Vi benytter cookies til at forbedre brugeroplevelsen.Læs mere om cookies

Kalender

I kalenderen nedenfor kan du finde udvalgte arrangementer, som foregår i hele Nationalpark Skjoldungernes Land. De bliver afholdt af forskellige aktører inden for flere interessefelter. Beskrivelserne er hentet fra Kultunaut - skriv gerne til sekretariatet, hvis du har et arrangement, som skal med i kalenderen.

Dato

Kategori

  • Vælg alle genrer Nulstil

Viser 132 events i nationalparken fra/efter 18. feb. 2019

Ons. d. 20. februar 2019, kl. 17.30-19.
Pris: (Entré: 75 kr. inkl. en øl/vand)
Hjemmeside: Se hjemmeside
Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3, Roskilde
Først en fyraftensøl og en tur tilbage til byens middelalder - så hjem til familielivet. Selv børneforældre har en chance for at være med, når middelalderarkæolog Jesper Langkilde viser fund og fortæller om at udgrave middelalderens Roskilde. Nede under beboelseshusene, forretningerne, skolerne og gaderne i Roskilde centrum ligger den - den gamle middelalderby. I middelalderen var Roskilde en af de største og vigtigste byer i landet med livlig handel, veluddannede borgere og tilrejsende fra nær og fjern. Byen havde 5 klostre og 13 sognekirker - og så naturligvis et bispesæde og en domkirke!

ALT DET UKENDTE UNDER JORDEN
Det, arkæologerne finder under jorden, siger meget om det, der lå over jorden. Museets middelalderarkæolog, Jesper Langkilde, fortæller om sine erfaringer med at grave i Roskildes middelalder. Her er der mulighed for at blive klogere på arkæologernes arbejde og deres måder at indsamle viden på. Hvad ved vi - og hvad kunne vi godt tænke os, at blive klogere på?

Historien består nemlig også af alt det, vi ikke kan se, og store dele af Roskilde by er aldrig blevet udgravet. Derfor er der stadig meget, vi ikke ved, og det er noget ganske særligt, når muligheden byder sig for udgravninger på steder som Stændertorvet og Sortebrødre plads. Der ligger masser af viden dernede, blandt andet fredede fortidsminder, som ligger under overfladen. Hør Jesper Langkilde fortælle, hvad han som arkæolog gerne vil vide mere om, og hvor i Roskilde han drømmer om at få lov til at grave.

TAG HANDSKER PÅ OG HOLD ET FUND
Vi starter med en tur rundt i udstillingerne. Herefter er der som noget helt specielt mulighed for at trække i de hvide handsker og få nogle af de arkæologiske fund i hænderne, når vi under afslappede former samles 'backstage' for at diskutere udgravningsarbejde i Roskilde by.

Museet giver en fyraftensøl eller -vand, og arrangementet ligger så tidligt, at det for mange forhåbentlig er muligt både at nå at spise aftensmad, putte børn og klaske sammen foran yndlingsserien.

