222211001
Senioruniversitet onsdag
8 MAR
Diverse | Foredrag

Senioruniversitet onsdag

Herlev Gamle Skole, 20 mødegange kl. 10-11.45.

Onsdag den 14. september 2022 til onsdag den 8. marts 2023, 20 mødegange kl. 10-11.45.
Alle er velkomne - så har du lyst til at opleve, snakke og diskutere, tage på studieture, møde fremmede, spændende mennesker m.v. så er dette noget for dig. NB!! Tilmeldinger til Seniorskolerne møderækker kan kun ske til hele rækken - ikke kun til enkelte arrangementer.
Hvor intet andet er anført, foregår arrangementerne i mødesalen Herlev Gl. skole, Herlev Bygade 92 B.
På nær ekskursionen er stedet hver gang Mødesalen, Herlev Bygade 92 B, 2730 Herlev

Onsdag 14/9
Pernille Ipsen, Syv liv i Rødstrømpebevægelsen

I årene 1970-1975 spredtes kvindebevægelsen og særligt den store spraglede Rødstrømpebevægelse med gevaldig hast og blev en af de vigtigste sociale bevægelser i Danmarkshistorien.
Med udgangspunkt i sin egen familiehistorie - de syv kvinder, hun kaldte mor - fortæller historiker og forfatter Pernille Ipsen om livet i midten af Rødstrømpebevægelsen. Hendes syv mødre mødtes på Femø kvindelejr i sommeren 1971 og var med til at besætte det første Kvindehus i København i efteråret 1971. De etablerede et kvindekollektiv ved siden af Kvindehuset og kastede sig helhjertet ind i kvindekampen med det ambitiøse mål at frigøre sig fra patriarkatet, skabe plads til nye måder at være kvinder på og derigennem lave en mere lige og retfærdig verden. Det viste sig at være et større arbejde, end de havde regnet med, men de nåede et langt stykke af vejen.
Forelæsningen er baseret på Pernille Ipsens kollektive biografi Et åbent øjeblik. Da mine mødre gjorde noget nyt (Gyldendal 2020).

Onsdag 21/9
Dorrit Saietz, Adoption: Fra eventyrfortælling til slagmark

Antallet af adoptioner fra udlandet styrtdykker. Og mange voksne adopterede står i dag frem med kritik af et system, som de mener har frarøvet dem deres menneskerettigheder. Samtidig ønsker regeringen flere tvangsadoptioner af danske børn, men også det møder kritik.
Hør fortællingen om hvordan, den før så rosenrøde forestilling om adoption sank i grus. Og hvor peger udviklingen hen - for børn og for voksne, i Danmark og ude i verden?

Onsdag 28/9
Ole Schramm, Jazz i Danmark

Hvad er den danske guldalderjazz? Hvordan blev jazzen modtaget i Danmark? Fik besættelsen betydning for jazzen? Hvorfor var New Orleans musikken så populær i 1950'erne? Hvad var reaktionerne på den moderne jazz? Hvilke danske jazzmusikere og sangere har betydet noget for jazzen i Danmark? Hvordan har de amerikanske jazzmusikere påvirket jazzen i Danmark? Hvilken betydning har jazzen i dag? Få svar på det og meget andet i dette foredrag om jazz i Danmark.

Onsdag 5/10
Sarah Sibbern, Mesopotamiens historie og kulturelle påvirkning på os i dag

Mesopotamien. Et finurligt ord, der beskriver et område med en rig fortid, der har afgørende indflydelse på, hvordan vi lever vores liv i dag. Vi undersøger hvilke tråde, der stadig binder os sammen med de oldtidsmennesker, der betrådte de første byer i oldtidens Irak. Vi dykker bl.a. ned i hvordan verdens første skriftsprog så ud, og hvad det blev brugt til i første omgang.

