Dato

Genrer


Vælg en eller flere genrer

Viser 8 events mellem 16. sep. og 15. okt. 2021

Fund, formiddagskaffe og fodslag
17 Sep Ekskursion

Fund, formiddagskaffe og fodslag

Fredag den 17. september 2021, kl. 10.
Pris: Fri entré
Hjemmeside: Se hjemmeside
Ørre Kirkehus, Ørre gl. skole, Ørre Byvej 66, Herning
Museets arkæologer fortæller historier ude i landskabet - snør skoene og husk termokanden! Vi vil gerne nyde sensommeren sammen med jer og inviterer derfor til et nyt format: Fund, formiddagskaffe og fodslag. Vi mødes tre fredage rundt omkring i museets ansvarsområde, lige der hvor (for-)historien skete. Mens vi drikker en kop kaffe sammen, fortæller en af museets arkæologer om fund og forhistorien i området.

De første fortidsminder, vi besøger, er i Ørre. Ørre Kirke er et vigtigt punkt i den nye vandrerute 'Brydningstiden', som har 7 fortællesteder rundt omkring i Ørre og på Ørre Hede. Til denne formiddagskaffe vil Museumsinspektør Martin Winther Olesen fortælle om sporene fra fortiden, om kirken, voldstedet fra middelalderen, jernalderbebyggelsen og den nye viden, som vi har fået om området gennem de mange detektorfund.

Efter fortællingen er I velkomne til at udforske området på egen hånd og tempo. Så snør støvlerne, pak termokanden og mød os i vores naturlige habitat.

Arrangement er gratis
Vis kort
Åbent hus på Redningsstationen i Thorsminde med tur på fjorden i redningsgummibåd
18 Sep Ekskursion

Åbent hus på Redningsstationen i Thorsminde med tur på fjorden i redningsgummibåd

Lørdag den 18. september 2021, kl. 12-16.
Redningsstation Thorsminde, Havnevej 3, Thorsminde, Ulfborg
Mød folkene på redningsstationen i Thorsminde, når de den 18. september åbner dørene for besøgende. Her vil de fortælle om, hvad de laver og oplever, samt fremvise deres grej. Du kan få en tur på fjorden med redningsgummibåden og se bilen som kan køre på stranden. I 1890 blev der bygget et hus til redningsbåden. Bådehuset blev solgt i 1939 og i stedet anvendt til Thorsminde Kirke. Indtil da havde der ikke være kirke i Thorsminde.

En ny bygning til redningsstationen blev bygget på Vandbygningsvæsnets grund i 1939 ved Nissum Fjord. Det skyldtes, at de fysiske rammer ikke længere kunne opfylde de krav,
som blev stillet til en moderne redningsstation med en motordrevet redningsbåd mm.

I 1995 havde stationen igen fået vokseværk, og man byggede den nuværende redningsstation.

Stationen er bygget efter samme tegninger som Thyborøn Redningsstation.

I dag er Thorsminde én ud af 21 danske redningsstationer, som stadig er i brug.

"Åbent hus på Redningsstationen i Thorsminde med tur på fjorden i redningsgummibåd" er en del af Hook & Cook, der sætter fokus på unikke lystfiskeroplevelser ved Nordvestkysten. Læs mere om Hook & Cook
Vis kort
Dalgas Kanalen og Tjæreovnene i Arnborg
18 Sep Ekskursion

Dalgas Kanalen og Tjæreovnene i Arnborg

Lørdag den 18. september 2021, kl. 13.30-15.30.
Pris: Entré: 20 kr
Hjemstavnshus Arnborg, Gl. Skarrildvej 28, Herning
Her gives en indføring i arbejdet omkring hedens opdyrkning. Vi kører i egne biler eller samkørsel. Turguide er Arvid Steffensen, som kan kontaktes på 20674231. Gerne tilmelding men ikke nødvendig. Du får historien om udvinding af trætjære og trækul af bjergfyr og hvordan man gravede ud til Dalgaskanalen og dens betydning for bønderne og deres kvæghold/ livsgrundlag.
Du hører også om Oliemøllen ved Provsthus, Hesselvig Plantage, Arnborg Hedegård og Enrico Dalgas.

