Kalender til historiske oplevelser i Danmark
Fra:
Til:
Christiansborg Slot - De Kgl. Repræsentationslokaler
Bag guvernørens spejle
Ons. d. 13. december 2017, kl. 11(DA) og 15(EN).
Christiansborg Slot - De Kgl. Repræsentationslokaler
Prins Jørgens Gård 5, København K
Pris: (Entré: Omvisningen er inkluderet i entréprisen)
Christiansborg Slot bliver caribisk guvernørbolig fra 16. september til 17. december 2017.

Da Dansk Vestindien blev solgt til USA i 1917, skulle guvernørboligerne på øerne rømmes. En kostbar møbelsamling fra den tidligere guvernør, Peter von Scholten, blev lastet på et skib og sendt til Danmark.

De vestindiske møbler afslører bagsiden af kolonitiden

Møblerne er hovedpersonerne i udstillingen Bag Guvernørens spejle. Peter von Scholtens balsal i Dansk Vestindien genskabes i de kongelige sale sammen med mange af hans møbler.

Christiansborg Slot forvandles til caribisk guvernørbolig

Når de besøgende begiver sig op ad Dronningetrappen, træder de ind i Peter von Scholtens guvernørbolig, som den så ud i 1833.

Palmeblade er strøet ud på trappen, så gæsterne ikke trækker det vestindiske sand og støv med ind i de strålende sale. Der dufter af kaprifolium i skumringstimen, og tonerne af de sidste nye hofdanse for pinaforte strømmer ud i balsalen.

Peter von Scholten havde været på indkøb i Europa flere gange for at udsmykke sine stuer. Og pragtfulde så de da også ud på Skt. Thomas og Skt. Croix. Men kun for en stund, for de blev ædt op indefra.

Termitter mæskede sig i møblerne, og de blev derfor sendt tilbage til Europa for at blive kopieret. Fire gange rejste de fleste af møblerne frem og tilbage mellem Europa og Dansk Vestindien.

Til sidst fik den caribiske kultur og natur bugt med danskerne. Møblerne smuldrede og de slavegjorte gjorde oprør.

Efter næsten 200 år som kolonimagt måtte guvernøren trodse kongen og give efter for de slavegjortes frihedskrav. Han underskrev slaveriets endeligt i 1848.

I 1917 var det stormombruste vestindiske kapitel i danmarkshistorien forbi. Møblerne lastet på et skib og sejlet over Det Atlantiske Ocean til Danmark for sidste gang. Flere af dem endte i salene på Christiansborg Slot

Spejl dig i historien

Gå med på en guidet omvisning og hør hele historien om Peter von Scholtens møblement.

Alle dage i åbningstiden: på dansk kl. 11, på engelsk kl. 15.

Mødested: billetsalget i De Kongelige Repræsentationslokaler

Bemærk: En omvisning varer ca. 50 min. Det er ikke nødvendigt at reservere plads på omvisningerne

Tid og sted

Fra 16. september til 17. december kan du spejle dig i guvernørens spejle og opleve udstillingen i de kongelige sale på Christiansborg Slot.

Med forbehold for lukkedage og aflysninger i forbindelse med H.M. Dronningens officielle arrangementer.

Foto: Christiansborg Slot//David Rønne
Onsdag
Dec
13
Willemoesgaarden
Særudstilling Next Stop
Ons. d. 13. december 2017, kl. 12-16.
Willemoesgaarden
Østergade 36, Assens
Pris: (Entré: 40 kr.)
Udstillingen sætter fokus på Assensbanen og hvad banen betød for by og land - og for de mennesker, som havde en forbindelse til banen.

Den næsten 30 km lange banestrækning åbnede i 1884 og havde persontrafik frem til 1966, samt godstrafik frem til 1994. I udstillingen kan du opleve banen fra flere vinkler. Både passageren, den ansatte ved banen og barnet, der ser toget passere forbi med 45 km/t.
Når du "står på" udstillingen, bliver du mødt af billettøren og overportøren på Tommerup Station. De sørger for, at du kommer godt afsted mod Assens, med både billet og kuffert. For hvert rum du herefter bevæger dig ind i, nærmer du dig endestationen i Assens.
I udstillingen finder du også et sejt aktivitetsrum med formidling i børnehøjde. Her venter forskellige spændende aktiviteter for børnene. Blandt andet kan rejsekufferten pakkes med ting fra 1950'erne og 1960'erne.
Udstillingen er støttet af Assens Kommune.
Onsdag
Dec
13
Willemoesgaarden
Udstillingen Willemoes - historier om helte
Ons. d. 13. december 2017, kl. 12-16.
Willemoesgaarden
Østergade 36, Assens
Pris: (Entré: Kr. 40)
Med udgangspunkt i den lokalt helt Peter Willemoes, fortælles historien om heltebegrebet gennem tiden.

