Vi benytter cookies til at forbedre brugeroplevelsen.Læs mere om cookies

Åbne arrangementer på højskoler

Foredrag, koncerter og events på højskolerne er ofte åbne for alle interesserede.

Dato

Genre

Regioner


Søg i udvalgte genre
Søg i udvalgte regioner
  • Vælg alt Nulstil

Viser 9 events i Region Hovedstaden (incl. Bornholm) fra/efter 14. dec. 2017

16 Jan Foredrag

Mød forfatter Katrine Marie Guldager

Tir. d. 16. januar 2018, kl. 19.30.
Pris: (Entré: 80 kroner)
Grundtvigs Højskole Frederiksborg, Frederiksværksgade 147, Hillerød
Katrine Marie Guldager er forfatter til en lang række digte, noveller, romaner og børnebøger. Hun er vokset op i Hillerød som datter af en skovbrugskandidat og en landskabsarkitekt. Fra hun var tre til seks år, boede hun med sine forældre i Zambia..

I 1994 blev hun cand.phil. i dansk fra Københavns Universitet og samme år afsluttede hun Forfatterskolen og debuterede med digtsamlingen Dagene Skifter Hænder.

Katrine Marie Guldagers har udsendt seks bind i Køgekrøniken. Køge-krøniken begynder i 1938 og slutter i 1988 og dækker således 50 års Danmarkshistorie og den familierevolution, som fandt sted i 70'erne. I krøniken følger vi fire generationer i en konkret familie fra Køge, dog med hovedvægten på de to centrale figurer, Henry og Leonora.

I 2017 udkom en selvstændig roman, En uskyldig familie. Den blev til, fordi Peter Aalbæk spurgte Katrine Marie Guldager om hun ikke ville skrive en roman som han så kunne filmatisere. Mod et forskud ville han så give hende nogle forskellige benspænd. Et af dem var, at romanen skulle foregå i Svendborg, et andet var, at den skulle have en præst i hovedrollen.

I sit foredrag fortæller Katrine Marie Guldager, hvordan samarbejdet kom i stand og om, hvordan romanen tog en drejning - og pludselig kom til at handle om noget helt andet. Hun fortæller også om, hvordan Køge-krøniken blev til, og om hvordan er det at skrive et større romanværk
Vis kort
23 Jan Foredrag

Den der råber lyver

Tir. d. 23. januar 2018, kl. 19.30.
Pris: (Entré: 80 kroner)
Grundtvigs Højskole Frederiksborg, Frederiksværksgade 147, Hillerød
Er vi trådt ind i en tidsalder, hvor alt og intet længere er sandt? Hvor tidens løgne og propaganda er ved at møblere grundlæggende om på vores offentlige samtale? Zetlands chefredaktør Lea Korsgaard viser rundt i landskabet af falske nyheder..

Zetlands chefredaktør Lea Korsgaard viser rundt i landskabet af misinformation og falske nyheder, der påvirker den politiske virkelighed mere end nogensinde - og spørger om de klassiske nyhedsmedier er kuren eller en del af diagnosen på problemet? Med sig har hun også syv konkrete råd til, hvad vi gør for at komme videre
Vis kort
6 Feb Foredrag

Natasha Al-Hariri om medborgerskab

Tir. d. 6. februar 2018, kl. 19.30.
Pris: (Entré: 80 kroner)
Grundtvigs Højskole Frederiksborg, Frederiksværksgade 147, Hillerød
Natasha Al-Hariri er en dansk debattør med palæstinensisk-dansk baggrund. Al-Hariris forældre er palæstinesiske flygtninge fra Libanon, og hun blev født under forældrenes flugt fra borgerkrigen i dette land..

Hun er opvokset i Hellerup, uddannet som jurist og ansat i organisationen Medborgerne.

Al-Hariri har optrådt, været portrætteret og omtalt i en række aviser, radio- og TV-udsendelser i mange sammenhænge, der dog normalt altid har forbindelse til debatten om integration af indvandrere. Hun er erklæret feminist og har markeret sig som en klar røst i den muslimske kønskamp. Hun har fortalt, hvordan hun som 10-årig under et besøg hos danske legekammerater bemærkede, at mænd også kunne lave mad og brødre dække bord. Hun var ellers vokset op med, at hun sammen med sin mor stod i køkkenet og klarede rengøringen, mens brødrene spillede PlayStation, men mødet med de danske kønsroller var en øjenåbner. Hun gik direkte hjem og proklamerede, at hun ikke ville hjælpe til, før mændene i hjemmet gjorde det samme. Og så begyndte de at hjælpe.

