Vi benytter cookies til at forbedre brugeroplevelsen.Læs mere om cookies

Kalender

I kalenderen nedenfor kan du finde udvalgte arrangementer, som foregår i hele Nationalpark Skjoldungernes Land. De bliver afholdt af forskellige aktører inden for flere interessefelter. Beskrivelserne er hentet fra Kultunaut - skriv gerne til sekretariatet, hvis du har et arrangement, som skal med i kalenderen.

Dato

Kategori

  • Vælg alle genrer Nulstil

Viser 53 events i nationalparken fra/efter 21. jan. 2019

Pris: (Entré: 80 kr.)
L.A. Rings Atelier, Brøndgade 1, Sankt Jørgensbjerg, Roskilde
Hvad var det ved Baldersbrønde, der tiltrak L.A. Ring? Kunsthistoriker Nina Carlberg tager os denne aften med på en rejse gennem Rings Baldersbrøndemalerier. Billetter via http://www.ringsvenner.dk/aktiviteter.html.
Del
Pris: (Fri entré)
Hjemmeside: Se hjemmeside
Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3, Roskilde
Roskilde Museum er klar med endnu en sæson med masser af fællessang. Vi lægger ud med at få varmet de vinterkolde stemmer op d. 25. januar, hvor vi synger vinteren ind. Vi kan lige nå det før Kjørmes Knud kommer. Pianist Michael Lindberg fører de morgenfriske gennem et program med sæsonens bedste sange. Der er som altid mulighed for, at publikum kan vælge deres favoritter i løbet af arrangementet.

Hvem er ham Kjørmes Knud?

I 1916 skrev Jeppe Aakjær den kendte vintersang "Sneflokke kommer vrimlende". Sidste linje i sangen lyder: "Og nu kom Kjørmes Knud". Hvis du nogensinde har undret dig over, hvem ham Knud mon er, så skal du bare høre: Vinteren er lang og mørk. Før i tiden holdt man lysfest, når man var nået halvvejs igennem vinteren. Det gjorde man til Kyndelmisse d. 2. februar. Kyndelmisse er et fordansket navn for det latinske candalarum misa. Det betyder lysmesse. Lysmesse kaldte man også for kermesse efter det gamle ord for lys, kerte. På dansk blev kermesse til Kørmes eller Kjørmes.

Og hvad så med ham Knud? Knud er kort for knude. Her henviser knude til den hårde frost, man før i tiden ofte oplevede midt på vinteren men også til, at halvdelen af vinteren var forbi. Kjørmes Knud betyder faktisk det samme som Kyndelmisse-knude. Det er navnet på dagen for den gamle lysfest, d. 2. februar, midt på vinteren, hvor sæsonen slår sin knude og hvor frosten har bidt sig fast.

Det er ikke til at forudse hvordan vejret arter sig for tiden, men museet serverer morgenbrød og varme drikke til at lune sig på. På grund af stor interesse for arrangementet må man i fællesskabets ånd forvente at dele sangbog med sin sidemand eller -kvinde. De, der selv har en højskolesangbog, opfordres til at medbringe den
Del
Lør. d. 26. januar 2019, start kl. 13-13.30.
Pris: (Pris: Børn 10 kr. Voksne 20 kr. Medlemmer gratis)
Hjemmeside: Se hjemmeside
Boserupgård Naturcenter, Boserupvej 84, Roskilde
Prøv orienteringsløb i Boserup Skov. Baner i alle sværhedsgrader - også for begyndere.
Del
Ons. d. 30. januar 2019, kl. 19-21.
Pris: (Entré: 75 kr.)
Hjemmeside: Se hjemmeside
Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3, Roskilde
Hør om det dramatiske forløb, som endnu i dag har stor betydning for Danmarks plads i verden, og som blev et stort slag for Hedtoft personligt. Foredraget, som holdes af professor Poul Villaume, er det første i museets store kold-krig-serie. For Danmark var tilslutningen til Atlantpagten, den vestlige forsvarsalliance vi i dag kender som NATO, en svær og dramatisk proces, der blev helt afgørende for vores position under den Kolde Krig. Danmark var i klemme mellem de to stormagter, USA og Sovjet, bl.a. på grund af den geografiske placering ved Østersøen, midt imellem øst og vest. Det blev den socialdemokratiske politiker og statsminister Hans Hedtofts lod at styre Danmark gennem de intense forsvarsforhandlinger.

Foredraget afholdes på 70-års dagen for den begivenhed, der skulle blive helt afgørende for dansk udenrigspolitik under den Kolde Krig: Den 30. januar 1949 forliste planerne om et nordisk forsvarssamarbejde. Det var Hans Hedtofts store, politiske projekt. Det nordiske forsvarsforbund stod for Hedtoft som "vor generations vigtigste opgave" - og han har senere udtalt, at noget i ham gik "i stykker", da forhandlingerne brød sammen. Han kæmpede for at finde en tredje vej i den eskalerende stormagtskonflikt mellem USA og Sovjet. Da det ikke lod sig gøre at fastholde en ikke-allieret udenrigspolitik måtte Hedtoft med en hurtig kursændring i stedet føre sit parti og sit land ind i det vestlige forsvarssamarbejde.

