Flere nyheder

 
Litteratur
En lille lort på bogreolen

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
En lille lort på bogreolen
Ons. 5. okt. 2011



Hvem har ikke hørt historien om muldvarpen, der fik en lort i hovedet, og som beslutsomt gik ud i verden for at finde synderen? I år fylder den nærsynede lille skabning 20 år, og for at fejre det, og ikke mindst skaberen, Wolf Erlbruch, har forlaget Høst og Søn samlet fem af hans billedbøger i én bog.

Werner Holzwarth skrev teksten til Muldvarpen, der ville vide hvem der havde lavet lort på dens hoved, men det var Wolf Erlbruch, der tegnede muldvarpen og derved skabte en noget utraditionel børnebog. På trods af at forældre og kritikere for 20 år siden var meget forargede over bogens kildne indhold, elskede børnene den, og den gik hen og blev en sand klassikker. Og det er også dejligt at genlæse historien side om side med fire andre af Wolf Erlbruchs mindre kendte fortællinger. De er mindst lige så charmerende og læseværdige som historien om muldvarpen.

Ud over historien om muldvarpen rummer De hæslige fem, Muldvarpen og tre andre gode historier fortællingerne om bjørnen, der gerne vil være far, om Leonard, der gerne vil være en hund, om fru Meier, der bekymrer sig for meget, og om fem hæslige dyr, der sammen laver en pandekagerestaurant med musik. Tilfælles har historierne, at de ikke er helt typiske af deres slags. Og heldigvis for det! Det er utroligt befriende at blive trukket ind i Wolf Erlbruchs skæve verden, hvor der ikke er grænser for, hvad en børnebog kan og skal handle om.

Fortællingerne i De hæslige fem, Muldvarpen og tre andre gode historier kan læses og forstås af både store og små, og voksne vil uden tvivl trække på smilebåndet over de små finurlige antydninger og moraler, som Wolf Erlbruch sniger ind. Historien Hvordan mon..? handler om en bjørn, der gerne vil være far, men han ved ikke hvor bjørneunger kommer fra. Han spørger forskellige dyr, men han tror ikke rigtig på deres forklaringer. Uden at komme med en længere redegørelse om blomsten og bien antyder Wolf Erlbruch blot, hvordan to bjørne får unger: "Og så fulgte han forundret efter hende hen til et blødt og varmt sted i en lysning, hvor græsset var meget, meget højt..".

Bag Wolf Erlbruchs karakteristiske tegnestil, ligger et stort stykke arbejde. Han tegner først sine figurer med farveblyant på indpakningspapir, skærer dem ud, og derefter limer han dem på en ny baggrund. Og kort fortalt: Illustrationerne er flotte, stemningsfulde og særdeles humoristiske, og det er de store farverige billeder, der er bogens styrke.

De hæslige fem, Muldvarpen og tre andre gode historier hører til på alle børneværelser. Både fordi den har en stor underholdningsværdi, men også fordi den virker som en lille provokation mod al den anden "almindelige" børnelitteratur, der findes. Den vil være en lille lort på bogreolen.

Bogen får fem stjerner - én for hver historie.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Wolf Erlbruch: De hæslige fem, Muldvarpen og tre andre gode historie
Oversat af: Victoria og Thomas Winding og Lotte Nyholm
Høst & Søn, 150 sider
ISBN: 978-87-638-2057-8