Kultunaut

Viser 10 events i Nyborg Kommune d. 13. dec. 2017

Nyborg Vor Frue Kirke Gammel Torv 1, Nyborg

Udgravningerne på Nyborg Slot

Ons. d. 24. august 2016 til tor. d. 14. december 2017, Ons kl. 15.
Hjemmeside: Se hjemmeside
Nyborg Slot Slotsgade 34, Nyborg
Hvad finder de under jorden på Nyborg Slot?. De graver, skræller og pensler. Arkæologerne. Og ser lidt vilde ud i ansigterne. De er nemlig i gang med noget rigtig spændende på Nyborg Slot jorden skal undersøges i forbindelse med projekt nyt Nyborg Slot.
Udgravninger med flere formål

I begyndelsen af august 2016 startede de arkæologiske undersøgelser igen på Nyborg Slot og dermed det egentlige startskud på det store slotsprojekt, der skal genskabe konturerne af hele den middelalderlige borg og tilføje et moderne formidlingscenter, så historien kan blive fortalt i både historiske og moderne rammer. Undersøgelserne har dermed flere formål: Det er første spadestik i det store projekt, det er en unik chance for, i bogstaveligste forstand, at grave ny viden om vores fortid frem og så skal det rent praktisk klarlægge, præcis hvor og hvordan de nye bygninger kan piloteres uden at skade de bevarede dele af borgen.
Nye og ukendte bygninger dukker op
Arkæologerne har rent faktisk en god grund til at se lidt vilde ud. Allerede fra begyndelsen af undersøgelserne er nye og hidtil ukendte bygningselementer dukket op på slotspladsen, og mere kan være på vej efterhånden som overfladen bliver skrællet af. Det er ikke blot spændende at følge, det giver også en fantastisk mulighed for at forstå sammenhænge og strukturer på hele slotspladsen, som kan indarbejdes i slotsprojektet. Og det skal fortælles, siger Janus Møller Jensen, afdelingsleder på Nyborg Slot:
Det er vigtigt at formidle både hvorfor vi graver og hvad vi finder, og vi arbejder også på løbende at formidle hele slotsprojektet, men vi vil gerne specifikt invitere med i hullerne og fortælle om den nyeste arkæologiske viden til alle interesserede så derfor vil jeg opfordre alle til at kigge forbi, når arkæologerne kigger op fra jorden og fortæller.
Interesseret i at vide mere om udgravningerne på Nyborg Slot?
Hver onsdag vil arkæologerne fortælle om fund og ny viden fra kl. 15.00 ved udgravningerne. Derudover vil der blive arrangeret særlige omvisninger i udvalgte weekender. Og endelig vil alle skoler og institutioner kunne booke en omvisning med info om udgravningerne på faste dage. Det er som altid gratis for institutioner og skoler i Nyborg Kommune, men skoler og institutioner fra andre kommuner er meget velkomne til at kontakte Nyborg Slot og høre nærmere om mulighederne

Jul på Borgmestergården i Nyborg

Fre. d. 24. november til fre. d. 22. december 2017, Tir-søn kl. 11-16.
Hjemmeside: Se hjemmeside
Borgmestergården Slotsgade 11, Nyborg
Hele Borgmestergården er julepyntet i nissernes tegn med gammeldags julepynt. Den hyggelige gamle Borgmestergård er blevet julepyntet. Den fine butik bugner af varer, hvor du kan få de historieformidlende juleøl, julekugler, krus og viskestykker, der fortæller historien om Nyborg som reformationshovedstad, der er baggrunden for, at vi holder Jul i den gamle Kongeby

Kom og oplev stemningen ved juletid på museet, hvor der løbende vil være forskellige aktiviteter, som du kan læse mere om på museets hjemmeside.

Se særudstillingen Lerche om livet i Renæssancen.

Besøg museumscaféen og museumsbutikken, hvor der er masser af gode ideer til særlige julegaver, værtindegaver og kalendergaver, samt julepynt på alle hylder

TIl julemarked i Nyborg

På selve julemarkedet de to første weekender i december sker der naturligvis en masse. Du kan opleve julegrisen blive parteret fredag den 1. december. Weekenden efter spiser vi den lækre julemad, som grisen er blevet til, serveret som smagsprøver. Der er masser af boder, håndværk, drillenisser, historiefortælling og meget andet godt i de to weekender.

