Vi benytter cookies til at forbedre brugeroplevelsen.Læs mere om cookies

Kalender

I kalenderen nedenfor kan du finde udvalgte arrangementer, som foregår i hele Nationalpark Skjoldungernes Land. De bliver afholdt af forskellige aktører inden for flere interessefelter. Beskrivelserne er hentet fra Kultunaut - skriv gerne til sekretariatet, hvis du har et arrangement, som skal med i kalenderen.

Dato

Kategori

  • Vælg alle genrer Nulstil

Viser 34 events i nationalparken fra/efter 12. dec. 2018

Ons. d. 12. december 2018, kl. 19-21.
Pris: (Entré: 50 kr.)
Hjemmeside: Se hjemmeside
Lejre Museum, Hestebjerggård, Orehøjvej 4 B, Lejre
Hør arkæolog Jens Ulriksen fortælle om de arkæologiske udgravninger i Gevninge, om fundene og ikke mindst den store betydning Gevninge havde i vikingetiden. En af Lejre Museums mest fremtrædende figurer er krigeren fra Gevninge, der bygger på fund af et stykke af en pragthjelm af bronze, en lansespids og en unik armring af guld.

Vikingetidens Gevninge har en central rolle i forståelsen af Lejres position som magtcentrum i vikingetiden. Lejre var i sikkerhed for lynhurtige overfald, og udgravningerne i Gevninge ved Lejre Vig tyder på en forpost, som kunne advare indbyggerne i Lejre ved synet af fjendtlige skibe på fjorden. Armringen af guld tyder på, at der tale om en af konges udsendte.

I foredraget vil arkæolog Jens Ulriksen fortælle om udgravningerne i Gevninge, fundene og ikke mindst tolke på Gevninges betydning i vikingetiden. Lejre blev ikke etableret et tilfældigt sted i landskabet. Både arkæologisk, sagnhistorisk og historisk kan fremlægges vidnesbyrd, der viser, at Lejre var en ganske særlig lokalitet i yngre jernalder og vikingetid.

Jens Ulriksen er ph.d. i forhistorisk arkæologi og forskningsleder ved Museum Sydøstdanmark. Han var under udgravningerne i Gevninge ansat ved Roskilde Museum.

BILLETINFO:

Billetpris: Entré: 50 kr. Gratis for medlemmer af Lejre Museumsforening, mod forevisning af medlemskort.
Billetter skal forudbestilles på: lejremuseum@romu.dk. Billetter betales på aftenen
Del
Lør. d. 15. december 2018, start kl. 13-13.30.
Pris: (Pris: Børn 10 kr. Voksne 20 kr. Medlemmer gratis)
Hjemmeside: Se hjemmeside
Boserupgård Naturcenter, Boserupvej 84, Roskilde
Prøv orienteringsløb i Boserup Skov. Baner i alle sværhedsgrader - også for begyndere.
Del
Lør. d. 15. og søn. d. 16. december 2018, kl. 10-16.
Pris: (Fri entré)
Hjemmeside: Se hjemmeside
Frederikssund Museum, Færgelundsvej 1, Jægerspris
Færgegårdens Venner og Frederikssund Museum, Færgegården byder indenfor til årets hyggeligste julearrangement. Kom i julestemning, når nisserne slår dørene op til Færgegårdens juleværksteder og byder alle børn indenfor til at flette, sy, save, klippe og klistre deres egen julepynt. Man kan blandt andet lave en smuk juledekoration af naturens materialer, dekorere et dejligt honningkagehjerte, bygge en ægte Færgelundsnisse, lave gammeldags nisser af langhalm og meget, meget mere.

Søndag kl. 12.30 spiller spiller Ian Price og blæserne fra Frederikssund Musikskole op til julestemning på museets gårdsplads.
Søndag kl. 14.00 og 15.30 kan du høre en rigtig julehistorie, når Rose Fabeltante fortæller eventyrlige historier for børn og deres voksne.

