Vi benytter cookies til at forbedre brugeroplevelsen.Læs mere om cookies

Åbne arrangementer på højskoler

Foredrag, koncerter og events på højskolerne er ofte åbne for alle interesserede.

Dato

Genre

Regioner


Søg i udvalgte genre
Søg i udvalgte regioner
  • Vælg alt Nulstil

Viser 14 events i Region Hovedstaden (incl. Bornholm) fra/efter 23. aug. 2017

31 Aug Jazz

Koncert og fortælling ved Mathias Heise

Tor. d. 31. august 2017, kl. 20.
Pris: (Entré: 80 kroner)
Grundtvigs Højskole Frederiksborg, Frederiksværksgade 147, Hillerød
Mathias Heise (f.1993) er en af de få jazz-mundharpister i Danmark og er et talent af helt utrolige dimensioner, både som instrumentalist på mundharpe og tangenter samt som komponist.

Som den første i Danmark kom han ind på Rytmisk Konservatorium med mundharpe som hovedinstrument. I 2013 slog han sit navn fast internationalt, da han, som 20 årig, vandt verdensmesterskabet i kromatisk jazz mundharpe ved World Harmonica Festival i Tyskland, og i 2014 vandt han DPAs prestigefyldte komponistkonkurrence "Årets nye jazzstjerne". I 2012 etablerede han sit band ‘Mathias Heise Quadrillion' sammen med 3 jævnaldrende - og lige så talentfulde - musikere. I 2016 modtog han Kronprinsparrets Stjernedryspris.

Mathias Heise fortæller om sin passion for musikken og om, hvad det kræver at at nå så langt i så ung en alder. Vi får også lov at høre eksempler på hans brilliante talent på mundharpen
Vis kort
5 Sep Foredrag

Rejser i flygtningestrømmen

Tir. d. 5. september 2017, kl. 19.30.
Pris: (Entré: 80 kroner)
Grundtvigs Højskole Frederiksborg, Frederiksværksgade 147, Hillerød
Thomas Ubbesen er journalist og forfatter og har rejst over hele kloden og dækket sine oplevelser i trykte og elektroniske medier. Han har leveret radio, TV og tekst til f.eks. Radioavisen, Horisont, TV Avisen, Orientering, P1 Morgen, Deadline m. fl.

Ubbesen dækkede i 90'erne krigene på Balkan tæt, senere kom turen til krige blandt andet i Irak, Afghanistan, Libyen, Mali og Den Central Afrikanske Republik. Desuden har han dækket politiske konflikter, terror og naturkatastrofer i lande som Haiti, Pakistan, Indien, Kenya, Chile og Saudi Arabien.

Han modtog i 2011 DRs Kryger-pris og er forfatter til to bøger: "Udsendt - historierne bag 22 reportager" (Tiderne Skifter 2014) og "Good luck, Habibi - rejser i flygtningestrømmen" (Gyldendal 2016).

Thomas Ubbesen kommer til Grundtvigs for at fortælle om sine rejser i flygtningenes fodspor. Han har i mange år rejst blandt og sammen med flygtninge fra krige, katastrofer og social elendighed på flere kontinenter; han har mødt dem på deres vandringer, i lejrene, foran grænsehegnenes pigtråd og i sammenstød med politisoldaterne. Han kan derfor give et kvalificeret bud på præcis, hvad der sker, hvorfor de kommer, hvorfor de kommer lige nu, og hvad vi som individer og samfund gør og måske bør gøre.

Flygtningekriserne betegner et paradigmeskifte, verden bliver aldrig den samme efter dette, og vi er konfronteret med helt centrale moralske og praktiske spørgsmål om, hvordan vi skal klare det. Vi er nødt til at forholde os til alle de andre mennesker,der vil have det som os
Vis kort
7 Sep Foredrag

Forfatter Naja Marie Aidt

Tor. d. 7. september 2017, kl. 19.30.
Pris: (Entré: 80 kroner)
Grundtvigs Højskole Frederiksborg, Frederiksværksgade 147, Hillerød
Naja Marie Aidt debuterede som forfatter i 1991 med digtsamlingen SÅ LÆNGE JEG ER UNG. I 2006 udkom novellesamlingen BAVIAN, som Naja Marie Aidt modtog både Kritikerprisen og Nordisk Råds Litteraturpris for.

I løbet af sin karriere har hun også modtaget bl.a. Herman Bangs Mindelegat, Martin Andersen Nexø prisen, Beatrice Prisen og den livsvarige ydelse fra Statens Kunstfond.

