Kalender til historiske oplevelser i Danmark
Fra:
Til:
Annebjerggård Hovedgård - Odsherreds Museum - Odsherreds Kulturhistoriske Museum
Arkæologi i børnehøjde på Odsherreds Museum
Tor. d. 29. juni til søn. d. 30. juli 2017, kl. 11-15.
Annebjerggård Hovedgård - Odsherreds Museum - Odsherreds Kulturhistoriske Museum
Annebjerg Stræde 1, Nykøbing Sj
Prøv en ægte metaldetektor og få dit fund bestemt. Torsdage d. 29. juni, 6., 13., 20., og 27. juli samt 3. og 10. august. Fredag d. 28. søndag d. 30. juli.

Gå med detektor i haven på Annebjerggård og find ting i græsset. Find ud af hvad du har fundet og sammenlign dit fund med amatørarkæologernes udstilling af egne fund. I sandkassen kan du grave efter spændende fund. NYT denne sommer: du kan også prøve at solde - altså si noget jord igennem et trådnet. Det gør arkæologerne bl.a. når de skal undersøge jorden for meget små ting som frø, små knogler og fiskeben.

Arkæologipladsen er åben torsdage i uge 26 til og med 32 kl. 11 - 15 og under Geoparkfestivalen d. 28., 29. og 30. juli kl. 11 - 15.

For alle aldre. Aktiviteten er gratis, når entréen er betalt. Henvendelse til museumsbutikken i udstillingen Solens Land
Onsdag
Jul
26
Nationalpark Mols Bjerge
Stendysser på hjul - cykeltur til genopdukkede fortidsminder i Nationalpark Mols Bjerge
Søn. d. 20. august 2017, kl. 10-15.
Nationalpark Mols Bjerge
Jagtslottet, Grenaavej 12, Rønde
Pris: (Fri entré)
Du har god cykel og gode ben. Vi har 15 ukendte ældgamle stendysser i Danmarks smukkeste landskab. Guiden er fra nationalparkens frivillige dysse-plejegruppe. Du får stendyssernes historie, funktion, bygning og flora - og appetit til aftensmaden.

Rigtige film skal ses i biografen. Rigtige gamle stendysser skal ses fra cykel. Nationalpark Mols Bjerges Dyssegruppe, der plejer tolv af nationalparkens 5.500 år gamle stendysser, arrangerer guidet cykeltur rundt til de meget forskellige dysser.

Vi besøger naturligvis Danmarks største runddysse, Poskær Stenhus, nordøst for Knebel, men også en halv snes andre mindre kendte dysser - alle med hver deres særlige træk og historie. Nogle har skåltegn, tvillingesten eller ledeblokke eller Fandens fodaftryk. Turen går også igennem et af Danmarks smukkeste landskaber. På turen kan du høre om, hvordan, hvornår, hvorfor og af hvem dysserne er bygget. Du kan også høre om Dyssegruppen og Nationalpark Mols Bjerges arbejde med at fjerne uønsket vegetation som træer og nælder på dysserne, men også om at skåne rester af deres oprindelige flora, fx gul snerre og blåklokke.

Hvornår: Lørdag 1. juli, søndag 20. august og lørdag 16. september, alle dage 10:00-15:00.

Hvor: Mødested Kalø Jagtslot, Grenåvej 12, 8410 Rønde. Rute: Jagtslottet-Egens Havhuse- Agri- Knebel- Vistofte- Begtrup-Strands-Torup-hjem.

Praktisk: Man skal være i stand til at cykle ca. 40 km i bakket terræn i almindeligt tempo. Begrænset deltagerantal, tilmelding til Nationalpark Mols Bjerge, (7217 0714, hverdage 9-15).

Medbring: God cykel med bakke-gear, refleksvest. Tøj og fodtøj til vejr, cykel og mark. Frokost, rigelig drikkelse og snack, evt. kikkert og kamera.

