Det sker på Samsø

 
Viser 117 events på Samsø fra/efter 20. nov. 2017

Foredrag: Spejlbilleder og molekyler

Foredraget livestreames fra Aarhus Universitet. Der er fri entré: Midtvejs vil der være indlagt en pause på 20 minutter. Dine to hænder er ikke ens: den ene hånd er et spejlbillede af den anden.


Tir. d. 28. november 2017, kl. 19.

Biografen Samsø Sygehusvej 4, Samsø
På samme måde er det med en række vitale molekyler inden i os og omkring os - livets molekyler. De består af samme slags atomer, men er spejlbilleder af hinanden. Forunderligt nok er det ofte kun den ene af de to spejlbillede-versioner af disse molekyler der forekommer i os mennesker.

Ligesom kun højre hånd passer i en højre-handske, er det med spejlbilledemolekyler og receptorer for kroppens sanser: fx har molekylet, som passer i receptoren for, og som vi derfor sanser som duften af, jordbær, en spejlbillede-version - og det molekyle sanser vi som duften af basilikum.

For andre molekyler kan den ene spejlbillede-version være vital for os, mens den anden version kan være giftig eller ligefrem dødelig.

Derfor er den rumlige opbygning af fx et lægemiddel ofte af afgørende betydning for dets biologiske og derigennem helbredsmæssige effekt. Under foredraget vil du høre eksempler på hvordan Aarhusforskere har bidraget til udvikling af nye lægemidler pga. deres ekspertise i molekyler og deres spejlbilleder.

Du vil også høre om hvordan spejlbilledemolekyler påvirker vores liv og omgivende samfund.

Læs mere på https://ofn.au.dk/foredrag/48

Forelæser: Foredrag ved professor i kemi Karl Anker Jørgensen, Institut for Kemi, Aarhus Universitet

Foredraget er et led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som arrangeres af Aarhus Universitet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet

Foredrag: Spejlbilleder og molekyler (via livestream fra AU)

Spejlbillede-molekyler består af samme atomer, men er et spejlbillede af hinanden. Det ene kan være vital for os mens den anden version kan være giftig. Derfor er det afgørende at forstå molekylernes struktur - bl.a. når der udvikles nye lægemidler.


Tir. d. 28. november 2017, kl. 19-21.
Pris: (Fri entré)

Biografen Samsø Sygehusvej 4, Samsø
Hjemmeside: Se hjemmeside
Foredrag ved professor i kemi Karl Anker Jørgensen, Institut for Kemi, Aarhus Universitet.

Dine to hænder er ikke ens: den ene hånd er et spejlbillede af den anden. På samme måde er det med en række vitale molekyler inden i os og omkring os - livets molekyler. De består af samme slags atomer, men er spejlbilleder af hinanden. Forunderligt nok er det ofte kun den ene af de to spejlbillede-versioner af disse molekyler der forekommer i os mennesker.

Ligesom kun højre hånd passer i en højre-handske, er det med spejlbilledemolekyler og receptorer for kroppens sanser: fx har molekylet, som passer i receptoren for, og som vi derfor sanser som duften af, jordbær, en spejlbillede-version - og det molekyle sanser vi som duften af basilikum.

For andre molekyler kan den ene spejlbillede-version være vital for os, mens den anden version kan være giftig eller ligefrem dødelig.

Derfor er den rumlige opbygning af fx et lægemiddel ofte af afgørende betydning for dets biologiske og derigennem helbredsmæssige effekt. Under foredraget vil du høre eksempler på hvordan Aarhusforskere har bidraget til udvikling af nye lægemidler pga. deres ekspertise i molekyler og deres spejlbilleder.

Du vil også høre om hvordan spejlbilledemolekyler påvirker vores liv og omgivende samfund.