Onsdag 12/10
Lone Holm, Vejen tilbage

Med afsæt i sin selvbiografiske bog "Vejen tilbage" fortæller Lone Holm om at vokse op med en mor, der var alkoholiker, og en stedfar, der med manipulation skabte et psykologisk fængsel og forgreb sig på hende. Som ung fik hun hjælp til at bearbejde de voldsomme oplevelser. En hjælp, der i bogen beskrives med udgangspunkt i dagbøger fra den tid.
Lones fortælling giver et unikt indblik i, hvilke tanker og følelser, hun gik med som barn. Med afsæt i sin personlige oplevelse løfter hun en flig af den komplekse psykologi bag overgreb og barnets reaktioner. Hun redegør for den rettidige hjælp, hun fik som ung, der betød, at hun kom videre med både uddannelse, arbejde og et godt liv. Undervejs er der inspirerende, konkrete eksempler på hvad, der hjalp hende, og hvordan det fik hende til at handle anderledes i sit liv på det tidspunkt.

Uge 42, Efterårsferie

Onsdag 26/10
Maia Lorentzen, Mænd der hader kvinder: Incels og radikalisering på internettet

I Danmark blev et planlagt skoleskyderi for to år siden med nød og næppe undgået. Den unge mand der planlagde at angribe flere skoler i Nordjylland identificerer sig som en såkaldt "Incel". Det betyder "ufrivillig cølibat", og dækker over et fællesskab af mænd der mødes på nettet og deler deres frustrationer over ikke at kunne "få fat" i kvinder. Den unge dansker var inspireret af blandt andet amerikaneren Elliot Rodger, der også var incel og i 2014 begik et masseskyderi hvor han dræbte seks mennesker og sårede 14. Elliot Rodgers angreb var en hævnaktion mod kvinder, som han følte sig afvist af, fordi han i en alder af 22 stadig var jomfru.
Maia Kahlke Lorentzen er forfatter og specialist hos kooperativet Cybernauterne, og hun har researchet og formidlet om den såkaldte "manosfære", som incelkulturen er en del af, i over 15 år. Til dette foredrag vil hun fortælle om incelkulturen på nettet, om online radikalisering af vrede unge mænd, og hvad vi som samfund kan lære af det og hvad vi kan gøre ved det.

Onsdag 2/11
Sofia Gøbel, Byer og aktivisme: byen som ramme for social forandring

De sidste mange årtier har byer og urbane områder i høj grad dannet rammen om protestbevægelser og social aktivisme. Vores byer kan skabe gode forhold for nye måder at tænke på og har historisk set været dér hvor nye samfundstendenser er startet
I dette foredrag skal vi kigge på hvordan vores byer og deres indbyggere har været med til at skubbe til samfundets grænser og hvordan de på sin vis også gør det i dag. Vi skal snakke om arkitekturens og byrummets rolle i social forandring.
Sofia Gøbel er bachelor i landskabsarkitektur og byplanlægning og guide ved Dansk Arkitektur Center

Onsdag 9/11
Thomas Thomsen, Løb maraton i Afrika uden hegn mellem løverne og løberne - kan det lade sig gøre?

Thomas er født i Vest Jylland i byen Ulfborg, men har siden 1955 boet i og omkring landets hovedstad. Hele hans liv har været spændende. Han her boet 26 steder gennem årerne, og livet i en så ekstrem høj fart er baggrunden for dette foredrag, der handler om at arrangere fantastiske maratonløb hvor som helst på jorden, bare det er hårdt nok, og ikke mindst med spænding som man ikke engang tør drømme om.
Hvad siger du til at løbe på den kinesiske mur, hvor 5.164 trin med forskellig højde venter? Eller i Syd-Afrika hvor The Big Five er? Der er mange andre steder i verden, vi kommer forbi. Er det muligt? Ja, hvis fantasien er der, og man virkelig tror på det.