"Willemoes - historier om helte" er en ny permanent udstilling, på Willemoesgaardens 1. sal.
Udstillingen tager fat på historiens helte. Helte har eksisteret til alle tider - men denne udstilling stiller skarpt på heltenes DNA: hvad skaber en helt?
Udstillingen er bygget op omkring Peter Willemoes, som det lokale eksempel på en helt. Peter Willemoes blev helt på grund af sin deltagelse i Slaget på Reden i 1801. Her brød englænderne det danske forsvar til søs og tvang Danmark til at suspendere sit medlemskab af neutralitetsforbundet.
Sideløbende med historien om Peter Willemoes, præsenterer udstillingen også andre lokale helte samt giver perspektiver på heltebegrebets historie med interessante eksempler på begrebets anvendelse op igennem historien
Onsdag
Dec
13
Christiansborg Slot - De Kgl. Repræsentationslokaler
Omvisning i Riddersalen med Dronningens gobeliner
Ons. d. 13. december 2017, kl. 13.
Christiansborg Slot - De Kgl. Repræsentationslokaler
Prins Jørgens Gård 5, København K
Pris: (Entré: Omvisningen er inkluderet i entréprisen)
1000 års danmarkshistorie på en time. På omvisningen gennemgås de mange motiver i Bjørn Nørgaards farvestrålende gobeliner fra år 2000 - dansk erhvervslivs storslåede fødselsdagsgave til Dronning Margrethe.

Alle dage i åbningstiden: kl. 13 (på dansk)

Omvisningen varer ca. 1 time

Med forbehold for lukkedage og aflysninger i forbindelse med H. M. Dronningens officielle arrangementer.

Sted: De Kongelige Repræsentationslokaler: Prins Jørgens Gård nr. 5, 1218 København K

Læs mere på christiansborg.dk.

Foto: Thorkild Jensen // Christiansborg
Onsdag
Dec
13
Kystmuseet Skagen
Månedens historie på Kystmuseet Skagen
Ons. d. 13. december 2017, kl. 13-13.30.
Kystmuseet Skagen
P.K. Nielsens Vej 8-10, Skagen
Hver onsdag fra kl. 13.00-13.30. Korte, men gode og spændende historier, der går tæt på forskellige emner, enkelte genstande eller livet i Skagen gennem tiderne. 2017: Januar: Skagens huse gennem tiden.

Skagen har langt fra altid været en by af gule, velholdte huse i frodige haver omkranset af pyntelige stakitter. Oprindeligt var Skagen et samfund af smalle, sorttjærede små huse med stråtage uden skorstene. Men med anlæggelse af jernebane og senere havn udviklede det traditionelle fiskersamfund sig til en moderne fiskerby med nye kvarterer af rødstens villaer og flere store arkitekttegnede bygninger. Kom og hør mere om Skagen, fiskernes by.

Februar: Den tilsandede Kirke/Sct. Laurentii kirke

Den 5. juni 1795 var det slut; den store og markante Sct. Laurentii kirke blev lukket for altid. Gennem flere år havde sand føget rundt om, langs med og hen over kirken og kirkegårdsmuren. I 1787 berettes det, at kisterne måtte langes over kirkegårdsmuren, da lågen var dækket af sand. Til sidst var også stien ud til kirken ufremkommelig. Få historien om hvordan dyner af sand, problemer med fiskeriet og alvorlige epidemier gjorde, at der ikke var råd til at bevare den statelige kirke.

Marts & september: Grenen Badehotel kaviar og cocktails

Fra 1898 til 1939 var Grenen Badehotel i Skagen et sted, som tiltrak internationalt high society fra hele verden. Den tilknyttede kurlæge kunne ved hav - og solbade love at helbrede adskillige sygdomme, og køkkenet diskede op med mange retter flere gange om dagen. 1.klasses underholdning, spændende konkurrencer og dans var en selvfølgelighed.

April & august: Det store hav den fælles grav

De blev derude. Det store hav- den fælles grav står der på væggen i Mindehallen på Kystmuseet i Skagen. Samme væg viser navne på mænd, som er druknet og forsvundet mellem 1862-1967. På væggene ses desuden portrætter af Skagens alvorlige og vejrbidte redningsmænd. Medaljer og navnebrædder fortæller om redning af bl.a. norske, danske, svenske, hollandske, spanske, tyske, franske og engelske søfolk. Mindehallen er museets ældste bygning og har en ganske speciel men egentlig meget typisk historie. Huset er som så mange andre huse i Skagen blevet revet ned, flyttet og genopført flere gange. Få den spændende historie om huset og dets mange funktioner gennem tiden.

Maj: Skagens huse gennem tiden

Skagen har langt fra altid været en by af gule, velholdte huse i frodige haver omkranset af pyntelige stakitter. Oprindeligt var Skagen et samfund af smalle, sorttjærede små huse med stråtage uden skorstene. Men med anlæggelse af jernbane og senere havn udviklede det traditionelle fiskersamfund sig til en moderne fiskerby med nye kvarterer af rødstens villaer og flere store arkitekttegnede bygninger. Kom og hør mere om Skagen, fiskernes by

Juni & november: Madam Brøndum et usædvanligt liv

Som krokone på Brøndums hotel blev Anna Anchers mor, Madam Brøndum, vidne til kunstnernes liv og leben, som stod i stor modsætning til hendes egen tilværelse. På museet findes bl.a. et par af hendes slidte kageforme, som er udgangspunkt for historien om den karakterfaste kvindes liv, samt om hvordan tilværelsen Skagen ændrede sig markant i 1800-tallet

Juli: Den tilsandede Kirke/Sct. Laurentii kirke

Den 5. juni 1795 var det slut; den store og markante Sct. Laurentii kirke blev lukket for altid. I flere år føg sandet rundt om, langs med og hen over kirken og kirkegårdsmuren. I 1787 langede man kisterne over kirkegårdsmuren, da lågen var dækket af sand. Hør hvordan dyner af sand, problemer med fiskeriet og alvorlige epidemier gjorde, at der ikke var råd til at bevare den statelige kirke

Oktober: Mågesteg på menuen mad til hverdag og fest

Kroppehoveder, mågesteg, tørfisk, søsterkage og kogt anisvand er bare nogle af de retter, der dagligt stod på de hvidskurede spiseborde i Skagen i 1800-tallet. Hør mere om livet i Skagen, mad og drikke til hverdag og fest hos de nøjsomme fiskerfamilier.

