Flere nyheder

 
Litteratur
Juhuuu! Jeg kan læse mere

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Juhuuu! Jeg kan læse mere
Tor. 16. jun. 2011

Sidste år udkom bogen "Juhuuu! jeg kan læse" for børn, der lige har lært at læse. I år kommer "Juhuuu! jeg kan læse mere" med en samling af lette historier for børn, der har lært at læse og som nu skal fastholdes i at læse. Det er en samling historier for børn fra ca. 2. klasse, der appellerer til både drenge og piger.

I 23 forskellige historier af stigende sværhedsgrad fra lix 8 til 25 får børn succesoplevelser og sjove stunder med små historier til selvlæsning. Der er sjove molbofortællinger, nutidige fortællinger om problematikken med sammenbragte familier, små rim, eventyr, historier om trolde og også et par rigtigt uhyggelige historier.

Serien, der startede med Juhuuu! på vej i skole, har bidrag fra erfarne danske børnebogsforfattere (og enkelte udenlandske) og flotte illustrationer af garvede danske børnebogstegnere. Med bidrag fra forfattere som Thøger Birkeland, Bertil Nordahl, Louis Jensen, samt H.C. Andersen, Grimm og Lagercrantz spænder historierne bredt, så der burde være noget, der fanger de fleste.

Med så bredt et udvalg er det svært at hive enkelte historier ud. De uhyggelige fortællinger kan være et stort hit for de nye læsere, ligesom molbo-historierne også altid vækker jubel. Rim og remserne er næsten alle meget velvalgte som f.eks. "Trafik-info" af Tove Krebs Lange: Tag aldrig med bus nummer to! Chaufføren er nemlig en so. Hun sidder og prutter og ryger cerutter. Tag aldrig med bus nummer to. Eneste undtagelse er "Det kører bare på skinner" af Grete Lis Hansen, der er for uforståelig til børn i indskolingen. Denne anmelder og hendes prøvelæser på 8 år havde en klar yndling i historien "Lille Blege Johnny - frit efter Lille Sorte Sambo" af Dan Schlosser og tegnet af Jon Ranheimsæter, hvor Lille Blege Johnny får en sej sort læderjakke, et par seje sorte cowboystøvler, et par fede sorte solbriller med spejlglas og en fed sort kasket, hvor der står "Fuck dig" på, og så kommer der, ikke nogle tigre, men nogle bøller fra 9. klasse.

Eventyrene "Rødhætte" og "Prinsessen på ærten" er nogle af de eneste historier i bogen, der kunne være bedre valgt. Børn i 2. klasse kender disse eventyr til hudløshed, og de er ikke så seje, når man er 8 år. Så havde nogle af de moderne fortolkninger som "Den Lilla Møghætte og Pulven" måske solgt læselysten bedre til det unge publikum.

Men alt i alt endnu en god bog i en serie, der er med til at inspirere de yngste læsere til at læse - mere. En varm anbefaling til letlæsning fra ca. 8 år.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Christel Amundsen (red.): Juhuuu! Jeg kan læse mere
Høst & Søn, 144 sider
ISBN: 9-788763-817301
Udkommer: 17. juni 2011