Kalender til historiske oplevelser i Danmark
Fra:
Til:
Midt- og Vestjyllands Jernbanemuseum
Lokale fortællinger: Midt- og Vestjyllands Jernbanemuseum
Man. d. 21. august 2017, kl. 11.
Midt- og Vestjyllands Jernbanemuseum
Godthåbsvej 10, Struer
Pris: (Entré: kr. 50)
Midt- og Vestjyllands jernbanehistorie beskrevet med udstillinger, lokomotiver og vogne. Jernbanens udvikling bliver også sat ind i den samfundsmæssige udvikling.
Mandag
Aug
21
Bangsbo Fort Bunkermuseum
Rundvisning på Bangsbo Fort
Man. d. 21. august 2017, kl. 13.
Bangsbo Fort Bunkermuseum
Understedvej 21, Frederikshavn
Pris: (Entré: 75 kr)
Bangsbo Fort ligger i 82 m's højde i den sydlige del af Frederikshavn, med en flot udsigt ud over Frederikshavn.

Bangsbo Fort er et befæstningsanlæg, som adskiller sig fra andre befæstede områder i Danmark, i det at fortet er anvendt i to historiske perioder. Befæstningsanlægget blev bygget under 2. verdenskrig af den tyske besættelsesmagt og under den kolde krig blev det udvidet af det Danske Søværn, som stadig ejer en mindre del af fortet.

Tag på en guidet rundtur under jorden i nogle af fortets mange bunkere og få en uddybende fortælling om befæstningsanlægget.

Turen varer cirka en 1 time
Mandag
Aug
21
Folkeuniversitetscentret Skærum Mølle
Rundvisning på Skærum Mølle
Man. d. 21. august 2017, kl. 13.30-15.30.
Folkeuniversitetscentret Skærum Mølle
Skærum Møllevej 4, Vemb
Pris: (Entré: 75 kr)
Under rundvisningen fortælles om tiden tilbage hvor Folkeuniversitetet blev stiftet og helt tilbage til tiden, hvor det var munkene, der boende i området, om andelsbevægelsen og historien om "Den hemmelige kirkegaard". Prisen er inkl. kaffe og kage.
Mandag
Aug
21
Drachmanns Hus
Intro til Drachmanns Hus
Man. d. 21. august 2017, kl. 14.
Drachmanns Hus
Hans Baghs Vej 21, Skagen
Holger Drachmann var en af de allerførste skagensmalere, der rejste til Skagen og blev betaget af stedet.

På denne omvisning kan du høre om Drachmanns liv og arbejde i de rum han levede i og vi ser på de kunstværker han havde hængende på væggene og de kuriositeter han omgav sig med og får fortællingen om den flamboyante personlighed, der havde så stor betydning for skagensmalernes kunstnerkoloni og senere stiftelsen af Skagens Kunstmuseer, der nu tæller Skagens Museum, Anchers Hus og Drachmanns Hus.

Omvisningen er gratis for museets gæster
Mandag
Aug
21
Haderslev Domkirkeplads
Guidet Reformationstur
Man. d. 21. august 2017, kl. 14.
Haderslev Domkirkeplads
Domkirkepladsen, Haderslev
Tag med på Reformationstur og hør alt om byens vigitige rolle i Reformationstiden, som "Nordens Wittemberg".

Når Haderslev med stolthed kalder sig selv for Nordens Wittenberg, skyldes det, at Reformationen her blev gennemført allerede 1525, og de forbindelser mellem de to byer, Haderslev og Wittenberg, afspejler denne historiske kendsgerning

Turen starter ved Domkirken hver mandag fra uge 26 til 35, og er gratis
Mandag
Aug
21
Tarup Bibliotek
Mød Paarup Lokalhistoriske Arkiv på Tarup Bibliotek
Man. d. 21. august 2017, kl. 15.
Tarup Bibliotek
Rugvang 40, Odense NV
Pris: (Gratis billetter)
Få en snak med arkivers medarbejdere og hør om, hvordan du kan bruge arkivet til at finde spændende historisk viden om dit lokalområde.