Arrangør: Nationalpark Mols Bjerge; guide Jens Erik Jacobsen
Søndag
Aug
20
Lejre Museum
Arkæologisk værksted for børn
Søn. d. 27. august 2017, kl. 12-15.
Lejre Museum
Hestebjerggård, Orehøjvej 4 B, Lejre
Pris: (Entré: Voksne: 45 kr. Under 18 år: Gratis)
Prøv at være arkæolog for en dag på Lejre Museum. Sammen med museets dygtige formidler kan du komme på uddannelsesgravning og lære hvordan arkæologen arbejder, både når de spændende fund udgraves, opmåles, fotograferes og tegnes.

Prøv herefter at rengøre tingene og find ud af hvor gamle de er og hvad de har været brugt til. Hvis du har fundet et itugået lerkar kan du prøve at sætte det sammen igen.

Har du fået sved på panden og trænger til en pause, kan du gå en tur i museets udstilling og se en masse af de fantastiske fund, der er gravet ud lige uden for museets dør
Søndag
Aug
27
Faaborg-Midtfyn Kommune
Midtfyns fredede fortidsminder - Tur i egen bil!
Søn. d. 17. september 2017, kl. 14-16.
Faaborg-Midtfyn Kommune
Rådhuset, Tinghøj Allé 2, Ringe
Pris: (Pris: Voksne 50 kr. Børn er gratis.)
Midtfyn er rigt på både fredede og forsvundne fortidsminder, der tilsammen fortæller historien om en til tider meget rig egn. Herinde midt på Fyn var det rig jord og dybe skove der udgjorde ressourcegrundlaget.

Tag med på tur i egen bil rundt til et udvalg af de mest spændende fortidsminder.

Det praktiske..

BEMÆRK, at turen foregår i egen bil.

Startsted: Ringe Rådhus, Tinghøj Allé 2, 5750 Ringe

Pris: 50,00 (køb evt. klippekort og få rabat)

Faciliteter: Parkering.

Tilmelding: Køb billet på vores hjemmeside eller tilmeld på booking@ohavsmuseet.dk eller til 2075 2933 eller 6361200.

Påklædning: Praktisk fodtøj og overtøj efter vejret
Søndag
Sep
17
Roskilde Bibliotek
Sko gennem 500 år - arkæologiske fund fra København
Man. d. 25. september 2017, kl. 19.15.
Roskilde Bibliotek
Dronning Margrethes Vej 14, Roskilde
Pris: (Entré: Adgangsbillet 25 kr)
Når tv-serien Historier om Danmark ruller over skærmen, er det et samarbejde mellem DR og folkebibliotekerne. Bibliotekerne bakker udsendelserne op, denne gang med et foredrag om sko og fodtøj fra 1300-1800 tallet.

Hvorfor gik man med røde hæle i 1660'erne? Hvornår begyndte mænds og kvinders sko at se forskellige ud, og hvorfor var sko sundere for fødderne dengang end nu?
Hør museumsinspektør ved Københavns Museum, ph.d. Vivi Lena Andersen, fortælle om fodtøj fra 1300-1800 tallet fundet i arkæologiske udgravninger i København og hvilke konsekvenser, skomoden har haft for datidens mennesker
Mandag
Sep
25
Fritidscentret Hedehuset
Arkæologien i NærHeden
Tor. d. 28. september 2017, kl. 19.30-ca. 21.
Fritidscentret Hedehuset
Hovedgaden 371, Hedehusene
Pris: (Fri entré)
Foredrag af museumsinspektør Maria Lizette Jacobsen, Kroppedal Museum Torsdag den 28. september 2017 kl. 19.30 i Hedehuset lokale 2, Hovedgaden 371 2640 Hedehusene. Foredraget handler om arkæologien i sten-, bronze- og jernalder i NærHeden.

Hvilke gamle historier gemme sig under den nye bydel?

Arkæologerne fra Kroppedal Museum har i flere omgange undersøgt de de store arealer, der skal rumme den nye bydel, NærHeden.Spændende fund fra hele oldtiden fortæller om en fortid fuld af liv - og død. Fund som flintredskaber og fint dekorerede keramikskår er fundet ved udgravningen. Og meget heldigt, et stykke af en kobberøkse, en celt, som anvendtes ved kultiske sammenkomster i bronzealderen, er fundet. Det er Danefæ!