Alle børn og deres voksne er velkomne, og det er gratis for hele familien
Del
Lør. d. 15. og søn. d. 16. december 2018, kl. 11-16.
Pris: (Fri entré)
Hjemmeside: Se hjemmeside
Sagnlandet Lejre, Slangealleen 2, Lejre
Oplev gammeldags julestemning og landboidyl for hele familien d. 1-2., 8-9. og 15. 16. dec., når Sagnlandet Lejre forvandles til et 1800-tals julelandskab med historiske værksteder, julestue, bolsjekogeri og julekro i de hyggelige stråtækte huse. Vær med når Sagnlandet Lejre bliver forvandlet til et julelandskab fra 1800-tallet med juleværksteder, julestue og julekro. I juleværkstederne kan I selv lave bolsjer, tinsoldater, lys, ler eller nisser. Fra denne tid stammer de fleste af vore juletraditioner, som du kan opleve og deltage i overalt i det julehyggelige Sagnland.

Besøg husmandsstederne Krikkebjerghuse på toppen af bakken, hvor små-kårsfolkene i husmandsstederne er ved at gøre klar til at julefreden sænker, men først skal der serveres varm saft og varmt øl med smørklat i Smugkroen. I huggehuset har karlene travlt med, at støbe tinsoldater med alle børnene og fortælle historier om soldater og ballerinaer. I Tystruphuset er der julehalm på gulvet og man kan besøge udstillingen om Væver Christensens familie og lære mere om deres skikke ved juletid.

Nede i dalen er der tændt lys overalt i de små Bindingsværkshuse. Fra Smedjen synger hammeren mod ambolten. I lyseværkstedet kan man købe honning og rulle bivokslys. I Potteriet kan man købe kønt julekeramik og lege med ler efter historiske traditioner. I Dragtværkstedet kan man sy sine egne uldnisser. Sidst men ikke mindst er der bolsjeværkstedet - hvor I kan lave bolsjer som man gjorde det i 1800-tallet.

Oplev gammeldags julestemning og landboidyl for hele familien d. 1-2., 8-9. og 15. 16. dec., når Sagnlandet Lejre forvandles til et 1800-tals julelandskab med historiske værksteder, julestue, bolsjekogeri og julekro i de hyggelige stråtækte huse.

Vær med når Sagnlandet Lejre bliver forvandlet til et julelandskab fra 1800-tallet med juleværksteder, julestue og julekro. I juleværkstederne kan I selv lave bolsjer, tinsoldater, lys, ler eller nisser. Fra denne tid stammer de fleste af vore juletraditioner, som du kan opleve og deltage i overalt i det julehyggelige Sagnland.

Besøg husmandsstederne Krikkebjerghuse på toppen af bakken, hvor små-kårsfolkene i husmandsstederne er ved at gøre klar til at julefreden sænker, men først skal der serveres varm saft og varmt øl med smørklat i Smugkroen. I huggehuset har karlene travlt med, at støbe tinsoldater med alle børnene og fortælle historier om soldater og ballerinaer. I Tystruphuset er der julehalm på gulvet og man kan besøge udstillingen om Væver Christensens familie og lære mere om deres skikke ved juletid.

Nede i dalen er der tændt lys overalt i de små Bindingsværkshuse. Fra Smedjen synger hammeren mod ambolten. I lyseværkstedet kan man købe honning og rulle bivokslys. I Potteriet kan man købe kønt julekeramik og lege med ler efter historiske traditioner. I Dragtværkstedet kan man sy sine egne uldnisser. Sidst men ikke mindst er der bolsjeværkstedet - hvor I kan lave bolsjer som man gjorde det i 1800-tallet
Del
Lør. d. 15. og søn. d. 16. december 2018, kl. 11.30.
Pris: (Entré: voksne: 175 dkk, børn: 85 dkk)
Hjemmeside: Se hjemmeside
Vikingeskibsmuseet, Vindeboder 12, Roskilde
Vikingeskibene er pyntet med lys, Museumsbutikken er fyldt med Nordisk julepynt og spændende gaveidéer, du ikke finder hvor som helst og Café Knarr byder indenfor til julebrunch. I alle weekender fra den 24. november til 30. december, samt alle dage fra 22. - 30. december, kan du gå ombord i vores julebrunch. Udover brunchklassikere som røræg med urter, røget bacon og skyr med honningcrunch og bærsovs, kan du sætte tænderne i lun leverpostej med svampe og bacon, flæskesteg med lun rødkål, sylte med rødbede og klatkager med syltetøj.

