Flere nyheder

 
Udstilling
Drengestreger på Koldinghus

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Drengestreger på Koldinghus
Ons. 19. okt. 2011

Museet på Koldinghus danner frem til 26. februar ramme om en særudstilling omhandlende børnebogsforfatter Ole Lund Kirkegaard og hans forfatterskab. Han skrev bl.a. "Gummi-Tarzan", "Lille Virgil" og "Orla Frøsnapper", og udstillingen er, ligesom Ole Lund Kirkegaards bøger, ikke af helt almindelig karakter.

Duften af nyt træ er det første indtryk, man får, når man træder ind af dørene til særudstillingen Drengestreger - Ole Lund Kirkegaard og hans verden. Og der er også meget træ. Faktisk er der blevet brugt 10 tons brædder, træstammer, søm og skruer til at bygge et ægte Ole Lund Kirkegaard-univers. Der er f.eks. hulen, skolen, cirkusvognen, hønsehuset og næsehornet Otto, der braser gennem loftet, og mange andre miljøer, som stammer fra hans kendte børnebøger. Det er så gennemført, at besøgende ikke på noget tidspunkt er i tvivl om, hvilken forfatter udstillingen handler om.

Ole Lund Kirkegaard debuterede i 1967 med børnebogen Lille Virgil, og denne lille sodavandsdrikkende knægt blev startskuddet til en række populære bøger. Hans fortællinger var i datiden revolutionerende inden for børnelitteratur, og han vandt bl.a. Kulturministeriets Børnebogspris i 1969. Men Ole Lund Kirkegaard var ikke kun forfatter. Han havde en lille kunstner i maven, og i udstillingen kan besøgende for første gang se en næsten komplet samling af hans malerier og tegninger.

Udstillingen er præget af børnelatter. Og det kan man sagtens forstå. Selve udstillingen og den detaljerede scenografi er et rent legeland for børn. Der er installeret høretelefoner, så man kan få nogle af historierne på lyd. Man kan prøve det nye Nintendo DS-spil om Orla Frøsnapper, blive fotograferet som Mr. Strong og gå på jagt efter svar til opgavesættene, der ligger til fri afbenyttelse i udstillingen, og mange andre ting. Men det, der appellerer mest til børn, er, at man må færdes frit i udstillingen. Kravle, løbe, undersøge - alt er tilladt. Og hvor er det vidunderligt at besøge en museumsudstilling, hvor der er plads til børn, og hvor der ikke går en kustode rundt, der skal sørge for god ro og orden.

Drengestreger - Ole Lund Kirkegaard og hans verden er, trods det børnevenlige univers, en familieudstilling, der henvender sig til både børn og voksne. I midten af udstillingen er der lavet et biografisk afsnit. Selvom der står "Børn ingen adgang!", må børn nu gerne komme ind og kigge alligevel. Her kan man med udgangspunkt i fotos, breve og tegninger få indsigt i Ole Lund Kirkegaards liv og forfatterskab. Denne del er meget traditionel og fremstår en smule kedelig i forhold til resten af udstillingen. Man ville ønske Museet på Koldinghus havde holdt stilen gennem hele udstillingen. Men samlet set er det en rigtig god og sjov udstilling, det er bare en skam, at den kun står midlertidigt. Så skynd dig, og tag roligt børnene med - der er mulighed for at lave en masse drengestreger!

Drengestreger - Ole Lund Kirkegaard og hans verden
Museet på Koldinghus
1. oktober 2011 til 26. februar 2012
Yderligere oplysninger