Kalender til historiske oplevelser i Danmark
Fra:
Til:
Fanøfærgen
Byvandring i Nordby ved Strandskaden
Man. d. 26. juni 2017, kl. 10.
Fanøfærgen
Fanøfærgen, Fanø
Pris: (Entré: 100 kr.)
Vi går af Nordbys snørklede gader og hemmelige stier sammen med en engageret og kyndig guide. Vi hører om Nordbys kultur- og søfartshistorie - mens vi tager alle de samme smutveje rundt i byen som de lokale.

Bliv klogere på alle de spændende historier, der er knyttet til de specielle huse og steder i Nordby. Hør om nogle af de store personligheder der har præget Nordbys udvikling og i nogle tilfælde sattte deres præg på hele landet.

Hvad er historien bag de sjove gadenavne?
Hvorfor er der malet på nogle af husene?
1741 er ligeså vigtigt et årstal for Fanø - som 1864 er for hele Danmark - men hvorfor?
Disse og mange andre spørgsmål får i svaret på undervejs på denne hyggelige tur gennem Nordby.

Vi mødes ved hunde-søjlen på færgepladsen.

Pris: Voksne: 100 kr., børn 25 kr.

Tilmelding: på Strandskaden.dk, via SMS 30 20 25 43 eller på Fanø Turistbureau
Mandag
Jun
26
Samsø Museum - Velkomstcentret
Vikingernes Runer - for børn
Man. d. 26. juni 2017, kl. 10-12.
Samsø Museum - Velkomstcentret
Museumsvej 5, Tranebjerg, Samsø
Hvad er runer? Hvor kommer de fra? Og hvem mestrede runernes magi? Her kan I høre om vikingernes runer og selv prøve at riste runer!

I dette forløb bliver I ikke bare kloge på runer og bogstaver, I vil også få mulighed for at riste runer med hammer og mejsel, brænde jeres forbogstavs-rune på træ eller at få jeres navn i runer på garvet fiskeskind.

Samsøs lokale viking og bensmed Tina Steiner Fjeldmark fortæller om runernes mange hemmeligheder.

Der kan tilkøbes en runestav + liste med betydning af runerne til 30 kr. Og et runealfabet fra 750 e.kr. på læderlap til 25 kr. Kun kontanter.
Mandag
Jun
26
Limfjordsmuseet
Fisker for en dag
Man. d. 26. juni 2017, kl. 10.30.
Limfjordsmuseet
Kanalvejen 40, Løgstør
Prøv dine evner af som fisker. Hver dag hele sommeren vil Limfjordsmuseets naturvejleder tag alle med ud under overfladen og gå på jagt efter Limfjordens fantasiske dyreliv.

Iført waders og net går vi på jagt sammen efter fantastiske dyr og spændende fortællinger. Efter fangsten tilbereder vi fangsten eller vi slipper den fri i museers akvarier.

Aktiviteten starter hver dag fra mandag d. 26/6 til søndag d. 6/8 kl. 10.30
Mandag
Jun
26
Midt- og Vestjyllands Jernbanemuseum
Lokale fortællinger: Midt- og Vestjyllands Jernbanemuseum
Man. d. 26. juni 2017, kl. 11.
Midt- og Vestjyllands Jernbanemuseum
Godthåbsvej 10, Struer
Pris: (Entré: kr. 50)
Midt- og Vestjyllands jernbanehistorie beskrevet med udstillinger, lokomotiver og vogne. Jernbanens udvikling bliver også sat ind i den samfundsmæssige udvikling.
Mandag
Jun
26
Sagnlandet Lejre
Vikinger slår sig løs i Sagnlandet Lejre
Man. d. 26. juni 2017, kl. 11-16.
Sagnlandet Lejre
Slangealleen 2, Lejre
Pris: (Entré: 150,- for voksne, 95,- for børn)
Der hvor alle veje krydser, er der altid handel, fest og ballade. Sådan var det i vikingetiden, og sådan er det stadig, når Sagnlandet Lejre inviterer til vikingemarked på markedspladsen Ravnebjerg.

