Powered by www.kultunaut.dk
I samarbejde med www.kultunaut.dk

Arrangementer

   You are here

   CUBA efter Castro - CUBA hvad nu?

   Dato: Tor. d. 25. oktober 2018
   Pris: (Entré: gratis)
   Tid: kl. 19;30
   Lokation: Byens hus, Stændertorvet 1, Roskilde
   I Cuba snakker de om fremtiden nu. De har fået ny præsident. De skal have en ny grundlov. USA opretholder stadig deres blokade overfor Cuba på trods af at stort set resten af verden fordømmer det. Formanden for Dansk-Cubansk Forening indleder.
   Gennem tiderne er spørgsmålet om Cuba efter Castro blevet stillet. Og nu er tiden kommet. En ny politisk generation overtager flere og flere poster. Her sidst, hvor Miguel Diaz-Canel har indtaget posterne som formand for statsrådet (præsident) og formand for ministerrådet.

   Sven Erik Simonsen, som er formand for Dansk-Cubansk Forening har besøgt Cuba mange gange og har fulgt udviklingen i mange år.T

   Mødet holdes på et tidspunkt, hvor USA, efter en vis tilnærmelse mellem Cuba og USA, igen øger presset mod Cuba - ikke mindst ved opretholdelse af blokaden mod Cuba, men det sker også på et tidspunkt, hvor der i Cuba som gennemføres en omfattende diskussion om, hvordan vilkårene på Cuba skal være.

   Udgangspunktete er et forslag til ny forfatning. Det åbner for mere privat virksomhed og flere udenlandske investeringer. Men det forudsætter at statseje til virksomhederne stadig være den dominerende ejendomsform i Cuba, ligesom der skal være plads til andelsvirksomheder.

   Forslaget til ny forfatning indebærer også at præsidenten fremtidigt kun kan vælges for to perioder, så vi har set den sidste præsident over 80 år.

   En række rettigheder, som cubanerne allerede i praksis har, foreslås indskrevet i forfatningen. Det er rettigheder som f.eks. gratis sundhedsydelser, gratis uddannelse, ordentlige boliger og arbejde. Som eksempel på nye rettigheder kan nævnes, at det bliver muligt for homoseksuelle at gifte sig.

   Ikke mindst på grund af USA's blokade har Cuba store vanskeligheder, men debatten om Cuba er også fyldt med masser af påstande om undertrykkelse, forfølgelse, manglende demokrati m.v. overfor holdninger som landet med omfattende demokratisk indflydelse for almindelige mennesker, sociale rettigheder og kamp for et bedre socialistiske samfund.

   Så vi arrangerer dette møde for at give plads til en omfattende drøftelse af forholdene på Cuba nu og i fremtiden