Mød Paarup Lokalhistoriske Arkiv på tarup Bibliotek i efteråret. Her kan du få en snak med arkivers medarbejdere og hør om, hvordan du kan bruge arkivet til at finde spændende historisk viden om dit lokalområde.

Tid og sted
Mandag den 21. august kl. 15.00-17.00 på Tarup Bibliotek.

Gratis adgang. Tilmelding ikke nødvendig
Mandag
Aug
21
Houvig Strand, P-pladsen
Oplev bunkerne i Houvig
Man. d. 21. august 2017, kl. 16-18.
Houvig Strand, P-pladsen
Houvig Klitvej, 3,5 km nord for Søndervig, Ringkøbing
Pris: (Entré: 85 kr)
Tag med på en gåtur i klitterne ved Houvig og oplev den enestående natur og hør historien om bunkersanlæggene fra besættelsestiden. Anlægget indeholder de velbevarede rester af tyskernes Atlantvold fra 2. verdenskrig.

Netop de to anlæg i Houvig var blandt de vigtigste tyske forsvarsanlæg i Danmark.

Rundturen i bunkeranlæggene giver et spændende indblik i stedets historie og betydning som en del af besættelsen ikke bare i Ringkøbing men i Danmark som helhed.

Vi går ind i bunkerne både nede på stranden og oppe i baglandet. Vi besøger også den store kommandobunker, som er den største bunker i området. En unik oplevelse.

Medbring lommelygte.

Guiden er uddannet historiker med egen guidevirksomhed. Se eventuelt mere på http://www.historieguidensoendervig.dk

Mødested: P-pladsen ved Houvig Strand ved Sortebærdalen.

Pris: 85 kr. pr. person, børn under 12 år gratis.

Kontant betaling til guiden. Turen tager ca. 2 timer og er ikke egnet til gangbesværede
Mandag
Aug
21
Museet på Sønderborg Slot
Renæssance - foredrag
Man. d. 21. august 2017, kl. 19.30.
Museet på Sønderborg Slot
Sønderbro 1, Sønderborg
Pris: (Fri entré)
Museumsinspektør Mikkel Leth Jespersen holder foredraget: "Magt og pragt - da renæssancen kom til Sønderjylland.
Mandag
Aug
21
Bundsbæk Mølle - afdeling af Ringkøbing-Skjern Museum
Høstdage på Bundsbæk Mølle
Tir. d. 22. august 2017
Bundsbæk Mølle - afdeling af Ringkøbing-Skjern Museum
Bundsbækvej 27, Dejbjerg, Skjern
Nu om dage kan man se de store majetærskere køre rundt på markerne og effektivt høste kornet på de vidtstrakte marker. Men for blot 100 år siden foregik høstmarkedet på en helt anden måde og i et helt andet tempo.

Den 22., 24. og 27. august vil Bundsbæk Mølle sætte fokus på høstens historie. Det er en hyggelig oplevelse for hele familien, for takket være museets frivillige vil man kunne opleve hvordan høsten foregik i gamle dage.

Der vil blive høstet rug med heste, selvbindere og med le som i midten af 1900-tallet - negene sættes i traver, og tærskeværket sorterer kornene fra aks og strå. Der fortælles om høstens traditioner og hvordan det hårde arbejde foregik. Børn og voksne kan deltage og prøve at bruge en le og at binde et neg. Når kornet er tærsket kan man se det blive malet på møllen.

Høsten afhænger altid af vejret, så vi håber på tørvejr. Der vil være aktiviteter under alle omstændigheder - men hvis det er vådt, så vil det begrænse aktiviteterne. Derfor afholder vi høstdag både d. 22., 24. og d. 27. august ved Bundsbæk Mølle - og håber vejret er med med os, mindst én af dagene.

Der vil være aktiviteter kl. 11-12 + 13-14 + 15-16. Møllere og smede arbejder på Bundsbæk Mølle kl. 13-16.

