Flere nyheder

 
Litteratur
Helt tæt på en jæger

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Helt tæt på en jæger
Man. 7. nov. 2011

Lars Møllers "Jæger 200 - Med hjertet som indsats" læses med både heftigt bankende og blødende hjerte. Det er en ærlig og intim beretning om 25 år i Jægerkorpset, og den er nok den bedste af sin slags.

"Jeg bevæger mig sammen med Ulrik hen til en position lidt nærmere den fjendtlige aktivitet for at få kontakt med situationen, og efter ti-tolv minutter ser vi de første. En afsøgningspatrulje med hunde."

Du kan næsten mærke det, ikke? Hjertebanken. Adrenalin. Vi er flere søvnløse døgn inde i den opgave, der beskrives i bogens indledende kapitel. Lars Møller leder en lille gruppe jægersoldater, der skal finde og evakuere en overløber i et land, han aldrig giver et navn. Den intense beskrivelse af lyde, lugte og følelser blander sig konstant med udførlige redegørelser for udstyr og militær jargon - så den store viden, bogen rummer, strømmer næsten umærkeligt ind med den åndeløse underholdning.

Det er her, Jæger 200 er næstbedst - det bedste kommer vi til om et lille øjeblik. Når vi som læsere er med ude på mission i fremmede lande, lever sproget og bogen virkelig. Når vi ligger i soveposen sammen med jægerne eller ligger i skjul i ly af mørket og venter på fjenden. Lars Møllers beskrivelser er levende, men usentimentale og fri for selvhævdelse. Det er tydeligt, at forfatteren ikke har noget at bevise eller retfærdiggøre over for læseren. De 25 år som jægersoldat taler for sig selv.

Lars Møllers erklærede mål med Jæger 200 er at skabe åbenhed om landets mest lukkede og myteomspundne soldater - og det formår han. Særligt fordi han ikke blot fortæller om den hårde træning og de hemmelighedsfulde missioner, men også beretter åbent om sit eget liv. Og her kommer vi så til bogens bedste elementer, nemlig fortællingerne om hans to børn og den svære opgave det er, at skulle vægte familieliv og soldaterkammerater. Rent faktisk kvitter han en overgang soldaterlivet for et 8-16-job, men må indse, at han mistrives i stor stil i det, der er hverdag for de fleste af os. At Lars Møller også tager os med ind i de overvejelser, giver bogen en dybde og identifikation, der næsten får hjertet til at banke hurtigere end på de hæsblæsende missioner.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Lars Møller: Jæger 200 - Med hjertet som indsats
Gyldendal, 304 sider
ISBN: 8702115646