Flere nyheder

 
Litteratur
Vellykket Hippie Historie

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Vellykket Hippie Historie
Fre. 21. okt. 2011

"Hippie - bind 1" samler et hav af tråde om en af de vigtigste perioder i nyere Danmarkshistorie til en stærk fortælling. En vildtvoksende buket af politik, stoffer, sex, kunst, musik og kollektivisme. Alt sammen med forbindelse til og fra Thylejren 1970 som fortællingens omdrejningspunkt og motor

Journalisten og dokumentaristen Per Øvig Knudsen har stillet sig selv over for den vildtvoksende udfordring at samle hippiernes historie i Danmark til en samlet fortælling - og foreløbig har løst opgaven på vellykket vis med første del af tobindsværket "Hippie". Thylejren 1970 er omdrejningspunktet og motoren i fortællingen om "tre år og 74 dage, der forandrede Danmark".

Bind 1 handler om forberedelserne og de første 32 dage i lejren - officielt arrangeret af foreningen Det Ny Samfund som et socialkulturelt eksperiment. Reelt planlagt af et par fordrukne dagdrivere med vildtvoksende drømme - Henning Prins og Leif Varmark.

Peter Øvig Knudsen bruger den daglige lejravis som rettesnor for en kronologisk fortælling om lejrlivet med afstikkere til anekdoter, der knytter sig til historiske begivenheder og lejrbeboere. Et spraglet kludetæppe af musikere, filosoffer og trosretninger tjener som guide og inspiration for udfoldelserne i lejren; John Lennon, Karl Marx, Allistair Crowley, Jesus, Timothy Leary, I Ching, Jack Kerouac, Jimi Hendrix, Maharishi Maseh Yogi, Aldous Huxley, Buddha, Mao Tse Dung er blot et udsnit af de mange personer og strømninger bag lejrens "vibrationer".

I lejren møder læseren desuden en bred skare af personer, som senere fik en stor rolle at spille i dansk kultur, politik og erhvervsliv: Vi ser en ung og ivrig Peter A.G. Nielsen, en Peter Ingemann på LSD, en Kim Larsen med en "dårlig", en Maria Stenz som traditionel husmor midt i anarkiet, "dyne" Lars Larsen, en fascineret Ulla Dahlerup, lejrreporter Niels Ufer, den oprørske billedkunstner Peter-Louis Jensen og hans ven fra Eks-skolen Per Kirkeby, Ebbe Køvedal Reich og mange, mange flere.

Lejrens beboere spiser mikromakromad og dyrker fri sex under hasthtåger, og mellem strandture og LSD-trips i Te-Dans smukt dekorerede telt med marokkanske tæpper, drikker bajere i "Heste Claus´øltelt eller efter et krus "guldkakao" hos Tømrer Claus. Syrede, sjove og absurde anekdoter fra indvielsen af lejrens selvbyggede supermarked og de almindelige festligheder blander sig med mere alvorlige aspekter af eksperimentet. Bølgerne går højt på fællesmøderne. Hanelefanterne tramper, mens kvinderne tier. Mange synes at arrangørerne har tiltaget sig en juntastatus og et opgør mellem revolutionære marxister på den ene side og de fredsommelige hippier truer. Skal revolutionen tvinges igennem med magt eller starter den indefra hos den enkelte?

Bogen er illustreret med smukke fotos og tidsprægede kollager. Øvig binder elegant og i et mundret sprog trådene mellem de mange personer, historiske begivenheder før og efter Thylejren og dagliglivet i lejren sammen med interviews med de to hovedbagmænd og kredsen omkring dem. Helt fra "hippiebevægelsens absolutte fortrop" Gruppe 61 og frem til i dag dag væves det hele sammen til en stærk fortælling om oprør, vilje til forandring og resultater, som kan ses i dagens Danmark. Eneste minus: Nogle af billedteksterne er svære at læse og man savner interview med modparten til lejrledelsen i den interne strid.

Vil man være lidt klogere på en epoke betegnet af Paul Hammerich som en af de tre vigtigste i nyere Danmarkshistorie er "Hippie 1" absolut et godt sted at starte. Yin og Yang symbolet pryder bogens inderside og minder om, at det gode og det onde altid rummer sin egen modsætning. Efter de første glade 32 dage er sorte skyer begyndt at trække sig sammen over lejren. Fortsættelse følger i bind 2.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Peter Øvig Knudsen: Hippie 1
Gyldendal, 528 sider
ISBN: 8702089319