Håndværkere og handelsfolk fra ind- og udland kommer for at faldbyde deres varer, og er man snedig, kan man gøre en god handel.

Er man mere kok end købmand, kan man give vikingerne en hånd ved gryderne, smage på de gode sager og handle sig til en portion frokost. Har man en hårdkogt kriger i maven kan man opleve både kampshow og oldtidstatovører, ligesom man kan prøve krigernes udstyr og måle sine kræfter mod en rigtig vikingekriger.

Hver dag når solen står højest på himlen, den tid der efter nymodens skik kaldes klokken 12, kan man opleve vikingernes retssager, hvor begreber som vapentag, skjoldsvende, holmgang, anskrig og jernbyrd er med til at afgøre stridsmålet.

Hver eftermiddag er der håndværk på programmet, og hvor man sammen med markedspladsen vikinger kan lære at slå mønt, støbe et tinsmykke eller sy en skindpung efter nyeste mode i handelsbyen Hedeby.

Husk: Billetten gælder hele sæsonen
Med en billet til Sagnlandet Lejre får du adgang til en verden af oplevelser. En verden så stor, at de færreste når igennem det hele på en enkelt dag. Derfor er billetten til Sagnlandet et sæsonkort, der gælder året ud, fra den dag du køber det. Så kan du komme igen og igen.

Vi glæder os til at se dig!
Mandag
Jun
26
Samsø Museum - Velkomstcentret
Historieuniverset - Skansebyggerne
Man. d. 26. juni 2017, kl. 13.30.
Samsø Museum - Velkomstcentret
Museumsvej 5, Tranebjerg, Samsø
Pris: (Entré: Kr. 60,- pr. barn)
For børn fra 8 år. Min. 2 børn, max. 10. Skansebyggerne er et forløb, som sætter fokus på Samsøs store betydning under Englandskrigene, 1801-1814. Deltagerne skal bl.a. opbygge Lilleøre Skanse samt affyre kanonen mod det engelske krigsskib.

En skanse er et forsvarsanlæg beregnet på at modstå angreb fra ildvåben og kanoner. Berømte er skanserne fra 1864 på Dybbøl Banke.

Militære ingeniører udarbejdede forslag til skansens placering. Lokalbefolkningen udførte arbejdet. Først gjaldt det udgravning af skansens voldgrav og opbygning af volde og beskyttelsesvolde. Dertil kom palisaden af tilhuggede træstammer, brystværn og eventuelle bygninger, først og fremmest krudtmagasinet, men måske også ly til mandskab og officerer.
Til sidst blev skansen 'bestykket' med et antal fæstningskanoner.

Samsøs placering midt i det sydlige Kattegat nær indsejlingen til Store og Lille Bælt giver øen en vigtig strategisk position. I en krigssituation, hvor det er vigtigt at bevare kontakten mellem landsdelene, skal øen sikres mod at fjenden går i land og besætter øen.

Da Danmark i 1801 kommer i krig mod England befæster man derfor Samsøs eneste havn, Langør, ved at bygge tre skanser, der kunne forsvare indsejlingen til havnen: en på Besser Rev, en på øen Kyholm og en på Lilleør
Mandag
Jun
26
Folkeuniversitetscentret Skærum Mølle
Rundvisning på Skærum Mølle
Man. d. 26. juni 2017, kl. 13.30-15.30.
Folkeuniversitetscentret Skærum Mølle
Skærum Møllevej 4, Vemb
Pris: (Entré: 75 kr)
Under rundvisningen fortælles om tiden tilbage hvor Folkeuniversitetet blev stiftet og helt tilbage til tiden, hvor det var munkene, der boende i området, om andelsbevægelsen og historien om "Den hemmelige kirkegaard". Prisen er inkl. kaffe og kage.
Mandag
Jun
26
Drachmanns Hus
Intro til Drachmanns Hus
Man. d. 26. juni 2017, kl. 14.
Drachmanns Hus
Hans Baghs Vej 21, Skagen
Holger Drachmann var en af de allerførste skagensmalere, der rejste til Skagen og blev betaget af stedet.