Naja Marie Aidt udgav sin første roman i 2012 med STEN, SAKS, PAPIR. Romanen blev efterfulgt af fællesbogen FRIT FLET, 2014, som er skrevet sammen med Mette Moestrup og Line Knutzon. FRIT FLET er en kollage om venskab, frihed, køn, ensomhed, latter, moderskab, kærlighed, sex, magt, penge og meget andet. Statens Kunstfond præmierede værket for at være et af de værker i 2014, der har haft en særlig betydning for dansk litteratur. I 2016 udgav Naja Marie Aidt digtsamlingen OMINA, skrevet sammen med Mette Moestrup.

Naja Marie Aidts forfatterskab omfatter lyrik-, novelle- og romangenren og derudover dramatik, radiospil, sangtekster, børnebøger samt manuskriptet til filmen STRINGS, og ofte kredser forfatterskabet om menneskelige relationer og kommunikation mellem mennesker. Forfatterskabet, der gør Naja Marie Aidt til en af de mest læste forfattere i sin generation, er også blevet oversat til en lang række sprog.

Det moderne liv står centralt i Naja Marie Aidts forfatterskab. Og det er tunge emner, der tages op, såsom utroskab, sygdom, død, vold, angst, seksualitet og kærlighed.

I marts 2017 var hun aktuel med bogen HAR DØDEN TAGET NOGET FRA DIG SÅ GIV DET TILBAGE. For to år siden døde Naja Marie Aidts søn Carl i en ulykke, 25 år gammel. HAR DØDEN TAGET NOGET FRA DIG SÅ GIV DET TILBAGE er en ærlig bog om, hvordan sorg er, hvordan den forandrer ens forhold til virkeligheden, til ens nærmeste, til tiden.

Naja Marie Aidt er født i Grønland, har haft sit ungdoms- og voksenliv i Danmark og bor nu i New York. Hun kommer til Grundtvigs for at fortælle om sit forfatterskab og om at finde inspiration til at skrive
Vis kort
7 Sep Andet/Ukendt

Golden Days-koncert

Tor. d. 7. september 2017, kl. 20.
Pris: (Entré: 175 kr) Køb/bestil billet
Hjemmeside: Se hjemmeside
Borups Højskole København, Frederiksholms Kanal 24, København K
I samarbejde med Golden Days, forfatteren Bjørn Bredal og Johan Borups Højskole præsenterer Mogens Dahl Kammerkor en koncert, hvor musikken, sangen og det levende ord fortæller en kærlighedshistorie hvis omdrejningspunkt er København.

Søren Ulrik Thomsen og Michael Strunge beskriver København i deres sansemættede digte.

Koncerten rammes ind af Claudio Monteverdis slanke sonetter, som matcher de nordiske, lyse toner fra Nørholm og Sørensen, samt tematisk hænger sammen med kærlighedssonetter til tekster af Petrarca - sat i musik af svenske Lars Johan Werle. Af de 365 sonetter til den skønne Donna Lauras pris er her udvalgt to, hvor kærligheden flammer voldsomt op, skønt det ser ganske sort ud. Poetens lyre græder over den tilsyneladende uopnåelige kærlighed og på trods af digterens opretholdelse af et roligt ydre, brænder der en ild og blæser en storm i det inderste af sjælen.

Også Michael Strunge viser sig som en ægte romantiker, når kærligheden sammen med poesien åbner for en kosmisk og grænseoverskridende erfaring - sat i Bent Sørensens spinkle og transparente korklang.

Koncerten kommenteres af højskoleforstander Bjørn Bredal. Den tidligere redaktør på blandt andet Gyldendal og Politiken vil sætte perspektiver på teksten, musikken og omgivelserne i det centrale København.

Johan Borups Højskole danner ramme om koncerten med sine charmerende 1700-tals-bygninger ved Frederiksholms Kanal. Da Johan Borup (1853-1946) stiftede skolen i 1891, ønskede han, at den skulle hjælpe storbyens 'herrer og damer' med at 'finde sig til rette i den moderne verden'. Med denne koncert er storbyens publikum med andre ord inviteret med på en rejse, hvor både rammer, tekster og musik peger direkte ind i Københavns bevægelige hjerte.

