Se special-version af KultuNaut til din telefon - klik her


 
www.KultuNaut.dk - den elektroniske kulturguide
Tilføj arrangementet til din huskeliste
Skriv en kommentar til arrangementet
Find stedet på kortet
Share this

Ny udstilling: Herremandens Herregård.

Gammel Estrup - Herregårdsmuseet inviterer indenfor i tre nyistandsatte renæssancerum under titlen Herremandens Herregård. Rummene udgøres af renæssanceherremandens dagligstue - den såkaldte Fruerstue - Kapellet og Kapelgangen.

Rummene - der tager udgangspunkt i Gammel Estrups mægtige renæssanceherremand Eske Brock - fortæller historien om en periode i Danmarks historie, hvor den katolske kirke havde mistet sin position i samfundet, og adelen blev magtfuld og velstående som aldrig før. Standens nye position kom bla. til udtryk i et hidtil uset herregårdsbyggeri, hvis pragt i såvel bygningsværk som interiører afspejlede den nyvundne magt og velstand. Den nye samfundsorden betød tillige, at standen påtog sig rollen som den nye protestantiske tros vogter, og fromhed og religiøsitet blev vigtige idealer for de adelige herrer og fruer. I kraft af sin nye rolle overtog adelen en del af kirkens velfærdsmæssige forpligtelser som skoler, hospitaler og fattigforsorg, og kom således til at spille en central rolle i udviklingen af den gryende danske velfærdsstat.

I de nyistandsatte rum fortælles historien om herremandens nye position i samfundet i Kapellet, Kapelgangen og Fruerstuen. der indrettes i overensstemmelse med tidens og adelsstandens idealer og livsvilkår i 1600-tallet. I Kapellet fortælles om, hvorledes man på mange herregårde indrettede kapeller med særligt udsmykkede herskabsstole for at demonstrere husherrens ophøjede rolle som den, der varetog hustandens religiøsitet og fromhed. Fruerstuen var hele herskabets daglige opholdsrum, hvor man både spiste og opholdt sig, idet man først senere adskilte spiserum fra opholdsrum. Rummet vil i overensstemmelse med tidens idealer blive forholdsvis spartansk indrettet med bænke og stole langs væggene, hvor man kan forestille sig, at kvinderne sad ret op og ned i timevis og broderede slægtens våbenskjold på duge, puder og tæpper. Vægge og lofter dekoreres i tidens farver og specielle mønstre efter originalt forlæg fundet på Gammel Estrup.

HKH Prins Joachim åbner officielt Herremandens Herregård 26. juni. Udstillingen er åben for publikum fra 27. juni og bliver en del af museets permanente udstilling om herregårdsliv gennem tiden.

Tir. d. 27. juni til lør. d. 23. december 2017, muse. (Entré: gratis, når entreen til museet er betalt (entre: 90/100 kr for voksne, gratis for børn under 18 år))
Gammel Estrup - Herregårdsmuseet, Randersvej 2, Auning


 

Kontakt - Annoncer - Rettelser - Udskriv siden
© 2011 KultuNaut.dk - Email: kultunaut@kultunaut.dk


 
 
Dansk version Svensk version Engelsk version Tysk version
Find arrangementer
Søg efter specielle emner og interesser
Julearrangementer
Litteratur
Spejder
Rollespil
Sundhed
Skak
Gratis
Historiefortælling
Hunde
Iværksætter
Aftenskolekurser
Folkedans/spillem.
Rootszone
Elektronisk/Club/DJ
Viking/middelalder
Strikning/vævning
Cykelture
Kirkemusik
Cirkus
Have/planter
Korsang
Flere kategorier
Film i biografen