ARKÆOLOGIEN ER DIN!
I hele 2019 sætter vi ekstra fut under arkæologien i ROMU. Kom tæt på mennesker, der var her før dig, når vi året igennem inviterer til en række arrangementer i Lejre, Frederikssund og Roskilde. Med byvandringer, sjove og anderledes familieaktiviteter, nørdeforedrag, åbne udgravninger, udstillinger og meget mere, puster vi sammen med dig liv i de sårbare spor vores forfædre har efterladt
Del
Ons. d. 20. februar 2019, kl. 19.
Pris: (Entré: Standard 75 kr) Køb/bestil billet
Egholm Slots Museum, Trehøjevej 45, Kirke Hyllinge
Denne aften vil Rikke Falck fortælle om Egholm's historie gennem de sidste 800 år. Vi vil besøge den gamle ruin, fra det første Egholm, som ligger under jorden og som kun bliver oplyst med stearinlys. Vi starter ved Egholm Museum, hvor der bliver fortalt og vist billeder fra slottet. Herfra går turen op til slottet med en kort fortælling om de bygninger, som vi går forbi. Der vil være brosten og trapper på turen rundt. Turen er derfor ikke eget for gangbesværet
Del
Tor. d. 21. og fre. d. 22. februar 2019, kl. 11-17.
Pris: (Fri entré)
Lützhøfts Købmandsgård, ROMU, Ringstedgade 6-8, Roskilde
Arrangør:Roskilde Museum
Gør et loppefund i Roskildes hyggeligste Købmandsgård! Vinteroprydningen i Lützhøfts Købmandsgård er overstået og alle mulige skæve, sjove, fine og nostalgiske ting og sager er dukket op på lofter, i kældre og i de gamle depoter. Det laver vi et lille loppemarked ud af torsdag og fredag i vinterferien, hvor du kan købe et godt loppefund til en god pris. Butikken holder åbent, så kig endelig ind og find varer, som du ikke finder andre steder i byen
Del
Man. d. 18. til fre. d. 22. februar 2019, kl. 10-14.
Pris: (Entré: Børn er gratis. Voksne 50 kr.)
Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3, Roskilde
På Roskilde Museum skruer vi tiden tilbage til 1960'erne og inviterer til astronautskole i skolernes vinterferie. I år er det nemlig 50 år siden det første menneske satte sin fod på Månen. Det skete i 1969, da den amerikanske astronaut Neil Armstrong tog et lille skridt, som skulle vise sig at være et kæmpe skridt for menneskeheden. Det var en ærgrelse for russerne i det gamle Sovjet, som havde håbet på at komme først.
Skoleskemaet er spækket med fag, der er af allerstørste vigtighed for astronaut-spirer. I idrætstimen gælder det om at komme først i det store rumkapløb, i hjemkundskab er der astronaut-mad på menuen og i historietimen er der kold krig på programmet. Der er også et top-hemmeligt fag på skoleskemaet. Mere kan vi ikke afsløre nu! Oplev det og meget andet, når vores dygtige astronaut-lærere tager imod og guider børn og deres voksne gennem alle tiders rumrejse
Del
Man. d. 18. til fre. d. 22. februar 2019, kl. 11-14.
Pris: (Entré: Børn er gratis. Voksne 50 kr.)
Lejre Museum, Hestebjerggård, Orehøjvej 4 B, Lejre
Arkæologi er sejt! Det kræver meget at kunne grave sig helt ned til vikingerne og stenalderen. Og det er jo faktisk dét, som en arkæolog kan! Men når man har en hel jordklode, hvor starter man så? Og hvordan gør man? Kom og lær det hele på Lejre Museum i vinterferien, når vi åbner dørene for arkæologiskolen. For hvordan man ved man egentlig, hvad det er man har fundet? Og hvad sker der egentlig med tingene, når de kommer op af jorden? Det er for familien og bare rolig: Der kan købes varm kaffe og kakao. Du vil få testet både din snedighed, din udholdenhed, din styrke og din rolige hånd.
Aktiviteterne foregår i både museumsgården og indenfor.
Del
Man. d. 18. til fre. d. 22. februar 2019, Man-fre kl. 11-14.
Pris: (Entré: 50 kr)
Hjemmeside: Se hjemmeside
Lejre Museum, Hestebjerggård, Orehøjvej 4 B, Lejre
Arkæologer er seje! Det kræver meget at kunne grave sig helt ned til vikingerne og stenalderen, men det er jo faktisk dét, som en arkæolog kan! Men hvor starter man ? Og hvordan gør man? Kom og lær det hele på Lejre Museum i vinterferien på Arkæologi-skole. Du vil få testet både din snedighed, din udholdenhed, din styrke og din rolige hånd. Aktiviteterne foregår i både museumsgården og indenfor.

Det er for familien og bare rolig: Der kan købes varm kaffe og kakao.

Anbefalet aldersgruppe: 5-12 år
Del
Lør. d. 23. februar 2019, kl. 08-18.
Pris: (Pris: 320 kr for ikke-medlemmer og 280 kr. for medlemmer af danmarks naturfredningsforening. tilmelding til margrethe gade: vrmg@mail.tele.dk og indb)
Lejre Station, Stationsvej 2, Lejre
I det storslåede skånske landskab er der her om vinteren gode muligheder for at se en masse rovfugle; det gælder både de store vingefang - kongeørn og havørn - samt de lidt mindre rovfugle så som rød glente, musvåge, fjeldvåge og vandrefalk. OBS. Turen er med bus. Tilmelding hurtigst muligt.

Ud over rovfuglene kan der også være mange svaner, gæs og ænder afhængig af vintervejret, og under alle omstændigheder vil der være en del fugle at se på, hvis vejret er nogenlunde.

Vi vil på denne tur komme forbi nogle af de klassiske lokaliteter i Skåne: Börringesjön, Havgårdsjön og Näsbyholmsjön på vej mod Fyledalen. I selve Fyledalen vil vi bruge noget tid i håbet om at få øje på et af kongeørneparrene, der yngler i den storslåede istidsdal. Desuden er der ofte vildsvin, dådyr og andre rovfugle som rød glente og ravn i Fyledalen. Her bliver også mulighed for en lille gåtur.

