Kultunaut

Viser 19 events i Nyborg Kommune d. 18. okt. 2017

Hjemmeside: Se hjemmeside
Nyborg Slot Slotsgade 34, Nyborg
Mød adelsmanden Torben Oxe, som blev halshugget i 1517. Få historien fortalt af øjenvidnet Torben Oxe, som selv mistede hovedet, da han blev halshugget efter Kongens ordre i 1517 Nu kan du komme med ham rundt på Nyborg Slot, hvor han fortæller historier fra dengang, kongerne boede på slottet.

Han serverer også smagsprøver - men mon du kan lide spøgelsers festmad?

Tilmelding nødvendig på Nyborg Slots hjemmeside.

Nyborg Slot byder på mange spændende arrangementer og aktiviterer i efterårsferie for børn og voksne - f.eks. den store udstilling om Reformationen - TRO!

Halloween med græskar på Torvet i Nyborg

Man. d. 16. til fre. d. 20. oktober 2017, Information følger.
Pris: (Fri entré)
Hjemmeside: Se hjemmeside
Torvet Torvet, Nyborg
Arrangør: Bureauet Nyborg
Vi snitter i græskar og hygger os i efterårsferien. Mere information vedrørende andre arrangementer følger

Efterårsferie på borgmestergården

Man. d. 16. til fre. d. 20. oktober 2017, kl. 10- 14.30.
Hjemmeside: Se hjemmeside
Borgmestergården Slotsgade 11, Nyborg
Børnespejlet - børneliv i renæssancen Gå på opdagelse med familien Lerche - i renæssancens børneopdragelse

Efterår på Borgmestergården i Nyborg

Man. d. 16. til fre. d. 20. oktober 2017, Man-fre kl. 10-14.30.
Hjemmeside: Se hjemmeside
Borgmestergården Slotsgade 11, Nyborg
I efterårsferien tager Borgmestergården i Nyborg dig med på en spændende rejse i renæssancens børneopdragelse sammen med familien Lerche. Du træder ikke bare ind i Nyborgs århundreder gamle Borgmestergård Du træder direkte ind i storkøbmand Mads Lerches købmandsgård, og møder familiens børn - Jakob og Johanne

Og så starter rejsen i og udstillingen...
Børnespejlet - Børneliv i renæssancen
Kan du nu opføre dig ordentligt? Har du husket det hele? Det hører du sikkert tit. Men hvad nu, hvis du levede i renæssancen? Vi tager dig med ind i familien Lerches dagligdag sammen med Jakob og Johanne. Smag på maden, lær at fægte, hils pænt, prøv deres legetøj og husk at iføre dig pibekraven.

Kom med på en rundtur på den store Borgmestergård, som Mads Lerche lod opføre i 1601, hvor Jakob og Johanne voksede op. Mød fægtemesteren, skolemesteren og andre, der sørger for, at du gør dine pligter og det du skal med udgangspunkt i Børnespejlet Danmark ældste børnebog fra 1568.

Den handler om opdragelse i renæssancen og er fuld af regler for, hvordan man spiser, tiltaler voksne, ligger i sengen, reder sit hår m.m. Du skulle bare prøve! Så besøg Borgmestergården i efterårsferien. Der er masser af oplevelser for hele familien.

Se også den nye særudstilling Lerche og de nye fine udstillinger om livet på Borgmestergården og i Nyborg i renæssancen

Lerche - særudstilling på Borgmestergården

Fre. d. 13. til tir. d. 31. oktober 2017, Tir-søn kl. 10-15.
Borgmestergården Slotsgade 11, Nyborg
Mød Familien Lerche, den betydningsfulde Nyborgslægt, der lod Borgmestergården opføre i 1600-tallet.Ny særudstilling om købmænd, borgmestre og slægten Lerche i renæssancen åbner på Borgmestergården i Nyborg Familien Lerche satte sit præg på Nyborg i første halvdel af 1600-tallet som storkøbmænd og borgmestre. De lod opføre den store flotte købmandsgård, der fortsat indrammer kongens nye byrum omkring Nyborg Slot. Her boede og levede de, de handlede med ind- og udland, og herfra traf de vigtige beslutninger for Nyborg.

Men hvem var de egentlig? Den nye særudstilling Lerche tager dig med under huden på en købmands og borgmesterfamilie fra renæssancens Danmark. Den er et tidsbillede både på personerne, byen og tiden. Herfra kan du gå på opdagelse på hele Borgmestergården og dykke yderligere ned i familiens, stedets og byens historie i et større perspektiv.

