Se special-version af KultuNaut til din telefon - klik her


 
www.KultuNaut.dk - den elektroniske kulturguide
Tilføj arrangementet til din huskeliste
Skriv en kommentar til arrangementet
Find stedet på kortet
Share this

Foredragsrække: Livets Opståen Og Udvikling.

V/ Asger Høeg.

Foredragsrække: Livets opståen og udvikling

Du kan her tilmelde dig alle tre foredrag og få rabat. De tre foredrag har i efteråret 2017 fokus på "Livets Opståen", "Naturhistoriens Store Udryddelser" og "Homo Sapiens' Vandring Out of Africa Til Alle Hjørner af Planeten Jorden".

Experimentariums tidligere direktør Asger Høeg er vært ved de tre foredrag. Han har sammensat en spændende foredragsrække med tre højtprofilerede foredragsholdere:

* 5/9 2017: Lektor i Geobiologi, Post. doc. Tais W. Dahl, Statens Naturhistoriske Museum.

* 11/10 - 2017: Lektor, kurator, Ph.d. Eline Lorenzen, Statens Naturhistoriske Museum.

* 21/11- 2017: Speciallæge, forfatter Peter Kaj Jensen, Aarhus Universitetshospital.

De tre aftener indledes med et 40 minutters oplæg fra foredragsholderen. Derefter holdes en pause på et kvarter, hvor FOF Gentofte byder på et glas vin eller vand, så der er tid til, at indtrykkene fra foredraget kan sætte sig. Aftenen afsluttes med en forhåbentlig engageret debat, styret af FOF-værten Asger Høeg.

Sted: Øregaardsalen, Gentofte Hovedbibliotek.

Livets opståen
Tais Dahl holder foredrag over emnet: Hvorledes livet udviklede sig her på Jorden eller kom til Jorden.

Naturens mest fascinerende mysterium er spørgsmålet: Hvorledes er livet opstået? Traditionelt har opfattelsen været, at livet er opstået her på Jorden, men i 1973 fremsatte Francis Crick den spændende hypotese, at livet ikke er opstået her på Jorden, men er blevet sendt til Jorden fra en fjern civilisation. Crick påpegede, at alt liv på Jorden er opbygget af grundstoffer, som er sjældne her, men hyppigt forekommende i solsystemer omkring fjerne stjerner. Hvis livet var opstået her, ville det være nærliggende at antage, at det var opbygget på let tilgængelige grundstoffer og ikke på sjældne alternativer.

I foredraget vil Tais Dahl gennemgå livets tidlige udviklingshistorie og beskrive Crick's fængslende hypotese. På trods af hypotesens geniale argumentation har videnskaben i de senere år imidlertid måttet afvise Crick's spændende hypotese. Vi er således slået tilbage til Start! Videnskabens bedste bud i dag er, at livet opstod her på Jorden. Men hvordan livet har udviklet sig, står fortsat hen i det uvisse. De sidste brikker i puslespillet om livets opståen er således ikke lagt endnu!

Tirsdag kl. 19.00-21.00
Den 5/9

Naturhistoriens Store Udryddelser

Eline Lorenzen holder foredrag over emnet.

Fem gange i naturhistorien er størstedelen af alt liv på Jorden gået tabt. Den sidste af de store udryddelser fandt sted, da dinosaurernes uddøde for 65 millioner år siden. Siden det moderne menneske udvandrede fra Afrika og indtog store dele af kloden, er en stor andel af verdens dyr forsvundet. Spørgsmålet er, om vi står midt i Jordens sjette store masseuddøen? I foredraget vil Eline Lorenzen beskrive de naturhistoriske fund, der bærer beviserne for, at disse fem dramatiske udryddelser har fundet sted. Foredraget vil også beskrive, hvorledes forskerne ved at undersøge fossiler, stabile isotoper og DNA fra mennesker og dyr kan åbne et vindue direkte til fortiden og beskrive og forklare markante ændringer i klodens biodiversitet over de sidste 50.000 år.

Onsdag kl. 19.00-21.00
Den 11/10

Homo Sapiens' vandring "Out of Africa"
Peter Kaj Jensen holder foredrag over emnet: Forløbet af Menneskets Out of Africa-vandringer.
En befolkningsgruppes DNA bærer oplysninger om, hvorfra forfædrene stammer. Ved at studere flere befolkningsgruppers arvemasse kan man beskrive de folkevandringer, forfædrene har gennemlevet. Ændringer i (mandens) Y-kromosom og i Mitokondrie-DNA'et er særligt velegnede til at afdække menneskets forhistoriske vandringer og afgøre, hvornår vore forfædres veje skiltes. Herved kan man fastlægge menneskets ældgamle vandringsruter og beskrive, hvorledes landbruget er udbredt siden afslutningen af den sidste istid for ca. 11.000 år siden. Følg homo sapiens på hans/hendes vej ud af Afrika for cirka 130.000 år siden og se, hvorledes mennesket bredte sig ud over hele Planeten Jorden.

Tirsdag kl. 19.00-21.00
Den 21/11

Tilmeld dig alle 3 foredrag og få rabat:
3 mødegange
295,-

Arrangeret af FOF Gentofte.
Klik her for at tilmelde dig
Tir. d. 5. september til tir. d. 21. november 2017, kl. 19-21. (Entré: 295 kr.)
Gentofte Hovedbibliotek, Ahlmanns Allé 6, Hellerup


 

Kontakt - Annoncer - Rettelser - Udskriv siden
© 2011 KultuNaut.dk - Email: kultunaut@kultunaut.dk


 
 
Dansk version Svensk version Engelsk version Tysk version
Find arrangementer
Søg efter specielle emner og interesser
Litteratur
Spejder
Rollespil
Sundhed
Skak
Gratis
Historiefortælling
Hunde
Iværksætter
Aftenskolekurser
Folkedans/spillem.
Rootszone
Elektronisk/Club/DJ
Viking/middelalder
Strikning/vævning
Cykelture
Kirkemusik
Cirkus
Have/planter
Korsang
Flere kategorier
Film i biografen