Flere nyheder

 
Litteratur
Den nøgne sandhed

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Den nøgne sandhed
Ons. 8. feb. 2012

Enhver med interesse for retssikkerhed, menneskerettigheder, dybdeborende journalistik og reportage, retfærdighed i almindelighed og russisk politik og situationen i Tjetjenien i særdeleshed bør læse artikelsamlingen Den nøgne sandhed.

Artiklerne er skrevet af den internationalt prisbelønnede russiske journalist Anna Politkovskaja, som 6. oktober 2006 blev myrdet uden for sin lejlighed i Moskva - mordet er uopklaret, men var efter al sandsynlighed bestilt og udført af de russiske myndigheder, som Politkovskaja gennem hele sit journalistiske virke holdt ansvarlig for bortførelser, tortur og mord på tusindvis af tjetjenere.

På det personlige plan viser bogen et billede af en journalist, som hvad retfærdig indignation og integritet bør være et forbillede for enhver journalist; en veninde fortæller, hvordan Politkovskaja allerede som barn reagerede meget stærkt på uretfærdighed og ikke lagde skjul på, når andre blev behandlet uretfærdigt. Kolleger fortæller om hendes sociale empati og hvordan "hele Rusland" kom til hendes kontor som et sidste håb om at blive hørt. Også hendes mand Aleksandr Politkovskaja beretter om hans mere end almindeligt engagerede kone og journalistkollegas mantra om at være "en uafhængig, skabende enhed" - uafhængigheden og sandheden var ledetråden i hendes arbejde på den halvugentlige avis Novaja Gazetta.

Artikelsamlingen dokumenterer, hvordan Politkovskaja som en modig terrier holdt fast i sine historier trods myndighedernes systematiske forsøg på at modarbejde hende og hvordan hun snedigt og gennem hemmelige kontakter fik adgang til informationer om tortur og drab, inden bureaukraterne nåede at destruere sporene. Hun formåede hele tiden at holde sit fokus trods mord og overfald på kolleger, trods mordforsøg på hende selv og trods FN og de vestlige landes skammelige passivitet over for de massive overgreb på den tjetjenske befolkning; en afslutning af krigen og kampen for det tjetjenske folks menneskerettigheder.

Forordet er skrevet af Politikens Ruslands-korrespondent Vibeke Sperling, som blandt anfører, at Anna Politkovskaja af en tidligere kollega er blevet anklaget for at være "chokerende uprofessionel" - langt de fleste hylder hende dog for at have lavet sand, dybdeborende journalistik med en personlig indignation. Politkovskaja var ikke bange for at kalde den tjetjenske premierminister Ramzan Kadyrov for retarderet og gav i det hele taget sin personlige version af sandheden om det russiske kvælertag på den tjetjenske befolkning. Et centralt kapitel i bogen indeholder en udredning af Kremls "tjetjenisering" af krigen - at Moskva via tjetjenske marionetter får tjentjenere til at gøre det beskidte arbejde med at udrydde andre tjenere og forvandler et politisk dikteret blodbad til et internt opgør mellem tjetjenske grupper. Et andet handler om et konkret mord på en tilfældig ung tjetjener og den efterfølgende retssag, som kun bliver til noget på grund af forældrenes og Politikovskajs ihærdige indsats. Det lykkes faktisk at få politiofficeren Sergej Labin kendt under øgenavnet "Kadetten" dømt til arbejdslejr i 11 år efter omfattende tortur og mord.

En reportage fortæller om hendes dramatiske oplevelse som mægler i forbindelse med en tjetjensk oprørsgruppes terroraktion og gidselstagning under en opførelse af musicalen Nord-Ost i Dubrovka Kulturhuset i Moskva. 67 gidsler og samtlige gidseltagere blev dræbt, da russiske specialtropper stormede bygningen 26. oktober 2002. Politkovskaja kan efterfølgende blot konstatere, at gidseltagningen ikke bliver den sidste med mindre Rusland ændrer kurs over for de desperate tjetjenere. Bogen rummer også enkelte eksempler på andre, mere lyser sider af hendes produktion, men kampen for det tjetjenske folk var og blev Politikovskajs mærkesag.

Gennem sin karriere modtog Anna Politkovskaja et væld af international hæder, anerkendelse og priser for sit arbejde. Men de vakte ikke den store glæde hos hende; omverdenen har valgt at vende det blinde øje til konflikten i Tjetjenien af hensyn til ole- og gasforsyninger fra Rusland. At ignorere konflikten er en del af prisen for at blive FN's generalsekretær, konstaterer Politkovskaja - en sand russisk heltinde, der fik hele verdens moralske opbakning, men næsten ingen reel støtte i kampen for tjetjensk retfærdighed.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Anna Politkovskaja: Den nøgne sandhed
Oversætter: Jan Hansen
Rosinante, 296 sider
ISBN: 978-87-638-1482-9