Onsdag 16/11
Lise Egholm, Forrdi du skal

Lise Egholm er tidligere leder på en skole på Nørrebro. Hun vil fortælle om sit arbejde med de mange tosprogede børn fra alverdens lande
Kys, krav og kommunikation! Så enkelt er det faktisk! Lise elsker børn, men hun er ikke bange for at stille krav til dem - eller til deres forældre og lærere. Børnene skal lære noget - også dem som ikke har det hele med hjemmefra - mor og far skal være ordentlige forældre, og lærerne skal gøre deres arbejde. Lise siger tingene ligeud, nogle gange uden at være særlig politisk korrekt. Men målet er altid det samme: at give vores børn de allerbedste muligheder her i livet.

Onsdag 23/11
Anne Hermann, Imperiets børn

Da FN kom til verden i 1945 oven på Anden Verdenskrig, pålagde det internationale samfund lande at give deres kolonier selvstændighed. Det betød, at Danmark skulle forlade Grønland. Det skete bare aldrig, og skiftende regeringer førte gennem 40erne og 50erne både grønlænderne og FN bag lyset for at bevare Grønland som en del af Danmark. Det gik hårdt ud over både den grønlandske kultur, det grønlandske sprog og ikke mindst de grønlandske børn.
Anne vil fortælle den dramatiske og opsigtsvækkende historie om et af de mørkeste kapitler i dansk kolonihistorie, og går tæt på, hvad der skete, da politikere og embedsmænd besluttede at fordanske Grønland og gøre øen til en dansk landsdel. Det skete bl.a. ved at skjule sandheden om FN's retningslinjer for grønlænderne, ved at gå imod danske topjuristers klare anbefalinger og ved at skabe en række reformer, der skulle gøre grønlænderne mere danske.

Onsdag 30/11
Claus Hagen Petersen, Fra rock 'n' roll til pigtråd" - Et signalement af ungdomskulturen i 50erne og 60'erne

I slutningen af 1950'erne opstod en egentlig ungdomskultur her til lands. Claus Hagen Petersen fortæller om fænomenet, og om hvordan det kom til udtryk i rock- og pigtrådsmusikken. Der bliver også plads til en lokal afstikker til Herlev og et signalement af ungdomsmiljøet her i midt tresserne.

Uge 49 - 52, Juleferie

Onsdag 4/1
Bilal Al-issa, Palæstina - Den unge generations håb

2021 har været begivenhedsrig og på mange måder historisk for Palæstina. Det historiske er, at det denne gang er unge som har været på frontlinjen - ikke kun på gaderne til demonstrationerne men også i medierne. De har formået at skabe en ny diskurs for, hvordan man omtaler konflikten mellem Palæstina og Israel. De har formået at sætte fokus på områder og problematikker, som ingen andre har kunnet gøre i årtier
I dette foredrag vil Bilal fortælle om den unge palæstinensiske generation, og hvilken situation de lever og er opvokset i siden Oslo-aftalens indgåelse i 1990erne.

Onsdag 11/1
Kim Ferrigno, Italien
Oplev en rejse til det vidunderlige Italien, når dansk-italieneren Kim Ferrigno levende fortæller om Amalfikysten, Italien, italienske forhold og ikke mindst om italienerne selv.
Kim Ferrigno er foredragsholder og tidligere rejseleder gennem 25 år. Kims familie kommer fra den lille hyggelige bjergby, Scala på Amalfikysten, hvor han tilbragte en stor del af barndommen i den danske institution og tidligere kloster San Cataldo.