Læs mere om foredraget, se billeder og læs om evt. pladsreservation

Foredraget streames live fra Aarhus Universitet og er led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet, hvis du vil tippes om kommende foredrag

Åbent hus og velkomst i Sambiosen

Sambiosen inviterer alle foreninger og interesserede borgere til åbent hus samt velkomst til den ny leder, Jeppe Dam Skriver. Sambiosen vil gerne invitere alle til at være med når det længe ventede startskud for foreningens arbejde markeres.


Tir. d. 28. november 2017, kl. 19.30.
Pris: (Fri entré)

Sambiosen Pillemarksvej 1, Samsø
Hjemmeside: Se hjemmeside
Sambiosen er både et idræts- og kulturcenter på Pillemarksvej 1 i Tranebjerg og en ny forening. Foreningen vil fremadrettet arbejde for, at skabe mere aktivitet, samarbejde med øens foreningsliv og selvorganiserede kultur- og idrætsgrupper og skabe plads til udvikling.

Foreningen Sambiosen er udviklet i samarbejde med Samsø kommune som en ny selvejende "platform", der kan støtte foreningslivet og skabe samlingskraft - Med et mål om at opnå symbiose i Samsøs fritidsliv.

Program

19:30 Ankomst - kaffe, kage, øl, vand, vin.

19:45 Velkommen ved den ny leder, Jeppe Dam Skriver og Formand for Sambiosen Tina Gylling.

20:10 Præsentation af de første samarbejdspartnere. SIK og Samsø Fitness får ordet.

20:30 Åbent hus aktiviteter - "Huset lever".

21:30 Farvel og tak

Tranebjerg kirke: Babysalmesang, LN

Babysalmesang kl. 10.00 i Tranebjerg kirke - ingen tilmelding - mød bare op! Velkommen til en ny omgang babysalmesang for 0-1 årige og deres mødre og/eller fædre.


Ons. d. 29. november 2017, kl. 10-12.
Tranebjerg Kirke Tingvej 2, Samsø
Vi er sammen i ca. 45 minutter ad gangen med udgangspunkt i den viden, vi har om, at musik har stor betydning for spædbørn, ja selv for det ufødte barn. Musik stimulerer barnets udvikling og skaber glæde, tryghed og ro. Det er ikke noget krav, at du selv skal være god til at synge - alle kan være med, og i dit barns ører er din stemme den dejligste musik, der findes! Spædbørn kan jo ikke synge på samme måde, som vi gør, men de elsker som sagt lyden af forældrenes stemmer, og børnene kan sagtens opfatte både lyden, stemningen og ånden i musikken og kirkerummet. Når vi mødes til Babysalmesang, ledsages vores salmer, sange og remser af lette fagter, stille gyngeture i et lagen, sæbebobler og enkle instrumenter. Babysalmesang er derfor en stimulerende oplevelse for barnets sanser, og du selv får mulighed for at lære vores danske salmeskat lidt bedre at kende - nu sammen med dit barn. Vel mødt! Sognepræst Line Nicolaisen

Julesammenkomst i Medborgerhuset

Gigt- og Foreningen af Handicappede på Samsø holder julekomsammen i Medborgerhuset. Frokost, kaffe m/småkager, pakkespil og julesange. Medbring en pakke til ca. 35 kr. Taxa kan bestilles - tilmelding senest 20/11-17 på tlf. 8659 1831/2162 7831.


Ons. d. 29. november 2017, kl. 13-17.
Pris: (Entré: Kr. 50 pr. person. Medbring desuden pakke til kr. 35,-)

Medborgerhuset, Samsø Smedegade 37, Tranebjerg, Samsø

Håndarbejdsgruppe

HÅNDARBEJDSGRUPPEN Vi er en gruppe håndarbejdsglade kvinder (mænd er dog absolut også velkomne!), der mødes i Sognegården i Tranebjerg onsdag eftermiddag fra kl. 14 til 16 året rundt.


