Flere nyheder

 
Litteratur
Løgn og latin

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Løgn og latin
Man. 7. nov. 2011

Da Vild med ORD, Aarhus Litteraturfestival 2011, udskrev en novellekonkurrence, med emnet løgnehistorier, deltog 165 unge "forfattere". Kun 20 kom med i novellesamlingen "det´ løgn!". Læseren kommer i denne bog, på en omfattende rejse, der afspejler børns fantasi og skriveglæde.

De 20 historier er alle forfattet af skribenter mellem 9 og 15 år. De har selv fundet på, digtet og skrevet. Der er f.eks. drengen Jeppe, som rejser jorden rundt på én dag. Ali Baba, som er ved at blive ædt ud af huset af sine kameler. Pingvinen, som får en vigtig opgave af Den Gyldne Fisk. Senga og Agnes, der bliver sendt til underverdenen for at bekæmpe den onde hersker Ruuck. Og Horton, som gerne vil være en berømt danser. Det er blot nogle af fortællingerne i det´ løgn! - de andre historier er mindst lige så fantasifulde.

Formålet med konkurrencen og novellesamlingen er at vise, hvordan børn og unge skriver i år 2011. Det er en rigtig god ide, og mellem linjerne kan man bl.a. skimte hvordan de unge forfattere betragter det samfund, de lever F.eks. i Hans og Grethe (den sande historie) skrevet af Nanna på 12 år:

"Kære Hans og Grethe. Vi blev ringet op af vores arbejde. Det var en nødsituation. Og vi blev nødt til at smutte. Det kommer nok til at tage det meste af dagen, så vi bliver nødt til at aflyse vores skovtur og gøre det en anden dag i stedet." Nanna har måske prøvet noget lignende, og hun er bestemt heller ikke den eneste der understreger, at forældre nogle gange, kan gå utroligt meget op i deres arbejde.

De unge forfattere har ikke fået professionel hjælp, og derfor er der stave- og formuleringsfejl i bogen. På trods af "advarslen" i forordet, er det en skam. Selvom det tydeliggør, at det er børn og unge, der selv har skrevet teksterne, virker det useriøst, og det forstyrrer læsningen - og dermed forståelsen.

Rammerne omkring novelleprojektet er lidt uklare. Lidt over halvdelen af historierne handler om det at lyve. De hører fint til i en bog med titlen det´ løgn! - Løgnehistorier af børn og unge. Men resten er derimod ren fiktion, og virker en smule malplaceret blandt de andre fortællinger. Men der er ingen tvivl om, at alt er det pureste løgn.

Selvom bogen har en morsom forside, en god bagsidetekst og et forord, der lægger op til en rigtig god læseoplevelse, lever den ikke rigtig op til forventningerne. Nogle af historierne er dog aldeles skægge, og vil uden tvivl bringe latter med sig - navnlig En sand historie, skrevet af Victoria på 15 år. Det kan godt være, at man fra børn og fulde folk skal høre sandheden, men der er ingen fulde folk i det´ løgn! - til gengæld masser af børn, men dem ville jeg ikke stole på!

Novellesamling: det´ løgn
Siesta, 101 sider
ISBN: 978-87-92539-65-6