Flere nyheder

 
Teater
Nye talenter

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Nye talenter
Ons. 19. okt. 2011


(Foto: Rasmus Baaner)

Et nyt hold lovende unge skuespillere forlader snart Aarhus Skuespillerskole, og i den anledning spilles en præsentationsforestilling, hvor man kan komme og opleve de nye unge talenter på henholdsvis Aarhus Teater og i København. Stykket "Solens børn" er skrevet af den kritiske realist Maksim Gorkij i 1905, men er stadig aktuelt.

Afgangsholdet fra skuespillerskolen ved Aarhus Teater 2012 (skuespillerne bliver først færdige til sommer) er: Iza Mortag Freund, Niclas Vessel Kølpin, Kasper Ørum, Kristine Elmedal, Sagun Oshana, Stig Reggelsen Skjold og Ulla Vejby Kristensen. I forestillingen Solens børn medvirker desuden Kjersti Tveteraas fra Teaterhøgskolen i Oslo, Thomas Nielsen, der er 3. års elev og Inge-Sofie Skovbo, der er professionel skuespiller ved Aarhus Teater.
Da de unge skuespillere stadig er under uddannelse, må der ikke laves personanmeldelser i anmeldelsen af afgangsforestillingen, men uden at sige for meget kan man godt allerede nu begynde at lære sig navnene på skuespillerne, for der er tale om nogle meget dygtige karakterskuespillere, der bliver udklækket med denne flok, og der er ikke tvivl om, at vi kommer til at høre meget mere fra dem i årene fremover.

Valget af Solens børn til afgangsforestillingen er supergodt af flere grunde. Stykket indeholder en række komplekse roller med kød på replikkerne, så skuespillerne har god mulighed for at vise, hvad de kan. Der er overtoner af filosofiske betragtninger, som skal give en idé om, hvor forskellige personerne og deres værdier i virkeligheden er, selv om de på overfladen virker meget ens. Selv om stykket er over 100 år gammelt, er det stadig aktuelt og kunne ligeså godt være skrevet i dag, hvilket gør stykket både vedkommende og skræmmende.

Personerne i Solens børn hører stort set alle sammen til på samfundets solside; det er overklassen, som gerne vil holde sig for sig selv langt væk fra arbejderklassen og proletarerne. De lukker sig inde i deres egen lille verden og bilder sig ind, at de gør en masse godt for menneskeheden gennem deres kunst, opfindelser, tanker etc. I virkeligheden gør de ingenting, og den eneste af dem, der kan se klart, vil de andre ikke lytte til, fordi hun jo er syg i sindet.

I opsætningen af Solens børn har man valgt at forstærke den dobbelthed og tvetydighed, som allerede eksisterer i Maksim Gorkijs stykke. Til at begynde med tænker man, "det var vist en svipser", da en af skuespillerne pludselig meddeler en anden, at hun ikke kan spille med mere. Man glemmer det hurtigt igen, men så sker der lidt mere og kulminationen af dobbeltspillet efterlader publikum i overrasket chok og tvivl om, hvad der er teater, og hvad der er virkelighed.

Solens børn er en fantastisk god forestilling og en flot opsætning, der understreger det rene og tilbagetrukne overklasseliv, som dog får nogle skrammer, da nogle af de mindre tilpassede begynder at pille i det. Skuespillerne er så dygtige, at man er helt rystet bagefter. Det skal blive en fornøjelse at følge dem fremover.

Solens børn - Aarhus Teater
Se spilletider