Ons. d. 29. november 2017, kl. 14-16.
Kolby Kirke Kolby Hovedgade 6, Samsø
Pt. Kolby konfirmandstue !Formålet er at producere håndlavede ting, som vi kan sælge på vores årlige bazar, som finder sted onsdag og torsdag i efterårsferien (altid i uge 42). Pengene for salget går ubeskåret til 'Læger uden grænser'. Du kan strikke, hækle, filte, løbbinde, lave decoupage, klippe, flette, lave patchwork eller, hvad du ellers brænder for, blot det er håndlavet. Vores gennemsnitsalder er pt. ret høj, men det er humøret også, for vi nyder nemlig godt af den sidegevinst, der følger med - samvær, gode snakke og selvfølgelig kaffe med lidt kage til. Vi vil rigtigt gerne have flere med i gruppen, og er du yngre end os, er det bare et plus.Vi modtager garn fra folk på øen, og du kan frit finde garn i vore poser til at strikke eller hækle af. Er du fantasifuld og god til at udnytte rester, kan du rigtigt boltre dig, for dem har vi mange af. Eneste krav er, at det, du laver, skal sælges på bazaren. Har du lyst til at være med, er du meget velkommen. Du møder bare op en onsdag, og der er ingen binding i det - man kommer, når man kan. Vil du gerne tale med én først, kan du ringe til Bente Olsen tlf. 86591109 eller 29217813. Velkommen! Fotos: Jens Øster-Mortensen

Traditionel yoga

Onsdage kl. 16.30 - 18.00 - Start 20. september - slut 29. november (minus uge 42) Yoga der styrker hele dig - find ro i det kraftfulde og nyd den afsluttende afspænding.


Ons. d. 29. november 2017, kl. 16.30-18.
Pris: (Pris: 125 kr)

Shri Kali Danmark Gammelløkkevej 4, Samsø
Skal dit efterår indeholde masser af ro og selvforkælelse?

Du inviteres til et efterår med afslappende yoga og massage foran den knitrende brændeovn. Vi fordyber os i yoga der forkæler og styrker din krop, dit hoved og dit hjerte - og som passer til alle kroppe og alle niveauer af erfaring.

Hvor: Yogasalen på det gamle husmandssted, Gammelløkkevej 4, Brundby Mark

Pris: Yogahold 10 gange i alt. - kr. 1.000. Ønsker du mere frihed, er der mulighed for drop-in til kr. 125 pr. gang.

gang (husk tilmelding ved drop-in for at sikre din plads).

Tilmelding: mettemajkrag@shrikali.dk eller sms til tlf. 26 790 788.

Se mere: www.shrikali.dk

Julefrokost på Sælvigbugtens Camping

Birte og Henrik inviterer til julefrokost med stor julebuffet, fri bar, natmand, musik og en taxa hjem. Tilmelding i god tid, da der er begrænset antal pladser. Ring på 86590707 eller 22637221.


Fre. d. 1. december 2017, kl. 18.
Pris: (Entré: Kr. 795,- alt inklusiv)

Sælvigbugtens Camping Staunsvej 2, Samsø
Menuen består af:

Hvide sild med karrysalat, æg, løg og dild
Sherry sild med råsyltede løg, creme fraiche, kapers og kørvel
Lakserøget sild med lun æggestand og purløg
Rejer med citron og mayonnaise
Gravet laks med fennikelsalat og rævesauce
Fiskefilet med grov remoulade og citron
Rødvinsglaseret andebryst med appelsiner, druer og selleri
Ribbenssteg med råsyltede rødkål
Glaseret skinke og kogt medister med grønlangkål, brune kartofler, sennep og rødbede
Frikadeller med stuvet hvidkål og kanelsukker
2 slags ost med druer og kiks
Ris a la mande med lun kirsebærsauce

Stefan Wolffbrandt spiller op til dans.

Vi bruger cookies

Her på sitet bruger vi cookies i forbindelse med bl.a. trafikmåling, for at kunne udvikle bedre og mere målrettede brugeroplevelser.

Ved at benytte sitet accepterer du brugen af cookies.

Læs mere om cookies her.

Accepter Forlad sitet