Se special-version af KultuNaut til din telefon - klik her


 
www.KultuNaut.dk - den elektroniske kulturguide
Tilføj arrangementet til din huskeliste
Skriv en kommentar til arrangementet
Find stedet på kortet
Share this

Fredagshøjskolen.

181801 Fredagshøjskolen 181802 Fredagshøjskolen FOF fortsætter den succesfulde fredagshøjskole med flere spændende foredrag.

Fredagshøjskolen i Haderslev er en samlet pakke indeholdende 6 foredrag og en bustur til Noldemuseet Fredagshøjskolen arrangeres si samarbejde med folkeuniversitetet. v/ Mødested: Bispen , Haderslev. 181801 - 181802 Fredagshøjskolen

FOF fortsætter den succesfulde fredagshøjskole med foredrag om Europa op til 1. verdenskrig, om Finland og om de to præsidemter Trumf og Putin.. Med i pakken er en heldagstur til Noldemuseet

Fredagshøjskolen arrangeres i samarbejde med folkeuniversitetet.

Månen, fredage 10.00 - 1200 (175801) eller 13.00-15.00 (175802), 6 foredrag og en bustur, 725 kr.

NB 2.2. 2018 på Haderslev Handelsskole, 23.2. 2018 på VUCSYD12.1.2018 Jørn Buch: Europa op til 1. Verdenskrig

I år 2018 er det 100 år side, 1. Verdenskrig sluttede efter 4 års vanvittige kampe og lidelser. I Sønderjylland måtte de dansksindede sønderjyder gå i krig for Tyskland - en krig, hvor 5000 faldt, og endnu flere tog skade på legeme og sjæl. Det lykkedes Danmark at holde sig neutralt og endog efter krigen at få Sønderjylland tilbage, men Centraleuropa var i kaos, Tyskland i dyb økonomisk krise og Rusland ramt af borgerkrig.Men hvordan kunne det gå til, at en hel verden kunne blive kastet ud i en så ødelæggende krig? Jørn Buch vil fortælle om de politiske forhold i Europa, som de var i begyndelsen af det 20. århundrede og op til krigen. Mordet i Sarajevo var triggeren, som fik Østrig-Ungarn til at fremtvinge den krig, som var ment som en aktion mod Serbien. Mange spørgsmål er endnu ikke helt besvaret: Hvordan? Hvorfor?Heller ikke Jørn Buch har alle svarene, men vi vil efter foredraget have en klarere forståelse af, hvilke problemer, ambitioner og misforståelser, der førte til katastrofen.

19.1. 2018 Sten-Ole Hedelund Jørgensen: "Trump og skakmat -en joke eller trumf".

Foredraget er et causeri baseret på foredragsholderens rundrejser i USA. Udgangspunktet er USA's nye politiske virkelighed under Donald Trump. Foredragsholderen viser en række videoer og billeder og reflekterer over ligheds-punkter mellem dagens politik i USA og i Danmark.
Alting er større i USA i sammenligning med Danmark: geografien, byerne, motorvejene og forskellene mellem øst og vest, nord og syd.
Men er forskellene i etik og moral også bare meget større, hvad angår ulighed, frihed, det multikulturelle, racisme og politisk cirkus.
Kan vi genfinde synlige fænomener fra stormagten USA i lille Danmark?".

2.2.2018: Mette Smed: Emil Nolde

NB Foredraget afholdes på Haderslev Handelsskole

Emil Nolde var en tysk kunstner med dansk-frisiske rødder.

Emil Nolde blev født i 1867 som Hans Emil Hansen i den sønderjyske landsby Nolde i nærheden af Tønder og var således tysks statsborger ved fødslen. I 1920 boede han iUbjerg ved Tønder og blev dansk statsborger

Han blev en meget omdiskuteret og berømt maler med et turbulent liv. I sine yngre år malede Nolde mest religiøse motiver, men blev under 2. verdenskrig fordømt. På trods af Noldes store sympatier for nazismen og hans medlemskab i det nordslesvigske NSDAP erklærede nazisterne hans kunst som entartet (på dansk degenereret). Han blev pålagt maleforbud i 1941. Nolde turde ikke male oliemalerier, fordi farverne kunne lugtes. I stedet malede han akvareller, som vi kender som de umalede billeder. Den tyske forfatter Siegfried Lenz har beskrevet denne periode i Emil Noldes liv i romanen Tysktime.

Emil Nolde er i dag kendt for sine farvestrålende malerier og akvareller. Han er en af de største tyske ekspressionistiske malere.

Mette Smed vil fortælle om Emil Noldes liv og hans kunst, så vi kan være godt forberedt til besøget på Noldemuseet ved slutningen af foredragsserien.

23.2.2018 Jan Ahtola: Finland dramatiske historie

NB Foredraget holdes på VUCSYD

Finlands 100-årige historie som selvstændig nation er fuld af dramatik.