Professor og dr. phil, Poul Villaume fra Saxo-instituttet, Københavns Universitet er ekspert i den Kolde Krigs historie. Foredraget er første arrangement i Roskilde Museums store Kold Krigs-program, der strækker sig over hele 2019:

Mellem Kreml og Coca-Cola - nedslag i den Kolde Krigs historie

Roskilde Museum sætter spot på en af de største og mest komplicerede internationale konflikter i nyere tid med et arrangementsprogram om den Kolde Krig. Vi slår ned på hvert årti i den Kolde Krigs historie og markerer de vigtigste mærke-år. Her er plads til både de små historier fra hverdagen og de store, politiske konflikter. Til vores historier - og til jeres historier.

Se det samlede forårsprogram for 'Mellem Kreml og Coca-Cola' her:

http://www.roskildemuseum.dk/mellem-kreml-og-coca-cola/
Del
Lør. d. 2. februar 2019, start kl. 13-13.30.
Pris: (Pris: Børn 10 kr. Voksne 20 kr. Medlemmer gratis)
Hjemmeside: Se hjemmeside
Boserupgård Naturcenter, Boserupvej 84, Roskilde
Prøv orienteringsløb i Boserup Skov. Baner i alle sværhedsgrader - også for begyndere.
Del
Pris: (Entré: 75 kr. Billetter kan forudbestilles på lejremuseum@romu.dk. Billetter betales på aftenen. Der er et begrænset antal billetter.)
Hjemmeside: Se hjemmeside
Lejre Museum, Hestebjerggård, Orehøjvej 4 B, Lejre
Vikingetidens øverste gud er en mangefacetteret skikkelse. Hør meget mere om ham og hans betydning, når Lejre Museum med afsæt i et af museets fineste fund inviterer til foredraget "Odins verden Lejrekongernes Odin" onsdag den 6. februar. I 2009 finder en lille sølvfigur vejen ud af århundreders skjul i jorden i Gl. Lejre. Det sker i forbindelse med den store udgravning af kongehallen, der med sine 60 meter i længden, 12 meter i bredden og over 600 m2 er den størst fundne hal fra dansk vikingetid. Hallen er et storslået og markant fund, der beretter om et magtcentrum og placerer en historisk kerne i Lejre. Alligevel løber den lille figur med et stor del af opmærksomheden. Figuren forestiller den øverste af de nordiske guder, Odin, siddende på sin trone forsynet med attributter, der viser hans kraft og dominerende position. Men hvorfor får den så meget opmærksomhed, den lille figur? Hvorfor er den så betydningsfuld?

For virkelig at forstå det, er vi nødt til at kende til vikingetidens samfund. Vi må forstå den betydning, som Odin som figur har, og vi må forstå fortællingerne om de nordiske guder.

Aftenens foredrag vil tage os med en tur ind i mytologiens og sagaernes verden og til sagnhistoriernes tid. De mange fortællinger om Odin hjælper os til at forstå sagnkongernes univers. Hvad betyder Odin for Lejrekongerne. Der vil undervejs være mulighed for at stille spørgsmål.

Aftenens foredragsholder er Annette Lassen, lektor ved Københavns Universitet. Lassen er en af verdens førende eksperter inden for sagalitteratur og redaktør på den danske udgave af fembindsværket "Islændingesagaerne" samt forfatter til introduktionen til genren "Islændingesagaernes verden". Lassen udgav desuden i 2011 bogen "Odin på kristent pergament - en teksthistorisk studie". Bogen er en studie af Odin i samtlige norrøne (islandske og norske) middelaldertekster og i Saxos danmarkshistorie Gesta Danorum. Undersøgelsen er den første af sin art og sætter rammen om en mangefacettet gud.

Foredraget er en del af succesrækken "Lejres store emner", der siden september 2018 har taget fat om de centrale emner og temaer i Lejres jernalder og vikingetid, og sætter museets udstilling 'Sagnkongernes Lejre' ind i en større ramme.

Foredragene kan med fordel suppleres med et besøg udstillingen, der åbner en time før foredraget. Entréprisen er inkluderet i foredragsbilletten.

