Flere nyheder

 
Litteratur
Alle mine katte

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Alle mine katte
Ons. 2. nov. 2011

Det gamle mundheld siger, at katten har ni liv. Men i Karen Højgaards dyrebog "Alle mine katte" bliver man klogere. Karen Højgaard er en ægte katteelsker og fortæller med stor indlevelse, ærlighed og en smule vemod om sin egen kat, Mimi, og om de vilde kattes forhold i København.

Karen Højgaard fortæller indledningsvis om kattens livsvilkår i København. Hun skildrer, hvordan man engang i storbyerne havde brug for huskatte for at holde mus og rotter væk. Men da man begyndte at lægge gift ud til disse, blev kattens arbejde overflødigt, og katten blev smidt på porten. Hvad der efterfølgende skete med disse katte, der med tiden blev flere og flere, interesserede kun få mennesker sig for. En af de få er Karen Højgaard. Hele bogen igennem kan man mærke, hvordan hendes hjerte banker for de katte, der har det svært, og hun gør alt, hvad hun kan for at hjælpe kattene bedst muligt. Hun lægger mad ud, sætter "fødekasser" op til hunkattene og holder et godt øje med de katte, der færdes i hendes nabolag.

Der bliver ikke lagt fingre imellem, når Karen Højgaard fortæller. Dette gør, at det er svært at aldersbedømme bogen. Tonen er direkte, og nogle afsnit er barske. Dette skal ikke forstås som negativ kritik. Tværtimod er det til Karen Højgaards store ros, at hun ikke pynter på sandheden. Alle mine katte egner sig, efter undertegnedes mening, til de større børn, der selv kan læse. Men de skal være forberedte på, at der er passager, der handler om misrøgtede katte og aflivning.

Men før jeg smed den i vandet, slyngede jeg den i cementen med al den magt, jeg havde i min arm. Killingen var død i samme sekund, den ramte cementen. Jeg smed den derefter i den ene spand vand og satte den anden oveni.

Alle min katte handler ikke kun om kattens hårde og barske tilværelse. Den gennemgående historie handler om Karen Højgaards elskede kat, Mimi, og om deres varme venskab. Men undervejs møder vi også andre katte, og ved hjælp af små historier får vi et godt indblik i kattens selvrådende natur. Næsten som en kat springer Karen Højgaard dog lidt i tid og sted, og det kan gøre bogen en smule forvirrende. Men hun opvejer det ved at skrive i et let og flydende sprog. Selvom bogen virker tætskrevet og lang, kommer man overraskende hurtigt igennem den. Derudover er bogen illustreret med Karen Højgaards egne flotte sort/hvid tegninger, som sætter ansigter på de katte, hun fortæller om.

Karen Højgaard er bedst, når hun i et længere afsnit beskriver og fortæller sammenhængende om sin kat Mimi. Det kan diskuteres, om det barske virkelighedsaspekt skal fylde så meget, men en øjenåbner er det, og Alle mine katte er uden tvivl en påmindelse til os alle om, at vi skal passe bedre på vores kæledyr.

Karen Højgaard: Alle mine katte
Siesta, 117 sider
ISBN: 978-87-91539-70-0