Onsdag 18/1
Andreas Christiansen, Præst til lands og til vands

Andreas Christensen er til hverdag præst på Nørrebro i København, men en gang i mellem bliver han lånt ud til Forsvaret. Det har bragt ham til Irak, Afghanistan, Kosovo og Libanon og for nylig er han gået i land fra Fregatten Esbern Snare fra en piratjagt, der udviklede sig uventet på grund af Putins krig.
Andreas fortæller levende om livet på skibet og i felten samt om de tanker om krig og fred, der lever blandt soldater, pårørende og samfund

Onsdag 25/1,
Udflugt til Heerup museum


Mødested: Heerup Museum, Kirkesvinget 1, 2610 Rødovre, kl. 10.00

Billedkunstneren Henry Heerup (1907-93) har en unik plads i dansk kunsthistorie. Med sin karakteristiske stil satte han sit præg på datidens kunstscene, hvor især hans nyskabende skraldekunst og enestående bidrag til udbredelsen af grafik står som afgørende højdepunkter. I dag huskes Heerup for sit farverige, fantasifulde og symbolfyldte udtryk samt for sin karismatiske personlighed. Mange af hans bekendtskaber videregiver stadig anekdoter fra de mindeværdige år i haven på Kamstrupvej 96 i Rødovre.
Mennesket og kunstneren Heerup blev med andre ord folkeeje - med en ganske særlig plads i såvel voksnes som børns hjerter. Selvom vi kender ham så godt, denne Heerup, er der stadig et væld af uopdagede skatte at finde i fortællingen om hans liv og værk.
Efterfølgende er der frokost på Espehus Kro (drikkevarer er ikke inkluderet).

Onsdag 1/2
Peter Kristensen, Vand i Danmark og Europa

Hvordan er tilstanden af grundvand, vandløb og søer? Bliver det bedre og hvad er nogle af fremtidens vandudfordringer? I foredraget fortæller biolog Peter Kristensen, pensioneret fra Det Europæiske Miljøagentur og Miljøministeriet, om udviklingen i miljøtilstanden i ferskvand og hvilke påvirkninger, der fører til dårligt vandmiljø.
Der inddrages resultater fra hovedstadsområde, fra Danmark og Europa. Igennem årene har der været mange tiltag for at forbedre vandmiljøet, har de virket, og hvor er behov for ekstra indsats? Hvad kan klimaændringer betyde for vandmiljøet, og hvor i Europa er der konflikter om brug af vandressourcen?

Onsdag 8/2
Louise Koch, Kongernes kvinder

Bag enhver stor mand... Vi kender alle historierne om kongerne - om politik og magt, om arvefølge, alliancer og skandaler. Men hvad med alle de kvinder, der gennem tiderne og ¬udfordringerne stod ved deres side?
Louise dykker ned i historien og mærker suset fra 600 års kvindelig kongehistorie med historier om dronninger og elskerinder. De kvinder, kongen giftede sig med eller havde affærer med uden for ægteskab. Hvad tænkte de, når det brændte på, hvad drømte de om, hvordan handlede de, og hvilke interesser havde de selv?

Uge 7, Vinterferie

Onsdag 22/2
Mikael Rothstein, Religion i stenalderen

Arkæologer arbejder med at rekonstruere fortidens kulturer ud fra deres materielle rester. Meget ofte finder man ting, som formodentlig har haft med religion at gøre. Men hvordan har fortidens mennesker tænkt og følt? Hvad kan de have forestillet sig? Tag med på en rejse op til 40.000 år tilbage i tiden, hvor vi skal se nærmere på religion i stenalderen og bl.a. fokusere på gravlægninger og offergaver.
Foredragsholderen er religionshistoriker med særlig interesse for religion blandt jæger-samlere i fortid og nutid.

Onsdag 1/3
Camilla Kornerup, FN's verdensmål

I 2015 skrev samtlige verdens lande i FN under på den største og mest omsiggribende aftale, der nogensinde er indgået på verdensplan. Frem mod 2030 skal vi arbejde på at løse de gigantiske sociale, økonomiske og miljømæssige udfordringer vores verden oplever i dag. Foredraget beskriver De 17 Verdensmål, og baggrunden for at vi fik dem. Vi skal høre om, hvordan verdens regeringer, kommuner og virksomheder arbejder på at finde løsninger på vores fælles globale udfordringer. Derudover skal vi høre om, hvordan vi selv - du og jeg, kan være med til at gøre en positiv forskel i vores egen hverdag, og medvirke til at vi kommer i mål med Verdensmålene.
Camilla Kornerup er cand.mag. og foredragsholder og har interesseret sig for bæredygtighed både som konsulent og som rejsende i en række af verdens lande hvor klimaforandringerne har sat deres tydelige spor.

