Flere nyheder

 
Film
Skak og psykisk henfald

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Skak og psykisk henfald
Tor. 25. aug. 2011


(Foto: Miracle Film)

Liz Garbus' dokumentarfilm "Bobby Fischer Against the World" giver et detaljeret indblik i den amerikanske skakmesters tormenterede liv - både i og uden for rampelyset.

Dokumentarfilmen Bobby Fischer Against the World skildrer verdensmesteren i skak Robert James Fischers (1943-2008) liv.

Fischer, der startede med at lære sig selv at spille skak som 6-årig, udviklede sig hurtigt til et geni inden for spillet. Gennem størstedelen af sit liv isolerede han sig fra omverdenen og levede i rum fyldt med skakbøger og et skakspil, hvor han sad i timevis og spillede mod sig selv. Hans passion for brætspillet gjorde, at dette blev hans personlige flugt fra virkeligheden, fra hans anstrengte familieforhold og indre dæmoner.

Således beretter filmen en trist historie om et geni, der ikke kunne finde sig til rette i rampelyset. Hans succes og psykologiske problemer driver ham til psykose og til hans egen personlige bortgang.

Ved hjælp af gamle fotografier, video- og lydoptagelser, samt interviews med andre skakspillere og folk, som stod tæt på ham, forsøger Liz Garbus indirekte at svare på følgende spørgsmål om, hvordan Fischers personlighed kunne bestå af lige så megen genialitet som af aggressiv paranoia over for omverdenen:
Har Fischers fraværende far gjort, at han havde en emotionel tomhed, som er blevet fyldt med neurotisk besættelse for skakken? Er der noget i spillet, der opfodrer til denne dybe besættelse og sindsyge? Ville det have været anderledes for Fischer, hvis han ikke havde været skakspiller?

På denne vis lærer vi som tilskuere om Fischer som person og om, hvordan skakspillet kan have en indgribende karakter i dets spilleres mentale tilstand.

Filmen kredser primært om verdensmesterskabet i skak, som fandt sted i Island i 1972. Under denne turnering spillede Bobby Fischer mod den den regerende verdensmester, russeren Boris Spasskij, og blev efter megen kontroversiel opførsel den første amerikanske verdensmester, der formåede at tage tronen fra russerne efter mange års overlegenhed.

Udover at følge Fischers personlige og karrieremæssige udvikling er det insteressant at være vidne til, hvordan skakmesterskabet i 1972 udviklede sig til et spil om diplomati mellem stormagterne USA og Sovjetunionen. Vi ser, hvordan det demokratiske USA stræbte efter at stadfæste sig som stormagt over for det kommunistiske sovjetiske styre. Og hvordan Sovjetunionen trænede sin befolkning i skakken, fordi landet ønskede at fremstå som intelligensmæssigt overlegent ved at vise, at de havde de bedste spillere i den største tankesport af dem alle.

Liz Garbus har begået en lille genistreg i denne dokumentarfilm om Bobby Fischers liv, hvor hun formår at give et dybt indblik i det komplicerede genis psykiske henfald i forhold til skakken og om skakken som spil i en tid med politisk uro.

Det er en lærerig fornøjelse at se denne biografi og historiske dokumentar i ét, hvor vi kommer bag om medaljen på et fascinerende spil; et spil, som kan være ligefrem ødelæggende for særligt obsessive spilleres psyke.

Bobby Fischer Against the World
Se spilletider
Se filminfo