OBS: Vi serverer ikke julebrunch d. 24.-25. december
Del
Søn. d. 2. til søn. d. 16. december 2018, kl. 10-14.
Hjemmeside: Se hjemmeside
Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3, Roskilde
Besøg museets hyggelige julestue en af de første tre adventssøndage, og lav din helt egen julenisse til at tage med hjem. Tag også på en rejse gennem nissernes historie og hør om vikingetidens vætter, den hidsige nisse og den hjælpsomme gårdbo. Hjælp kirkenissen med at klare nogle af dens mange opgaver og se, om du kan løse den bogstav-ballade, som sætternissen har lavet
Del
Søn. d. 2. til søn. d. 16. december 2018, Lør-søn kl. 11-16.
Sagnlandet Lejre, Slangealleen 2, Lejre
Kom og oplev når Sagnlandet Lejre bliver forvandlet til et juleværksted fra 1800-tallet med juleværksteder, julestue og julekro. I juleværkstederne kan I lave bolsjer, tinsoldater, lys, ler eller nisser. Besøg husmandsstederne Krikkebjerghuse på toppen af bakken, hvor småkårsfolkene i husmandsstederne er ved at gøre klar til at julefreden sænker sig, men først skal der serveres varm saft og varmt øl med smørklat i Smugkroen.

I huggehuset har Mikkel Tinstøbers karle travlt med, at støbe tinsoldater med alle børnene og fortælle historier om soldater og ballerinaer. Nede i dalen er der tændt lys overalt i de små Bindingsværkshuse. Fra Smedjen synger hammeren mod ambolten. I lyseværkstedet kan man købe honning og rulle bivokslys. I Potteriet kan man købe kønt julekeramik og lege med ler. I Dragtværkstedet kan man sy sine egne uldnisser. Endelig er der også bolcheværkstedet, hvor I kan koge bolcher som de gjorde i gamle dage
Del
Tir. d. 18. december 2018, kl. 11.
Pris: (Fri entré)
Hjemmeside: Se hjemmeside
Himmelsøen, Darupvej 131, Roskilde
Kunne du tænke dig at følge årets gang ved at gå Himmelsøen rundt? Turen er på ca. 2 km, og der bliver rig lejlighed til at studere fugleliv og bevoksning. Alle er velkommen. Til slut drikker vi kaffe og/eller spiser frokost i de opstillede shelters. Vi går langsomt, da formålet med turen primært er at reflektere over, hvordan et nyt naturområde udvikler sig og på kunstværkerne, som Roskilde Kommune opstiller i disse år.

Vi mødes på P-pladsen ved Himmelsøen. Medbring kikkert.

Turen gentages samme tid og sted resten af året tirsdage i ulige uger
Del
Lør. d. 1. til fre. d. 21. december 2018, kl. 12 lør-søn.
Pris: (Fri entré)
Hjemmeside: Se hjemmeside
Restaurant Herthadalen, Slangealléen 1, Lejre
Nu skinner Knapsø op i en masse julelys og der er virkelig julestemning herude i skoven. Juletræssalg, hvid gløgg og æbleskiver sælges fra vores lille gårdbutik der også har en masse gode lokale råvarer til salg. I alle adventsweekenderne frem til d. 22 december, åbner vores lille gårdbutik op. Her kan man få en varm kop gløgg eller kaffe med på skovturen. Traditionen tro er der også mulighed for at købe sit juletræ herude.

Herthadalen har en lang tradition med julefrokoster, juletræssalg og nu har vi toppet det hele med 20.000 julelys som man kan nyde fra terrassen eller inde fra restauranten.

Vi håber I alle kommer ud i skoven og fejre jul sammen med os igen i år
Del
Lør. d. 1. til fre. d. 21. december 2018, Lør og søn: kl. 10-16, samt hverdage i uge 51 13-18 (indtil udsolgt).
Pris: (Gratis adgang)
Frederikssund Museum, Færgelundsvej 1, Jægerspris
Køb byens flotteste juletræer hos spejderne fra Grevinde Danner Gruppen, der stiller op på museets gårdsplads og fylder haven med smukke grantræer. Tid, pris og sted 1+2., 8+9., 15+16 dec. samt hverdage i uge 51 13-18 (indtil udsolgt).
Del