Onsdag 8/3
Tine Larsen, Landet med de mange facetter

Tine vil fortælle lidt af hvert om Indien - om de mange fremmedartede kulturer og religioner, om gamle traditioner, berømte og ukendte bygningsværker? Om briternes tid i Indien og indernes kamp for selvstændighed, om kulturmøder, gæstfrihed og om skikke og mad. Piger og kvinders forhold og dansk historie i Indien. Store kontraster, farver og landskaber og enorm venlighed, dagligdag og fest. Med masser af flotte billeder.

Fredag 17/3 Fælles afslutning kl. 09.15
Fælles afslutning for hele Herlevs seniorhøjskole med let brunch og fællessang med Lisa Koch Nielsen.
Mødested: Herlev Medborgerhus

Underviser: Freddy Bergmann Kolding
Hold: 3222211002
Seniorhøjskolen
10 MAR
Diverse | Foredrag

Seniorhøjskolen

Herlev Gamle Skole, 12 mødegange kl. 10-11.45.

Fredag den 16. september 2022 til fredag den 10. marts 2023, 12 mødegange kl. 10-11.45.
Alle er velkomne - så har du lyst til at opleve, snakke og diskutere, tage på studieture, møde fremmede, spændende mennesker m.v. så er dette noget for dig. NB!! Tilmeldinger til Seniorskolerne møderækker kan kun ske til hele rækken - ikke kun til enkelte arrangementer.
Hvor intet andet er anført, foregår arrangementerne i mødesalen Herlev Gl. skole, Herlev Bygade 92 B.
På nær ekskursionen er stedet hver gang Mødesalen, Herlev Bygade 92 B, 2730 Herlev

Fredag 16/9
Maia Lorentzen, Incels, Røde piller og mænd der hader kvinder

Incel betyder 'ufrivillig cølibat', og er en betegnelse nogle grupper af mænd, der er frustrerede over ikke at kunne få sex, bruger om sig selv. Flere Incels har begået voldelige terrorhandlinger som resultat af deres ideologi og radikaliserende online fællesskaber.

Fredag 30/9
Pernille Ipsen, Syv liv i Rødstrømpebevægelsen

I årene 1970-1975 spredtes kvindebevægelsen og særligt den store spraglede Rødstrømpebevægelse med gevaldig hast og blev en af de vigtigste sociale bevægelser i Danmarkshistorien.
Med udgangspunkt i sin egen familiehistorie - de syv kvinder, hun kaldte mor - fortæller historiker og forfatter Pernille Ipsen om livet i midten af Rødstrømpebevægelsen. Hendes syv mødre mødtes på Femø kvindelejr i sommeren 1971 og var med til at besætte det første Kvindehus i København i efteråret 1971. De etablerede et kvindekollektiv ved siden af Kvindehuset og kastede sig helhjertet ind i kvindekampen med det ambitiøse mål at frigøre sig fra patriarkatet, skabe plads til nye måder at være kvinder på og derigennem lave en mere lige og retfærdig verden. Det viste sig at være et større arbejde, end de havde regnet med, men de nåede et langt stykke af vejen.
Forelæsningen er baseret på Pernille Ipsens kollektive biografi Et åbent øjeblik. Da mine mødre gjorde noget nyt (Gyldendal 2020).