På denne omvisning kan du høre om Drachmanns liv og arbejde i de rum han levede i og vi ser på de kunstværker han havde hængende på væggene og de kuriositeter han omgav sig med og får fortællingen om den flamboyante personlighed, der havde så stor betydning for skagensmalernes kunstnerkoloni og senere stiftelsen af Skagens Kunstmuseer, der nu tæller Skagens Museum, Anchers Hus og Drachmanns Hus.

Omvisningen er gratis for museets gæster
Mandag
Jun
26
Haderslev Domkirkeplads
Guidet Reformationstur
Man. d. 26. juni 2017, kl. 14.
Haderslev Domkirkeplads
Domkirkepladsen, Haderslev
Tag med på Reformationstur og hør alt om byens vigitige rolle i Reformationstiden, som "Nordens Wittemberg".

Når Haderslev med stolthed kalder sig selv for Nordens Wittenberg, skyldes det, at Reformationen her blev gennemført allerede 1525, og de forbindelser mellem de to byer, Haderslev og Wittenberg, afspejler denne historiske kendsgerning

Turen starter ved Domkirken hver mandag fra uge 26 til 35, og er gratis
Mandag
Jun
26
Kongernes Jelling
Palisaden rundt
Man. d. 26. juni 2017, kl. 14.
Kongernes Jelling
Gormsgade 23, Jelling
Pris: (Pris: 30 kr)
En tur rundt i monumentområdet med spændende historier om Gorm den Gamle og sønnen Harald Blåtand, deres monumenter, statsdannelse og religionsskiftet. Turen varer 45 minutter. Pris 30 kr. fra 10 år. Turen gentages alle hverdage i skolernes sommerferie.
Mandag
Jun
26
Limfjordsmuseet
Fiskens mærkværdige krop
Man. d. 26. juni 2017, kl. 14.
Limfjordsmuseet
Kanalvejen 40, Løgstør
Undersøg og smag på fisk. Fiskekroppen er en fantastisk organisme, og med Limfjordsmuseets biologer kan du komme på opdagelse i fiskens hemmelige liv. Vi vil sammen fange en ørred, dissekere den og undersøge, hvad der findes inde i den.

Efter dissektionen vil vi ryge fisken og alle kan få et stykke af den varmrøgede ørred.

Aktiviteten foregår hver dag i perioden mandag d. 26/6 til søndag d. 6/8 kl. 14.00
Mandag
Jun
26
Aabenraa Bibliotek
Reformation dannelse og kultur - "Luther og Socialvæsenet"
Man. d. 26. juni 2017, kl. 16.30.
Aabenraa Bibliotek
Haderslevvej 3, Aabenraa
Pris: (Gratis billetter)
"Luther og Socialvæsenet" ved sognepræst Bente Bramming.

Hvorfor arbejder vi så meget - og så gerne? Hvordan opstod velfærdsstaten? Hvor kommer ideen om lighed mellem kønnene fra? Hvorfor mener vi at børn skal gå i skole? Hvorfor er kirke og stat næsten altid adskilt? Hvordan blev dansk vores fælles sprog? Søger man svar på disse og mange andre spørgsmål må man medtænke 1500 tallets Reformation og de forandringer, som fulgte i dens kølvand. Reformationen var et vendepunkt i Danmarks og Europas historie. Også for samfund og kultur!

I 10 små foredrag belyses Reformationens og Martin Luthers betydning for Danmarks og Europa, for dig og mig og vores hverdag.

Aabenraa Bibliotek den sidste mandag i måneden kl. 16.30.
Arrangeret i samarbejde med Folkekirken i Aabenraa Provsti

Ingen tilmelding - bare mød op
Mandag
Jun
26
Middelaldercentret
Cirkus Arena - Nordens Største Cirkus m. Bubber
Man. d. 26. juni 2017, kl. 17.
Middelaldercentret
Ved Hamborgskoven 2-4, Sundby L, Nykøbing F
Pris: (Entré: 230,00 dkk - 360,00 dkk)
BUBBER ÅBNER CIRKUS ARENAS EVENTYRBOG. Cirkus Arena får i år uventet besøg, når hele Danmarks Bubber kommer forbi åbner Cirkus Arenas store eventyrbog.

