Viser 86 events mellem 14. nov. og 13. dec. 2018

14 Nov Foredrag

Kirkecafé

Ons. d. 14. november 2018, kl. 10-12.
Herning Kirke, Østre Kirkevej 1, Herning
Vis kort
14 Nov Foredrag

Sognecafe "Leonard Cohen"

Ons. d. 14. november 2018, kl. 17.30-19.30.
Sunds Kirke, Nørrevang 45, Sunds
Vis kort
14 Nov Foredrag

Alt om vinyl

Ons. d. 14. november 2018, kl. 18.30.
Pris: (Entré: 75 kr)
Herning Bibliotekerne, Østergade 8, Herning
Mød forfatteren til Alt om vinyl, Søren Genefke og indehaver af Nordsø Records, Henrik Damm Krogh..

Vinylplader har fået en rænæssance, og har overhalet både cd'er og digitale downloads, som det mest populære format at købe musik på. Men hvad er det, der har fået moderne musikelskere til at genopdage kærligheden til et upraktisk, gammeldags format i en tid, hvor al slags musik er tilgængelig altid, alle steder? Hvorfor er vinylplader så fascinerende? Hvad er deres historie?

Alt om vinyl kan du blive meget klogere på denne aften, hvor pladebutikken ReSpin og Herning Bibliotekerne har inviteret to af Danmarks største vinylkendere på besøg. Henrik Damm Krogh, der er grundlægger af Nordsø Records, vil kort fortælle om Danmarks eneste pladetrykkeri, hvorefter Søren Genefke vil fortælle om sin bog, Alt om vinyl. Den er spækket med sære, spøjse og fantastiske anekdoter, der knytter sig til vinylplader samt hundredvis af flotte farvefotos og interviews med en række danske pladsentusiaster. Kort sagt, bogen indeholder alt, hvad der er værd at vide om vinyl.

Derudover vil der være bog- og pladesalg og en udstilling af bibliotekets bøger om vinyl.

Billetter a 75 kr. incl. en øl/vand med snack købes her

Vinylaftenen er arrangeret i samarbejde med pladebutikken ReSpin.

respin_logo_small.png
Vis kort
14 Nov Foredrag

Sogneaften Ilskov Forsamlingshus

Ons. d. 14. november 2018, kl. 19-21.
Ilskov Kirke, Hestlundvej 4, Ilskov, Sunds
Vis kort
14 Nov Foredrag

Masken i etnografien og kunsten

Ons. d. 14. november 2018, kl. 19.30.
Pris: (Entré: 50 kr.)
Hjemmeside: Se hjemmeside
Holstebro Kunstmuseum, Museumsvej 2A, Holstebro
Holstebro Kunstmuseum rummer en stor samling traditionel afrikansk kunst. Kunstformidler Peter Haarby fortæller om sammenhængen mellem masker, religion og ritualer - og kunsten i beg. af 1900-tallet..

Masken som motiv og begreb har haft afgørende betydning for det 20. århundredes europæiske kunst. Kunstnere som Picasso, Matisse, Nolde og Giacometti blev alle inspireret af den traditionelle kunst, der kom til Vesteuropa fra Afrika, Amerika og Oceanien. Ét af det 20. århundredes vigtigste malerier, Picassos "Frøknerne fra Avignon", var samtidigt ét af de første maskebilleder i Vesteuropæisk kunst, og inspirerede mange andre af tidens kunstnere til at studere masker og skulpturer fra de oprindelige folk i bl.a. Afrika og bruge dem i deres kunst.

Denne interesse nåede også til Danmark i 1930'erne, hvor kunstnere som Ejler Bille, Sonja Ferlow Mancoba og Egill Jacobsen blev inspireret til at lave malerier og skulpturer, der tog deres udgangspunkt i masken.

Masken har en lang tradition. I Afrika, Amerika, Oceanien og på Grønland var masken et vigtigt element ved udførelsen af de ritualer, der var med til at opretholde samfundene. Masken blev i Afrika blandt andet brugt når de unge blev indviet til voksenlivet, ved frugtbarhedsriter og af de magtfulde, hemmelige selskaber.

Men også i Vesteuropa har masken haft en lang historie og stor betydning. I de græske amfi-teatre brugte skuespillerne masker, både så publikum kunne identificere de enkelte figurer selv når de sad på de bagerste rækker, og samtidigt fungerede masken som højttaler, så man også kunne høre, hvad skuespilleren sagde.

Under renæssancens karnevaler i Italien blev rig og fattig for en kort stund lige bag maskens anonymitet. Og i dag kender vi bl.a. masken fra cirkusklovnen, rockstjernernes leg med deres sexualitet, kosmetikindustriens eyelinere og som en psykologisk betegnelse.

På Holstebro Kunstmuseum findes landets næststørste samling af traditionel afrikansk kunst. Den stammer fra billedhuggeren Poul Holm-Olsen, der fra 1954 og til 1990 samlede næsten 1000 masker, fetischer og ahnefigurer fra Afrika.

Poul Holm-Olsen begyndte at samle i begyndelsen af 1950'erne, hvor han opholdt sig i Paris. Han købte de første genstande på loppemarkederne, hvor unge afrikanske studerende prøvede at skaffe penge til deres studier ved at sælge genstande, som de havde medbragt fra Afrika.