Særomvisning

Som opfølgning på foredraget byder museet søndag, den 10. februar kl. 14, på en 45 minutters særomvisning i udstillingen ved Hans Jørgen Lych Larsen. Omvisningen "De skelsættende ni gram sølv" tager fat om en række af foredragets emner og tematikker - og knytter direkte an til de fund og genstande, der fortæller historien om "Sagnkongernes Lejre". Omvisningen er gratis, når entréen er betalt. Læs mere om særomvisningen her: http://lejremuseum.dk/events/de-skelsaettende-ni-gram-soelv/
Del
Pris: (Entré: 75 kr.)
Hjemmeside: Se hjemmeside
Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3, Roskilde
Det splittede Berlin, kløvet af en betonmur, står for mange som symbolet på den Kolde Krig. Tyskland spiller en helt afgørende rolle i den Kolde Krig - men hvad var det egentlig, der var på spil, da landet blev delt? Foredrag på Roskilde Museum. DDRs historie har gennem de seneste årtier været behandlet i både skønlitteratur, faglitteratur og film. Vi kender Spreewald-agurkerne, Trabanterne, spiondramaerne og det hårde Stasi-regime - men hvordan foregik delingen af Tyskland egentlig? Hvad gik forud for oprettelsen af de to stater i 1949?

Det vil historiker og Tysklandsekspert, Karl Christian Lammers, fortælle om i det andet foredrag i Roskilde Museums arrangementsrække om den Kolde Krig.

Foredraget vil behandle udviklingen frem til Tysklands faktiske deling i 1949, efter at de allierede sejrherrer i juni 1945 havde overtaget kontrollen med Tyskland og besat landet. Forhandlingerne om fred med Tyskland stoppede i 1947, da sejrherrerne ikke kunne blive enige om en løsning. Derefter bestræbte såvel de tre vestmagter USA, Storbritannien og Frankrig som Sovjetunionen sig på at skabe hvert sit Tyskland i det af dem kontrollerede område. I maj 1949 blev en ny stat, Forbundsrepublikken (Vesttyskland), oprettet i de vestlige besættelseszoner, og i oktober 1949 lod Sovjetunionen staten Deutsche Demokratische Republik etablere i den østlige sovjetiske besættelseszone. Berlin forblev besat af alle fire besættelsesmagter.

Roskilde Museum sætter spot på en af de største og mest komplicerede internationale konflikter i nyere tid med et arrangementsprogram om den Kolde Krig. Vi slår ned på hvert årti i den Kolde Krigs historie og markerer de vigtigste mærke-år. Her er plads til både de små historier fra hverdagen og de store, politiske konflikter. Til vores historier - og til jeres historier
Del
Lør. d. 9. februar 2019, start kl. 13-13.30.
Pris: (Pris: Børn 10 kr. Voksne 20 kr. Medlemmer gratis)
Hjemmeside: Se hjemmeside
Boserupgård Naturcenter, Boserupvej 84, Roskilde
Prøv orienteringsløb i Boserup Skov. Baner i alle sværhedsgrader - også for begyndere.
Del
Søn. d. 10. februar 2019, kl. 19-21.
Pris: (Gratis når entreen er betalt)
Hjemmeside: Se hjemmeside
Lejre Museum, Hestebjerggård, Orehøjvej 4 B, Lejre
Som opfølgning på foredraget Odins verden Lejrekongernes Odin, onsdag i samme uge, inviterer Lejre Museum på en 45 minutters særomvisning i udstillingen Sagnkongernes Lejre ved Hans Jørgen Lych Larsen. Vi har på dagens omvisning særligt fokus på den nordiske mytologi, sagnkongernes verdensbillede og betydningen af Odin-figuren i samspil med de mange fantastiske og rige fund fra Lejre. Odin-figuren spiller en væsentlig rolle i koblingsmulighederne mellem sagnhistorien, de arkæologiske fund og den samlede forståelse af historiens løb i Lejre.

Hør de gamle krøniker om kongeslægten Skjoldungerne, der har haft gudeblod i årene og om deres sagnomspundne bedrifter, og få fortalt om myterne og fundene fra Lejre. Hør om Lejres udgravningshistorie og se de pragtfund, der i dag har dokumenteret Lejre som hjemsted for flere på hinanden følgende stormandssæder i sen jernalder og vikingetid.

Omvisningen er gratis, når entréen er betalt
Del
Man. d. 11. til fre. d. 15. februar 2019, kl. 10-14.
Pris: (Entré: Børn er gratis. Voksne 50 kr.)
Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3, Roskilde
På Roskilde Museum skruer vi tiden tilbage til 1960'erne og inviterer til astronautskole i skolernes vinterferie. I år er det nemlig 50 år siden det første menneske satte sin fod på Månen. Det skete i 1969, da den amerikanske astronaut Neil Armstrong tog et lille skridt, som skulle vise sig at være et kæmpe skridt for menneskeheden. Det var en ærgrelse for russerne i det gamle Sovjet, som havde håbet på at komme først.
Skoleskemaet er spækket med fag, der er af allerstørste vigtighed for astronaut-spirer. I idrætstimen gælder det om at komme først i det store rumkapløb, i hjemkundskab er der astronaut-mad på menuen og i historietimen er der kold krig på programmet. Der er også et top-hemmeligt fag på skoleskemaet. Mere kan vi ikke afsløre nu! Oplev det og meget andet, når vores dygtige astronaut-lærere tager imod og guider børn og deres voksne gennem alle tiders rumrejse
Del