Medvirkende:
Mogens Dahl Kammerkor
Bjørn Bredal, fortæller
Kristoffer Hyldig, piano
Mogens Dahl, dirigent

PROGRAM:

Claudio Monteverdi (1567 - 1643):
Ecco mormorar l´onde
O come è gran martire

Ib Nørholm (f. 1931):
Mine danske kilder
De lette skyer (Inger Christensen)
Wi saaes nu (Christine Brahe)
Fugleflokke (Poul Borum)
Innocens den liggende (Asger Pedersen)
Fadet fra Hangchou (Jørgen Gustava Brandt)

Lars Johan Werle (1926 - 2001):
Sonetto 292

Lars Johan Werle:
Sonetto Trentacinque

Carl Nielsen (1865 - 1931): Chaconne, op. 32 (piano)

Bent Sørensen (f. 1958):
En gang om dagen
I kurvestolen, i vintersolen
(tekster: Søren Ulrik Thomsen)

Bent Sørensen:
4 Strungesange (tekster: Michael Strunge)

Claudio Monteverdi:
Sestina
Vis kort
14 Sep Rock/Pop

Koncert med Stranger the horse

Tor. d. 14. september 2017, kl. 20.
Pris: (Entré: 80 kroner)
Grundtvigs Højskole Frederiksborg, Frederiksværksgade 147, Hillerød
Stranger the Horse er bygget op omkring sanger/guitarist og sangskriver Julian Falcks dragende og stemningsfyldte sange. Musikken er en blanding af rock, country, electronica og folk med referencer til navne som The Flaming Lips og Belle Brigade.

Julian Falck har tidligere gjort sig bemærket som trommeslager og producer i en lang række sammenhænge, men har sideløbende arbejdet på sit eget materiale. Med Stranger the Horse har han fundet bandet, der leverer det rette musikalske udtryk til hans sange.

Efter bandets opstart i sommeren 2011 (dengang under navnet Team Utrolian), er det blevet til en stribe koncerter, fortrinsvis i København, men også på Fyn og i Jylland, hvor Stranger the Horse, som foruden Julian Falck tæller Anders Christensen,Simon Dyhr, Jens Stoklund og Lasse Storgaard, har arbejdet sig frem imod den lyd der nu kendetegner Stranger the Horse
Vis kort
28 Sep Foredrag

Bjørn Ihler fra Utøya

Tor. d. 28. september 2017, kl. 19.30.
Pris: (Entré: 80 kroner)
Grundtvigs Højskole Frederiksborg, Frederiksværksgade 147, Hillerød
Bjørn Ihler kommer til Grundtvigs højskole og fortæller om sine oplevelser fra Utøya og om, hvorfor han trods sine hårde oplevelser stadig mener, at umenneskelighed skal mødes med menneskelighed og demokrati.

Bjørn Ihler kom tæt på Anders Breivik den 22. juli 2011, da Breivik myrdede 77 mennesker, først i Oslo og siden på den lille ø Utøya.

Dengang befandt Bjørn Ihler sig på Utøya, men han overlevede massedrabet. Han holdt sammen med en anden ung mand, han kun havde mødt en time før, og det lykkedes dem at gemme sig for Anders Breivik. Sammen havde de løbet for livet, gemt sig i lyngen, været vidne til, at andre blev skudt og dræbt, de havde hjulpet tilskadekomne og have taget sig af to yngre drenge.

Iskolde, udslidte og angste krøb de, efter nogle timer på flugt, ind under nogle buske. De befandt sig i vandkanten på sydspidsen af Utøya. Breivik havde netop skudt efter dem flere gange uden at ramme. Han stod få meter fra dem og henrettede andre unge. Havde han fortsat i Bjørn Ihlers retning havde han og hans kammerat ikke haft en chance. De troede på dette tidspunkt, at de var de eneste overlevende på øen.

Få minutter efter fik politiet overmandet Anders Breivik
Vis kort
3 Okt Foredrag

"Det perfekte look" ved Jakob Olrik

Tir. d. 3. oktober 2017, kl. 19.30.
Pris: (Entré: 80 kroner)
Grundtvigs Højskole Frederiksborg, Frederiksværksgade 147, Hillerød
Aldrig før har vi haft så meget kropsdyrkelse og så lidt kropsnydelse. Der bliver spenderet ufattelige summer på mode og dyrkelse af kroppens look - antallet af skønhedsoperationer og kosmetiske indgreb har fået fat i befolkningen.

Vi vil være unge, smukke og nå helt uopnåelige idealer, når det kommer til både ansigt, krop og sågar også når det handler om intime steder.

