Flere nyheder

 
Litteratur
Min tipoldefar var russer og havde slangekrøller

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Min tipoldefar var russer og havde slangekrøller
Man. 5. dec. 2011

Forfatteren Sally Altschuler har skrevet en beretning om sin jødiske familie med rødder i zarens Rusland og i Polen. Bogen henvender sig til de 8 til 12-årige, men er medrivende og lærerig læsning også for voksne.

Altschulers familie havnede i Danmark, men fortællingen begynder i et fattigt jødekvarter i en russisk landsby midt på 1800-tallet. Bogen er bygget sådan op, at mange af kapitlerne kan læses som små selvstændige eventyr. Men den overordnede fortælling handler om de skæbnens luner, der førte frem til forfatterens fødsel i København i 1953. Altschulers slægtskrønike går tilbage til tipoldeforældrene Berel og Saras tilværelse i landsbyen Antonovka i Rusland. Vi hører om et liv i fattigdom, men samtidig om et liv fuldt af magi. Et liv i en jødisk verden, der i høj grad var afsondret fra det øvrige, kristne Rusland.

Min tipoldefar var russer og havde slangekrøller har en fin blanding af eventyrlige anekdoter og mere socialrealistiske beskrivelser af tilværelsens vilkår for fattige russiske og polske jøder i sidste halvdel af det 19. århundrede. Altschuler skriver med lige dele undren og selvfølgelighed om sære tildragelser i sine forfædres liv. Vi er med på hestekærren den dag tipoldefaren, Berel, taler med en bjørn, han møder på vej gennem skoven. Eller den dag hans oldefar kommer i kløerne på den uhyggelige og mærkelige mand, Abbe-Hund. Vi kommer ind i de forskellige beretninger uden at miste fornemmelsen af vingesuset fra den større skæbnehistorie.

Udover at fortælle om sin slægts mange stærke personligheder og udover at pege på de mærkelige tilfældigheder, der kan føre fra det ene til det andet i et menneskeliv, så har forfatteren også et pædagogisk projekt. Der er et tydeligt fokus på forklaringer af specifikke jødiske skikke eller af særlige historiske forhold. Det virker vigtigt, at de læsende børn skal forstå den fremmedartede fortid og kultur, i hvilken historierne udspiller sig. Hvorfor synes Dunya, forfatterens farmor, at det er mærkeligt, når hendes moster siger, at kirkerne i Kiev er smukke? Hvor stor en del af indbyggerne i Lodz var jøder? Sådanne fakta og historisk-kulturelt specifikke forhold bliver ofte nævnt og belyst. Det kan ind i mellem give præg af historiebog. Det vil tilfredsstille den videbegærlig læser, men for andre kan det måske forstyrre indlevelsen i historien.

Men ellers er Min tipoldefar var russer og havde slangekrøller en magisk-realistisk fortælling med et godt drev, skrevet med både humor og vid.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Sally Altschuler: Min tipoldefar var russer og havde slangekrøller
Gyldendal, 159 sider
ISBN: 9788702113983