Cirkus Arenas eventyrlige historie er fortællingen om et magisk eventyrligt univers, der finder sted under den røde gule teltdug. Et univers som kun ganske få kender som kun finder sted, når cirkusdirektør Benny Berdino åbner sin store eventyrbog. Det er historien om en manege, hvor artister fra hele verden drømmer om at optræde, men hvor kun de allerdygtigste får lov. En manege hvor kun fantasien sætter grænser, alt kan ske.

I 2017 får cirkus helt uventet besøg, for lige som cirkusdirektøren Benny skal til at starte på sit eventyr, dukker Bubber op med et stort ønske om at overtage fortællingen af den eventyrlige historie. Og han får lov.

Om Bubber holder sig til eventyret, eller om han lader fantasien løbe af med sig, kan vi desværre ikke fortælle. Men vi kan afsløre så meget, at du kommer til at møde artister i verdensklasse. Artister fra hele verden, der på magisk vis alle bærer rundt på et eventyr. Glæd dig, det gør vi!

Skynd dig at få fat i en billet til dette års fortryllende eventyrlige Cirkus Arena-forestilling.

Læs mere se alle artisterne på www.arena.dk

Såfremt der er udsolgt hos Ticketmaster, henviser vi til Cirkus Arena på tlf nr. 40300102.

Billetter sælges via www.ticketmaster.dk Ticketmasters Servicecenter på tlf nr. 70156565
Mandag
Jun
26
Præstebro Kirke
Studiekreds om Luther og Galaterbrevet
Man. d. 26. juni 2017, kl. 17-19.
Præstebro Kirke
Tornerosevej 115, Herlev
Den 31. oktober 2017 kan vi fejre et jubilæum, som er af største betydning for vores kirke - den danske lutherske evangeliske Folkekirke- nemlig 500-året for de 95 teser, som blev startskuddet til reformationen.

Det var augustinermunken Martin Luther, der i 1517 formulerede teserne og slog dem op på kirkedøren i Wittenberg, så alle kunne læse dem og forholde sig til dem. Vi har i anledning af det forestående jubilæum set Luther-filmen, vi har inviteret Sigurd Barrett "Alt om Luther på 60 min.", Lørdag den 30. september kl. 11 i Medborgerhuset - der er vist stadig billetter.Desuden har vi afsluttet studiekreds i Romerbrevet og studiekreds i Sola Fides hvor vi blandt andet læste Luthers fortale til Romerbrevet. Vi mangler nu at læse Galaterbrevet sammen, for at se på det nye gudsbegreb, der blev afgørende for Reformationen. Det var blandt andet læsningen af Paulus' brev til Romerne og Galaterne, der ændrede Luthers kristendomsopfattelse. Og gav startskuddet til Reformationen. Derfor dykker vi ned i Paulus polemiske brev til Galaterne - på to mandage. Vi skal læse om hans dialog med en af de menigheder, som han tidligere har besøgt. Om de konflikter der er opstået, siden Paulus var forbi, om næstekærlighed, lov og evangelium og at bære hinandens byrder. Vi mødes kl. 17-19 på dagene: 19. og 26. juni
Mandag
Jun
26
Fuglsang Kunstmuseum
Tur til Skejten
Man. d. 26. juni 2017, kl. 19.
Fuglsang Kunstmuseum
Nystedvej 71, Toreby L
Pris: (Entré: Kr. 50,- gratis for børn under 12 år)
Kom med en tur til Skejten, hvor natur, kultur og kunst mødes. Mød kunsthistorikeren, geologen, naturvejlederen og arkæologen til en anderledes tur ud i landskabet, hvor det fantastiske natur- og kulturlandskab ved Skejten er omdrejningspunktet.
Mandag
Jun
26
Dansk Nutidsmuseum
Historier om Danmark: Genstandene fortæller - Fra Dansk Nutidsmuseums store lokale samling
Man. d. 26. juni 2017, kl. 19.
Dansk Nutidsmuseum
Støberivej 8, Aars
Pris: (Fri entré)
Kom denne aften og hør museumsdirektør Broder Berg fra Vesthimmerlands Museum fortælle historierne bag nogle af Dansk Nutidsmuseums mange spændende og tidsnære genstande.
Mandag
Jun
26
Aalborg Historiske Museum
Sommerspil med harmonikaer på Sæby havn
Man. d. 26. juni 2017, kl. 19.
Aalborg Historiske Museum
Algade 48, Aalborg
Pris: (Fri entré)
Vi flytter vores faste øve aften ned på havnen fra 26. juni til og med 7. august. Tag en stol med på Sæby Havn og nyd musikken. Entréen er ganske gratis og alle er hjertelig velkommen. Arrangementet er nemlig aflyst, hvis det regner.