Al-Hariri har ved en række lejligheder skildret sin hverdag som muslimsk dansker, blandt andet hvordan hun, siden hun var 13 år, har insisteret på at gå med tørklæde, og samtidig på at holde juleaften i sit hjem, så hendes børn også kommer til at vokse op med danske traditioner. Blandt andre emner har Natasha Al-Hariri været med til i offentligheden at gøre opmærksom på, at boligsøgende med et mellemøstligt klingende navn bliver udsat for diskrimination, når de søger en lejlighed, og når de søger en læreplads. Hun har også deltaget i debatten om, hvordan man kan undgå radikalisering af unge fra minoritetsgrupper.

I 2015 stod Al-Hariri bag den korte tv-dokumentar Hallo, Syrien! Opkald fra flugtruten, der blev udsendt på DR i begyndelsen af 2016. Tidligere havde hun medvirket i dokumentaren Fire muslimske stemmer fra 2010. Hun er medlem af Rådet for Etniske Minoriteter og sidder i bestyrelsen for Refugees Welcome
Vis kort
25 Feb Klassisk

Exile

Søn. d. 25. februar 2018, kl. 16.
Pris: (Entré: 110 kr + evt. gebyr) Køb/bestil billet
Borups Højskole København, Frederiksholms Kanal 24, København K
Athelas Sinfonietta præsenterer. EXILE. Dato: 25. februar 2018 kl. 16.00. Dørene åbnes kl. 15.00. I 2016 uropførte Athelas Sinfonietta en kammersymfoni af komponisten Peter Bruun..

Værket har titlen "Når du engang har forladt", og var uundgåeligt inspireret af de daglige billeder af flygtningestrømme over land og over vand. Værket er elementært gribende, alvorligt og smukt klingende, og ensemblet havde med det samme lyst til at spille det igen. Derfor har vi nu taget udgangspunkt i dette værk og tilrettelagt en koncert Søndag d. 25. februar 2018 med temaet 'Exile', hvor musik, eller komponister, der kan siges at være i eksil, sættes på programmet. Ikke for at deltage i nogen form for politisk aktivisme, men for at give et rum til eftertanke om menneskelivets talrige udfordringer, og forhåbentligt inspirere til større forståelse for de forskellige vilkår, vi mennesker lever under. Til at supplere Peter Bruuns emotionelt rørende værk, har vi programsat musik af den i Aalborg bosiddende Cubanske komponist Luis Aquirre, der er gået i eksil i Danmark fra et styre, han ikke kan finde sig til rette under. Han har siden sin ungdom haft en ufærdig kammersymfoni liggende, som han nu gør færdig til os. Han er, som vi alle før eller senere kommer det, også i eksil fra sin ungdom. Dertil føjer vi et værk af den danske komponist Ivar Frouenberg, der i mange år har boet i Oslo, hvor han har været professor i komposition. Han har i løbet af de år skrevet en række værker, der alle er blevet en del af det samlingen 'Af en asylants dagbog', hvor han på forskellig vis giver udtryk for det tab og den rodløshed, der hører med til at bosætte sig i et andet land - uanset at det er et naboland med fælles historie, kultur og næsten samme sprog. Vi runder af med et værk af koncertens dirigent Daniel Moreira, der tidligere har dirigeret Athelas. Moreira er også komponist og i Athelas har vi tidligere præsenteret et enkelt charmerende og finurligt værk af denne i Hannover eksilerede brasilianer, der har søgt til Europa for at være tæt på udspringet for den musik han brænder for. Hans værk er for et let udvidet ensemble samt video/elektronik og er et umådelig elegant eksempel på at lyd og billede kan smelte sammen til en helhedsoplevelse. Program: Peter Bruun (f. 1968): Kammersymfoni - "Når du engang har forladt" (2016). Ivar Frounberg (f. 1950): Aestetische Theorie (2004). Louis Aguirre (f. 1968): Chamber Symphony - Memoirs of yesterday?s world (2017). Daniel Moreira (f. 1984): TBC. Arrangør: ATHELAS
Vis kort
27 Feb Foredrag

Stjernestøv og galakser

Tir. d. 27. februar 2018, kl. 19.30.
Pris: (Entré: 80 kroner)
Grundtvigs Højskole Frederiksborg, Frederiksværksgade 147, Hillerød
Anja C. Andersen er ekspert i kosmisk støv, der findes i galakser som vores egen Mælkevej. Støvet dannes i stjerner, hvorefter det bliver blæst ud i rummet. I gas- og støvskyerne bliver nye stjerner dannet..

