Flere nyheder

 
Litteratur
Stærkt underholdende værk om det 20. århundredes musik

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Stærkt underholdende værk om det 20. århundredes musik
Tir. 3. maj 2011Karl Aage Rasmussen er en af landets bedste musikformidlere, og det 20. århundredes kompositionsmusik et af de svagest beskrevne kapitler i musikhistorien. Derfor er "Musik i det tyvende århundrede - en fortælling" på mere end én måde en gave til musikelskere.

Det er ikke tilfældigt, at Karl Aage Rasmussen har forsynet titlen på sit musikhistoriske værk med den lille tilføjelse "- en fortælling". For i stedet for at levere et digert opslagsværk, en komplet fortegnelse over kompositionsmusikken i det 20. århundrede eller en videnskabelig afhandling fyldt med fodnoter og krydshenvisninger, har Karl Aage Rasmussen i stedet givet musikelskere en personlig indføring i de vigtigste musikalske strømninger og eksponenterne for disse. Det er stærkt, fordi der med Rasmussens person ikke blot følger den vinkel, der kommer af at han også er komponist, men også en enorm viden og en ivrig fortællelyst, der får bogens sider til at boble over med interessante detaljer.

Bogen er delt op i to store afsnit; det første om overgangen til det 20. århundrede og den første efterkrigstid og det andet om tiden efter Anden Verdenskrig. I stedet for at remse komponisterne op én efter én binder Rasmussen dem sammen tematisk, så Schönberg, Berg og Webern eksempelvis knyttes til de tumultariske år i Wien i begyndelsen af århundredet, mens et andet afsnit helliges tolvtonemusikkens pionerer. Det er en opdeling, der gør bogens indhold mere levende, netop fordi komponisterne ikke står alene, men bliver sat ind i en kontekst og spiller sammen med deres samtidige.

Det er lidt af et paradoks, at en bog, der tager læseren på en rejse gennem en svært forståelig del af musikhistorien og beskriver musik, der for de fleste værkers vedkommende ikke tiltrækker de store masser i dag, i virkeligheden er så let tilgængelig og bredt orienteret. Ikke desto mindre er det lige præcis, hvad Rasmussens bog er. Man behøver ikke være fanatisk tilhænger af tolvtonemusik for at blive underholdt og undervist af Musik i det tyvende århundrede - en fortælling. Den kan anbefales til alle med bare en smule interesse for musikhistorie.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Karl Aage Rasmussen: Musik i det tyvende århundrede
Gyldendal, 368 sider
ISBN: 9788702082319