Flere nyheder

 
Litteratur
Storbydigte fra O'Hara

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Storbydigte fra O'Hara
Fre. 26. aug. 2011

Med et repræsentativt udsnit af sine storbydigte udkommer amerikaneren Frank O´Hara som den sidste af New Yorker- skolens triumvirat på det ekvilibristiske forlag Basilisk. Sammen med kollegaerne og vennerne John Ashbery og Kenneth Koch udgjorde O'Hara kernen i denne gruppe. Hans digte er sprælske og slår uden blusel over i en decideret prosalignende stil.

Frank O'Hara har selv i den danske oversættelse en særpræget og alligevel genkendelig stil. Han beskriver nærmest ligegyldigt en spadseretur gennem byen eller en nedsvælgning af en bourbon, men hans fortællende stil, der sine steder er decideret prosa på vers, rummer både atmosfære og menneskeligt overskud. Hans digte besidder en nerve, der giver læseren et smil på læben og ikke mindst gør digtene særdeles underholdende. Digtet med titlen "Digt" er ladet med en ironisk distance, der giver sig til udtryk i et kærligt, men dog noget forundret sprog. Digtet starter med, at Lana Turner er kollapset; den underfundige jeg-person traver gennem sne og regn, imens han korrigerer et eller andet "du". Så brager nyheden om Lana Turners kollaps gennem vejrliget, og det konstateres tørt, at det ikke sner i Hollywood - eller regner i Californien for den sags skyld. Jeget bedyrer, at han har været til mange fester og opført sig skandaløst. Men han er aldrig kollapset. Digtet slutter med verset "Åh Lana Turner vi elsker dig op at stå." (oh Lana Turner we love you get up). Så er den på plads.

Frank O'Hara er på alle måder de 78 sider værd. Ingen tvivl om at han skal findes på dansk. Forlaget Basilisk har med denne udgivelse afsluttet trioen O'Hara, Ashbery og Koch, hvilket i sig selv er ganske imponerende. Man får unægtelig ledt tankerne hen på Kerouac og Ginsberg - sidstnævnte er ofte nævnt i denne udgivelse - og tør man tage musen og klikke ind på diverse hjemmesider, f.eks. frankohara.org, så kan man høre oplæsninger og se gamle optagelser med manden selv. Det er ganske underholdende. Frank O'Hara blev ikke så frygtelig gammel, kun 40 år, og han efterlod sig et virvar af noter og digte, der først efter hans død blev samlet sammen. Gud ske lov for det; eneste beklagelse må være, at manden ikke selv fik del i berømmelsen.

Frank O'Hara: Til minde om mine følelser
Oversat af Pejk Malinovski & Palle Sigsgaard
Forlaget Basilisk, 78 sider
ISBN: 978-87-91407-62-8