Vi benytter cookies til at forbedre brugeroplevelsen.Læs mere om cookies

Kalender

I kalenderen nedenfor kan du finde udvalgte arrangementer, som foregår i hele Nationalpark Skjoldungernes Land. De bliver afholdt af forskellige aktører inden for flere interessefelter. Beskrivelserne er hentet fra Kultunaut - skriv gerne til sekretariatet, hvis du har et arrangement, som skal med i kalenderen.

Dato

Kategori

  • Vælg alle genrer Nulstil

Viser 8 events i nationalparken fra/efter 22. okt. 2018

Pris: (Entré: 50 kr., inkl. entré til museet. Billetter kan købes i museumsbutikken eller på billetto.dk)
Hjemmeside: Se hjemmeside
Frederikssund Museum, Færgelundsvej 1, Jægerspris
Roskilde fjord er et af de største fjordområder i Danmark og består af mindre fjorde, øer, holme og vige. Det giver et ret specielt område med en meget stor fiskerigdom - faktisk den mest artsrige fjord i Danmark. Eksempelvis er der fanget og observeret flere store og eksotiske arter i området, men også mange af vores danske fiskearter ynder at opholde sig i området. Denne aftens oplæg vil have fokus på fiskene og fiskeriet i fjorden, fiskepleje og nøglefiskerprojektet. Men også med fokus på hvordan man som borger kan hjælpe til med at gøre vores alles viden om fjordens fisk endnu bedre.

Aftenens foredragholder er Mads Christoffersen, specialkonsulent, og ansat på DTU Aqua med fokus på fisk, fiskenes brug af kystnære habitater og fiskeriet der foregår her.

Foredraget er en del af efterårets foredragsrække på Frederikssund Museum, Færgegården, der byder på et samarbejde med forskellige naturfaglige videnspersoner fra Roskilde Fjord. På aftenen vil museets udstilling "menneske og fjord" åbne en time før foredraget, så det er muligt at opleve den kulturhistoriske udvikling og de arkæologiske fund inden. Entréen er inkluderet i prisen
Del
Pris: (Fri entré)
Hjemmeside: Se hjemmeside
Frederikssund Museum, Færgelundsvej 1, Jægerspris
Slik eller ballade! Kom indenfor til en uhyggelig hyggelig aften. Vi dekorerer flotte lanterner og laver lys af bivoks. Når mørket falder på, går vi i haven og synger lanternesange. Og måske får vi besøg af den gamle færgemand!!! Lidt om allehelgensfester:
Allehelgensfester knytter sig til sagnet om den hellige Martin af Tours, der som romersk soldat delte sin kappe med en fattig tigger. I en drøm viste tiggerens sig for Martin og fortalte, at han var Jesus. Martin forlod soldaterlivet for at blive munk og siden biskop i den franske by Tours. Martin døde 11. november 369, og siden er tiden omkring hans helgendag blevet brugt til at mindes ham med lanterneoptog. I Danmark var det tidligere almindeligt, at man gik i optog med udhulede græskar eller roer med stearinlys i. Man kunne også skære fæle ansigter i lygterne og skræmme naboen ved at sætte lygten på et kosteskaft og lade den danse foran vinduerne. Martin Luther King og Martin Luther er begge opkaldt efter Martin af Tours.

I Danmark blev Sankt Martin til Morten Bisp. Sagnet fortæller, at Morten Bisp ikke ville være biskop og gemte sig blandt en flok gæs, men gæssene skræppede og afslørede ham. Som hævn over gæssene bestemte Morten Bisp, at man hvert år skulle straffe gæssene ved at slagte og spise dem. Den skik holder vi stadig i hævd ved at fejre Mortens Aften den 11. november
Del
Ons. d. 31. oktober 2018, kl. 17-21.
Pris: (Entré: Voksne: 70 kr. Børn (6-18 år): 35 kr.)
Hjemmeside: Se hjemmeside
Herregaardsmuseet Selsø Slot, Selsøvej 30 A, Skibby
Allehelgensaften kan man på Selsø gå på opdagelse i det stemningsfulde hus, når oktobermørket har lagt sig og nattens væsner og gespenster kommer frem. Mon ikke Den Hvide Dame igen i år viser sig?
Del
Pris: (Fri entré)
Hjemmeside: Se hjemmeside
Frederikssund Lokalhistoriske Arkiv, Frederikssund Bibliotek, Jernbanegade 24, Frederikssund
Frederikssund Museum har brug for din hjælp! Har du eller en i din familie arbejdet på Frederikssund Værft? Måske var du som barn sammen med din klasse til en stabelafløbning? Så vil museet gerne høre fra dig! Søndag den 11. november kl. 13.00 - 16.00 er Frederikssund Museum og Frederikssund Lokalhistoriske Arkiv værter ved en indsamlingscafe ved lokalarkivet i Jernbanegade 24, 3600 Frederikssund. Her har du mulighed for at videregive minder om Frederikssund Skibsværft til eftertiden, få en kop kaffe og en snak om en af byen store og betydningsfulde virksomheder.