Støvkorn spiller derfor en altafgørende rolle for, at stjerner og planeter kan dannes - og for at vi findes i Universet i dag. I foredraget kommer Anja Andersen ind på hendes forskning i kosmisk støv samt på de helt aktuelle resultater fra Cassini-missionen til Saturn.

Anja Cetti Andersen er astrofysiker ved Dark Cosmology Center og har modtaget Rosenkjærprisen
Vis kort
20 Mar Foredrag

Det flyvende menneske

Tir. d. 20. marts 2018, kl. 19.30.
Pris: (Entré: 80 kroner)
Grundtvigs Højskole Frederiksborg, Frederiksværksgade 147, Hillerød
Simone Aaberg Kærn, international anerkendt billedkunstner, fotograf og dokumentarfilminstruktør. Simone er privatpilot og en grænsesøgende kunstner, som har en personlig strategi i en verden i krig..

Den handlekraftige kvinde fik sine vinger af en bande 80-årige damer, der fløj krigsfly under den anden verdenskrig. (TV serien "Sisters in the Sky", DR 2).

I 2010 malede hun statsministerportrættet af Anders Fogh Rasmussen til Folketinget. I 2011 fik hun opgaven, at skildre den danske indsats i Libyen krigen. Hun til fronten i Libyen for, at se hvor de danske bomber landede. Forsvaret brød sig ikke om det Kærn havde set og skitseret, men Kærn realiserede alligevel kæmpemaleriet. Man kan nok sige nej tak, men ikke stoppe kunsten. 5 år efter, at kunstneren fik opgaven, kan man nu se gigant maleriet udstillet på Kunsthal Charlottenborg.

Simone er kendt fra talrige TV fremtrædener bl.a. med den prisbelønnede dokumentar "Smiling in a War Zone".

Hun har udstillet bl.a. pa Louisiana museet i Humlebæk, Venedig Biennalen, Muse D'art de Moderne i Paris og San Diego State University. Derudover har hun haft store soloudstillinger på bl.a. AROS, Malmö Konsthal samt kunstmuseum Thun i Sweitz.

Kunstnerens aktioner kræver ikke kun stort mod. Nogle kræver praktisk styring og tilrettelæggelse over en lang periode, mens andre fordrer umiddelbar handling, hurtige beslutninger og tillid sin mavefornemmelse i situationen. Processen involverer f.eks. risk management, materialeproducenter, valg af samarbejdspartnere, samt forhandlinger med fremmede smuglere, warlords og militær. Simone ser muligheder, hvor andre ser problemmer.

Hun researcher, interviewer og forbereder sig som en almindelig privatpilot eller journalist, men hun tænker på en hel anden måde. De ideer, der bærer hendes budskab om, at være fri og gøre det umulige, står som rene eksperimenter - eventyrlige og fantastiske. Men de handlinger, der udgør det endelige kunstværk, er farlige og højrisikable. - og dog, missionen er jo ikke fuldført medmindre, at materialet og kunstneren kan komme hjem igen og færdiggør slutproduktet
Vis kort
10 Apr Foredrag

Mød krigsfotograf Jan Grarup

Tir. d. 10. april 2018, kl. 19.30.
Pris: (Entré: 80 kroner)
Grundtvigs Højskole Frederiksborg, Frederiksværksgade 147, Hillerød
Pressefotograf Jan Grarup har en lang tradition for at opsøge de steder i verden, hvor det virkelig gør ondt. Han har en evne til at skildre de bitreste i billeder, der både er stærkt bevægende og samtidig, i deres gru, rummer en slående skønhed..

