Flere nyheder

 
Litteratur
Master Fatman i bogform

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Master Fatman i bogform
Tir. 3. maj 2011

David Pepe Birch gør med bogen "Master Fatman" et ganske fint forsøg på at fortælle os, hvem der egentlig er inde i den kosmiske kunstner Master Fatman. Et arbejde der ikke bliver nemmere af, at Tykke (som Fatman gerne kalder sig) husker virkelig dårligt og gerne springer lidt rundt i de historier, han fortæller.

Derfor er det også til tider en noget rodet affære - en masse historier og brudstykker af anekdoter blandet ind i hinanden i det væld af oplevelser, der har kendetegnet Master Fatmans liv.

Det meste af hans opvækst foregik i Odense, hvor en ung mand - der dengang gik under navnet Morten Lindberg - fik sin kærlighed til litteratur direkte ind fra faderens antikvarboghandel. Musikken optager ham også meget, og som 14-årig er han allerede godt på vej ind i punkermiljøet. Som 20-årig flytter han til København, hvor han søger ind på litteraturvidenskab på universitetet, men dropper det igen, fordi han ikke synes, læseplanen for første semester er ambitiøs nok.

Og der sker hele tiden noget omkring Morten Lindberg. Nye projekter startes op - og helst langt ude!

Fra punk til melodigrandprix, fra odenseanske og københavnske undergrundskulturer til brasilianske børnehaver. Og en almindelig slank drengs beslutning om at blive tyk.

Han er kunstner og har tjent alle sine penge ved at bruge sig selv - sin krop, sit sind, sit sprog og sin fantasi - på alle mulige former for kunstnerisk udfoldelse. Men han mener selv at han - formentlig - er noget andet end kunstner. Han har jo bare brugt sit voksne liv på at gå den vej, han nu engang havde lyst til.

En vej - eller snarere et virvar af veje og afveje - som kendetegner det specielle og i særdeleshed begivenhedsrige liv, han har ført. Og det er ganske underholdende læsning - skrevet med en forståelse og sympati for "vores hovedperson" der skinner igennem, men uden at forstyrre billedet.

Bogen skulle egentlig være udkommet tidligere. Lige omkring den tid, hvor Master Fatman fandt sig selv på forsiden af Ekstrabladet i en historie om, at hans støtte til børnehaver i brasilianske slumkvarterer skulle være fup. En historie som man - naturligt nok - har følt sig nødsaget til at tage til genmæle over for i bogen. For det er ikke fup - i hvert fald ikke hvis man skal tro på bogens udlægning af det. Derimod er det en naiv tro på og tillid til alle mennesker i kombination med, at han er et rodehoved. Og den kombination kan give problemer.

Sådan lyder forklaringen. En forklaring der også passer godt med bogens generelle billede af Master Fatman som en person, der er en fantastisk igangsætter - fuld af fantasi, ideer og optimisme - men også på nogle områder temmelig naiv.

Og for en person, der ellers ikke går meget op i, hvad der skrives om ham, gjorde netop den historie ham rigtig ked af det. At nogen kunne tro, han ville lave et hjælpeprojekt for egen vindings skyld.

Bogens forfatter, David Pepe Birch, er kulturjournalist, og dette er hans første bog. Men en ganske interessant start på bogkarrieren.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

David Pepe Birch: Master Fatman
Lindhardt og Ringhof, 240 sider
ISBN: 978-87-11-31613-9