Vi besøger også Vombsjön og engene omkring Kävlingeåen og Klingavälsåen - der i øvrigt er naturreservat, hvor der er muligheder for ænder, gæs og rovfugle. Dette er også er tilfældet på Vombs Ängar, hvor der ofte om vinteren holder vandrefalk til og hvor der er gode muligheder for blå kærhøg.

Tæt på Vombs Ängar ligger Krankesjön, hvor der er et stort fugletårn - Silvåkratårnet - hvor der er mulighed for at gå en tur ud i rørskoven eller langs med søen. Herfra vil turen så gå mere eller mindre direkte hjem.

Vi anbefaler at I tager kikkert med og evt. en fuglebog og der vil være mindst et par teleskoper til rådighed.

Vi glæder os til at se jer og starte på en DN Lejre udflugtstradition.
Fugleguide på turen er Søren Peter Pinnerup og turleder er Margrethe Gade. Begge har de været mange gange i Skåne for at se på fugle.

HUSK varmt tøj og mad og drikke til turen. Vi har ingen forplejning med.

OBS!!!! Mødested: Stationen i Lejre på grusparkeringspladsen senest kl. 7.50 ALTSÅ IKKE STATIONSVEJ 2
Del
Lør. d. 23. februar 2019, start kl. 13-13.30.
Pris: (Pris: Børn 10 kr. Voksne 20 kr. Medlemmer gratis)
Hjemmeside: Se hjemmeside
Boserupgård Naturcenter, Boserupvej 84, Roskilde
Prøv orienteringsløb i Boserup Skov. Baner i alle sværhedsgrader - også for begyndere.
Del
Søn. d. 24. februar 2019, kl. 10-14.
Pris: (Fri entré)
Hjemmeside: Se hjemmeside
Jyllinge, Strabdpromenaden, Jyllinge
DOF Roskilde og Nationalpark Skjoldungernes Land inviterer til Ørnens Dag. Mød havørnen og flinke fuglefolk! Vi stiller teleskoper op, så besøgende kan få et godt ørne-kig. Hvis ikke lige der er en ørn i sigte, stiller vi skarpt på gæs, ænder og andet godt, mens vi venter på Danmarks største vingefang, havørnen.
Dagen igennem vil der være mulighed for at få en varm kop kaffe, en snak om fugle, og der vil være diverse info-materiale til uddeling.
Har du selv en kikkert, så tag den med. Og husk rigeligt med tøj - der kan være noget så pivkoldt på Strandpromenaden, fordi der ikke er læ. Til gengæld har man et fabelagtigt udsyn
Del
Tor. d. 14. til søn. d. 24. februar 2019, kl. 10-17.
Pris: (Entré: børn under 18 år, gratis. voksne 150-140 dkk)
Hjemmeside: Se hjemmeside
Vikingeskibsmuseet, Vindeboder 12, Roskilde
Bliv klogere på vikingerne og tag med på en rejse ind i vikingernes verden. Følg ruten på kortet, brug opdagelsessættet og løs i fællesskab spændende og sjove opgaver undervejs. OBS: Der vil ikke være vinterferieaktiviteter eller omvisninger torsdag d. 21. februar!

Vikingeskibsmuseet inviterer i vinterferien børn og voksne med på en anderledes opdagelsesrejse, der fører rundt i alle kroge af museets udstillinger. Når opgaverne er løst, vil der være en præmie til alle børn. Skibet er klar, og kursen skal sættes mod spændende opgaver. Go vind på rejsen rundt på museet!

I workshoppen kan du genskabe vikingetiden:
  • Sy din egen læderpung
  • Design smykker af vikingernes glasperler
  • Design vikingeperler af fimo-ler
  • Lav din egen amulet af gevir og horn
  • Skriv dit navn med runer


OBS: DER ER INGEN AKTIVITETER ELLER OMVISNINGER DEN 21. FEBRUAR

På togt - familieomvisning
Tag med på familieomvisninger, hvor der er sat fokus på vikingernes togter. Omvisningen starter kl. 12.30 og er på dansk.

På handelsrejsen møder du købmanden 'Ottar' på hans rejse fra det nordlige Norge til handelsbyen 'Hedeby' i det sydlige Danmark. Alle deltagere inddrages som besætning i fortællingen og bliver en del af historien.

Har du engelsktalende gæster på besøg, kan du tage dem med på en engelsk omvisning i Vikingeskibshallen kl. 15.00.

Stig ombord
Stig ombord på et vikingeskib og få oplevelsen af at være på en foranderlig sørejse over åbent hav. Alt det man ser, hører, føler og mærker, når man står til søs i et vikingeskib, mens dagen går fra klar og lysende morgenstund til et omsluttende nattemørke, og vejret skifter fra vindstille og blændende solskin til storm, torden og høj sø
Del