Den 45-årige fotograf har i løbet af sin 25 år lange karriere vundet en bunke priser, blandt andet den hjemlige Årets Pressefoto, hvor han er blevet kåret til årets pressefotograf fem gange. Desuden har han vundet den internationalt prestigefyldte World Press Photo otte gange.

Han kommer til Grundtvigs Højskole for at vise sine billeder og fortælle om sine oplevelser fra verdens brændpunkter. Det bliver en stærk aften, man ikke vil glemme
Vis kort
8 Maj Foredrag

Tea Lindeburg om Eqiunox 1985

Tir. d. 8. maj 2018, kl. 19.30.
Pris: (Entré: 80 kroner)
Grundtvigs Højskole Frederiksborg, Frederiksværksgade 147, Hillerød
Kan du huske, da en hel studentervogn og alle eleverne i den forsvandt en sommerdag i 1985? Hvor var du, da du første gang så avisforsiden med billeder af de forsvundne elever? Kan du stadig genkalde dig det chok, der greb hele landet?.

Stak de af? Blev de myrdet eller bortført?

De spørgsmål er omdrejningspunktet for Tea Lindeburgs podcast-serie ‘Equinox 1985', der er et personligt men endegyldigt forsøg på at finde ud af, hvad der i virkeligheden skete.

Hvis der ikke ringer nogle klokker, når du hører om ulykken, så er det, fordi den ikke er helt virkelig. Ikke sådan rigtigt. ‘Equinox 1985' udfordrer grænserne mellem fiktion og virkelighed. Filminstruktør Tea Lindeburg tager udgangspunkt i sit virkelige liv og fortæller historien om de elever, hun kendte så godt, hendes naboer og venner på Østerbro i København, og deres forsvinden den skæbnesvangre nat.

I en genremæssig blanding af det amerikanske podcast ‘Serial' og Bjarne Reuters ‘7. A', skaber Tea Lindeburg en fortælling, der både er personlig og dybt skræmmende. Et portræt af en tid og en fiktiv, men alligevel virkelig afdækning af hendes barndom.

Hvad skete der dengang? Hvad ved de overlevende? Hvad var det for nogle skjulte kræfter, der lå bag denne forfærdelige begivenhed? Og hvorfor blev det glemt?

Eksistentielt teenagerdrama møder horror i ‘Equinox 1985', der begynder 32 år efter hændelsen. Altså i dag. Da den eneste overlevende fra studentervognen begår selvmord og efterlader sig en kryptisk besked, vælger Tea at tage tilbage til sin barndomsgade for at udspørge de involverede - der godt kunne have været Teas egen familie, venner og naboer.

Hvad er forbindelsen fra Kartoffelrækkerne til hændelsen? Hvad gemmer sig under overfladen? Fra den hyggelige gade begynder en lang rejse med spirituelle kræfter, guruagtige religionslærere, sex ritualer og teenagebesættelser.

Equinox 1985 består af 10 afsnit og er en realistisk og stilmæssigt dokumentarisk undersøgelse af noget der er 100 procent fiktion. Fortalt og skrevet af Tea Lindeburg.

Tea Lindeburg er filminstruktør og laver også både tv og radio. Hun kommer og fortæller om podcasten Equinox 1985
Vis kort
16 Maj Klassisk

Det Amerikansk Sublime

Ons. d. 16. maj 2018, kl. 20.
Pris: (Entré: 125 - 250 kr) Køb/bestil billet
Borups Højskole København, Frederiksholms Kanal 24, København K
Mogens dahl kammerkor. toke møldrup, cello. ib michael, fortæller. mogens dahl, dirigent. med denne koncert inviterer kammerkoret publikum med på en musikalsk drømmerejse til amerika..

Amerika er en drøm - men også en følelse. Vi kender den fra Edward Hoppers ikoniske malerier. Det særlige, dagsklare lys, de lidt anonyme menneskeskikkelser og åbenheden mod de uendelige vidder og landskaber. Og samtidig neden under dette også rodløsheden, angsten for tomheden og den alt for glatte overflade. Ikke for ingenting er USA også popkunstens og minimalismens vugge. Det tomme lærred. Den næsten provokerende enkelhed.

Læs mere: www.mogensdahl.dk/arrangementer
Mogens Dahl Kammerkor: www.mogensdahlkammerkor.dk
Vis kort