Flere nyheder

 
Teater
Livlægens besøg

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Livlægens besøg
Tir. 22. nov. 2011


Med Livlægens besøg har Bo Holten komponeret en moderne dansk opera om et af danmarkshistoriens mest spektakulære trekantsdramaer, nemlig forholdet mellem den tyske læge Struensee, den unge dronning Caroline Mathilde og den gale kong Christian VII.

Operaen er baseret på den svenske forfatter P. O. Enquists storsælgende roman Livlægens besøg og havde urpremiere den 28. marts 2009. Nu genopfører Det Kongelige Teater operaen med den originale rollebesætning.

Tenoren Gert Henning-Jensen spiller Christian VII, der bliver konge i en ung alder, men ikke ønsker at være det. Henning-Jensen skildrer på fornem vis en følsom og forvirret ung mand, der har svært ved at navigere blandt det intrigante og magtliderlige hof, og som bliver mere og mere vanvittig. I afmagt afskediger han på et tidspunkt hele regeringen og udnævner sin hund til rigskansler. I et arrangeret ægteskab bliver han gift med den unge engelske prinsesse Caroline Mathilde, der er lige så skræmt ved tanken om ægteskabeligt samliv, som han er. I stedet finder han trøst hos luksusluderen Støvlet-Katrine. Sammen turer de rundt på de københavnske værtshuse og vækker stor skandale.

Den unge, svenske mezzosopran Elisabeth Jansson er bedårende som Caroline Mathilde. Med stor troværdighed formår hun at vise, hvordan Caroline Mathilde udvikler sig fra at være en skræmt ung pige til i mødet med Christian VII's livlæge, Johann Friedrich Struensee, til at blive en stærk og forførende kvinde. Struensee i barytonen Johan Reuters skikkelse er ingen romantisk helt, men en god og retfærdig mand, der i oplysningens og fornuftens navn udnytter de muligheder, hans tætte bånd til kongen giver ham, til at reformere Danmark. Han afskaffer bl.a. brugen af tortur og censur og ophæver stavnsbåndet.

Men vi ved jo alle, hvor historien ender: på skafottet. Med sine reformer har Struensee skaffet sig mange fjender blandt hoffet, så da der begynder at versere et rygte om at Struensee er far til Caroline Mathildes datter Louise Augusta, slår de til. Caroline Mathilde og Struensee bliver anholdt og dømt ved en spektakulær retssag. Enkedronning Juliane Marie får Christian VII til at underskrive dommene: Caroline Mathilde bliver landsforvist. Struensee og hans nære ven Enevoldt Brandt dømmes til at få højre hånd hugget af, dernæst hovedet, hvorpå deres kroppe radbrækkes og lægges på hjul og stejle. Scenen hvor Caroline Mathilde bliver skilt fra sin lille datter er hjerteskærende. Henrettelse af Struensee er til gengæld vanskelig at vise, men lykkes med et minimalt brug af rekvisitter i en dramatisk og storladen scene.

I sin komposition har Bo Holten valgt at bruge stilpræg fra forskellige musikperioder, sådan at musikken følger og er med til at underbygge det dramatiske forløb. I første akt, hvor alt stadig er fryd og gammen, danser hoffet f.eks. til en menuet, der kunne lyde som om den var fra 1700-tallet, mens det i anden akt danser til en melankolsk vals, der hører til i en langt senere periode.

Livlægens besøg på Operaen, Store Scene, Det Kongelige Teater
Se spilletider