Entre: 50 kr. pr. person. Børn u. 18 år gratis ifølge m. voksne
Tirsdag
Aug
22
Tønder Festival
Hjemsted Oldtidspark
Tir. d. 22. august 2017, kl. 00.
Tønder Festival
Box 113, Vestergade 80, Tønder
Pris: (Entré: 415 kr + evt. gebyr)
Dato: 22. august 2017. Tidspunkt: kl. 10.30 - 16.00. Pris: 395 kr. + gebyr. Efter en bustur til Hjemsted Oldtidspark ved Skærbæk vil der være en guidet rundvisning i både jernalderlandsbyen og selve museet.

Den underjordiske udstilling på museet er 1000 m" stor, og her er de udgravede jernalderfund fra den oprindelige jernalderlandsby på Hjemsted banke udstillet. På rundvisningen fortælles om de arkæologiske udgravninger af Hjemsted, livet som bonde og fisker ved Vadehavet i århundrederne omkring år nul, og de krigere, høvdinge og bønder der levede og døde her. Gravene er rekonstruerede i gulvet i udstillingen, og udstillingen giver indblik i mange emner som f.eks. jernudvinding, gravskikke, huse og gårde, kulturforandringer, offerskikke, romere og romerriget. Efter rundvisning vil der blive serveret en lækker og rustik langbordsfrokost. Her sidder man på lammeskind rundt om et langt bord, hvor der serveres hele oste, spegepølser, røget and, patéer, hele brød, fedt eller kærnet smør - som man alt sammen selv kan skære af. Maden nydes sammen med vand eller mjød. (Vadehavsøl og saft fra Vibegaard kan tilkøbes). Efter frokosten er der afsat tid til at gå rundt og se parken på egen hånd. Prisen er inkl. bus tur/retur, indgang, guide, frokost og 1 liter mjød. Startsted: Pladsen foran Tønder Kunstmuseum
Tirsdag
Aug
22
Nexø Museum
Min barndomsby Nexø - livet under besættelsen
Tir. d. 22. august 2017, kl. 10.
Nexø Museum
Havnen 3, Nexø
Pris: (Pris: voksen 10 kr. kontant)
En tur om livet i byen med rationering og mangel på næsten alt. Der fortælles om bygningen af 4 store tyske kanonbatterier på Dueodde. Om tyskernes ubåds prøve station på Broodde. Turen varer 2 timer.

Tyskerne begyndte at bygge 4 store kanon batterier med 38 cm skibs kanoner til en granat på 500 kg. og en rækkevidde på 50,2 km. En ubåds prøvestetion med hydrofoner i vandet, til måling af støjen fra ders ubåde. Her kom under krigen på de to Bornholmske stationer omkring 1.000 ubåde, ved Levka og Broodde.

Der fortælles om livet i byen med rationering og mangel på næsten alt, fra kaffe, the og kakao til cykeldæk, tobak og brændsel. Man gik i genbrugs tøj, og kørte på cykel uden dæk, på fælgene var bundet tovstykkker af tykt reb. Bilerne kørte med gengas genarator fra gassen af brændt bøgebrænde. Mælkemanden havde en hest til at trække sin mælkebil
Tirsdag
Aug
22
Stenaldercenter Ertebølle
Aktiviteter i Stenaldercenter Ertebølle
Tir. d. 22. august 2017, kl. 10.
Stenaldercenter Ertebølle
Gl. Møllevej 8, Ertebølle, Farsø
Hver tirsdag i sommerperioden er der spændende aktiviteter i Stenaldercenter Ertebølle. Basis aktiviteter: Sejl i stammebåd: Tag din familie med på en tur i stammebåd.

Den arkæologiske sandkasse: Led efter stenalderens skatte i den arkæologiske sandkasse.

Snore i bast: Lav din egen snor i plantematerialet bast.

Stenalderen på film: Se film om stenalderen i Stenaldercenter Ertebølles biograf.

Leg med stenalderen: Gå i krig med stenalderøkser og dolke, grut korn, eller tegn dig sig som du ville have set ud i stenalderen.

