Flere nyheder

 
Klassisk musik
Klassisk koncert med bacon og croissanter

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Klassisk koncert med bacon og croissanter
Man. 31. okt. 2011


(Foto: Musikhuset Aarhus)

Den sidste søndag i måneden serverer Musikhuset i Aarhus nu brunch til en klassisk koncert i husets foyer. En fantastisk idé, hvor mødet med den klassiske musik bliver hevet væk fra lang kjole og jakkesæt og ind i mere uhøjtidelige rammer.

Det er særligt musikken, der hiver de fire stjerner i hus i denne anmeldelse. Og havde det været musikken alene, der blev anmeldt, ville pointgivningen falde endnu mere fordelagtigt ud. Men dette er ikke en anmeldelse af en koncert, snarere af et koncept, og derfor skal alle faktorer i spil, når den endelige karakter skal findes. For det er umuligt at skille musikken fra maden, rummet og betjeningen, når konceptet lægger op til, at disse fire elementer skal gå op i en højere enhed. Det gør de knap nok endnu, men det skal nok komme - mere om det senere.

Classical Mornings finder sted i Musikhusets foyer, hvor en brunchbuffet er sat op nær indgangen, og en scene gemmer sig lidt længere inde i cafeen. Og for at tage det mest vellykkede først: Jomfrukoncerten søndag formiddag den 30. november stod Aarhus Symfoniorkesters sympatiske og fabelagtigt dygtige koncertmester og violinist, Ian van Rensburg, for i selskab med den ligeså efne pianist Galina Klutjereva Jakobsen. De førte publikum igennem et bredt program fra Arvo Pärt over Fritz Kreisler til Nicolo Paganini. Endog med et elegant hop over til filmkomponisten John Williams (det er ham med titelmelodierne til Star Wars og Schindlers liste blandt meget andet). Musikken spændte fra det decideret legesyge til det meditative, men hele tiden passende uhøjtideligt, med stort overskud og fuldstændigt blottet for krukkeri. Det var ikke en hitparade, men imødekommende og rimeligt let tilgængelige værker, der dog ikke leflede for sit publikum. Smukt afstemt, meget hyggeligt og passende til et småsnakkede publikum med klirrende service. Og var man så heldig at få et bord nær ved den lave scene (pladserne er unummererede, så man skal skynde sig), kan man få rig lejlighed til at studere musikkernes teknik.

Maden var en klassisk brunchbuffet med forskelligt charcuteri, udmærket brød, croissanter, pølser, pandekager, frugt og som en fin detalje æg i kokotte i stedet for det normale røræg. Det var godt og solidt uden at være prangende. Kaffen stod på cafébordene i termokander, hvilket på sin vis understreger den uformelle stemning, men som på den anden side ikke giver den bedste kop kaffe.

Det, der forhindrer Classical Mornings i at nå op på 5 eller 6 stjerner, er dog ikke maden, men rammerne om arrangementet. Der stod en stor flok af hovedsagligt modne koncertgængere og ventede uden for Musikhuset en lille halv time før arrangementets start - og det på en kølig, grå efterårssøndag. De burde have været lukket ind i foyeren, eventuelt adskilt fra cafeen af en eller anden form for afspærring. Mælken til kaffen blev stillet på bordet i en espressokop, der var umulig at hælde fra, i stedet for en mælkekande. Der var ikke kaffekopper på alle borde - jeg måtte selv hente min ved disken. Det tager jeg jo ikke skade af, og i sig selv er det små skønhedsfejl, men til sammen giver det et sjusket indtryk. Ærgerligt var det også, at der ikke var nogen form for instruktion af gæsterne. Ingen vidste, hvornår man for eksempel skulle gå til buffeten, og jeg blev fanget halvvejs inde i køen, da de første toner af Arvo Pärts smukke "Spiegel im Spiegel" blev slået an. Ærgerligt. Havde jeg vidst, hvornår koncerten ville begynde, havde jeg sørget for at hente min mad inden. Det er dog småting, der er lette at rette op på.

Disse irritationsmomenter glemmer jeg dog gerne af to grunde: Dels på grund af den fortræffelige musik og dels på grund af prisen: Sølle 160 kroner. Jep, ethundredeogtres kroner! Det passer meget godt med, hvad en brunch inklusive drikkevarer koster på andre cafeer i Aarhus. Og her får du altså en smuk klassisk koncert med kvit og frit. Det er da et tilbud, der er umuligt at afslå. Næste gang er 27. november (december og januar springes over), og så er Classical Mornings på programmet igen 26. februar.

Classical Mornings - Musikhuset Aarhus
Se spilletider