Indsamlingscafeen afholdes i forbindelse med projektet "Fjordens fartøjer", som har til formål at bevare og formidle bådebyggertraditioner langs Roskilde Fjord. Vi efterlyser minder i form af fotografier, genstande og gode historier fra tidligere ansatte, men også fra naboer, leverandører og andre med relation til værftet. Alt med tilknytning til værftet har interesse, især hvis du har en god historie, som knytter sig til.

Lidt om Frederikssund Skibsværft:
Frederikssund Skibsværft blev grundlagt i 1887 af lodsformand Hans Andersen. Ved siden af hver-vet som lods byggede han også joller i baghaven. Hans Andersen drev værftet sammen med sine to sønner, og efter faderens død i 1915 overtog den ene søn, K. Andersen værftet. I 1917 blev der anlagt ny værftsplads på forstranden ud for det gamle værft. Der blev indrettet ophalerbedding samt tre byggebeddinger. Dermed var der åbnet for byggeri af store skibe. Al skibsbygning foregik på åbne beddinger, og det kunne være barskt at gå ude vinterdage i al slags vejr. Den normale arbejdsstyrke lå på 30 til 50 mand, men i perioder med store ordrer kunne det være over 100 mand ansat på værftet. I 1959 blev værftet et datterselskab af Helsingør Skibsværft & Maskinbyggeri A/S. Nye og billigere materialer som stål og glasfiber udkonkurrerede efterhånden skibe af træ og i 1987 lukkede Frederikssund Skibsværft.

Arrangementet er lavet i samarbejde med Frederikssund Lokalhistoriske Arkiv

Yderligere oplysninger om arrangementet:
Museumsinspektør Naomi Pinholt
T: 46 31 81 51
M: naomip@romu.dk
Del
Pris: (Entré: 50 kr., inkl. entré til museet. Billetter kan købes i museumsbutikken eller på billetto.dk)
Hjemmeside: Se hjemmeside
Frederikssund Museum, Færgelundsvej 1, Jægerspris
Ørred og Pighvar! Foredrag om fiskeriet i Roskilde Fjord med fokus på samarbejdet mellem DTU Aqua og lokale foreningers indsats for at sikre fiskeriet i fjorden. Roskilde fjord benyttes til mange forskellige rekreative interesser, heriblandt fiskeri. En række foreninger er involverede i arbejdet med at forbedre fiskeriet i fjorden. Det drejer sig bl.a. om Gershøj Fritidsfiskerforening og Roskilde og Omegns Lystfiskerklub. Danmarks Tekniske Universitet (DTU Aqua) har de seneste år lavet undersøgelser af pighvarrene og ørrederne i fjorden for at forstå, hvad der begrænser fiskebestandene.

I den forbindelse har DTU Aqua samarbejdet med foreningerne og har mærket fiskene med små elektroniske transmittere, der betyder, at fiskenes vandringer i fjorden kan kortlægges. Mærkning af fiskene i samarbejde med foreningerne kan ses her og her. Undersøgelserne viser bl.a., hvor fiskene gyder og på hvilke tidspunkter, fiskene trækker ud og ind af fjorden.

Denne aftens oplæg vil have fokus på pighvarre og ørred i Roskilde Fjord samt kigge nærmere på det store arbejde, som foreningerne udfører for at forbedre fiskeriet i fjorden. Vi vil belyse, hvordan vi får flere fisk i fjorden og afsløre, hvordan ørrederne oplevede den meget varme sommer i 2018.

Aftenens oplægsholder er Jon C. Svendsen, seniorforsker ved DTU Aqua og arbejder med kystnære fisk, fiskenes behov for levesteder og fiskeriet i Roskilde Fjord.

Billetinfo:
Pris: 50 kr., inkl. entré til museet. Billetter kan købes i museets butik eller på billetto.dk
Del
Lør. d. 1. og søn. d. 2. december 2018, kl. 11, 13 og 15.
Pris: (Entré: 100 kr. (inkl. gebyr))
Hjemmeside: Se hjemmeside
Herregaardsmuseet Selsø Slot, Selsøvej 30 A, Skibby
I år afrundes året på Selsø som noget nyt de to første adventsweekender i december, når museet slår dørene op for Jul på Selsø. Hør om julens traditioner hos adel og bonde, når museets dygtige omvisere inviterer jer indenfor i sale og stuer.
Del
Lør. d. 8. og søn. d. 9. december 2018, kl. 11, 13 og 15.
Pris: (Entré: 100 kr. (inkl. gebyr))
Hjemmeside: Se hjemmeside
Herregaardsmuseet Selsø Slot, Selsøvej 30 A, Skibby
I år afrundes året på Selsø som noget nyt de to første adventsweekender i december, når museet slår dørene op for Jul på Selsø. Hør om julens traditioner hos adel og bonde, når museets dygtige omvisere inviterer jer indenfor i sale og stuer.
Del
Pris: (Entré: Standard 80 kr) Køb/bestil billet
Herregaardsmuseet Selsø Slot, Selsøvej 30 A, Skibby
Forelæsning ved forfatteren, fhv. museumsinspektør, mag.art. Lone Hvass.
Del