Udforsk landskabet: Følg kortet som udleveres i receptionen og se de 55 millioner år gamle vulkanske askelag, nyd den smukke udsigt til Salling, Fur, Livø, Mors og Thyland, besøg landskabsudstillingen mm

Besøg Ertebølle køkkenmøddingen: Følg informationsskiltene til fundstedet for den berømte køkkenmødding, der har givet navn til en stenalderkultur.

Flintsmeden arbejder.

Der kan være flere aktiviteter / arrangementer på de forskellige dage;
se mere på Stenaldercenter Ertebølle hjemmeside; - under "DET SKER"
Tirsdag
Aug
22
Danmarks Tekniske Museum
DR´s TV-historie
Tir. d. 22. august 2017, kl. 10-15.
Danmarks Tekniske Museum
Fabriksvej 25, Helsingør
Pris: (Gratis når indgang er betalt)
Pensioneret TV-inspektør Henning Werner fortæller om DR´s TV historie. Ud fra Teknisk museums samling vil han berette om de første TV-forsøg i 1949 til indgangen af den digitale verden i TV-byen. Henning Werner vil også kunne fortælle om flysamlingen.
Tirsdag
Aug
22
Møntergården
Águas Livres Akvædukt
Tir. d. 22. august 2017, kl. 10-16.
Møntergården
Møntestræde 1, Odense C
Pris: (Gratis)
H.C. Andersen skrev mange breve og kunne lide at tegne på sine rejser. En af Andersens tegninger er af det imponerende bygningsværk. Águas Livres Akvædukten i Lissabon, Portugal.

På H.C. Andersen Festivals kan du opleve lidt af akvæduktens historie og H.C. Andersens brev. Samtidig kan du se resultatet af
en udfordring givet til portugisiske elever fra en 6. og en 9. klasse. De fik til opgave at tegne og beskrive bygningsværket - som i H.C. Andersens brev sendt til Danmark i 1866.

Udstillingen er kurateret af den dansk-portugisiske kunstner Henrique Hinnerfeldt og inspirerer til at reflektere over kommunikationsformer.

Arrangør:Portugals Ambassade i Danmark
Medarrangør: H.C. Andersen Festivals

Alle tider er vejledende
Tirsdag
Aug
22
Stranden ved Søndervig
Se Søndervig fra en anden side
Tir. d. 22. august 2017, kl. 10.30.
Stranden ved Søndervig
Badevej, Ringkøbing
Pris: (Pris: 65 kr)
Deltag i en byvandring og se ferie- og badebyen fra en anden side. Oplev det autentiske Søndervig sådan som byen en gang så ud med badehoteller og badeliv. Senere kom besættelsestiden, som fik meget stor betydning for Søndervig.

Resterne af tyskernes bunkers er på meget interessant vis at se indtil flere steder i sommerhusbebyggelsen.

Livet ved Vesterhavet var naturligvis også et liv i en meget barsk natur med flere katastrofer til følge.

Søndervig byder som Danmarks ældste badeby på mange spændende historier, der giver et anderledes billede af byen, end det umiddelbare indtryk, som møder de fleste gæster.

Guiden er uddannet historiker med egen guidevirksomhed. Se eventuelt mere på www.historieguidensoendervig.dk

Guidede ture i Søndervig

Tirsdag d. 11. juli kl. 10.30.

Tirsdag d. 18. juli kl. 10.30.

Onsdag d. 19. juli kl. 10.30.

Tirsdag d. 25. juli kl. 10.30.

Onsdag d. 26. juli kl. 10.30.

Hver tirsdag og onsdag i august måned kl. 10.30.

Mødested: I krydset ved indkørslen til Søndervig. Krydset Badevej/Lodbergsvej.

Pris: 65 kr. pr. person, børn under 12 år gratis.

Kontant betaling til guiden. Turen tager ca. 75 min
Tirsdag
Aug
22
Anchers Hus
Intro til Anchers Hus - omvisning
Tir. d. 22. august 2017, kl. 11.
Anchers Hus
Markvej 2-4, Skagen
Anna og Michael Ancher er to af de absolutte nøglefigurer i kunstnerkolonien på Skagen. På denne omvisning får du en introduktion til deres liv og værk samtidig med at vi bevæger os rundt i de rum de levede i.

