Vi benytter cookies til at forbedre brugeroplevelsen.Læs mere om cookies

Kalender

I kalenderen nedenfor kan du finde udvalgte arrangementer, som foregår i hele Nationalpark Skjoldungernes Land. De bliver afholdt af forskellige aktører inden for flere interessefelter. Beskrivelserne er hentet fra Kultunaut - skriv gerne til sekretariatet, hvis du har et arrangement, som skal med i kalenderen.

Dato

Kategori

  • Vælg alle genrer Nulstil

Viser 4 events i nationalparken fra/efter 20. jan. 2019

Pris: (Entré: 50 kr.)
Hjemmeside: Se hjemmeside
Frederikssund Museum, Færgelundsvej 1, Jægerspris
Nu kan du få den samlede fortælling fra ROMUs arkæologer om Tollerup - landsbyen, som blev genfundet efter at være 'forsvundet' og næsten glemt i århundreder. Hør om udgravningen af vikinge- og middelalderlandsbyen, som lå, hvor idrætsbyen nu bliver til. I efteråret 2017 trak Tollerup i udkanten af Frederikssund overskrifter både i Danmark og udlandet. ROMUs arkæologer kunne dengang fortælle, at man havde 'genfundet' landsbyen, som blev nedlagt i 1600-tallet og derefter næsten glemt.

Arkæologerne havde fundet betydelige bygningsrester fra det, der tolkes som Tollerup hovedgård. Hele to stensatte kældre på henholdsvis 20 og 50 m2 blev udgravet, og det er den største af disse, der ser ud til at have været en del af hovedgården fra middelalderen og den tidlige renæssance.

Bevis i stormandsgård fra vikingetid

Nyheden af den genfundne landsby blev senere i udgravningsarbejdet afløst af nye spændende opdagelser.

Tollerup er nævnt skriftligt allerede i 1085 i et kongeligt gavebrev, så fagfolk formodede på forhånd, at lokaliteten fandtes allerede i vikingetiden. Med anden etape af udgravningen kunne ROMUs arkæologer nu bevise, at den formodning var rigtig.

Ca. 100 meter syd for kældrene afslørede en række spændende fund nemlig, at bebyggelsen omkring Tollerup kan føres helt tilbage til den sene del af vikingetiden i perioden omkring 1000-tallet. På en fremtrædende placering i landskabet fremkom et 35 m langt trelleborglignende hus - en stormandsgård - og i tilknytning hertil to store, rektangulære grubehuse med indgang.

At Tollerup gennem århundrederne har haft en særlig betydning bakkes op af elementer som en enorm, gennemgående grøft, indikationer på mølledrift samt fund af blandt andet tagtegl, rudeglas og kakler.

Det er ROMUs arkæologer Astrid Wolff-Jensen og Alexander Beyer E. Banck, der fortæller om landsbyen, som lå, hvor frederikssunderne om kort tid kan boltre sig i klorvand eller mødes til en gang mix double.

Kom og hør om Tollerup gennem 500 år og få indblik i fundene, der i 2017 kom på årets Top 10 over arkæologiske fund i Danmark.

Arkæologien er din
I hele 2019 sætter vi ekstra fut under arkæologien i ROMU. Kom tæt på mennesker, der var her før dig, når vi året igennem inviterer til en række arrangementer i Lejre, Frederikssund og Roskilde. Med byvandringer, sjove og anderledes familieaktiviteter, nørdeforedrag, åbne udgravninger, udstillinger og meget mere, puster vi sammen med dig liv i de sårbare spor vores forfædre har efterladt
Del
Man. d. 11. til fre. d. 15. februar 2019, kl. 10-14.
Pris: (Gratis for børn)
Hjemmeside: Se hjemmeside
Frederikssund Museum, Færgelundsvej 1, Jægerspris
På Frederikssund Museum er der endnu en mordgåde, der skal opklares i skolernes vinterferie. Denne gang er det besættelsesårenes drama, der danner rammen om historien. I år krydser sortbørshandel, frihedskamp og tyveri ind over hinanden i en kompliceret mordsag, der skal opklares i kølvandet på besættelsestiden.

Vi befinder os i februar 1946. En af de mest dramatiske perioder i nyere historie er netop overstået, nemlig den tyske besættelse af Danmark under Anden Verdenskrig. I besættelsesårenes kaos er der blevet begået et mord i Frederikssund-området, som endnu ikke er opklaret. Politiet er strandet i sagen og har brug for hjælp. DIN hjælp.

Ved indgangen får du udleveret politirapporten, og når du har sat dig godt ind i, hvad der er sket, er det tid til at gennemsøge museet for spor efter morderen. Måske møder du nogen på din vej, der har set noget? En ting er sikkert: Du bliver klogere på den tid, mordet er begået i - og måske finder du også morderen?
Del
Tor. d. 28. februar 2019, kl. 19-21.
Pris: (Entré: 50 kr. inkl. entre)
Hjemmeside: Se hjemmeside
Frederikssund Museum, Færgelundsvej 1, Jægerspris
Når de nye indbyggere flytter ind i Frederikssunds spritnye bydel, Vinge, er de langt fra de første beboere på stedet. ROMUs arkæologer har nemlig gjort flere opsigtsvækkende fund, der fortæller en spændende historie om fortidens mennesker på stedet. Aftenens foredragsholder, arkæolog og museumsinspektør ved ROMU Jens Winther Johannesen, fortæller blandt andet om det 4000 år gamle langhus fra bondestenalderen, som blev udgravet i sommeren 2016. Huset er 46 meter langt og 7 meter bredt og er et af de største langhuse fra Nordeuropas bondestenalder. Det var ikke hvem som helst, der beboede de mange kvadratmeter, og huset er måske et praj om at datidens Vinge var et ganske særligt og betydningsfuldt sted? Hør mere om langhuset og om de mange andre spændende resultater, som arkæologerne har lokket ud af jorden ved Vinge.

Arkæologien er din
I hele 2019 sætter vi ekstra fut under arkæologien i ROMU. Kom tæt på mennesker, der var her før dig, når vi året igennem inviterer til en række arrangementer i Lejre, Frederikssund og Roskilde. Med byvandringer, sjove og anderledes familieaktiviteter, nørdeforedrag, åbne udgravninger, udstillinger og meget mere, puster vi sammen med dig liv i de sårbare spor vores forfædre har efterladt.

Billetter kan købets ved indgangen eller på billetto.dk.

Foto: Martin Hamberg
Del
Pris: (Entré: Standard 80 kr) Køb/bestil billet
Herregaardsmuseet Selsø Slot, Selsøvej 30 A, Skibby
Forelæsning ved forfatteren, fhv. museumsinspektør, mag.art. Lone Hvass.
Del