Flere nyheder

 
Litteratur
Vampyrfortællinger

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Vampyrfortællinger
Tor. 23. jun. 2011

Benni Bødkers fire enkeltbind om nattens børn vampyrerne - "Vampyrfesten", "Blodet er liv", "Dragens tegn" og "Mørkets fyrstinde" fra 2006 - udgives nu i en samlet udgave. Det er letlæste gyserfortællinger for børn fra ca. 10-12 år; særligt børn, der kræver handling og ikke så mange forklaringer eller kompleksitet i historien.

De to søskende, Edvard og den blinde Agnes, forsøger at overleve i en by plaget af ulve og vampyrer. Ingen ved rigtig, hvad vampyrer er, og om de virkelig eksisterer. Da Edvard og Agnes' storesøster Marie-Louise langsomt sygner hen og til sidst (tilsyneladende) dør, bliver de konfronteret med anklager om, at hun er vampyr. Men hvad er vampyrer? Deres afdøde far var forsker og havde viet sin forskning til at afvise eksistensen af vampyrer. Nu følger Edvard og Agnes i hans fodspor for finde ud af sandheden.

Vampyrerne er mystiske, blodtørstige levende døde, som man først sidst i fortællingen (i 3. og 4. historie) finder ud af, hvad (måske) er. En stor del af plottet drejer sig om usikkerheden med hensyn til disse nattens væsner. Er der forskellige slags, er de farlige, og hvad er der sket med Edvard og Agnes' søster Marie-Louise? Mørkets Brigade er et andet usikkerhedsmoment. De fremstår som en slags politi, der har til opgave at bekæmpe vampyrerne - men hvem er de egentlig? Vampyren Mine bliver gode venner med Edvard og Agnes, men kan man stole på hende - og hvad med hendes forfærdelige storebror Vladislav?

Det er bøger for den unge læser - fra ca. 10 år. De spredte illustrationer af Mårdøn Smet giver bøgerne en vis tegneserieagtig fremtoning, som kan appellere til de unge læsere, der endnu ikke er helt så stærke i læsningens kunst. Desuden er der fokus på handling og ikke så meget på selve historiens "indpakning". Alle overflødige forklaringer og ord er skåret væk, og man sidder tit som læser tilbage og undrer sig over, hvordan de f.eks. kom levende ned af bjerget ved at kælke i en kiste eller op fra det underjordiske gangsystem.

Universet er meget ufuldendt, og man får aldrig hele historien om vampyrerne. Personerne er overfladiske, og selvom der er en vis grad af comic-relief i den blinde søster, som griber enhver chance for at bringe sin storebror i pinlige situationer med det modsatte køn, så får man ikke rigtig perspektiv eller indsigt i deres karakterer. Hver historie har sit selvstændige plot, men der er meget dårlig sammenhæng mellem historierne, og som selvstændige fortællinger stiller de flere spørgsmål, end de besvarer. Overgangene er ufikse, når man læser historierne i ét stræk; de springer i fokus, og det føles aldrig, som om man har fået slutningen på den foregående fortælling.

En under middel-anmeldelse af denne bog, der måske kan sælges til nogle unge læsere, der ikke kræver for omfattende eller komplekse historier.

Mere om forfatteren Benni Bødker kan findes på www.benniboedker.dk

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Benni Bødker: Nattens børn
Gyldendal, 480 sider
ISBN: 9788702113921