December: Julens Gæstebud

Storslåede julegilder med masser af kogt flæsk og fisk, saltet kød, sennepssovs og søsterkage sådan fejrede nogle af skagboerne julen. Andre måtte gå rundt ved dørene og bede om hjælp til julen. Kom og få lidt mere at vide om livet og juletraditionerne i Skagen i 1800-tallet

2018:

Januar: Den mørkeste tid i Skagens historie

En dramatisk fortælling om det barske liv i 1600-tallets Skagen, hvor indbyggertallet i løbet af ganske få år fra 1675-1690 faldt fra ca. 1000 til 600 stædige og hårdføre skagboer. Årsagerne var dels svigtende fiskeri, problemer med afsætning af fiskene samt voldsomme epidemier, ødelæggende stormfloder og tiltagende sandflugt. På vej op ad den stejle bakke blev Skagen i 1853 ramt af en koleraepidemi. Den tilsynsførende læge i byen gav i den anledning en detaljeret beskrivelse af de rystende boligforhold i de fattige fiskerhuse. Kom og hør hele denne beretning

Februar: Hverken for ros eller løn

Da det danske redningsvæsen blev oprettet i 1852, lå det fra starten fast, at lønnen for at være ansat som redningsmand ikke måtte være høj. Tilsyneladende ville man på den måde undgå, at nogen tog jobbet alene for at tjene penge. Hør nærmere om redningsvæsnets benhårde krav og et par af de hårdføre redningsmænd i museets Mindehal

Marts: Den tilsandede Kirke/Sct. Laurentii kirke

Den 5. juni 1795 var det slut; den store og markante Sct. Laurentii kirke blev lukket for altid. I flere år føg sandet rundt om, langs med og hen over kirken og kirkegårdsmuren. I 1787 langede man kisterne over kirkegårdsmuren, da lågen var dækket af sand. Hør hvordan dyner af sand, problemer med fiskeriet og alvorlige epidemier gjorde, at der ikke var råd til at bevare den statelige kirke

Gratis for museets gæster
Onsdag
Dec
13
Fregatten Jylland
Poetisk lysfest - Vikingeskibenes afsked
Ons. d. 13. december 2017, kl. 17-20.
Fregatten Jylland
Fregatøen - S.A. Jensensvej 4, Ebeltoft
Pris: (Fri entré)
Fregatten Jylland og Syddjurs Kommune inviterer til poetisk lysfest.

Oplev de smukke oplyste vikingeskibe fra åbningen af Aarhus 2017 - Europæisk Kulturhovedstad en sidste gang - og vær med til at tage afsked med skibene, når lanternerne slukkes.
Efter skibenes afsked følger, blandt andet et stemningsfuldt Luciaoptog med et maritimt twist.

Kl. 17.00 - Gratis adgang til Fregat-pladsen og museumshallen, hvor de oplyste vikingeskibe kan ses en sidste gang.
Der sælges gløgg og æbleskiver på Fregat-pladsen.

Kl. 19.00 - Lysfesten begynder.
Lanternerne på vikingeskibene slukkes for sidste gang - efterfulgt af Luciaoptog.
Gratis adgang
Onsdag
Dec
13
Lejre Museum
De drikfældige danskere! Foredrag på Lejre Museum
Ons. d. 13. december 2017, kl. 19-21.
Lejre Museum
Hestebjerggård, Orehøjvej 4 B, Lejre
Pris: (Entré: 50 kr. (begrænset antal billetter))
I vikingetiden og middelalderen drak danskerne masser af øl, vin og brændevin. Til hverdag fik både mænd, kvinder og børn tyndt øl som ernæringskilde og alternativ til urent vand. Til fest gik store drikkeskåle og særlige drikkehorn gildesalen rundt.

Her skålede konger og stormænd med slægtninge og undersåtter, mens de etablerede og cementerede sociale hierarkier, alliancer, ven - og fjendskaber. I hele Europa havde man en dynamisk drikkekultur, men især danskerne synes at have haft ry for at være særligt glade for de våde vare.

I dette foredrag vil ph.d. Kasper H. Andersen fra Aarhus Universitet & Den Gamle By med udgangspunkt i Lejre fortælle os om vikingetidens og middelalderens drikfældige danskere.

