Kultunaut

Viser 262 events i Nyborg Kommune fra/efter 18. okt. 2019

Guidede ture til Sprogø og Nyborg for privatpersoner

Søndag den 20. oktober 2019, kl. 12-17.
Pris: (Entré: 395-475 kr)
Hjemmeside: Se hjemmeside
Torvet Torvet, Nyborg
Sprogø - en unik oplevelse med guide. Turen varer ca. 5 timer og foregår dels med bus og til fods. Der er guide med hele vejen, så vi siger: Velkommen til en eventyrlig dag på Sprogø og i Nyborg, Danmarks Riges Hjerte. Sprogø er en enestående og fredet ø i centrum af mere end tusind års danmarkshistorie. Her er unik flora og fauna, historiske fortidsminder og moderne tekniske installationer.

VisitNyborg lægger vægt på at give dig en oplevelse ud over det sædvanlige. Du får fortalt, hvad der gør Sprogø unik, og vi giver dig forståelsen for, hvad der binder Nyborg og Sprogø sammen i centrum af danmarkshistorien.

Sprogø har igennem tiderne spillet en central rolle i danmarkshistorien. Lige fra Valdemars Borg blev anlagt på Sprogø som en del af Danmarks forsvar mod Venderne, til vore tiders transportkorridor via Storebæltsforbindelsen.

Centrum eller hjertet - af det danske rige, er vitalt for forsyningen rundt i riget. Det er her alt passerer og sikrer livet i riget. Hjertet er ikke kun livsnerven, det er også den strategisk væsentligste del at beskytte. Alt dette ses netop (i overført betydning) med Storebæltsforbindelsen samt i Nyborg og på Sprogø med Valdemars Borg og Nyborg Slot.

Men ikke kun kongen på Nyborg Slot havde øje for Sprogøs fortræffeligheder. Grundet sin isolerede placering i Storebælt, har Sprogø givet liv til et helt enestående dyre- og planteliv, som ikke findes andre steder. Herudover har den danske stat brugt Sprogø til at adskille letfærdige og løsagtige piger og kvinder fra den anstændige del af befolkningen.

Udover Sprogø tager vi også på byvandring i Nyborg, Danmarks Riges Hjerte

Som byen i centrum af Riget, havde Nyborg en strategisk vigtig beliggenhed. Det benyttede kongerne til at gøre Nyborg til residensstad. Her holdt Danehoffet, middelalderens parlament, til. Når rigets mægtigste mænd var samlet, blev der afviklet ridderturneringer og markeder i byen. Alt imens blev der bag murene på Nyborg Slot truffet epokegørende beslutninger. F.eks. er Danmarks første grundlov, Erik Klippings håndfæstning, underskrevet på Nyborg Slot i 1282. Danmarkshistoriens hidtil sidste kongemorder er også dømt her.

Nyborg, Danmarks Riges Hjerte, er altså meget mere end Sprogø og en motorvejsbro. Nyborg er central i Danmarkshistorien. Både dengang og i dag. Vi vil gerne give dig mulighed for at opleve Nyborg. At høre om den historie, der gør Nyborg og Nyborg Slot så unik en helhed, at der arbejdes på at blive kandidat til UNESCOs Verdenskulturarv.

Fyn er også kendt som Danmarks have. Noget kongen udnyttede til at gøre især Østfyn til Kongens fadebur, så hoffet kunne være velforsynet. I dag er Fyn stadig kendt for et væld af fødevarer og lokale smagsoplevelser. Byens restauranter byder hjertelig velkommen før eller efter Sprogøturen. Flere af dem har direkte udsigt til Sprogø, Storebælt og Storebæltsforbindelsen, som er mål for dagens tur, og flere butikker sælger fødevarer fra Kongens Fadebur.

Velkommen på Sprogø og i Nyborg Danmarks Riges Hjerte!

Husk at downloade og læse retningslinjerne i menuen til højre inden bestilling.

Mødested og parkeringsmulighed fremgår af billetten.

OBS: Turen 28/4 er en fugletur UDEN fortællinger om Pigehjemmet, Storebæltsforbindelsen mv

At turdatoerne nævnes herunder, er ikke ensbetydende med, at der er ledige billetter. Ledige billetter findes ved at klikke på billetlinket her

Gudstjeneste ved Ida Korreborg

Søndag den 20. oktober 2019, kl. 16-17.
Nyborg Vor Frue Kirke Gl. Torv 1, Nyborg
18. s. e. trin.

Østfyns Kunstforening

Lørdag den 5. til søndag den 20. oktober 2019, Alle dage.
Hjemmeside: Se hjemmeside
Anders Draghes Gård Kongegade 24, Nyborg
Østfyns Kunstforening har vekslende udstillinger året rundt på Anders Draghes Gård. Her kan du læse mere om Østfyns Kunstforening samt se deres program for udstillinger. Bemærk at tidspunkter for ferniseringer og åbningstider kan variere fra udstilling til udstilling. Vi anbefaler derfor, at du tjekker den specifikke udstilling på Østfyns Kunstforenings hjemmeside og program

