Flere nyheder

 
Litteratur
Fjernt fra dydens smalle sti

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Fjernt fra dydens smalle sti
Man. 31. okt. 2011



Sades skandaleroman fra 1791 ser nu dagens lys i en smidig og ublufærdig dansk sprogdragt. Her er intet overladt til fantasien, og igennem den monstrøse roman afløser den ene sexeskapade den anden. Moralen er ganske åbent, at det dydige liv kun leder mod tilfangetagelse og ydmygelser. De nederdrægtige sejrer i sidste ende - og hvorfor skal man ikke følge sine lyster, når disse er givet af naturen?

Donatien-Alphonse-François de Sade (1740-1814), bedre kendt som Marquis de Sade, gør sandt for dyden alt, hvad han kan for at tvære sin læsers næse helt ned i den seksuelle materie. Trods de elegante, men meget lidt dækkende omskrivninger, så er man ikke noget sekund i tvivl om, hvad der foregår på siderne. Man ser udmærket, hvor en erotiker som Georges Bataille har sit materiale fra. Ikke mindst den lille historie, der på dansk hedder Øjet. De Sade levede selv et liv, der på mange måder giver genklang i hans skrifter. Credoet er, at naturen har skabt mennesket med alle dets lyster; den stærke må beherske den svage, det handler om at påtvinge andre sin vilje. Samfundet må ikke via love begrænse orgasmen. Og så er vi ved libertinerlitteraturens særkende, nemlig at den seksuelle nydelse er forbundet med ofrets smerte og angst.

Justine er egentlig en lang række af særskilte sex-tableauer, hvor en kvinde ved navn Justine går fra det ene sexfangenskab til næste. Pigebarnet er dydig - og temmelig naiv - og hver gang hun søger at handle moralsk korrekt, så bliver hun udnyttet så det forslår. Handlingen er den, at to piger må se deres far gå bankerot og derpå tage sig af dage; den ene søster, Grevinde Lorsange, vælger at lade sine kvindelige attributter gøre deres arbejde. Den anden søster, Justine, kaldet Therese, vælger dydens smalle sti, og hun får så hatten passer. Lorsange møder sammen med sin mand en ukendt, uskyldig kvinde, og de beder hende fortælle grunden til, at hun er i håndjern og skal for retten. Det er selvfølgelig søsteren Justine. Så er den ydre ramme sat, og nu går det over stok og sten. Her er vilde munke, der har et skjulte harem under jorden, hvor de virkelig går til den. Her er skolelærere, der udlever deres seksuelle drømme med de uskyldige børn. Her er røverbander, falskmøntnere, grever, unge herrer og unge mænd, for hvem det alt sammen gælder om at holde sexslaver og udnytte disse på det groveste. Side efter side går med afbrænding af kønsbehåring, piskning, alle former for samleje, vælten sig i ekskrementer, gruppesex en masse, åreladning af kvinder imens der masturberes til - og så videre. Her er det hele.

I bund og grund er Justine udmærket. Det bliver selvsagt en smule trivielt at læse om det ene sexorgie efter den andet, og selve handlingen er meget tynd; Justine undslipper det ene fangenskab for naivt og godtroende at blive kastet i det næste. Når bogen alligevel holder, så er det mestendels fordi, at den står som et fornemt eksempel på den libertinerlitteratur, der med Sade når et højdepunkt og som forgrener sig videre ud i europæisk og amerikansk litteratur. En Brett Easton Ellis (American Psycho) kan i denne sammenhæng udmærket ses som en discipel af Sade - om end Ellis' handling er noget mere raffineret. Så er man træt af dydens smalle sti, så kan man finde en åndsfælle i Justine.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Marquis de Sade: Justine
Oversætter: Kim Witthoff
Forlaget Vandkunsten, 488 sider
ISBN: 978-87-7695-073-6