• Fra den bedste side. Portræt og følsomhed i Guldalderen


  Følelser giver livet mening og former rammerne for vores eksistens. Sådan var det også i guldalderen. Udstillingen handler det om de menneskelige værdier og psykologiske omstændigheder, der omgav modellerne til nogle af 1800-tallets portrætter.

  Følelserne fik hovedrollen i begyndelsen af 1800-tallet. Det blev vigtigt at være følsom, men samtidig have kontrol over de mere vilde og kropslige passioner. Kærlighed og venskaber blev tillagt stor værdi som en del af dannelsen. Fornuften kunne være god nok, men uden følsomheden blev menneskelivet tomt og meningsløst.

  Udstillingen præsenterer nogle af guldalderens fineste portrætter af kunstnere som Christen Købke, Constantin Hansen, Martinus Rørbye, C.W. Eckersberg, Wilhelm Bendz og C.A. Jensen. Publikum vil i udstillingen blive inviteret til at tage del i tankeeksperimenter om, hvordan vi læser bestemte følelser ind i portrætter, både når vi ved noget om personen, og måske især når vi ikke gør.

  Fra den bedste side. Portræt og følsomhed i guldalderen er baseret på museumsinspektør og ph.d. Anna Schram Vejlbys ph.d. afhandling. Udstillingen ledsages af en publikation og flere arrangementer


  Tor. d. 7. september 2017 til søn. d. 7. januar 2018, kl. 11-16.

  Den Hirschsprungske Samling