Foredraget er en hyldest til det naturlige og giver en grundlæggende forståelse af vores tiltrækningseffekter; hvad virker, hvad signalerer vi og hvorfor søger vi i voksende grad vores selvforståelse i ydre værdier, når vi alle ved at skønhed kommer inde fra? Det er et humoristisk og indsigtsfuldt foredrag, der giver værktøjer til at styrke troen på, at vores vigtigste virkemiddel over for andre er vores selvopfattelse.

Jakob Olrik er forfatter og debattør der har udbredt sin viden på det kultur sexologiske område i de danske medier siden 2006. Han startede sin karriere som producer for teatergruppen Antropopiselskabet i 1994. Han har sidenhen beskæftiget sig med markedsføring, PR, tv-produktion og ejendomsudvikling.

Gennem studier af forskellige seksualitetskulturer rundt i verden, har Jakob Olrik opnået bred viden inden for feltet sexologi. I 2006 var han medstifter af sexolog- og parterapiuddannelsen i Villa Wilder på Christianshavn, hvor han var rektor frem til 2009.

Jakob beskæftiger sig blandt andet som foredragsholder og har turneret Danmark rundt med showene Kvinde, kend din mand og Mer' og bedre sex, der er set af mere end 50.000 danskere
Vis kort
10 Okt Foredrag

Fællesskaber i opløsningstiden

Tir. d. 10. oktober 2017, kl. 19.30.
Pris: (Entré: 80 kroner)
Grundtvigs Højskole Frederiksborg, Frederiksværksgade 147, Hillerød
Journalist Gertrud Højlund er vært på TV2News og arbejder blandt andet som klummeskribent hos Berlingske. Hun har været radiovært på P1 og Radio 24syv og journalist på Go' Morgen Danmark, hvor hun også i en kort periode arbejdede som vært.

Gertrud Højlund har desuden været højskolelærer og er en flittigt brugt foredragsholder.

Denne aften på Grundtvigs peger Gertrud Højlund på nogle af de opsplittende kræfter, der præger vores tid og laver en sammenligning med Danmark i gamle dage. Hvordan står det til med vores egne forestillinger om fremtid og fællesskab i dag? Og kan vi egentlig bruge noget af Grundtvigs gods?
Vis kort
24 Okt Foredrag

Når det perfekte bliver det normale

Tir. d. 24. oktober 2017, kl. 19.30.
Pris: (Entré: 80 kroner)
Grundtvigs Højskole Frederiksborg, Frederiksværksgade 147, Hillerød
Med udgangspunkt i sin forskning om unges trivsel og mistrivsel fortæller Niels Ulrik Sørensen om et ungdomsliv, hvor der på alle arenaer er pres på at skabe sig selv og leve op til forestillinger om perfektion.

Han trækker tråde til samfundstendenser som fx individualisering, konkurrencestat og performancekultur.

Niels Ulrik Sørensen er souschef og lektor ved Center for Ungdomsforskning, Aalborg Universitet, hvor han forsker i ungdomskultur, kropskultur og trivsel. Han har skrevet en række bøger om ungdomslivet bl.a. "Den svære ungdom" og "Et helt normalt perfekt selv"
Vis kort
31 Okt Foredrag

Popkultur

Tir. d. 31. oktober 2017, kl. 19.30.
Pris: (Entré: 80 kroner)
Grundtvigs Højskole Frederiksborg, Frederiksværksgade 147, Hillerød
Vi befinder os i en tid, hvor popkultur er blevet en vigtig faktor i samfundet. Popkulturen sniger sig ind i kunsten og litteraturen og blander sig i samfundsdebatten. Vi er immune overfor nyhedsstof, fordi nyhedsstoffet er blevet nøgternt.

Popkulturen er stadig god til at være følelsesladet og engagere dem, der ser på, og derfor er popkulturen en vigtig platform, uanset om det er tv-serier eller bøger, vi taler om. De færreste af os vokser op i finkulturelle hjem med Bach og Wagner på pladespilleren og Camus og Satre i bogreolen, men vi har tv, radio eller computere, som også er vinduer til viden og refleksion.

Lucia Odoom er vært på podcasten Politikens Poptillæg, kritiker og skribent. Hun har været radiovært på P3's Det elektriske Barometer og efterfølgende på P6Beat og på P1. Hun er redaktør på Poppel - et magasin, der hylder "fandom"; dét at være optaget af popkultur, kunst, poesi, musik og identitet. Magasinet er et mix af alle disse ting uden at handle om trends eller mode eller livsstil eller hype
Vis kort