Flere nyheder

 
Litteratur
Lady Dianas hemmelige liv

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Lady Dianas hemmelige liv
Tor. 20. okt. 2011

Hvad nu hvis Prinsesse Diana aldrig var rigtig død, men havde fingereret en drukneulykke, så hun kunne slippe for sit offentlige liv? Hvordan ville Prinsesse Diana klare sig i en mindre amerikansk provinsby over et årti senere? Det har forfatteren Monica Ali digtet en fortælling om.

Lydia fra forfatteren Monica Ali er det hypotetiske tankespind om, hvad der ville være sket, hvis Prinsesse Diana ikke blev dræbt i en bilulykke i Alma-tunnelen i Paris i august 1997, men senere på efteråret efter nøje planlægning fingerede sin egen drukneulykke ud for Brasiliens kyst.

I denne alternative virkelighed var Prinsesse Diana i et biluheld i august 1997 efter at være blevet forfulgt af paparazzier, men slap uden kvæstelser. Allerede på dette tidspunkt er hun i fortællingen tæt på at bukke under for den konstante offentlige bevågenhed. Efter et nøje planlagt forsvindingsnummer påtager hun sig en helt ny identitet, godt hjulpet på vej af et par plastiske operationer. Efter forskellige midlertidige ophold slår hun sig ned i den amerikanske by Kensington, North Carolina.

Byen Kensington med sine otte tusind indbyggere har ikke meget til fælles med Dianas britiske hjemsted Kensington Palace i London, udover navnet. I Kensington, North Carolina, bruger Lydia sine dage som frivillig hjælper på et hundeinternat, og hun lærer langsomt at binde sig til først dyr og siden andre mennesker igen. Men det er ikke let for hende, og når hun helt falder hen i fortvivlelse, køber hun en bunke glitterblade og leder efter fotos og nyheder om de to sønner, hun måtte efterlade.

Udover Lydia fortælles historien fra to andre vinkler; som en dagbog af den døende mand Lawrence, der hjalp hende med at planlægge og udføre sin flugt, samt den fallerede paparazzo-fotograf Grabowski, der rejser rundt i USA, mens han forsøger at få styr på sit arbejde og sit liv. Og der røbes nok ikke for meget, når jeg fortæller, at han netop ender i samme by som Lydia. Spørgsmålet er om han genkender hende - og hvordan reagerer han selv og Lydia på dette?

Bogen, der ifølge forfatteren er en hyldest til Prinsesse Diana, giver ikke rigtig nogen svar på de store spørgsmål, den sætter op. Hvor meget skal der til, før man opgiver alt og skaber sig et nyt liv? Kan man skabe et nyt liv og efterlade alt fra det gamle - deriblandt sine børn? Hvordan balancerer man et liv, hvor meget må forties, på en måde, hvor man stadig er i stand til at skabe nye følelsesmæssige kontakter? Om det er ubrugelig spekulation eller reflekterede eftertanker vil jeg lade være op til den enkelte læser. Det er en middel underholdende roman, der nok ikke ville sælge helt så godt, hvis den ikke var lagt op af Prinsesse Dianas karakter. 4 små stjerner fra denne anmelder, der nok var en smule skuffet over springet fra kultursammenstødet i romanen Brick Lane til denne en anelse populistiske knaldroman.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Monica Ali: Lydia
Oversætter: Vibeke Houstrup
Lindhardt & Ringhof, 290 sider
ISBN:9-788711-403389