• Sommerfugle. Naturens stille budbringere


  [ FØLSOMT BAROMETER ] Der findes et naturligt, følsomt barometer, der fortæller om forandringer i klimaet. Sommerfuglene. Derfor sætter Statens Naturhistoriske Museum nu fokus på naturens stille budbringere i en ny udstilling.

  NB! Udstillingen lukker midlertidigt mellem d. 15. januar og d. 9. februar 2019.

  Der findes et følsomt barometer, som fortæller om forandringer i klimaet. Sommerfuglene. Naturens stille budbringere. De er følsomme over for selv små ændringer i deres livsforhold, eksempelvis temperaturudsving. Så hvis sommerfuglene forsvinder, er budskabet klart: Der er noget galt i naturen. Og det er der. Mange steder i verden dykker sommerfuglebestandene drastisk. Også i Danmark. Derfor sætter museet nu fokus på naturens stille budbringere i en ny udstilling. Her kan publikum få indblik i museets store samling af sommerfugle, fordybe sig i sommerfuglenes forunderlige liv og blive klogere på det vigtige digitaliseringsarbejde, der finder sted på museet.

  Sommerfuglen er et ældgammelt symbol for forandring. Den beskedne larve på det grønne blad, der forvandles til en smuk, bevinget skabning har fascineret mennesket gennem århundreder. I dag er sommerfuglene også budbringere for forandring. Antallet af sommerfugle er faldende, og arter forsvinder for evigt. Et tydeligt tegn på, at grundlæggende betingelser for livet på Jorden er under forandring.

  Vores videnskabelige samling af sommerfugle går flere hundrede år tilbage. Samlingen gemmer på en kæmpe viden om arternes udbredelse og leveforhold, hvilket kan hjælpe os med at forstå det drastiske fald i bestandene. Og det er det første skridt, der skal tages, hvis vi ønsker at bevare sommerfuglene, siger museumsdirektør Peter C. Kjærgaard fra museet og tilføjer:

  Det næste er at stille denne viden til rådighed for alle. Hen over sommeren har vi med det nye sommerfuglehus i Botanisk Have givet publikum mulighed for at komme helt tæt på de flotte, men også skrøbelige dyr. Nu gør vi det igen, men på en ny måde, med denne smukke og dybt fascinerende udstilling. Her kan sommerfuglenes budskab om fundamentale forandringer for livsbetingelserne på Jorden hverken overhøres eller overses. Det er noget, vi alle er nødt til at forholde os til.

  Digitaliseringslaboratorium

  I udstillingen inviteres gæsterne også indenfor i et særligt rum, hvor de på nærmeste hånd kan opleve digitaliseringsprocessen af museets sommerfugle. Museets smukke samling af sommerfugle rummer mere end 2 mio. eksemplarer. Det er udsnit herfra, der nu digitaliseres.

  De fleste af vores sommerfugle er til daglig gemt væk i museets magasiner og har traditionelt kun været tilgængelige for forskere. Med det nye digitaliseringslaboratorium får vores gæster mulighed for at komme helt tæt på sommerfuglesamlingen, samtidig med at de får indblik i det vigtige digitaliseringsarbejde, siger Peter C. Kjærgaard.

  Udstillingen er støttet af: Augustinus Fonden, GBIF og det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet.

  Praktisk information

  Sted:
  Statens Naturhistoriske Museum
  Geologisk Museum
  Øster Voldgade 5-7
  1350 København K

  Åbningstider:
  Tirsdag - søndag: 10-17
  Mandag: Lukket

  Entré:
  Barn: 50 kr.
  Voksen: 95 kr.
  Studerende: 50 kr. (Husk studiekort)

  Læs mere om udstillingen her...

  Find flere praktiske informationer på vores hjemmeside...


  Ons. d. 16. januar til fre. d. 12. april 2019, kl. 10-17.

  Geologisk Museum