Traditionen tro starter sommermusikken ved Havnekontoret mandag den 26. juni af Volstrup Har­monika­klub, for at glæde turisterne og lokalbefolkning i Sæby og store dele af Østvendsyssel.

Vi flytter vores faste øveaften ned på havnen i stedet for på Sæby Skole. Vi håber at rigtig mange vil støtte op om vores spil, så vi kan få lidt liv i havneområdet hver mandag aften, hvor turisterne er ved at ankomme til Sæby og lystbådene er ved at lægge til kaj i havnen. Vi spiller fra kl. 19.00 - 20.45, så vi stopper inden flaget spilles ned. Tag en stol med på Sæby Havn og nyd musikken. Entréen er ganske gratis og alle er hjer­telig velkommen. Vi spiller herefter hver mandag aften til og med den 7. august. Arrangementet er nemlig aflyst, hvis det regner. Se mere på www.saebyfolkedans.dk/volstrup.html
Mandag
Jun
26
Museum Nordsjælland - Hillerød
Brændte mennesker, ofringer og et dugfrisk sværd fra bronzealderen
Man. d. 26. juni 2017, kl. 19-20.
Museum Nordsjælland - Hillerød
Frederiksgade 9, Hillerød
Nyt fra arkæologien i Nordsjælland: Kom og hør om de seneste udgravninger og se de nyeste fund. Foråret har været nådigt ved arkæologerne, som har været i felten over hele Nordsjælland. Men hvad finder de egentlig?

Museumsinspektør Esben Aarsleff holder foredrag om de nyeste fund og udgravninger i Museum Elværket i Hillerød. Et lille uddrag af de forskellige udgravninger viser hvor meget, der er sket i foråret og den tidlige sommer:

Halsnæs:
På Halsnæs er der undersøgt dele af en 5000 år gammel boplads indenfor et smalt ledningstrace. Bopladsen rummede en masse fund, heriblandt fint udsmykket keramik og rester af flintøkser, fra bondestenalderen. Samme ledningstrace berørte desuden en velbevaret hustomt fra tiden omkring 2-400 e. Kr., hvilket svarer til midten af jernalderen.

Hillerød:
Ved Hillerød er der fundet brandgrave i søgerenderne på flere forskellige arealer. Brandgravene viser sig som mørke pletter i jorden med en masse brændte knogler. Sammen med knoglerne ligger der rester af urner, som har været beholdere for de afdøde.

Fredensborg:
Ved Fredensborg er der udgravet et bopladsområde med huse og gruber fra tiden omkring 3-400 e. Kr. I det nærliggende moseområde havde datidens beboere gravet efter tørv i mindre målestok. Efter endt tørvegravning havde man genbrugt hullerne til offerhandlinger. Blandt de ofrede fund var lyse sten og trægenstande. Især sidstnævnte er spændende, da vi hermed får et indblik i en fundtype, som vi ikke er forvænt med på de almindeligvis tørre bopladser. Her er træ stort set aldrig bevaret.

Helsinge og Skibstrup:
I den nordlige ende af Helsinge og ved Skibstrup (nær Helsingør) er fundet store arealer med bopladsspor fra tiden omkring 1100 f. Kr. til 2-300 e. Kr. Begge steder er der tale om huse, jordovne og masser af gruber med keramik. Ved Helsinge lå der desuden flere teglovne fra slutningen af 1700-tallet.