Der sluttes af i Hjemstavnshuset
Vis kort
Byvandring i Birk
20 Sep Ekskursion

Byvandring i Birk

Mandag den 20. september 2021, kl. 17-18.30.
Pris: Entré: 70 kr (50 kr for medlemmer af museets støtteforeninger)
Hjemmeside: Se hjemmeside
Den gamle højskole i Herning, Højskolevej 11, Herning
Kom med på byvandring i Hernings helt særlige bydel for kultur, uddannelse og erhverv - en bydel som har modtaget byplanprisen. Vi har arrangeret rundtur med lokalhistoriker og forfatter Kurt H. Jørgensen, der ikke kun vil vise os bydelens attraktionerne, men også fortælle om den historie, der knytter sig til tekstilfabrikanternes udflytning fra baggårde til store fabrikker. Denne udvikling førte kunst og landskabskunst i national særklasse med sig.

Turen vil komme omkring Angligården, Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museu, Heart, Skulpturparken, De Geometriske Haver, Utzon-huset mm. og slutte ved kæmpeværket Elia. Undervejs skal vi høre om de aftryk, som arkitekter, landskabsarkitekter, fabrikanter og kunstnere har sat på netop Birk.

Husk tilmelding via museets hjemmeside.
Vis kort
De brune værtshuse
21 Sep Ekskursion

De brune værtshuse

Tirsdag den 21. september 2021, kl. 19-20.30.
Pris: Entré: 70 kr (50 kr for medlemmer af museets støtteforening)
Hjemmeside: Se hjemmeside
MCH Herning Kongrescenter, Østergade 37, Herning
Hvad er egentlig et værtshus? Hvilke værtshuse har der været i Herning, og hvilke skæbner og røverhistorier knytter sig til dem? Er du nysgerrig? Måske har du endda selv et par anekdoter at bidrage med? Så skal du da deltage i byvandringen "De brune værts. I begyndelsen af 1800tallet ville der ikke have været mange hits, hvis man googlede "værtshuse i Herning". Herning fandtes nemlig dårligt nok. Men på en øde og forblæst beliggenhed (dér, hvor Herning Bibliotek ligger i dag) opførtes et ting- og arresthus, og godt hjulpet af landeveje og jernbane blev Herning en regional dynamo med tekstilindustri som brændstof.

I den nye by Herning skød et apotek op som noget af det allerførste. Når dette apotek hurtigt fik en pæn omsætning, skyldtes det ikke snue og hoste, men noget helt andet: på apoteket kunne man købe brændevin. Dermed blev et apotek faktisk det moderne Hernings første værtshus.

Efter 2. Verdenskrig satte tekstilindustrien i turbogear, og de mange industriarbejdere kom til at sætte deres præg på byen på mange måder. De leverede bl.a. et solidt kundegrundlag for en hel stribe nye bodegaer, som i en tåge af tobaksrøg, håndbajere og røverhistorier så dagens lys i Herning i 1960erne og 70erne. Dem, deres forgængere og deres arvtagere vil vi koncentrere os om, når vi inviterer på byvandringen "De brune værtshuse".

Vi lægger naturligvis ud med en håndbajer eller en vand, og derefter bevæger vi os gennem byen. Undervejs vil Leif Sepstrup fra Slægtshistorisk Forening, Henning Pedersen fra Museumsforeningen og Mai Philipson fra Museum Midtjylland give et indblik i, hvordan livet i Hernings bodegaer har udviklet sig, særligt fra 1960erne til i dag.