TID - udstilling fra en fotoworkshop i et norsk fængsel

Lørdag den 7. september til søndag den 20. oktober 2019, Alle dage kl. 10-16.
Pris: (Fri entré)
Hjemmeside: Se hjemmeside
Nyborg Vor Frue Kirke Gl. Torv 1, Nyborg
Om en fotoworkshop, en udstilling og bogen TID i samarbejde mellem otte indsatte fra det norske fængsel Berg uden for Oslo, det norske fotomuseum Preus samt fotograf Tina Enghoff og fængselspræst Kamille Nygård. Det filosofiske omdrejningspunkt for projektet var begrebet tid - hvad betyder tiden for den, der er indsat i et fængsel?
De otte indsatte, der meldte sig til at deltage, blev udstyret med kameraer og blev sat til gennem en kameralinse at reflektere over deres tid. I første omgang meget konkret. Men det blev hurtigt til mere fabulerende billeder, og siden kom der ord på, om hvad tiden rummer, hvad den gemmer på, og hvor øjeblikket kan føre os hen.
Tilsammen udgør de et ret enestående indblik i en verden, de fleste kun kender gennem fordomme og stereotyper.

Udstillingen i kirkens nordre tværskib kan ses i kirkens åbningstid alle dage kl. 10-16

Koncert med Michael & Mathilde Falch

Mandag den 21. oktober 2019, kl. 20-21.
Vindinge Kirke Bøjdenvej 116 A, Nyborg
Overskuddet fra koncerten går til Børnesagens Fællesråd.

Gudstjeneste ved Rasmus Markussen

Tirsdag den 22. oktober 2019, kl. 16.30-17.30.
Ørbæk Kirke Fåborgvej 2, Ørbæk
Tre tirsdage samles vi i kirken til en kort eftermiddagsandagt med musik, sang, læsning, bøn og stilhed. Så trænger du til et pusterum, så kom og vær med!
Pris: (Fri entré)
Hjemmeside: Se hjemmeside
Nyborg Gymnasium Skolebakken 13, Nyborg
Bakterier er ikke bare små encellede kræ. De danner organiserede samfund med avancerede arbejdsfordelinger, konkurrence, krig, alliancer, elektriske ledningsnet og massekommunikation. Hør om gode og onde biofilm samt besynderlige elektriske bakterier. Lektor i mikrobiologi Rikke Louise Meyer, Interdisciplinary Nanoscience Center, iNANO, Aarhus Universitet og professor i mikrobiologi, Lars Peter Nielsen, Center for Elektromikrobiologi, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet

Bakteriers beskedne størrelse gør at de fleste mennesker nok tænker på dem som simple, encellede organismer. Men på samme måde som vi mennesker indgår i fællesskaber, der er afgørende for vores overlevelse som individer, gør bakterierne det også. For kigger man nærmere på disse mikroorganismers liv, åbner der sig en verden hvor millioner af bakterier lever i organiserede samfund med arbejdsfordeling, konkurrence, krig, og alliancer.

Mange bakterier har også vist sig at have avancerede elektriske forbindelser mellem hinanden og omgivelserne. De absolut største elektriske bakterier er de flercellede kabelbakterier der ved hjælp af indre elektriske ledninger forbinder processer over flere centimeters afstand. Kabelbakterierne blev først opdaget for få år siden i Aarhus Bugt af forskere fra Aarhus Universitet under stor international opmærksomhed. Siden har forskere verden over fundet kabelbakterier på bunden af søer, floder og have overalt på Jorden. Bakterierne findes sågar også i grundvand hvorfra deres elektriske signaler kan afsløre hvor forureninger ligger begravet.

Hør om de problemer som bakterier skaber for læger og patienter når det er nødvendigt for os at få indopereret implantater - fx tænder, knæ eller hofter. Bakterier er nemlig i stand til at hæfte sig fast til implantaternes overflader i vores kroppe, hvor de bygger et samfund som skaber og lever under en beskyttende kappe hvor vores immunforsvar ikke kan nå dem og hvor deres tolerance for antibiotika når uanede højder. Hør også om hvordan forskerne nu bruger nanoteknologi til at slå infektioner omkring implantater ned, og om hvordan elektriske bakterier viser helt nye måder at leve på ved at sende en elektrisk strøm fra den ene til den anden ende af bakterien.

Foredraget viser ny viden om hvor snedigt bakterier formår at indrette sig med hinanden og hvordan det ændrer vores forståelse af naturen og muligheder for at kontrollere og anvende bakterier.

Læs mere om foredraget, se billeder og læs om evt. pladsreservation

Foredraget streames live fra Aarhus Universitet og er led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som arrangeres af Aarhus Universitet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.
Hvis du vil modtage bonusmateriale og tippes om kommende foredrag, så følg foredragenes nyhedsbrev eller sociale medier.

Sundhedsreform?

Onsdag den 23. oktober 2019, kl. 19.30.
Pris: (Gratis for medlemmer, 40 kr for ikke-medlemmer)
Bastionen, Nyborg Teater og Kulturhus Nørrevoldgade 63, Nyborg
Professor i sundhedsøkonomi Kjeld Møller Pedersen: Hvordan kan man løse de mange modsatrettede krav til en sundhedsreform?
Plejecentret Jernbanebo Nydamsvej 1, Nyborg
Pris: (Fri entré)
Hjemmeside: Se hjemmeside
Menighedshjemmet i Nyborg Nørrevoldgade 35, Nyborg
Om deres arbejde med hospitalsskibe i verdens brændpunkter.

Sidst opdateret 18. februar 2015