På væggene er der malerier og tegninger af kunstnerfamilien selv og arbejder af deres kunstnervenner. I alt rummer det store hus op imod 5000 kunstværker fra næsten 100 danske, svenske, norske, tyske, engelske og hollandske kunstnere.

Blandt de mange kulturhistoriske genstande er også kunstnermøbler og japanske genstande.

Huset står i dag fuldstændig som da Anna Ancher døde i 1935.

Omvisningen er gratis for museets gæster
Tirsdag
Aug
22
1. bro
Kutterture i Vadehavet
Tir. d. 22. august 2017, kl. 11 + kl. 13.30 + kl. 15.30.
1. bro
Fiskerihavnen, Esbjerg
Pris: (Entré: 95 kr)
Se sæler, fugle og fisk. Der fiskes med bomtrawl. Tlf. 76122000. Maks 12 pers. pr. tur.

Tirsdag
Aug
22
Aakjærselskabet
Rundvisning på Jenle
Tir. d. 22. august 2017, kl. 11-12.30.
Aakjærselskabet
Jenle - Jenlevej 6, Roslev
Pris: (Entré: 75 kr)
Hør fortællingen om kunstnerægteparret Nanna og Jeppe Aakjær i Jenles mindestuer.

Museet fremviser genstande i tableauer fra et usædvanligt spændende liv, hvor Nanna var håndens og Jeppe åndens mester. Aakjærs digte og sociale romaner kom til verden samtidig med forsamlingshusene, højskolerne, andels- og arbejderbevægelsen og det danske forenings- og velfærdsliv, og sangene er fortsat en del af det levende danske fællesskab og demokrati. Rundviseren vil også fortælle en Aakjærhistorie og i fællesskab synge et par sange
Tirsdag
Aug
22
Ringkøbing Museum - afdeling af Ringkøbing-Skjern Museum
Introduktion til udstillingen "Flyvere i natten"
Tir. d. 22. august 2017, kl. 11.30, kl. 12.30.
Ringkøbing Museum - afdeling af Ringkøbing-Skjern Museum
Herningvej 4, Ringkøbing
Hør en introduktion til udstillingen "Flyvere i natten" Her bliver du klogere på historien bag de engelske bombefly Lancastere der fløj ind over Danmarks vestkyst under Anden Verdenskrig. Hvorfor laver man en udstilling?

Hvilke historier ligger bag? Hvorfor har man valgt at udstille netop dette? - Bliv klogere på dine spørgsmål - og på udstillingen, når Ringkøbing Museums introduktion til "Flyvere i natten" tager jer med ind bag udstillingens flotte facade.

"Flyvere i natten" fortæller historien om Anden Verdenskrig og om den luftkrig der udspillede sig over Ringkøbing Fjord.

Introduktionerne tilbydes i juli og august samt oktober. Hver tirsdag og torsdag kl. 11.30 på tysk og kl. 12.30 på dansk
Tirsdag
Aug
22
Drachmanns Hus
Drachmann og damerne - causerier i det fri
Tir. d. 22. august 2017, kl. 12.
Drachmanns Hus
Hans Baghs Vej 21, Skagen
Birgit Bernth underholder i Drachmanns gamle have med causerier om den kvindekære Holger Drachmann og de mange damer, der på godt og ondt kom til præge hans liv som muser eller hustruer, Vilhelmine, Polly, Emmy, Edith og Soffi m.fl.

Få hele historien og mere til om digteren og damerne.

Pris: 70 kr. (inkl. entré til huset).

Billetter købes ved indgangen
Tirsdag
Aug
22
Bang & Olufsen - "Gården"
B&O Rundvisning, dansk. 22. august 2017
Tir. d. 22. august 2017, kl. 13.
Bang & Olufsen - "Gården"
Hjermvej 27, Struer
Pris: (Entré: Billet (min. 12 år) 90 kr)
En guidet rundvisning på B&O fabrikken, herefter rundvisning på Struer Museum.