Tilmelding er nødvendig og skal ske via museets hjemmeside.
Vis kort
Fund, formiddagskaffe og fodslag - Bronzealderhøjen ved Trehøje
24 Sep Ekskursion

Fund, formiddagskaffe og fodslag - Bronzealderhøjen ved Trehøje

Fredag den 24. september 2021, kl. 10.
Pris: Fri entré
Hjemmeside: Se hjemmeside
Trehøje Bakke, Trehøjevej 67, Vildbjerg
Kom med til et nyt format: Fund, formiddagskaffe og fodslag. Vi vil gerne nyde sensommeren sammen med jer, og inviterer derfor til et nyt format: 'Fund, formiddagskaffe og fodslag'. Vi mødes tre fredage rundt omkring i museets ansvarsområde, lige der hvor (for-)historien skete. Mens vi drikker en kop kaffe sammen, fortæller museets arkæologer om fund og forhistorien i området.

Efter det lille foredrag er I velkomne til at udforske området på egen hånd og tempo.

Snør støvlerne, pak termokanden og mød os i vores naturlige habitat.

Fredag d. 24. september fortæller Museumsinspektør Constanze Rassmann om de mange store og monumentale bronzealderhøje - som bare ikke findes flottere end lige her. Det kommer til at handle om bronzealderen, om egekister og fantastiske bronzefund, men også om hvordan, man udnyttede landskabet
Vis kort
Sogneudflugt til Viborg
26 Sep Ekskursion

Sogneudflugt til Viborg

Søndag den 26. september 2021, kl. 11.30.
Hjemmeside: Se hjemmeside
Struer Kirke, Kirkegade 42B, Struer
Årets sogneudflugt går til Viborg egnen. Vi glæder os over at det igen er muligt og alle er velkomne på turen. Tilmelding senest tirsdag den 21. september til Kirkekontoret på mail til: Struer.sogn@km.dk eller på tlf. 96 84 92 00. Prisen er 125 kr som betales på udflugtsdagen enten på mobilepay eller kontant. I prisen er inkluderet frokost, eftermiddagskaffe og entreer.Programmet er: Kl. 11.30 Afgang fra Struer Kirke. Pause på Kongenshus Hede hvor vi spiser vores frokost. Her er bænke, toilet og overdækning.kl. 13.30 Rundvisning på Skovgaard Museet. Der bliver også tid til at gå rundt på egen hånd.Kl. 15.00 Rundvisning i Viborg Domkirke. Hjemad kører vi via Dollerup bakker og får der vores eftermiddagskaffe.Ca. kl. 18.00 er vi ved Struer Kirke igen
Vis kort
Fund, formiddagskaffe og fodslag - Vikingerne ved Sdr. Felding
1 Okt Ekskursion

Fund, formiddagskaffe og fodslag - Vikingerne ved Sdr. Felding

Fredag den 1. oktober 2021, kl. 10.
Pris: Fri entré
Hjemmeside: Se hjemmeside
I den sydlige ende af Præstevænget Sdr Felding (vest for Å parken), Præstevænget, Sønder Felding
Kom med arkæologerne på tur! Vi vil gerne nyde sensommeren sammen med jer, og inviterer derfor til et nyt format: 'Fund, formiddagskaffe og fodslag'. Vi mødes tre fredage rundt omkring i museets ansvarsområde, lige der hvor (for-)historien skete. Mens vi drikker en kop kaffe sammen, fortæller museets arkæologer om fund og forhistorien i området.

Efter det lille foredrag er I velkomne til at udforske området på egen hånd og tempo.

Snør støvlerne, pak termokanden og mød os i vores naturlige habitat.

Museumsinspektør Søren Timm Christensen fortæller her om vikingetidsbopladsen, som ligger lige ved Skjern Å - men også lidt om alle de mange andre fund, vi har fra næsset, der skyder sig ud i åen. Området er i dag fredet, da der også ligger et imponerende engvandssystem, som kan ses når man går lidt rundt i området
Vis kort