Maria har billeder med fra Udgravningen.

Der er tilmelding til foredraget på www.kulturhusenehtk.dk/events fra 15. august.
Torsdag
Sep
28
Nordatlantens Brygge
En aften om Oltidssagaerne
Tor. d. 5. oktober 2017, kl. 20.
Nordatlantens Brygge
Strandgade 91, København K
Pris: (Entré: 80)
Redaktør Annette Lassen gæster vores litteratursalon NordOrd og fortæller om nyoversættelsen af Oltidssagaerne.

I foråret gæstede Annette Lassen vores litteratursalon og fortalte om nyoversættelsen af Islændingesagaerne. Nu vender hun tilbage og fortæller om Oltidssagaerne, hvis levende beretninger også er blevet nyoversat.

Oldtidssagaerne har fra gammel tid spillet en enorm rolle for vores viden om den ældre danske historie. Og uden oldtidssagaerne ville den danske sagnhistorie ganske enkelt være både kortere og kedeligere. Med dette kulturhistorisk vigtige oversættelsesprojekt tilvejebringes den første samlede oversættelse af oldtidssagaerne, som nu bliver tilgængelige i et mundret og moderne sprog.

Ph.d. Annette Lassen er lektor ved Den Arnamagnæanske Samling og redaktør på oversættelsesprojektet
Torsdag
Okt
5
Møntergården
Nyt om Nonnebakken
Tor. d. 26. oktober 2017, kl. 19-21.
Møntergården
Møntestræde 1, Odense C
Pris: (Entré: 50 kr.)
Kom til et spændende foredrag om Nonnebakken, der rummer Odenses største fortidsminde - en vikingeborg.

En undersøgelse i sommeren 2015 gav en række nye væsentlige oplysninger om vikingeborgens tilstand, konstruktion og funktion, ligesom et par usædvanlige fund tiltrak sig opmærksomhed. I foredraget ved forskningschef Mads Thagård Runge give en beskrivelse af borgen og dens rolle i forhold til Odenses opståen.

I forbindelse med Møntergårdens særudstilling "Knuds Odense - vikingernes by", inviterer Odense Bys Museer i samarbejde med Folkeuniversitetet til en spændende række af foredrag, der går helt tæt på udvalgte genstande og emner i udstillingen.

Foredragene foregår i Møntergårdens forhal, hvor der serveres kaffe og kage. Herefter vil der være rundvisning i særudstillingen med særligt fokus på de historier og genstande, som knytter sig til dagens emne.

Tilmelding er nødvendig på museum@odense.dk eller 6551 4601
Torsdag
Okt
26
Grauballe Skole
På jagt med metaldetektor
Man. d. 6. november 2017, kl. 19.30.
Grauballe Skole
Grauballe Gudenåvej 21, Silkeborg
Pris: (Pris: 80 kr)
Foredrag - mandag aften. Allan Faurskov går på jagt med metaldetektor og har fundet mange både gamle og nyere ting i den danske muld - f.eks. mønter, smykker, musketkugler, vægtlodder, økser, knive, sværd og meget mere.

Ud over at få en masse frisk luft, så giver det også et særligt sus, når man gør et godt fund. Nogle af fundene er erklæret for danefæ og er indleveret til Nationalmuseet. Allan er en rutineret amatørarkæolog og har været i gang siden 2008, hvor han første gang fik en metaldetektor i hænderne. Siden da har han været på mange markture i al slags vejr og erofte kommet hjem med både sjove og spændende fund. I foredraget vil han fortælle om nogle af disse fund, hvordan man søger med en metaldetektor, hvad man må og ikke må og hvornår et fund erklæres for danefæ. Der vil være rig billeddokumentation samt blive mulighed for at se nogle af de arkæologiske fund samt en række andre af de genstande man typisk kan finde med en metaldetektor. Foredraget er nummer2 af 4. Prisen inkluderer kaffe og brød. Pris for hele foredragsrækken 250 kr. Enkelt foredrag: Hold 17284
Mandag
Nov
6