Flere nyheder

 
Litteratur
Afstanden til Ground Zero

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Afstanden til Ground Zero
Tir. 4. okt. 2011

Hvor var du, da det skete? Det spørgsmål kan de fleste svare på, når det gælder terrorangrebet på New Yorks World Trade Center den 11. september 2001. Begivenheden var ikke kun et historisk vendepunkt for verden, men også en mental brændemærkning i en generations personlige bevidsthed.

Angrebet var grusomt orkestreret og benyttede den vestlige verdens 24/7 informationsstrøm til at sprede terroren ikke kun til New York, men også til resten af USA og verden. Grundet det velkendte mål og den direkte adgang til billederne blev afstanden til begivenheden udvisket for Tv-seeren, der måske ellers efterhånden havde fået opbygget et komfortabelt immunforsvar over for nyhedernes daglige rapporter om død og ødelæggelse i verden.

Men én ting var at opleve en sådan begivenhed via Tv'et, noget andet at se det ske foran sig. Det er netop denne afstand til begivenheden, der bliver en gennemgående rød tråd i Marianne Lentz' fint disponerede og velskrevne interviewbog. Ti New York'ere fortæller om hver deres måde at opleve terrorhandlingerne på. Der er fotografen, der bliver ved med at tage billeder, den studerende, der raser mod Bushs efterfølgende brug af begivenheden. Der er kontormanden, der sidder på toilettet i et af tårnene, idet det rammes af et af flyene, og brandmanden, der er ved at redde menneskeliv inde i tårnene, idet de kollapser.

Sammen med de personlige beretninger giver Lentz også et detaljeret billede af New Yorks udvikling som by, både før og efter ulykken. Vi får via dette et fint indblik i det, der har formet byen og ikke mindst dens indbyggere. Det er både rørende og trist at læse om fremmede, der bliver støtter for hinanden for en stund under begivenhederne, mens gamle venner glider fra hinanden på grund af den uforsonlige stemning, der skabes i kølvandet på terrorangrebet. USA, der ellers er et land, som sidestiller sig selv med personlig frihed, bliver et samfund hvor selvcensur påkræves, hvis det man har at sige går imod regeringens dagsorden. Alt imens får frygten fra terrorangrebet lov til at sprede sig ud i det amerikanske samfund, ikke mindst takket være miltbrandpanikken. Terroristerne synes i det hele taget, bortset fra enkelte lyspunkter, at have opnået dele af deres mål for det amerikanske samfund.

Lentz får dog vist gennem sine interviews, at terrorhandlingen ikke kun handler om storpolitik og kultursammenstød, men også de folk der var tættest på begivenheden, og hvad det gjorde ved dem. For hvem har egentlig ret til at sige, at de føler angst og sorg over terrorangrebet? Er det dem, der befandt sig ved Ground Zero på dagen, familierne der mistede deres kære, folk der boede på Lower Manhattan, New Yorker'ne, amerikanerne? Hvilken afstand er tæt nok på? Flere af interviewpersonerne giver udtryk for, at deres personlige oplevelse af terrorangrebet er smeltet væk i takt med, at større magter har overtaget historien for begivenheden. Særligt tankevækkende bliver det, når den studerende Jessica Pizzo mener, at der ikke var tale om en fælles oplevelse for USA - kun for New Yorker'ne. Men burde hun så ikke på samme måde afstå fra begivenheden i forhold til brandmanden, der sad fast under ruinerne af bygningerne, mens hun oplevede det meste af dagens begivenheder på TV som mange andre?


I sin struktur kunne man frygte, at bogen blev repeterende, idet den samme dag skildres ti gange. Men i stedet fungerer den som en film, hvor der hele tiden bliver spolet tilbage til udgangspunktet blot for at variere tilgangen til begivenheden, så vi for hvert interview får en ny vinkel og nye detaljer på det skete samtidig med at den omfattende research, der ligger til grund for udgivelsen, også skinner igennem i de større linjer, der trækkes fra de enkeltstående individers oplevelse.

Stærkest står dog de interviews, hvor den personlige historie får lov til at fylde mest. Tilbage står man med visheden om, at man ikke kan tale om en ensartet amerikansk respons på begivenheden på trods af Bush-regeringens ønske om netop at tegne en sådan ensartet diskurs. USA, og ikke mindst byen New York, er bygget på et princip om forskellighed. Marianne Lentz' bog giver plads til disse forskellige syn på en enkelt begivenhed, der har været med til at tegne USA i begyndelsen af det 21. århundrede - og formodentlig vil gøre det i langt tid endnu.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Marianne Lentz : Livet efter 11. september - 10 beretninger fra New York
Tiderne Skifter, 255 sider
ISBN: 9788779734999