Allerød:
Ved Vassingerød, nær Allerød, er der fundet spor efter bopladser fra tiden mellem 500 f. Kr. og år 0, hvilket er den første fase af jernalderen. Blandt fundene er især en stor slagge interessant, da den vidner om den tidligste jernforarbejdning, hvor man udvinder jern fra myremalm.

Og som prikken over iet er der (i midten af juni) fundet det meste af et sværd fra bronzealderen. Fundet er gjort med detektor og den bedste chance for at se det, bliver denne aften, inden det sendes til Nationalmuseet.

FAKTA
Hvad: Museumsinspektør Esben Aarsleff holder foredrag om de nyeste fund i Nordsjælland
Hvor: Elværket, Frederiksgade 11, 3400 Hillerød
Hvornår: Mandag d. 26. juni kl. 19-20
Pris: Gratis, alle er velkomne. Ingen tilmelding
Mandag
Jun
26
Limfjordsmuseet
Sejl ud i historien med Grevinde danner
Tir. d. 27. juni 2017
Limfjordsmuseet
Kanalvejen 40, Løgstør
Sejl ud i historien og få historien om, hvorfor Frederik den VII fik gravet en kanal få meter fra Limfjorden. Tirsdag den 27. juni starter de populære Limfjordsfortællinger på Frederik den VIIs Kanal.

Kom med museets båd GREVINDE DANNER på en guidet sejltur og hør den spændende fortælling om kanalens tilblivelse.

Fra 27. juni til og med 13. august er der afsejling fra Kanalfogedboligen, to gange dagligt:

Tirsdag: kl. 11:00 og kl. 14:00

Torsdag: kl. 11:00 og kl. 14:00

Fredag: kl. 11:00 og kl. 14:00

Søndag: kl. 11:00 og kl. 14:00

I perioden 15. august - 31. august sejles der de samme dage, dog kun med én daglig afgang kl 14:00

Vi lægger til ved Kanalbetjenthusene i Lendrup, hvor der kan købes kaffe, øl og vand til rimelige priser.

Pris for voksne: 70 kroner

Pris børn under 12 år: Gratis.

Varighed: 1½ - 2 timer.

Da der kan være max 28 personer i båden, anbefaler vi at bestille plads på tlf. 98 67 18 05.

Husk at det også er muligt at booke en privat guidet sejltur. Det koster kr. 2.000,- for leje af hele båden
Tirsdag
Jun
27
Nexø Museum
En lille drengs oplevelser den 7. maj 1945 kl. 12.15
Tir. d. 27. juni 2017, kl. 10.
Nexø Museum
Havnen 3, Nexø
Pris: (Pris: voksen 50 kr. kontent)
Egne oplevelser fra bombningen af Nexø 7. maj. Den russiske optrapning i foråret 1945. De mange tyske flygtninge der kom fra 8. marts til 6. maj. De Uvarslede russiske bombninger af vor by i 2 dage.

Et oplæg om situationen i foråret 1945, hvor 2,4 mii. flygtede fra Østfronten. Omkring 23.000 sultende civile mennsker og tyske soldater kom d. 5. og 6. maj til Nexø havn. Over 8.000 blev bespist i Nexø Lystskov om Lørdagen af Danske kvinder med byggrød og mælk. Mandag morgen kom mange sårede med skibe til Nexø. Kl 09.45 kom to russiske fly forbi, de blev kraftigt beskudt fra de mange tyske luftværnskanoner. 2 x 3 lugtangreb fulgte af 10-12 fly i hver angrebsbølge. Vi flygter ud af byen mellem angrebs bølgerne. Kl. 18.45 kom det sidste angreb. Onsdag kom 7 angrebsbølger med brand og sprængbomber. Der fortælles om oprydning og genopbygningen der varede næste 10 år. De 75 svenske træhuse og bombehjælpen fra Danmark
Tirsdag
Jun
27
Nexø Museum
Min barndomsby Nexø - livet under besættelsen
Tir. d. 27. juni 2017, kl. 10.
Nexø Museum
Havnen 3, Nexø
Pris: (Pris: voksen 10 kr. kontant)
En tur om livet i byen med rationering og mangel på næsten alt. Der fortælles om bygningen af 4 store tyske kanonbatterier på Dueodde. Om tyskernes ubåds prøve station på Broodde. Turen varer 2 timer.