Selve udstillingen sætter fokus på Borgmestergården og familien, der lod den opføre, og samtidig har givet den betydning og defineret dens rolle i forhold til det store slotsprojekt i Nyborg, som et led i en gennemgribende renovering af både bygning og udstillinger. Til sammen skal det give Borgmestergården et nyt udtryk, en ny rolle og plads i formidlingen af Nyborgs store historie som et led i verdensarvssatsningen i Nyborg

Efterårsferie i Nyborg

Søn. d. 1. til tir. d. 31. oktober 2017, Alle dage.
Hjemmeside: Se hjemmeside
Torvet Torvet, Nyborg
Efterår i Nyborg og på Østfyn er ferie og oplevelser for alle sanser. Besøg Nyborg Slot og se udstillingen "TRO!" om Reformationen i Danmark. En fantastisk fortælling om store omvæltninger, som den dag i dag præger vores tanker og handlinger Udstillingen sker i anledning af 500-års jubilæet for Reformationen og Luthers teser.

Nyborg Slot er i disse år også et foranderligt slot, og man er netop ved at afslutte de seneste års arkæologiske undersøgelser af Slotsholmen, således at der i de kommende år kan gennemføres omfattende renoveringer og udbygninger af Nyborg Slot. Kom til Nyborg og oplev Slotsprojekt, hvor Nyborg Slot bliver revitaliseret, eller tag med på en guidet byvandring rundt i Danmarks første hovedstad og oplev historiens vingesus, når du går i fodsporene på konger og dronninger i Nyborg, Danmarks Riges Hjerte.

Du kan også tage børnene med på Abe-jagt eller lade dem forestå en arkæologisk sandkasse-udgravning på Nyborg Slot.

På Borgmestergården i Nyborg tages du med på en rejse i historien (nærmere info følger).

Er vejret til indendørs hygge er Nyborg Svømme- og Badeland altid åben, og der er også mulighed for at nyde en kop kaffe eller chokolade i en af byens caféer. De ligger alle sammen i det hyggelige middelaldercentum, hvor gaderne er smalle, bygningerne gamle og handelen livlig.

Følg linket i menuen eller klik her:

Efterårsferie i Nyborg

Efterårsferie på Fyn

Eftersferie i Danmark

Besøg Nyborg Slot

Fre. d. 1. september til tir. d. 31. oktober 2017, kl. 10-15.
Hjemmeside: Se hjemmeside
Nyborg Slot Slotsgade 34, Nyborg
I denne periode åbent tirsdag - søndag

Tro! - udstilling på Nyborg Slot

Lør. d. 8. april til tir. d. 31. oktober 2017, Alle dage.
Hjemmeside: Se hjemmeside
Nyborg Slot Slotsgade 34, Nyborg
Stor udstilling om Reformationen åbner på Nyborg Slot Den hidtil mest ambitiøse udstilling på Nyborg Slot fortæller på dramatisk og visuel vis om byen, dynastiet og troen under Reformationen for 500 år siden, hvor Nyborg var i centrum for begivenhederne. Udstillingen Tro! kan opleves på Nyborg Slot for publikum fra den 8. april indtil den 31. oktober 2017.

Østfyns Museer har igennem hele vinteren haft særdeles travlt med at bygge udstillingen Tro! op fra bunden forud for åbningen for publikum 8. april. Udstillingen er et af højdepunkterne blandt museets aktiviteter i anledning af 500 års jubilæet for Reformationens begyndelse i 1517. Det professionelle kulissebyggefirma Sommer-Larsen i Nordenhuse ved Nyborg opfører inde på slottet ruiner af katolske klostre, ligesom kampscener fra borgerkrigen Grevens Fejde vil blive visualiseret på livagtige måder. Dertil bliver en lang række spændende genstande udstillet, bl.a. et sjældent eksemplar af Christian 3.s særlige bibel.
Gudstro på den rigtige måde
Udstillingen er støttet økonomisk af både Folketingets pulje for reformationsjubilæet og Nyborg Kommune. Støtten betyder, at for første gang kan de komplicerede lag i kampen om troen og magten for 500 år siden rulles ud i et af begivenhedernes centrale punkter: Nyborg.

Reformationen er et meget vigtigt kapitel i verdensarvsfortællingen om Nyborg. Vi har derfor gjort det muligt at skabe en ambitiøs udstilling, der skal sætte både Nyborg og begivenheden på dagsordenen i en moderne kontekst, der understreger vores brand og identitet som Nyborg Danmarks Riges Hjerte, siger formanden for Erhvervs- og Udviklingsudvalget Peter Wagner Mollerup.

