Flere nyheder

 
Litteratur
Guide til den politiske komedie

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Guide til den politiske komedie
Fre. 15. apr. 2011

At forstå politik uden at forstå sagen er at indse, at danske politikere jager dyder. De kæmper om sager og "pokaler", men det er dyderne, der er det usagte, og det det hele på sin vis kan spores tilbage til. De fire dyder er, ifølge Klaus Kjøllers "Den politiske komedie", ærlighed, idealisme, stabilitet og kompetence. Dyderne bliver til en slags spillebrikker, politikere kan angribes på og angribe hinanden med for at "score" point.

Kjøller sætter sig for at beskrive, hvordan politikere bruger sproget og - måske endnu vigtigere - det ikke-verbale til at hive pokaler hjem. I modsætning til andre bøger om politik er Kjøllers bog kraftigt forankret i det populærvidenskabelige, og dette er både bogens force og svaghed. Kjøller har ikke skrevet en teoribog for begyndere, og det ønsker han heller ikke. Tværtimod vil han gribe sagen an på modsat maner. Kjøller starter med eksemplerne og drager derudfra nogle konklusioner.

Hele bogen igennem lægger Kjøller vægt på, at vælgerne i Danmark forstår dansk politik gennem nogle simple processer, som politikerne gør brug af. Danskere er gode til at stemme, og danskere er gode til at gennemskue spin, løgn og bedrag. Det skyldes blandt andet, at politikerne er gode til at spille med på komedien og optræde i de roller, man forventer af politikere - om så det er bevidst eller ej. Som Kjøller skriver: "Politik handler kort sagt om at finde de rette replikker og fortielser med rettidig omhu. Udenom det hele ligger så alt det som hverken formuleres eller underforstås. Alt det som ingen ved, hverken officielt eller uofficielt."

Udover politikernes sprogbrug og spin kommer Kjøller også ind på, hvordan den politiske komedie bruges som "indoktrinering", hvilket kan lyde lidt ekstremt, men som nærmere betyder påvirkningen af saglig argumentation, som smigrer vælgerne. I virkeligheden handler det i høj grad om, hvem der kontrollerer viden og kan påvirke "sandheden".

Den politiske "komedie" er Kjøllers måde at beskrive, hvordan dansk politik foregår. Det er næsten bogstaveligt ment, når han bruger ordet komedie. Hele vejen gennem bogen bruges blandede metaforer for samme ting. F.eks. er den politiske scene en føljeton, eller måske et spil, hvor man vinder pokaler og scorer mål. Det er velskrevet og sjovt, og Kjøller bruger meget velvalgte eksempler til at illustrere sin pointe, men i bund og grund er det en lidt intetsigende bog. Kjøller nævner selv, at den er rettet mod folk, der ikke har den store indsigt i den politiske verden, men efter endt læsning sidder man tilbage og undrer sig lidt over, om det havde været nødvendigt at brug sin tid på lige den bog.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Klaus Kjøller: Den politiske komedie
Forlaget Hovedland, 331 sider
ISBN: 9788770702348