Tyskerne begyndte at bygge 4 store kanon batterier med 38 cm skibs kanoner til en granat på 500 kg. og en rækkevidde på 50,2 km. En ubåds prøvestetion med hydrofoner i vandet, til måling af støjen fra ders ubåde. Her kom under krigen på de to Bornholmske stationer omkring 1.000 ubåde, ved Levka og Broodde.

Der fortælles om livet i byen med rationering og mangel på næsten alt, fra kaffe, the og kakao til cykeldæk, tobak og brændsel. Man gik i genbrugs tøj, og kørte på cykel uden dæk, på fælgene var bundet tovstykkker af tykt reb. Bilerne kørte med gengas genarator fra gassen af brændt bøgebrænde. Mælkemanden havde en hest til at trække sin mælkebil
Tirsdag
Jun
27
Samsø Museum - Velkomstcentret
Vikingernes Runer - for børn
Tir. d. 27. juni 2017, kl. 10-12.
Samsø Museum - Velkomstcentret
Museumsvej 5, Tranebjerg, Samsø
Hvad er runer? Hvor kommer de fra? Og hvem mestrede runernes magi? Her kan I høre om vikingernes runer og selv prøve at riste runer!

I dette forløb bliver I ikke bare kloge på runer og bogstaver, I vil også få mulighed for at riste runer med hammer og mejsel, brænde jeres forbogstavs-rune på træ eller at få jeres navn i runer på garvet fiskeskind.

Samsøs lokale viking og bensmed Tina Steiner Fjeldmark fortæller om runernes mange hemmeligheder.

Der kan tilkøbes en runestav + liste med betydning af runerne til 30 kr. Og et runealfabet fra 750 e.kr. på læderlap til 25 kr. Kun kontanter.
Tirsdag
Jun
27
Egnssamlingen
Sommeraktiviteter for børn
Tir. d. 27. juni 2017, kl. 10-14.
Egnssamlingen
Faarupvej 3, Saltum
Pris: (Fri entré)
Aktivitetsdag HVER TIRSDAG i skolernes sommerferie med masser af ARBEJDENDE VÆRKSTEDER, som viser hvordan tingene blev gjort før i tiden. Egnssamlingens mange frivillige bemander vore UDSTILLINGER og fortæller meget gerne om det, som de arbejder med.

Besøg en af LANDETS ALLERMEST AKTIVE LOKALHISTORISKE SAMLINGER, hvor de mange frivillige bemander arbejdende værksteder og udstillinger tirsdag i sommerferien.

Udover at se de MANGE UDSTILLINGER kan BRØN I ALLE ALDRE f.eks.:
  • ARBEJDE MED FORSKELLIGT HÅNDARBEJDE
  • SMEDE MED JERN I SMEDJEN
  • SLÅ REB PÅ REBERBANEN
  • se film om hvordan man førhen lavede TØRV OG BRIKETTER I VORE MOSER


Kom og vær med i ET AF DANMARKS MEST HYGGELIGE, LOKALHISTORISKE MILJØER.

NB! - pris for materialer ved arbejdende værksteder: 30,- kr
Tirsdag
Jun
27
Danmarks Tekniske Museum
DR´s TV-historie
Tir. d. 27. juni 2017, kl. 10-15.
Danmarks Tekniske Museum
Fabriksvej 25, Helsingør
Pris: (Gratis når indgang er betalt)
Pensioneret TV-inspektør Henning Werner fortæller om DR´s TV historie. Ud fra Teknisk museums samling vil han berette om de første TV-forsøg i 1949 til indgangen af den digitale verden i TV-byen. Henning Werner vil også kunne fortælle om flysamlingen.
Tirsdag
Jun
27
Næste side  >>