Tro! refererer til den ekstreme styrke, Reformationen i Danmark blev indført med. Den daværende danske konge, Christian 3., residerede i Nyborg, og samtidig med, at han opbyggede slot og by som hovedstad i det nye protestantiske rige, gennemtvang han den lutheranske lære i befolkningen. Valget af trosretning i Danmark var ikke til debat.

Det er uden tvivl en vigtigste og mest spændende udstillinger vi har lavet. Det gælder både på det scenografiske og opstillingen, men også i selve fortællingen, der forhåbentligt vil være med til at sætte Reformationen til debat. Samtidig iscenesætter og italesætter den et helt centralt kapitel i både byens og Danmarks historie, så gæsterne vil uden tvivl komme fra slottet med både nye oplevelser og ny viden under huden, fortæller afdelingsleder på Nyborg Slot, Janus Møller Jensen, Østfyns Museer.
Kongelige familiefejder bag Reformationen
Udstillingen fortæller gennem tre tematikker troen, dynastiet og byen om de lag af konflikter og forandringer, der fandt sted under bruddet med den katolske kirke. Martin Luthers reformation af kirken sætter stadig aftryk i vor tid. Dengang var Nyborg i centrum for det hele, og derfor er det en vigtig fortælling for museet at iscenesætte baggrunden for omvæltningen.

Reformationen i Danmark var nemlig ikke alene et resultat af kampe mellem trosretninger, men også skabt af dynastiske magtkampe, hvor grene af kongefamilien sloges indbyrdes om magten i kongeriget. I centrum af det hele lå residensbyen Nyborg, hvor blodet flød ved slottet under kampe i borgerkrigen Grevens Fejde.

Siden blev både by og slot ombygget og udbygget i sejrherren Christian 3.s nye protestantiske verdensbillede. Christian 3. var i tæt kontakt med Martin Luther, og den stærke konge i Nyborg støttede de lutherske teologer i Wittenberg i Tyskland både økonomisk og politisk. Hvis Wittenberg var Reformationens åndelige og spirituelle centrum, blev Nyborg det verdslige centrum i det protestantiske Nordeuropa.

Udstillingen er tilgængelig for publikum fra den 8. april frem til 31. oktober, hvorefter slottet lukkes for publikum i forbindelse med byggeriet af det omfattende slotsprojekt ombygningen af Nyborg Slot og by. Så det er også den sidste store udstilling på slottet i dets nuværende skikkelse. Det er jo næsten historisk i sig selv.

Eksakte åbningstider er sæsonafhængige. Fin dem på Nyborg Slots hjemmeside

Tro! Særudstilling om Nyborgs hovedrolle i dramaet om reformationen

Fre. d. 7. april til tir. d. 31. oktober 2017, Tir-søn 10-15.
Pris: (Entré: Alm. entré (børn gratis))
Hjemmeside: Se hjemmeside
Nyborg Slot Slotsgade 34, Nyborg

Byvandring i Nyborg

Lør. d. 1. april til tir. d. 31. oktober 2017, Ons+lør.
Nyborg Slot Slotsgade 34, Nyborg
Tag med os på en tur rundt i den gamle Kongeby, og hør fortællingerne om nogle af de spændende ting som har præget byen i århundreder Nyborgs historie går tilbage til den sene middelalder, og byens betydning har været tæt knyttet til den vigtige placering.
Nyborg er en af de mange borgbyer, der voksede frem i Valdemarstiden (1150-1250).

Nyborg Slot blev således grundlagt ca. 1170 af Valdemar den Stores søstersøn, Knud Prislavsen, og Nyborg nævnes i danmarkshistorien i 1193 som navnet på den middelalderborg som i dag kaldes Nyborg Slot

Nyborg omtales første gang år 1202. Den ældste bebyggelse lå sandsynligvis i bunden af Nyborg Fjord. Byen voksede op som et trafik- og handelsknudepunkt og fik købstadsrettigheder i 1271.

Der er GRATIS byvandringer - mødested ved flagstangen foran Nyborg Slot:

April og maj : Lørdage fra kl. 12.30.

Juni, juli og august : Onsdage og lørdage kl. 12.30.

September og oktober : Lørdage fra kl. 12.30.

Husk også de GRATIS slotsvandringer (forudsætter betalt entré)

Sidst opdateret 18. februar 2015