Kunstformidler Peter Haarby fortæller ved aftenens foredrag både om den Afrikanske maske, men også om masken som begreb og hvordan masken kom til at danne inspiration for en hel generation af europæiske og danske billedkunstnere
Vis kort
14 Nov Foredrag

50 år i Udkants-Afrika - Rikke Vestergaard fra Thy og Nigeria fortæller

Ons. d. 14. november 2018, kl. 19.30.
Nørre Snede Sognehus, Rørbækvej 9C, Nørre Snede
Rikke Vestergaard er sygeplejerske og har arbejdet i en menneskealder med sundhedsklinikker i Nigeria. Hun fortæller fra et spændende og meningsfyldt arbejde langt ude på landet i Nigeria..

Se en Rikke Vestergaard på TVMidtVestArr: Nørre Snede og Hampen Sogne og NSKUBIB - Nørre Snede Kultur- og Biblioteksforening
Vis kort
15 Nov Foredrag

Højskolesang og den gode fortælling

Tor. d. 15. november 2018, kl. 10.
Kirkeladen, Kirkebyvej 15, Gjellerup, Herning
Vis kort
15 Nov Foredrag

Snejbjerg Ældreklub

Tor. d. 15. november 2018, kl. 14.45.
Pris: (Entré: kaffe incl foredrag kr. 40,-)
Snejbjerg Menighedshus, Sydgaden 22, Snejbjerg, Herning
Jens Ørskov, Snejbjerg: "Glimt og erindringer fra et langt liv"..
Vis kort
15 Nov Foredrag

Ordblind og forfatter. Hvorfor ikke?

Tor. d. 15. november 2018, kl. 16.
Pris: (Gratis billetter)
Herning Bibliotekerne, Østergade 8, Herning
Din ordblindhed stopper dig ikke - dine tanker gør..

At være ordblind har ikke altid været let for Jesper Sehested. I folkeskolens 9. klasse havde han hele 71 fejl ud af 92 mulige i diktat.

Jesper brugte ikke hjælpemidler, selvom han var ordblind, da han gik i skole. Det fortryder han i dag. Som 28-årig besluttede Jesper sig for lytte 50 timers tekst igennem fra Jespers egen hjemmeside Etlivsomordblind.dk - for på dén måde at blive bedre til at høre fejl.

Siden de 50 timers gennemlytning, lytter Jesper til ALTID det igennem, som han skriver. Det har åbnet en ny verden i forhold til at kunne spotte endelser og fejl, hvilket har gjort ham langt mere selvkørende i hverdagen.

I dag arbejder Jesper som forfatter - også selvom bogstaverne driller. Jespers bøger handler om ordblindhed og hvordan det er at være ordblind.

Det har stor betydning for Jesper at opleve, hvor positivt hans bøger er blevet modtaget. "Det giver så meget at få positiv feed back fra fx ordblinde unge, der har læst mine bøger. Så er der ikke mange bjerge, der er for høje til at kunne bestiges."

Selvom Jesper i dag arbejder som hjemmeside-redaktør og forfatter, er stavningen alligevel ikke det allervigtigste. "Jeg kender mange, der kan stave 100%, men de ville ikke kunne gøre dét, jeg har gjort. Der er så mange andre menneskelige egenskaber, der skal til, som er vigtigere end ord og stavemåder", udtaler Jesper, der har udvist stort gå-på-mod ved at kaste sig ud i at skrive bøger, selvom bogstaverne indimellem driller!

Du kan møde Jesper Sehested på Biblioteket i Herning og høre mere om Jespers vej til at blive forfatter - som ordblind.
Det er gratis at deltage - gratis billetter kan hentes her
Vis kort
15 Nov Foredrag

Første Verdenskrig - 100 år efter

Tor. d. 15. november 2018, kl. 19.
Pris: (Entré: Se venligst under beskrivelse.)
Holstebro Museum, Museumsvej 2B, Holstebro
Første Verdenskrig er med rette blevet kaldt den europæiske urkatastrofe. Uden denne krig ville de fleste af det 20. århundredes katastrofer have været utænkelige..

Det var denne krig, der skabte grundlaget for den italienske fascisme og den tyske nazisme, og det var denne krig, der muliggjorde den russiske revolution. Mange af de krige og storpolitiske konflikter, der aktuelt hjemsøger verden, udspringer direkte af de uløste problemer, der opstod i kølvandet på Første Verdenskrig - som f.eks. konflikten i Ukraine og borgerkrigene i Syrien og Irak. Hvis man vil forstå den verden, vi lever i og dens historiske forudsætninger, er Første Verdenskrig derfor et godt sted at starte.

Foredrag v/ Adam Paulsen, Ph.d., lektor i Litteraturvidenskab ved SDU

Foredraget er det sidste af to foredrag. I hundredåret efter Oswald Spenglers bog "des Abendlandes" er Vesten stadig i med at gå under. Spørgsmålet er hvor hurtigt. Går der en lige linje fra 1918 til 2018? I foredragene kommer Henrik Jensen og Adam Poulsen med hver deres bud på de paralleller, der går igen fra 1918 til 2018.

Foredraget Fugl Føniks: 1918 og 2018 som slutning og begyndelse afholdes torsdag den 1. november, læs mere herom under dagen.

Begge foredrag arrangeres af Holstebro Folkeuniversitet i samarbejde med Holstebro Museum. Medlemmer af Holstebro Museumsforening samt storkundeordningen har gratis adgang - for ikke medlemmer koster det 50 kr. Foredragene afholdes i den nye foredragssal på Holstebro Museum. I pausen er der mulighed for at købe kaffe/te med kage i den nye café
Vis kort