Lektor, ph.d. Jan Heikki Ahtola Nielsen har beskæftiget sig indgående med Nordens og særlig Finlands historie.

Da Finland i slutningen af 1917 rev sig løs fra Rusland, fulgte en blodig borgerkrig og dyb splittelse i befolkningen. Sammenholdet blev først genoprettet på den hårde og dyrekøbte måde: Igennem to krige mod Rusland.. Især i 2. verdenskrig, hvor russerne i vinterkrigen kastede hundredetursinder af soldater mod finnerne, kostede landet dyrt, men skabte også en national stolthed over det modige forsvar.

Bag kulisserne førtes en indædt kamp for at sikre nationens overlevelse. Landet gennemgik samtidig efter krigen en omfattende industrialiserings- og moderniseringsproces.

På trods af Finlands dramatiske historie er landet i dag et af verdens mest velstående lande og især kendt for sin moderne velfærdsstat, som hævder sig internationalt på områder som uddannelse og sundhed.

I 1995 blev Finland optaget i EU, og landet er i dag stærkt forankret i det europæiske fællesskab.2.3.2018 Kaj Schnidt: Mit liv som finnedreng

Under Vinterkrigen og den efterfølgende Fortsættelseskrig i perioden 1939-44, blev omkring 75.000 finske børn evakueret til de skandinaviske lande, først og fremmest Sverige, men til dels også Danmark. Der kom ca. 4000 af de såkaldte finnebørn til Danmark, der blev fordelt hos plejefamilier over hele landet. Størstedelen vendte tilbage til Finland efter en kortere periode, men mange valgte at blive i Danmark til krigen var overstået. Lidt over 10% af finnebørnene blev i Danmark for bestandigt.. I 1992 dannedes Foreningen af finnebørn i Danmark.

Et af dem var Kai Schmidt, som i 2012 udgav bogen "Købmandens finnedreng", som begynder således:

"Det var en søndag d. 7 juni 1942. Rutebilen fra Haderslev kører på en dejlig, varm sommerdag sydpå mod Åbenrå ved 18-tiden, og den når frem til den lille landsby Hoptrup ca. 8 km syd for Haderslev en halv time senere..."

I sit foredrag vil Kai Schmidt fortælle om de begivenheder, der har sat sig uudslettelige spor i hans erindring, om sit arbejde i foreningen finnebørn og naturligvis om sit liv i Danmark.

16.3.2018 Erik Kulavig: Præsident Putin

Professor Erik Kulavig, Syddansk Universitet er en af de fineste Ruslandskendere i Danmark.

På Wikipedia kan man læse: "Lektor ved Center for Russiske og Østeuropæiske Studier siden 1993. Gentagne studie- og forskningsophold i Sovjetunionen/Rusland. Gæsteforsker ved Hoover Institution, Stanford University i foråret 1996, og senest ved Det Europæiske Universitets Institut (EUI) i Firenze (2000-2001). Studieleder ved Center for Russiske og Østeuropæiske Studier siden januar 1999. Centerleder ved Center for Koldkrigsstudier siden 2006". Og Erik Kulavig har ikke hvilet på laurbærrene: I 2017 udgav han bogen "Vi river himlen ned på jorden" - et vægtigt bidrag til historien om de kommunistiske drømme efter revolutionen i 1917.

Erik Kulavig vil i det aktuelle foredrag fortælle om præsident Putins vej til magten og om det Rusland, vi ser i dag. Putin er uden tvivl en af Verdens mægtigste mænd, og hans mål er klart: Rusland skal genvinde sin position som en af Verdens mægtigste lande, som Sovjetunionen var inden 1989.

23.3.2018 Udflugt til Noldemuseet

Forårets bustur går til Noldemuseet i Seebüll lidt syd for den dansk/tyske grænse.

Vi starter kl. 09.30 fra Haderslev Idrætscenter. Forventet hjemkomst kl. 18.00.

Detaljeret program udarbejdes senere.Klik her for at tilmelde dig
Fre. d. 12. januar til fre. d. 23. marts 2018, kl. 13-14.50. (Pris: 725 kr.)
FOF Haderslev, Hiort Lorenzensvej 65, Haderslev


 

Kontakt - Annoncer - Rettelser - Udskriv siden
© 2011 KultuNaut.dk - Email: kultunaut@kultunaut.dk


 
 
Dansk version Svensk version Engelsk version Tysk version
Find arrangementer
Søg efter specielle emner og interesser
Litteratur
Spejder
Rollespil
Sundhed
Skak
Gratis
Historiefortælling
Hunde
Iværksætter
Aftenskolekurser
Folkedans/spillem.
Rootszone
Elektronisk/Club/DJ
Viking/middelalder
Strikning/vævning
Cykelture
Kirkemusik
Cirkus
Have/planter
Korsang
Flere kategorier
Film i biografen