Som noget nyt kan du opleve det store fine juletræ midt i den nyrestaurerede gård. Det vil sprede lys og julestemning i hele december måned, når vi fejrer Jul i den gamle Kongeby på Borgmestergården

Udstilling: Lerche

Tor. d. 12. oktober til fre. d. 22. december 2017, alm. åbningstid.
Hjemmeside: Se hjemmeside
Borgmestergården Slotsgade 11, Nyborg
Mød Familien Lerche, der lod Borgmestergården opføre i 1600-tallet. Udstilling om købmænd, borgmestre og familieliv i renæssancen.

Det foranderlige Slot

Tir. d. 3. januar til fre. d. 22. december 2017, kl. 10-15.
Pris: (Entré: Alm. entré)
Hjemmeside: Se hjemmeside
Nyborg Slot Slotsgade 34, Nyborg
Udstillingen "Det foranderlige slot" fortæller den dramatiske historie om slottet og den overraskende nye viden om dets bygningshistorie og sammenhængen mellem slot og by i lyset af de sidste seks års arkæologiske undersøgelser.

Arkæologisk sandkasse

Tir. d. 3. januar til fre. d. 22. december 2017, kl. 10-15.
Hjemmeside: Se hjemmeside
Nyborg Slot Slotsgade 34, Nyborg
På Nyborg Slot kan du lege arkæolog og lede efter mønter i den arkæologiske sandkasse. Med en ægte detektor, der bipper som en gal, når den finder metal. Tjek de aktuelle åbningstider på vores hjemmeside

Østfyns Kunstforening

Ons. d. 1. marts til søn. d. 31. december 2017, Alle dage.
Hjemmeside: Se hjemmeside
Anders Draghes Gård Kongegade 24, Nyborg
Østfyns Kunstforening har vekslende udstillinger året rundt på Anders Draghes Gård. Her kan du læse mere om Østfyns Kunstforening samt se deres program for udstillinger.

Reformationen i Nyborg

Søn. d. 26. februar til søn. d. 31. december 2017, Alle dage.
Hjemmeside: Se hjemmeside
Nyborg Slot Slotsgade 34, Nyborg
Nyborg i centrum af 500års-jubilæet for Reformationen. 2017 er det oplagt at lægge vejen forbi Nyborg Danmarks Reformationshovedstad når 500 året for Reformationen markeres både nationalt og internationalt. Det bliver naturligvis markeret i den gamle kongeby Nyborg, hvor magten skulle iscenesættes efter Reformationens indførelse i Danmark. Kom og gå på opdagelse i det nye protestantiske riges hovedstad Nyborg.

Nyborg spillede en helt central rolle under den religiøse revolution, der fik stor betydning for Europas historie. Det hele startede i Wittenberg i Tyskland for præcis 500 år siden, da munken Martin Luther slog sine berømte teser op på kirkedøren. Det blev startskuddet til en forandring af tro, værdier og holdninger, der præger vort samfund den dag i dag.

Den stærkeste blandt de europæiske reformerte fyrster var den danske konge, Christian 3. Kongen havde sin residens på Nyborg Slot, og herfra støttede han både politisk og økonomisk Martin Luther. Kongen var stærk troende lutheraner, de to mødtes personligt og holdt livet igennem en nær forbindelse. Mens Wittenberg var reformationens åndelige hovedstad, var Nyborg således den verdslige fysiske - hovedstad. Christian den 3. ombyggede massivt både slot og bymidte i sit verdensbillede, og Nyborg blev dermed den første reformationshovedstad.

Læs mere om fejringen af 500års-jubilæet i Nyborg og de mange lokale events og aktiviteter i forbindelse hermed i linket her: www.reformationshovedstaden.dk

Abejagt for små eventyrere

Søn. d. 1. januar til søn. d. 31. december 2017, kl. 10-15.
Pris: (Entré: alm. entré)
Hjemmeside: Se hjemmeside
Nyborg Slot Slotsgade 34, Nyborg
Find ud af, hvor mange aber der gemmer sig på Nybog Slot. Tæl rigtig og vind en abebamse.

Strikkecafé

Tir. d. 5. september 2017 til tir. d. 29. maj 2018, kl. 19-21.30.
Pris: (Fri entré)
Landmandscafeen Stendamsgade 2, Nyborg
Strik for både nybegyndere og øvede. Vi hygger med vores håndarbejde. Ser, hvad der er blevet produceret siden sidst. Får hjælp til eget projekt. Deler stort og småt. Vi er både øvede og nybegyndere, unge og "gamle". Vi køber kaffe og kage til rimelige penge.

Tirsdage i lige uger

Alle er velkomne.

Sidst opdateret 18. februar 2015