PROGRAM
Kl. 13.00-14.45
Velkomst på Gården, Bang & Olufsens hovedkontor.
Kort firma præsentation
Introduktion til et udvalg af nye produkter fra B&O PLAY og Bang & Olufsen.
Guidet rundvisning gennem Fabrik 5, Bang & Olufsens verdensførende aluminiumsfaciliteter.
Kl. 14.45
Afgang fra Gården mod Struer Museum. En rundviser fra Struer Museum vil være til stede i receptionen i fabrik
5 efter endt rundvisning på Bang & Olufsen.
Kl. 15.15-15.45
Kaffe & whiskylagkage på Struer Museum
Kl. 15:45-17.00
Guidet rundvisning i Struer Museums Bang & Olufsen udstilling.
Der vil også blive mulighed for besøg i museumsbutikken
Tirsdag
Aug
22
Bang & Olufsen - "Gården"
B&O English Guidet Tour. 22 th. of August
Tir. d. 22. august 2017, kl. 13.
Bang & Olufsen - "Gården"
Hjermvej 27, Struer
Pris: (Entré: Ticket (min. 12 years old) 90 kr)
A guidet tour at Bang & Olufsen Headquarter and Guided tour through the Bang & Olufsen collection at Struer Museum.

PROGRAMME
1.00 - 2.45 p. m.
Welcome to The Farm, Bang & Olufsen Headquarter
Short company introduction
Introduction to selected new products from B&O PLAY and Bang & Olufsen
A guided tour through Factory 5, Bang & Olufsen's world leading aluminium facility
2.45 p. m.
A guide from Struer Museum will be present at Bang & Olufsen. Drive to Struer Museum.
3.15 - 3.45 p. m.
Coffee & whisky cake at Struer Museum
3.45 - 5.00 p. m.
Guided tour through the Bang & Olufsen collection at Struer Museum.
The shop at Struer Museum will also be open
Tirsdag
Aug
22
Kaj Munks Præstegård - drives af Ringkøbing-Skjern Museum
Få et indblik i Kaj Munks liv
Tir. d. 22. august 2017, kl. 13.
Kaj Munks Præstegård - drives af Ringkøbing-Skjern Museum
Vesterhavsvej 7 A, Vedersø, Ulfborg
Som nyuddannet præst flyttede den unge Kaj Munk ind i præstegården i Vedersø. Det skulle også blive i Vedersø han skrev de fleste af hans værker - ligesom det var på præstegården tyskerne hentede ham, den aften i januar 1944.

På rundvisningen bliver du ikke bare klogere på Kaj Munk, men også på hans virke og hans hjem.

Turen går, om muligt, også ud i parken ved præstegården, hvor de blå anemoner Kaj Munk selv bragte til Vedersø står

Rundvisningen er gratis når entreen er betalt
Tirsdag
Aug
22
Struer Museum
Byvandring i Struer
Tir. d. 22. august 2017, kl. 13.
Struer Museum
Søndergade 23, Struer
Pris: (Entré: 20 kr.)
Kender du byen Struer ved Limfjorden? Vidste du, at Struers første kommunale skole var placeret i bygningen, hvor madstedet, cafeen og baren 'Den glade Pingvin' har til huse i dag?

Vi går rundt i den gode lille by Struer til daglig helt uden at løfte blikket og undres. Hvilke spor har vores forfædre sat på byen? Hvor begyndte det hele? Hvad har bygningerne oprindeligt været anvendt til?

Kom med museumsinspektør Majken Høgh Olsen på byvandring, hvor vi slår ned på specielt vigtige bygninger i byen og ser på deres historie - og ikke mindst de mennesker, der har levet i husene og deres fortællinger.

Så på med vandreskoene og lær din bys historie bedre at kende.

Varighed: 1½ time

Sted: Byvandringen begynder ved Struer Museums hovedindgang.
Tirsdag
Aug
22
Næste side  >>