Fredag 14/10
Lone Holm, Vejen tilbage

Med afsæt i sin selvbiografiske bog "Vejen tilbage" fortæller Lone Holm om at vokse op med en mor, der var alkoholiker, og en stedfar, der med manipulation skabte et psykologisk fængsel og forgreb sig på hende. Som ung fik hun hjælp til at bearbejde de voldsomme oplevelser. En hjælp, der i bogen beskrives med udgangspunkt i dagbøger fra den tid.Lones fortælling giver et unikt indblik i, hvilke tanker og følelser, hun gik med som barn. Med afsæt i sin personlige oplevelse løfter hun en flig af den komplekse psykologi bag overgreb og barnets reaktioner. Hun redegør for den rettidige hjælp, hun fik som ung, der betød, at hun kom videre med både uddannelse, arbejde og et godt liv. Undervejs er der inspirerende, konkrete eksempler på hvad, der hjalp hende, og hvordan det fik hende til at handle anderledes i sit liv på det tidspunkt.

Uge 42, Efterårsferie

Fredag 28/10
Sofia Gøbel, Byer og aktivisme: byen som ramme for social forandring

De sidste mange årtier har byer og urbane områder i høj grad dannet rammen om protestbevægelser og social aktivisme. Vores byer kan skabe gode forhold for nye måder at tænke på og har historisk set været dér hvor nye samfundstendenser er startet
I dette foredrag skal vi kigge på hvordan vores byer og deres indbyggere har været med til at skubbe til samfundets grænser og hvordan de på sin vis også gør det i dag. Vi skal snakke om arkitekturens og byrummets rolle i social forandring.
Sofia Gøbel er bachelor i landskabsarkitektur og byplanlægning og guide ved Dansk Arkitektur Center.

Fredag 11/11
Zlatko Jovanovic, Forandringen kommer nedefra - om nye grønne-venstre bevægelser på Balkan

Balkanekspert Zlatko fortæller om den aktuelle situation på Balkan med fokus på nye grønne-venstreorienterede strømninger. Hvilken betydning har disse nye bevægelser for Balkans fremtid?

Fredag 25/11
Anne Hermann, Imperiets børn

Da FN kom til verden i 1945 oven på Anden Verdenskrig, pålagde det internationale samfund lande at give deres kolonier selvstændighed. Det betød, at Danmark skulle forlade Grønland. Det skete bare aldrig, og skiftende regeringer førte gennem 40erne og 50erne både grønlænderne og FN bag lyset for at bevare Grønland som en del af Danmark. Det gik hårdt ud over både den grønlandske kultur, det grønlandske sprog og ikke mindst de grønlandske børn.
Anne vil fortælle den dramatiske og opsigtsvækkende historie om et af de mørkeste kapitler i dansk kolonihistorie, og går tæt på, hvad der skete, da politikere og embedsmænd besluttede at fordanske Grønland og gøre øen til en dansk landsdel. Det skete bl.a. ved at skjule sandheden om FN's retningslinjer for grønlænderne, ved at gå imod danske topjuristers klare anbefalinger og ved at skabe en række reformer, der skulle gøre grønlænderne mere danske.

Uge 48 - 52 , Juleferie

Uge 1
Fredag 6/1 Bilal Al-issa, Palæstina - Den unge generations håb
2021 har været begivenhedsrig og på mange måder historisk for Palæstina. Det historiske er, at det denne gang er unge som har været på frontlinjen - ikke kun på gaderne til demonstrationerne men også i medierne. De har formået at skabe en ny diskurs for, hvordan man omtaler konflikten mellem Palæstina og Israel. De har formået at sætte fokus på områder og problematikker, som ingen andre har kunnet gøre i årtier. I dette foredrag vil Bilal fortælle om den unge palæstinensiske generation, og hvilken situation de lever og er opvokset i siden Oslo-aftalens indgåelse i 1990erne.