(begrænset antal billetter)
Onsdag
Dec
13
Arkæologisk Forening "Harja"
Arkæologi ved Øhavsmuseet - helt fra begyndelsen
Ons. d. 13. december 2017, kl. 19.30.
Arkæologisk Forening "Harja"
Lisesmindevej 3 B, Odense M
Pris: (Entré: 30,- kr (20,- for medlemmer))
Øhavsmuseet Faaborg er det yngste af de fynske museer med et arkæologisk ansvarsområde. Anne vil fortælle om arkæologiske de undersøgelser, som den nye arkæologiske enhed har foretaget siden sin start for godt og vel to år siden.

Det drejer sig bl.a. om udgravningen af Jylland-Fyn kablet, en boplads i Ringe, bondestenalder ved Bramstrup samt nogle undersøgelser, som i skrivende stund ikke er blevet tilendebragt.
Onsdag
Dec
13
Varde Bibliotek
Foredrag om håndværkerlivet i gamle Varde
Tor. d. 14. december 2017, kl. 10.
Varde Bibliotek
Rådhusstræde 2, Varde
Pris: (Entré: Adult 20 kr)
Ole Nørskov fra Varde Lokalhistoriske Arkiv gør dig klogere på det gamle Vardes svende og lærlinge.

Kender du til målestoksfabrikken i Nørregade - eller karetmageren i Nikolaj Kirkestræde? Ole Nørskov fra Varde Lokalhistoriske Arkiv gør dig klogere på det gamle Vardes svende og lærlinge torsdag d. 14/12 kl. 10 på Varde Bibliotek.

I dag betrædes Vardes bykerne mest af høje hæle og lækre sneakers - men et dyk Lokalarkivets billedsamling viser, at lyden af hammerslag, save og hestevogne lastet med nye varer var hverdag i en ikke så fjern fortid.

Ole fortæller om de forskellige byområders håndværks- og hverdagsliv fra bl.a. det gamle jernstøberi og Lunds Bødkeri, og han viser en række spændende billeder fra det Varde, der engang var.

Entre til foredraget koster 20 kr. og kan betales på dagen
Torsdag
Dec
14
Christiansborg Slot - De Kgl. Repræsentationslokaler
Bag guvernørens spejle
Tor. d. 14. december 2017, kl. 11(DA) og 15(EN).
Christiansborg Slot - De Kgl. Repræsentationslokaler
Prins Jørgens Gård 5, København K
Pris: (Entré: Omvisningen er inkluderet i entréprisen)
Christiansborg Slot bliver caribisk guvernørbolig fra 16. september til 17. december 2017.

Da Dansk Vestindien blev solgt til USA i 1917, skulle guvernørboligerne på øerne rømmes. En kostbar møbelsamling fra den tidligere guvernør, Peter von Scholten, blev lastet på et skib og sendt til Danmark.

De vestindiske møbler afslører bagsiden af kolonitiden

Møblerne er hovedpersonerne i udstillingen Bag Guvernørens spejle. Peter von Scholtens balsal i Dansk Vestindien genskabes i de kongelige sale sammen med mange af hans møbler.

Christiansborg Slot forvandles til caribisk guvernørbolig

Når de besøgende begiver sig op ad Dronningetrappen, træder de ind i Peter von Scholtens guvernørbolig, som den så ud i 1833.

Palmeblade er strøet ud på trappen, så gæsterne ikke trækker det vestindiske sand og støv med ind i de strålende sale. Der dufter af kaprifolium i skumringstimen, og tonerne af de sidste nye hofdanse for pinaforte strømmer ud i balsalen.

Peter von Scholten havde været på indkøb i Europa flere gange for at udsmykke sine stuer. Og pragtfulde så de da også ud på Skt. Thomas og Skt. Croix. Men kun for en stund, for de blev ædt op indefra.

Termitter mæskede sig i møblerne, og de blev derfor sendt tilbage til Europa for at blive kopieret. Fire gange rejste de fleste af møblerne frem og tilbage mellem Europa og Dansk Vestindien.

Til sidst fik den caribiske kultur og natur bugt med danskerne. Møblerne smuldrede og de slavegjorte gjorde oprør.

Efter næsten 200 år som kolonimagt måtte guvernøren trodse kongen og give efter for de slavegjortes frihedskrav. Han underskrev slaveriets endeligt i 1848.

I 1917 var det stormombruste vestindiske kapitel i danmarkshistorien forbi. Møblerne lastet på et skib og sejlet over Det Atlantiske Ocean til Danmark for sidste gang. Flere af dem endte i salene på Christiansborg Slot

Spejl dig i historien

Gå med på en guidet omvisning og hør hele historien om Peter von Scholtens møblement.

Alle dage i åbningstiden: på dansk kl. 11, på engelsk kl. 15.

Mødested: billetsalget i De Kongelige Repræsentationslokaler

Bemærk: En omvisning varer ca. 50 min. Det er ikke nødvendigt at reservere plads på omvisningerne

Tid og sted

Fra 16. september til 17. december kan du spejle dig i guvernørens spejle og opleve udstillingen i de kongelige sale på Christiansborg Slot.

Med forbehold for lukkedage og aflysninger i forbindelse med H.M. Dronningens officielle arrangementer.

