Mehr Nachrichten

 
Ausstellung
Funklende Efterfest

Alten Neuheiten finden:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Funklende Efterfest
Do 29. Nov 2018
Quelle: KultuNaut

Efterfest - en fejring af dansk smykkekunst og sølvkorpus gennem 65 år

Ny udstilling 1. december 2018 - 13. januar 2019 med næsten 200 smykker og sølvobjekter, der hylder landets eneste dedikerede - og nu lukkede videreuddannelse for guld-, sølvsmede og formgivere. (Kunstner: Hanan Emquies - Foto: Dorte Krogh)

Udstillingen Efterfest - en fejring af dansk smykkekunst og sølvkorpus gennem 65 år viser, hvad afgangseleverne fra Guldsmedehøjskolen og senere kaldet Institut for Ædelmetal har kunnet drive det til. Næsten 200 forskellige værker vil afspejle ikke bare den moderne smykkekunsts historie, men også en mangfoldighed af håndværksmæssige teknikker, materialer, former og fortolkninger af en fingerring, et armbånd, en broche eller et halssmykke. Samtidig får en række sølvsmedes imponerende værker plads side om side med de bærbare værker.

"Formålet med udstillingen er først og fremmest at sætte fokus på, hvad en kunstnerisk efteruddannelse kan føre til. Værkerne er vidt forskellige, og vi håber, at publikum vil fornemme det overflødighedshorn af håndværk, kreativitet og engagement, der ligger bag dem alle", siger en af de to initiativtagere, smykkekunstner Maria Tsoskunoglu, der ligesom sin kollega Nanna Obel også er uddannet fra Institut for Ædelmetal.

Udover ønsket om at præsentere et væld af smykkekunst-værker for publikum og sætte et værdigt punktum for den nu lukkede uddannelse, hersker også håbet om at plante en spire til noget nyt: "Udstillingen skal ikke ses som gravøl over en lukket uddannelse. Derimod har vi på en sjov og uhøjtidelig mådevillet synliggøre, at smykkekunsten og sølvkorpus er fag, der i høj grad lever og bygger på kvalificerede, kunstneriske processer - den slags der blandt andet blev undervist i på skolen. Og vi håber, at udstillingen kan være med til at puste liv i og inspirere til nye uddannelsesmæssige tiltag", forklarer Nanna Obel. (Kunstner: Ole Bent Petersen - Foto: Bent Madsen)

Stolte traditioner i bevægelse
Skolen for Brugskunst hed den første institution, der i 1953 afsluttede det første hold afgangselever. I løbet af skolens knap 65-årige historie har ca. 350 elever taget afgang og fået den beskyttede titel "Ædelmetalformgiver". Det er imidlertid ikke en dækkende titel: "I de første år af uddannelsens historie var der ligeligt fokus på det traditionelle håndværk som på kunsten - det var især klassiske materialer som guld, sølv og ædelstene, der herskede blandt værkerne. Lidt efter lidt ser man nye materialer snige sig ind, og det klassiske håndværk udvikles eller tvistes til ukendelighed og giver plads til mere konceptuelle og provokerende værker i utraditionelle materialer og formgivning", forklarer Maria Tsoskunoglu.

En lang række kendte smykkekunstnere og sølvsmede er uddannet fra skolen - fx Karen Strand, Ole Bent Pedersen, Lasse Bæhring, Yuki Ferdinandsen, Claus Bjerring, Bodil Binner, Katrine Borup, Gitte Bjørn, Nicolai Appel, Christine Bukkehavem.fl. "Det har været utroligt spændende at se, hvor mange forskellige værker, der er dukket op - såvel fra ukendte som etablerede i branchen. Vi har ikke udøvet anden censur end, at hver udstiller skulle vælge ét værk. På den måde har de deltagende udstillere selv kunnet vælge et repræsentativt værk - eller kreere et helt nyt - uden vores smagsdomme",fastslår Nanna Obel. (Kunstner: Lene Hald - Foto: Lene Hald)

Udstillingen kan opleves:
1. december til 13. januar 2019
Åbent alle dage kl. 10-18
Tirsdage og onsdage kl. 10-21
Dog lukket den 24., 25. december og 1. januar. 31. december lukkes kl. 15
Entré: 25kr/5kr for børn (5-15år)

Rundetaarn - Bibliotekssalen
Købmagergade 52A
1150 København K.
Tlf. 33 73 03 73
www.rundetaarn.dk

- Der er "Tower Talk" torsdag den 6. december 2018 kl. 17
- Der afholdes offentligt smykkeseminar den 10. januar 2019 - se Facebook og Rundetaarns hjemmeside for mere info og tilmelding

Om uddannelsen:
Skolen var i de første år en linje på "Skolen for brugskunst" og blev sidenhen til "Guldsmedehøjskolen" og endeligt i 1989 til "Institut for Ædelmetal". Oprindelig var uddannelsen en efteruddannelse for guld- og sølvsmede. Senere blev den også tilgængelig for andre med en designuddannelse bag sig eller tilsvarende færdigheder i især de håndværksmæssige teknikkerpå skolen. Sidste hold tog afgang sommeren 2016.
Der findes lignende uddannelser i Danmark, dog med et andet fokus, fx "Accessory design" på Designskolen Kolding og KEAs PBA i Smykker.