Flere nyheder

 
Litteratur
Ungdomsbog diskuterer det frie valg

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Ungdomsbog diskuterer det frie valg
Fre. 29. apr. 2011

Først bind i en ny trilogi for unge foregår i en nær fremtid, hvor Samfundet i sin stræben efter at sikre det perfekte liv foretager alle valg for borgerne - og ved hjælp af restriktioner sørger for, at alle lever optimalt. Men kan Samfundet begå fejl? Kan den unge heltinde Cassia træffe sit eget valg og dermed udfordre Samfundet?

På Cassias 17 års fødselsdag skal hun til den ceremonielle banket, hvor hun lærer navnet at kende på den person, som Samfundet har matchet hende med. Det er afslutningen på barndommen, og da hun erfarer, at hendes perfekte match er hendes bedste ven Xander, bliver hun glad, og så alligevel føler hun et tab af en art.

Formålet med matching er todelt: at sørge for de sundest mulige fremtidige borgere til vores Samfund og at sikre interesserede borgere optimale muligheder for at opleve et vellykket familieliv.

Samfundet bestemmer hvem man skal elske, hvor og hvad man skal arbejde med, og hvornår man skal dø. Da Cassia kommer hjem og sætter det mikrokort i portalen, som hun har fået udleveret med baggrundsoplysninger om sit match, viser et andet ansigt sig på skærmen - Ky Markham. En jævnaldrende dreng, som Cassia er tiltrukket af, men han er afviger! Det er ikke så slemt at være afviger, som at være anormal, men nok til at man ikke kan blive en del af matchingpuljen. Der er sket en funktionsfejl i systemet eller en ondskabsfuld spøg, forklarer Samfundets repræsentant hende. Repræsentanten forsikrer Cassia om, at hun stadig er matchet med Xander. Denne tilsyneladende fejl samt hendes farfars død sætter en masse tanker i gang hos Cassia. Hvor langt kan man lade Samfundet bestemme, og i hvor høj grad kan man overlade til andre at foretage valg?

På Cassias oldeforældres tid, da man mente, Samfundet var for proppet, udvalgtes 100 digte/sange/malerier/historier etc. inden for alle kunstarter, som man mente, skulle gemmes. Resten blev elimineret - væk for altid. Samfundet har foretaget valg på vegne af alle borgere, både de nutidige og fremtidige, men der er måske forandringer på vej. Ikke alt er, som det plejer at være, og i De Ydre Provinser er der kampe.

En spændende start på en serie, der giver god grobund for diskussioner om det frie valg. Kan andre vælge for en, og kan de vælge rigtigt? Er der kun ét rigtigt valg og ikke flere? Der er paralleller til diskussionen om både arrangerede ægteskaber, kulturkanoner og internet-dating. En interessant og tankevækkende fortælling, hvor fortsættelsen desværre ligger et stykke ude i horisonten. Anden og tredje del af serien forventes at udkomme på engelsk i henholdsvis november 2012 og november 2013.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Ally Condie: Matched - Cassias valg
Cicero, 320 sider
ISBN:9788770-790918
Udgivelsesdato: 29. april 2011