Foto: Christiansborg Slot//David Rønne
Torsdag
Dec
14
Christiansborg Slot - De Kgl. Repræsentationslokaler
Omvisning i Riddersalen med Dronningens gobeliner
Tor. d. 14. december 2017, kl. 13.
Christiansborg Slot - De Kgl. Repræsentationslokaler
Prins Jørgens Gård 5, København K
Pris: (Entré: Omvisningen er inkluderet i entréprisen)
1000 års danmarkshistorie på en time. På omvisningen gennemgås de mange motiver i Bjørn Nørgaards farvestrålende gobeliner fra år 2000 - dansk erhvervslivs storslåede fødselsdagsgave til Dronning Margrethe.

Alle dage i åbningstiden: kl. 13 (på dansk)

Omvisningen varer ca. 1 time

Med forbehold for lukkedage og aflysninger i forbindelse med H. M. Dronningens officielle arrangementer.

Sted: De Kongelige Repræsentationslokaler: Prins Jørgens Gård nr. 5, 1218 København K

Læs mere på christiansborg.dk.

Foto: Thorkild Jensen // Christiansborg
Torsdag
Dec
14
Aalborg Stadsarkiv
Slægtsforskning
Tor. d. 14. december 2017, kl. 15-17.
Aalborg Stadsarkiv
Arkivstræde 1, Aalborg
Pris: (Gratis)
Hvor stammer jeg fra og hvordan finder jeg tilbage til min oldemors oldefar?

Det kan du måske finde på nettet.

Men ved du ikke hvordan du kommer i gang eller er du kørt fast i din søgning?

HistorieAalborgs personale og erfarne slægtsforskere fra Slægtshistorisk Forening for Aalborgegnen er parat til at hjælpe dig.

Medbring gerne din egen pc, vi har trådløs adgang til nettet.

Vel mødt!
Torsdag
Dec
14
Sjællandsgade Bad
100 års badekultur - Film og Sauna
Tor. d. 14. december 2017, kl. 17-20.
Sjællandsgade Bad
Sjællandsgade 12 A, København N
Pris: (Entré: 50,-)
Sjællandsgade Bad fejrer 100 års fødselsdag med film og sauna-varme.

Vi viser filmen "Den sidste badeanstalt", der er et portræt af herreafdelingen, året før Københavns kommune lukkede stedet. I filmen følger man bademesteren Tommy og gæsternes hverdag i Badet, hvor man bruger et par timer på at gå i sauna, tage brusebad og tale med hinanden. Filmen er instrueret og produceret af Camilla Magid, der har vundet flere priser for hendes dokumentarfilm bl.a. "Sort hvid dreng" (2012) og "The Land of the Free" (2017). Spilletid: 26 minutter. Sjællandsgade Bad har været igennem meget tumult i det sidste årti og den tidligere forkvinde i foreningen Mette Vang Mikkelsen vil efter filmen fortælle om, hvad der skete med Badet efterfølgende. Saunaen vil være tændt under hele arrangementet og du kan hoppe i de fine badekar. Medbring eget håndklæde og sæbe. Badetøj er valgfrit. Du er også velkommen til at medbringe egen mad og snacks, men ingen glasflasker i badeområdet. Hele herligheden koster kun 50 kr i dagens anledning. Der bliver solgt 40 billetter. ______________________________________________________ Arrangementet er en del af Nørrebrofestivalen 24 Dage Med Kultur, der byder på ét spændende event hver dag fra den 1. til den 24. december - nøjagtig som en klassisk julekalender. Se det fulde program for 24 dage med kultur her:
Torsdag
Dec
14
Møntergården
Foredrag om middelalderens Odense
Tor. d. 14. december 2017, kl. 19-21.
Møntergården
Møntestræde 1, Odense C
Pris: (Entré: 50 kr.)
Dyk ned i Odenses undergrund, når Jakob Tue Christensen holder foredrag på Møntergården.

Odense er en gammel by, der under overfladen rummer et utal af fortællinger fra byens fortid. De seneste års store udgravninger i bymidten har givet stor - og ny - viden om det middelalderlige Odense. Kom med på en spændende rejse tilbage til Odense middelalder i selskab med foredragsholder Jakob Tue Christensen.

I forbindelse med Møntergårdens særudstilling "Knuds Odense - vikingernes by", inviterer Odense Bys Museer i samarbejde med Folkeuniversitetet til en spændende række af foredrag, der går helt tæt på udvalgte genstande og emner i udstillingen.

Foredragene foregår i Møntergårdens forhal, hvor der serveres kaffe og kage. Herefter vil der være rundvisning i særudstillingen med særligt fokus på de historier og genstande, som knytter sig til dagens emne. Tilmelding er nødvendig på museum@odense.dk eller 6551 4601.
Torsdag
Dec
14
Museum Østjylland i Grenaa
Arkæologernes arbejdsår
Tor. d. 14. december 2017, kl. 19-21.
Museum Østjylland i Grenaa
Søndergade 1, Grenaa
Pris: (Entré: 50 kr. Billet købes på museumoj.dk. Medlemmer)
Arkæologerne gør status over 2017 og fortæller om den nye oldtidsudstilling i Randers.

