Flere nyheder

 
Teater
Bamlet - tihvertifald!

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Bamlet - tihvertifald!
Fre. 21. okt. 2011


(Foto: Henrik Stenberg)

Musikhuset Aarhus var fyldt med små børn, der alle glædede sig til at se Bamse og hans venner danse, og de blev ikke skuffede. Musikhuset genlød af glade og deltagende tilråb, og der blev danset i gangene og på sæderne til sidst, da "Kom Bamse, nu balletter vi!" blev spillet for første gang i byen siden 2008.

I 2008 havde Det Kgl. Teater urpremiere på en børneballet med Bamse, Kylling og Ælling som hovedpersonerne. Balletten havde i år repremiere d. 14. oktober på Gamle Scene, og herefter er turen gået til det jyske, hvor den i efterårsferien blev spillet i Musikhuset Aarhus.

På scenen venter Bamse ved sin hytte på Kylling og Ælling, og han har lovet at lære dem at danse "bamlet". Men de kommer ikke, og han bliver træt efter at have øvet sig, og så falder han i søvn. Da han vågner op, møder han Sylfiden (som han kalder Silifyden), som danser ude i skoven, og hun vil godt danse med ham. Kylling kommer forbi med sine Kylletter og viser en sej balletdans, og Ælling vil også være med til at danse. Han møder også sin ven Aske, der dog ikke har tid til at lege med ham - for han skal ned til Ællingesøen og danse med Svaneprinsessen, som han er forelsket i - og så skal de kysse, aaad!

Men så kommer Snupsedyrene, og de snupser ikke bare Ællings røde bold (hvilket får store tårer og vredesudbrud frem blandt de yngste publikummer), men også Bamses honningske og Kyllings blomst. De må gøre noget. Og Bamse sender Kylling af sted og får også Aske til at hjælpe. Aske får hjælp af Askedrengene, og til slut får de alle tingene tilbage. Bamse bliver træt igen efter al spændingen, og Lunapigerne får ham til at sove. Da han vågner op, er han i hytten igen, og Kylling og Ælling er udenfor og banker på. De kan ikke forstå, at Bamse ligger der og snorker, når han har lovet dem, at de skulle danse ballet. Bamse forklarer, at de jo lige har danset ballet. Nej, det har de tihvertifald ikke, siger Kylling og Ælling. Bamse forstår ikke noget af det hele - er det mon alt sammen noget, Bamse bare har drømt?

Balletten danses af elever ved Det Kongelige Teaters Balletskole, der stort set alle gør et glimrende stykke arbejde. Eneste lille svipser er de små askedrenge, hvor der er lidt for dårlig timing. Men særligt Aske, danset af Tobias Praetorius, gør et blændende stykke arbejde. Også Sylfiden, danset af Emma Riis-Koefoed, og Svaneprinsessen, danset af Benedicte Thomsen, var ganske gennemførte og yndefulde.

Kulisserne af træer og skoven er enkle og gør sig fint og luftigt på scenen. Dette kombineret med en enkel, men virkningsfuld lyssætning af stjerner og månen understøtter forestillingens fokus på dansen og kontakten til publikum. Stor ros for det - og 5 stjerner i alt til hele forestillingen. Det er en børneballet til børn og med børn, hvor fokus er glæden ved dansen, det yndefulde og de genkendelige karakterer, så skidt med et par små svipsere.

Kom Bamse, nu balletter vi! - Musikhuset Aarhus
Se spilletider