Kalender

Dato

Kategori


Søg i kategori

Viser 4 events i Randers Kommune mellem 20. okt. og 18. nov. 2019

20. Okt Historisk

Udstillingen Modstand

Lørdag den 29. juni til søndag den 20. oktober 2019, kl. 10-16.
Pris: (Fri entré)
Museum Østjylland - Kulturhuset, Stemannsgade 2, Randers C
Oplev historien om Hvidstengruppen, våbendepoter, sprængstofforsyninger under 2. verdenskrig i udstillingen Modstand på Museum Østjylland i Randers..

Oplev historien om Hvidstengruppen, våbendepoter, sprængstofforsyninger under 2. verdenskrig i udstillingen Modstand på Museum Østjylland i Randers. Udstillingen følger våbnenes og sprængstoffets vej fra nedkastningsstedet ved Mustard Point nord for Randers til sabotager rundt i Østjylland
Vis kort
20. Okt Historisk

Museum Østjylland åbner særudstillingen Modstand

Lørdag den 29. juni til søndag den 20. oktober 2019, kl. 11.
Pris: (Fri entré)
Hjemmeside: Se hjemmeside
Museum Østjylland - Kulturhuset, Stemannsgade 2, Randers C
Museum Østjylland markerer 75-årsdagen Hvidstengruppens henrettelse ved at åbne særudstillingen Modstand, der fortæller historien om Hvidstengruppen og om forbindelserne fra Hvidsten og Randers til resten af modstandsbevægelsen i Østjylland og Danmark..

Vidste du, at Randers var hele Danmarks våbendepot i 1943? Og at hele den danske modstandsbevægelse blev forsynet med sprængstof til sabotageaktioner fra Randers? Årsagen var, at Hvidstengruppen på det tidspunkt, som de første og eneste i landet, modtog våben, som briterne kastede ned. Det skete lige nord for Randers. Derved blev de illegale lagre i Randers modstandsbevægelsens eneste kilde til for eksempel professionelt plastisk sprængstof.

Den historie kan du opleve i udstillingen Modstand på Museum Østjylland i Randers. Udstillingen følger våbnenes og sprængstoffets vej fra nedkastningsstedet ved Mustard Point nord for Randers til sabotager rundt i Østjylland
Vis kort
20. Okt Historisk

Efterårsferie i Sparebøssemuseet

Fredag den 11. til mandag den 21. oktober 2019, kl. 10-16, tor dog 10-17.30.
Pris: (Fri entré)
Sparebøssemuseet, Middelgade 1, Randers C
Besøg et af Danmarks mest finurlige museer med 3.500 sparebøsser fra hele verden, hvoraf den ældste er fra omkring år 1650. Vi har også sparebøssen fra Matador-serien, Danmarks ældste aktive sparekassebog fra 1829 samt andre sjove effekter..

Den imponerende samling fra hele verden rummer mange typer af sparebøsser, blandt andet kramiske, mekaniske og de mere traditionelle træ- og plastiksparebøsser. Den store antikke samling er helt unik og rummer sparebøsser fra langt tilbage i tiden. Museet fremviser også effekter fra pengeinstitutternes barndom, herunder regnemaskiner, sparekassebøger, gamle pengesedler og sparemærker. Følg os på Facebook og vores hjemmeside www.sparebossemuseet.dk
Vis kort
12. Nov Historisk

Foredrag i Helligåndshuset om "Da grevskaberne blev nedlagt"

Tirsdag den 12. november 2019, kl. 19-21.
Pris: (Entré: 50 kr)
Helligåndshuset, Erik Menveds Plads 1, Randers C
Billedforedrag ved historiker Steen Ivan Hansen, cand. mag. om Lensafløsningen. Forudsætningen for De danske husmandsbrug. Gratis for medlemmer af Historisk Samfund..

I år er det 100 år siden, at Lensafløsningsloven ophævede de helt særlige privilegier og pligter for de danske grevskaber, baronier og stamhuse. Med den ny lov fra 1919 overgik disse - vore største landbrug - til fri ejendom med samme betingelser ved salg og ikke mindst ved arv som for al anden fri ejendom. Loven havde været 70 år under vejs og en vigtig følge af loven, at de oprindelige ejere som modydelse for at overgå til fri ejendom måtte afstå betydelige landområder.

De afståede landområder blev meget ofte udstykket til husmandsbrug. De ny husmandsbrug genkender man stadig, hvis man ser ordentlig efter. De var ofte på 10 - 12 tønder land med grundmuret stuehus plus en grundmuret staldlænge med plads til de 5 - 8 jersykøer, de 2 norbakkere eller russerheste og til nogle grisesøer og slagtesvin. Det blev omdrejningspunktet for husmandsbevægelsen og Det Radikale Venstre.

Set i bakspejlet var lensafløsningen hård ved storgodserne. Men degang trodede man, at fremtiden for dansk landbrug var mange små landbrug. Og de mange ny husmandsbrug gav da også en mere tryg tilværelse for en stor del af den danske landbefolkning.

Foredraget omtaler blandt andet grevskaberne Løvenholm, Scheel og Schackenborg, Holbergs baroni Terløsegård og stamhuset Nørholm, der havde kvindelig arvefølge
Vis kort