Arkæologerne gør status over 2017 og fortæller om den nye
oldtidsudstilling i Randers og om det store forskningsprojekt,
Contact. Årets udgravninger spænder fra istidens jægere ved
Paderup over oldtidsveje ved Kastbjerg til Aarhus Bispens
borg ved Østrup. Hør også om det gådefulde skeletfund ved
Esby Strand på Helgenæs.
Se også billeder af årets mange detektorfund.Torsdag
Dec
14
Nyborg Slot
Udgravningerne på Nyborg Slot
Ons. d. 24. august 2016 til tor. d. 14. december 2017, Ons kl. 15.
Nyborg Slot
Slotsgade 34, Nyborg
Hvad finder de under jorden på Nyborg Slot?. De graver, skræller og pensler. Arkæologerne. Og ser lidt vilde ud i ansigterne.

De er nemlig i gang med noget rigtig spændende på Nyborg Slot jorden skal undersøges i forbindelse med projekt nyt Nyborg Slot.
Udgravninger med flere formål

I begyndelsen af august 2016 startede de arkæologiske undersøgelser igen på Nyborg Slot og dermed det egentlige startskud på det store slotsprojekt, der skal genskabe konturerne af hele den middelalderlige borg og tilføje et moderne formidlingscenter, så historien kan blive fortalt i både historiske og moderne rammer. Undersøgelserne har dermed flere formål: Det er første spadestik i det store projekt, det er en unik chance for, i bogstaveligste forstand, at grave ny viden om vores fortid frem og så skal det rent praktisk klarlægge, præcis hvor og hvordan de nye bygninger kan piloteres uden at skade de bevarede dele af borgen.
Nye og ukendte bygninger dukker op
Arkæologerne har rent faktisk en god grund til at se lidt vilde ud. Allerede fra begyndelsen af undersøgelserne er nye og hidtil ukendte bygningselementer dukket op på slotspladsen, og mere kan være på vej efterhånden som overfladen bliver skrællet af. Det er ikke blot spændende at følge, det giver også en fantastisk mulighed for at forstå sammenhænge og strukturer på hele slotspladsen, som kan indarbejdes i slotsprojektet. Og det skal fortælles, siger Janus Møller Jensen, afdelingsleder på Nyborg Slot:
Det er vigtigt at formidle både hvorfor vi graver og hvad vi finder, og vi arbejder også på løbende at formidle hele slotsprojektet, men vi vil gerne specifikt invitere med i hullerne og fortælle om den nyeste arkæologiske viden til alle interesserede så derfor vil jeg opfordre alle til at kigge forbi, når arkæologerne kigger op fra jorden og fortæller.
Interesseret i at vide mere om udgravningerne på Nyborg Slot?
Hver onsdag vil arkæologerne fortælle om fund og ny viden fra kl. 15.00 ved udgravningerne. Derudover vil der blive arrangeret særlige omvisninger i udvalgte weekender. Og endelig vil alle skoler og institutioner kunne booke en omvisning med info om udgravningerne på faste dage. Det er som altid gratis for institutioner og skoler i Nyborg Kommune, men skoler og institutioner fra andre kommuner er meget velkomne til at kontakte Nyborg Slot og høre nærmere om mulighederne
Onsdag
Dec
13
Christiansborg Slot - De Kgl. Repræsentationslokaler
Bag guvernørens spejle
Fre. d. 15. december 2017, kl. 11(DA) og 15(EN).
Christiansborg Slot - De Kgl. Repræsentationslokaler
Prins Jørgens Gård 5, København K
Pris: (Entré: Omvisningen er inkluderet i entréprisen)
Christiansborg Slot bliver caribisk guvernørbolig fra 16. september til 17. december 2017.

Da Dansk Vestindien blev solgt til USA i 1917, skulle guvernørboligerne på øerne rømmes. En kostbar møbelsamling fra den tidligere guvernør, Peter von Scholten, blev lastet på et skib og sendt til Danmark.

De vestindiske møbler afslører bagsiden af kolonitiden

Møblerne er hovedpersonerne i udstillingen Bag Guvernørens spejle. Peter von Scholtens balsal i Dansk Vestindien genskabes i de kongelige sale sammen med mange af hans møbler.

Christiansborg Slot forvandles til caribisk guvernørbolig

Når de besøgende begiver sig op ad Dronningetrappen, træder de ind i Peter von Scholtens guvernørbolig, som den så ud i 1833.

Palmeblade er strøet ud på trappen, så gæsterne ikke trækker det vestindiske sand og støv med ind i de strålende sale. Der dufter af kaprifolium i skumringstimen, og tonerne af de sidste nye hofdanse for pinaforte strømmer ud i balsalen.

Peter von Scholten havde været på indkøb i Europa flere gange for at udsmykke sine stuer. Og pragtfulde så de da også ud på Skt. Thomas og Skt. Croix. Men kun for en stund, for de blev ædt op indefra.

Termitter mæskede sig i møblerne, og de blev derfor sendt tilbage til Europa for at blive kopieret. Fire gange rejste de fleste af møblerne frem og tilbage mellem Europa og Dansk Vestindien.

Til sidst fik den caribiske kultur og natur bugt med danskerne. Møblerne smuldrede og de slavegjorte gjorde oprør.

Efter næsten 200 år som kolonimagt måtte guvernøren trodse kongen og give efter for de slavegjortes frihedskrav. Han underskrev slaveriets endeligt i 1848.

I 1917 var det stormombruste vestindiske kapitel i danmarkshistorien forbi. Møblerne lastet på et skib og sejlet over Det Atlantiske Ocean til Danmark for sidste gang. Flere af dem endte i salene på Christiansborg Slot

Spejl dig i historien

Gå med på en guidet omvisning og hør hele historien om Peter von Scholtens møblement.