Fredag 13/1
Sarah Sibbern, Mesopotamiens historie og kulturelle påvirkning på os i dag

Mesopotamien. Et finurligt ord, der beskriver et område med en rig fortid, der har afgørende indflydelse på, hvordan vi lever vores liv i dag. Vi undersøger hvilke tråde, der stadig binder os sammen med de oldtidsmennesker, der betrådte de første byer i oldtidens Irak. Vi dykker bl.a. ned i hvordan verdens første skriftsprog så ud, og hvad det blev brugt til i første omgang.

Fredag 27/1
Udflugt til Heerup museum

Mødested: Heerup Museum, Kirkesvinget 1, 2610 Rødovre, kl. 10.00

Billedkunstneren Henry Heerup (1907-93) har en unik plads i dansk kunsthistorie. Med sin karakteristiske stil satte han sit præg på datidens kunstscene, hvor især hans nyskabende skraldekunst og enestående bidrag til udbredelsen af grafik står som afgørende højdepunkter. I dag huskes Heerup for sit farverige, fantasifulde og symbolfyldte udtryk samt for sin karismatiske personlighed. Mange af hans bekendtskaber videregiver stadig anekdoter fra de mindeværdige år i haven på Kamstrupvej 96 i Rødovre.
Mennesket og kunstneren Heerup blev med andre ord folkeeje - med en ganske særlig plads i såvel voksnes som børns hjerter. Selvom vi kender ham så godt, denne Heerup, er der stadig et væld af uopdagede skatte at finde i fortællingen om hans liv og værk.
Efterfølgende er der frokost på Espehus Kro (drikkevarer er ikke inkluderet).

Fredag 10/2
Louise Koch, Kongernes kvinder

Bag enhver stor mand... Vi kender alle historierne om kongerne - om politik og magt, om arvefølge, alliancer og skandaler. Men hvad med alle de kvinder, der gennem tiderne og ¬udfordringerne stod ved deres side?
Louise dykker ned i historien og mærker suset fra 600 års kvindelig kongehistorie med historier om dronninger og elskerinder. De kvinder, kongen giftede sig med eller havde affærer med uden for ægteskab. Hvad tænkte de, når det brændte på, hvad drømte de om, hvordan handlede de, og hvilke interesser havde de selv?

Uge 7, Vinterferie

Fredag 24/2
Dorrit Saietz, Adoption: Fra eventyrfortælling til slagmark

Antallet af adoptioner fra udlandet styrtdykker. Og mange voksne adopterede står i dag frem med kritik af et system, som de mener har frarøvet dem deres menneskerettigheder. Samtidig ønsker regeringen flere tvangsadoptioner af danske børn, men også det møder kritik.
Hør fortællingen om hvordan, den før så rosenrøde forestilling om adoption sank i grus. Og hvor peger udviklingen hen - for børn og for voksne, i Danmark og ude i verden?

Fredag 10/3
Thomas Thomsen, Løb maraton i Afrika uden hegn mellem løverne og løberne - kan det lade sig gøre?

Thomas er født i Vest Jylland i byen Ulfborg, men har siden 1955 boet i og omkring landets hovedstad. Hele hans liv har været spændende. Han her boet 26 steder gennem årerne, og livet i en så ekstrem høj fart er baggrunden for dette foredrag, der handler om at arrangere fantastiske maratonløb hvor som helst på jorden, bare det er hårdt nok, og ikke mindst med spænding som man ikke engang tør drømme om.
Hvad siger du til at løbe på den kinesiske mur, hvor 5.164 trin med forskellig højde venter? Eller i Syd-Afrika hvor The Big Five er? Der er mange andre steder i verden, vi kommer forbi. Er det muligt? Ja, hvis fantasien er der, og man virkelig tror på det.

Fredag 17/3, Fælles afslutning, kl. 09.15 i Herlev Medborgerjus
Fælles afslutning for hele Herlevs seniorhøjskole med let brunch og fællessang med Lisa Koch Nielsen

Underviser: Christian Hæstrup Blomgren
Hold: 3222211004