Alle dage i åbningstiden: på dansk kl. 11, på engelsk kl. 15.

Mødested: billetsalget i De Kongelige Repræsentationslokaler

Bemærk: En omvisning varer ca. 50 min. Det er ikke nødvendigt at reservere plads på omvisningerne

Tid og sted

Fra 16. september til 17. december kan du spejle dig i guvernørens spejle og opleve udstillingen i de kongelige sale på Christiansborg Slot.

Med forbehold for lukkedage og aflysninger i forbindelse med H.M. Dronningens officielle arrangementer.

Foto: Christiansborg Slot//David Rønne
Fredag
Dec
15
Christiansborg Slot - De Kgl. Repræsentationslokaler
Omvisning i Riddersalen med Dronningens gobeliner
Fre. d. 15. december 2017, kl. 13.
Christiansborg Slot - De Kgl. Repræsentationslokaler
Prins Jørgens Gård 5, København K
Pris: (Entré: Omvisningen er inkluderet i entréprisen)
1000 års danmarkshistorie på en time. På omvisningen gennemgås de mange motiver i Bjørn Nørgaards farvestrålende gobeliner fra år 2000 - dansk erhvervslivs storslåede fødselsdagsgave til Dronning Margrethe.

Alle dage i åbningstiden: kl. 13 (på dansk)

Omvisningen varer ca. 1 time

Med forbehold for lukkedage og aflysninger i forbindelse med H. M. Dronningens officielle arrangementer.

Sted: De Kongelige Repræsentationslokaler: Prins Jørgens Gård nr. 5, 1218 København K

Læs mere på christiansborg.dk.

Foto: Thorkild Jensen // Christiansborg
Fredag
Dec
15
Nytorv
Byvandring - Spøgelsernes København
Fre. d. 15. december 2017, kl. 20.
Nytorv
Nytorv, København K
Pris: (Entré: 100 kr)
En spøgelsestur- hvor huse og bygninger står, som den mørke kulisse til byens spøgelseshistorier. Vi sætter ord på nogle af de uforklarlige oplevelser, som har fundet sted i København gennem de seneste 500 år.

Ghosttour har gravet nogle af Københavns gamle og nyere spøgelseshistorier frem - historier der lå gemt i de gamle arkiver og hos nogle af byens indbyggere. Det viser sig at det vrimler med spøgelser i København.

I skæret fra staldlygten tager Ghosttour dig med på en byvandring til nogle af de steder i byen som har med spøgelser at gøre. Hør historier om helt almindelige menneskers oplevelser med spøgelser og se gamle bygninger, hvor danske helte og berømtheder har holdt til - og måske er de der stadigvæk?

Se gamle gader og bygninger i nyt lys. Få historien om ånderne i Det Grønlandske Hus, mærk sulten hos den lille, døde 8 årige pige i Gjeddegården og kom med på byens ældste kirkegård.

Er der mere mellem himmel og jord?
Fredag
Dec
15
Christiansborg Slot - De Kgl. Repræsentationslokaler
Bag guvernørens spejle
Lør. d. 16. december 2017, kl. 11(DA) og 15(EN).
Christiansborg Slot - De Kgl. Repræsentationslokaler
Prins Jørgens Gård 5, København K
Pris: (Entré: Omvisningen er inkluderet i entréprisen)
Christiansborg Slot bliver caribisk guvernørbolig fra 16. september til 17. december 2017.

Da Dansk Vestindien blev solgt til USA i 1917, skulle guvernørboligerne på øerne rømmes. En kostbar møbelsamling fra den tidligere guvernør, Peter von Scholten, blev lastet på et skib og sendt til Danmark.

De vestindiske møbler afslører bagsiden af kolonitiden

Møblerne er hovedpersonerne i udstillingen Bag Guvernørens spejle. Peter von Scholtens balsal i Dansk Vestindien genskabes i de kongelige sale sammen med mange af hans møbler.

Christiansborg Slot forvandles til caribisk guvernørbolig

Når de besøgende begiver sig op ad Dronningetrappen, træder de ind i Peter von Scholtens guvernørbolig, som den så ud i 1833.

Palmeblade er strøet ud på trappen, så gæsterne ikke trækker det vestindiske sand og støv med ind i de strålende sale. Der dufter af kaprifolium i skumringstimen, og tonerne af de sidste nye hofdanse for pinaforte strømmer ud i balsalen.

Peter von Scholten havde været på indkøb i Europa flere gange for at udsmykke sine stuer. Og pragtfulde så de da også ud på Skt. Thomas og Skt. Croix. Men kun for en stund, for de blev ædt op indefra.

Termitter mæskede sig i møblerne, og de blev derfor sendt tilbage til Europa for at blive kopieret. Fire gange rejste de fleste af møblerne frem og tilbage mellem Europa og Dansk Vestindien.

Til sidst fik den caribiske kultur og natur bugt med danskerne. Møblerne smuldrede og de slavegjorte gjorde oprør.

Efter næsten 200 år som kolonimagt måtte guvernøren trodse kongen og give efter for de slavegjortes frihedskrav. Han underskrev slaveriets endeligt i 1848.

I 1917 var det stormombruste vestindiske kapitel i danmarkshistorien forbi. Møblerne lastet på et skib og sejlet over Det Atlantiske Ocean til Danmark for sidste gang. Flere af dem endte i salene på Christiansborg Slot

Spejl dig i historien

Gå med på en guidet omvisning og hør hele historien om Peter von Scholtens møblement.

Alle dage i åbningstiden: på dansk kl. 11, på engelsk kl. 15.

Mødested: billetsalget i De Kongelige Repræsentationslokaler

Bemærk: En omvisning varer ca. 50 min. Det er ikke nødvendigt at reservere plads på omvisningerne

Tid og sted

Fra 16. september til 17. december kan du spejle dig i guvernørens spejle og opleve udstillingen i de kongelige sale på Christiansborg Slot.

Med forbehold for lukkedage og aflysninger i forbindelse med H.M. Dronningens officielle arrangementer.

Foto: Christiansborg Slot//David Rønne
Lørdag
Dec
16
Nationalmuseet
Rundvisninger i Nationalmuseets highlights
Lør. d. 16. december 2017, kl. 11(EN), 13(EN) og 14(DA).
Nationalmuseet
Ny Vestergade 10, København K
Pris: (Entré: Omvisningen er inkluderet i entreprisen (75 kr))
Kom ind og mærk historiens vingesus, når Nationalmuseet inviterer dig med på en rejse rundt i Danmarks historie. Hele efteråret har du mulighed for at komme med på en guidet rundvisning og høre spændende historier om nogle af Nationalmuseets highlights.

Turen tager 50 minutter, og omvisningen er inkluderet i entréprisen. Der er omvisninger både på engelsk (EN) og dansk (DA).

Plan for Highlights-omvisninger efterår 2017

Oktober-december:

Lør-søn kl. 11 og 13 (EN)

Lør-søn kl. 14 (DA)

Mødested: Informationen på Nationalmuseet

Pris: Omvisningen er inkluderet i entréprisen (75 kr.)

Foto: Lennart Larsen // Nationalmuseet
Lørdag
Dec
16
Nationalmuseet
Rundvisning i Klunkehjemmet
Lør. d. 16. december 2017, kl. 11, 12 og 13.
Nationalmuseet
Ny Vestergade 10, København K
Pris: (Entré: 50 kr.)
Kom med på rundvisning i Klunkehjemmet og få et unikt indblik i Klunketiden.

Rundvisninger hver lørdag og søndag samt helligdage kl. 11, 12 og 13.

Mødested: Nationalmuseets Forhal

Varighed: Ca. en time.

Få skridt fra Nationalmuseet ligger Klunkehjemmet - grosserer Rudolph Christensens herskabelige lejlighed, der fremstår fuldt møbleret og stort set uændret i tidens klunkestil. Familien Christensen flyttede ind i lejligheden i 1890, og du kan opleve det fornemme interiør og en stemning, der er præget af datidens normer, hjemlig hygge og tidens gode håndværk.

Pris: 50 kroner pr. person.

Du kan købe billetter online her: http://billet.natmus.dk/rundvisninger/omvisning-i-klunkehjemmet eller i Informationen i Nationalmuseets forhal.

På grund af den meget begrænsede adgangskapacitet skal alle deltagere have billet - også børn uanset alder. Rundvisningen egner sig ikke til børn under 6 år.

Vær opmærksom på, at der desværre ikke er elevator op til lejligheden, og at der derfor ikke er adgang med kørestol, klapvogn eller rollator.

Foto: Nationalmuseet
Lørdag
Dec
16
Sjællandsgade Bad
Byvandring omkring Sjællandsgade Bad
Lør. d. 16. december 2017, kl. 12.
Sjællandsgade Bad
Sjællandsgade 12 A, København N
Pris: (Pris: Gratis billetter)
I anledning af Sjællandsgade Bads 100 års jubilæum inviterer vi på en kulturhistorisk byvandring i området omkring Sjællandsgade Bad. Byvandringen er gratis. Husk varmt tøj.

Lise Lotte Frederiksen vil vise rundt i nærmiljøet omkring Sjællandsgade Bad. Hun er en erfaren guide med speciale i kulturhistoriske byvandringer og har skrevet flere bøger om forfattere og seværdigheder i København
Lørdag
Dec
16
Ruinerne under Christiansborg
Omvisning i Ruinerne under Christiansborg
Lør. d. 16. december 2017, kl. 12 (på engelsk).
Ruinerne under Christiansborg
Indre Slotsgård, Christiansborg Slot, København K
Pris: (Entré: Omvisningen er inkluderet i entréprisen)
Slot på slot på slot: Få fortalt om Biskop Absalons borg fra 1167 og Københavns Slot, der blev revet ned i 1731. Hør historien om Christiansborgs mere end 800 år lange forhistorie som middelalderborg, kongeslot og magtcentrum.

Omvisninger hver søndag kl. 12.00 (på dansk) samt hver lørdag kl. 12.00 (på engelsk)

Omvisningen varer ca. 1 time

Sted: Ruinerne under Christiansborg, Indre Slotsgård, Christiansborg Slot, 1218 København K

Læs mere på christiansborg.dk.

Foto: Thorkild Jensen // Christiansborg
Lørdag
Dec
16
Næste side  >>