Flere nyheder

 
Litteratur
Den stumme død

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Den stumme død
Tor. 23. feb. 2012


På alle gængse parametre har den tyske journalist og forfatter Volker Kutscher med "Den stumme død" skrevet en formfuldendt og helstøbt opfølger på sin bestseller "Den våde fisk".

Denne gang er handlingen henlagt til den tyske filmindustri i 1920'ernes Berlin, hvor det ene mystiske mord på byens filmdivaer følger det næste. Kutscher tegner med tydelig inspiration fra klassikere som Raymond Chandler og Dashiell Hammett et troværdigt tidsbillede med nazistøvletramp som baggrundsmusik til mordmysterierne.

Kriminalassistent Gereon Rath er endnu engang omdrejningspunkt for udskejelserne. En komplet noir-helt med hang til kvinder, cognac, knitrende Coleman Hawkins på pladespilleren og en glødende stolz-cigaret hængende mellem læberne. Med den ensomme ulvs instinkt for at følge egne spor kæmper han på den ene side for at finde morderen og på den anden side for at holde sin overordnede politikommissær og andre kolleger ude af opklaringen.

Divaer, duller, en excentrisk millionær, konkurrerende filmproducenter, journalister og skuespillere udfylder rollerne i den murstenstykke krimis inciterende dans omkring de mystiske mord, hvoraf nogle har en bizar karakter i form af udskårne stemmebånd på ofrene. Spor og motiver krydser hinanden på klassisk "who dunnit"-facon. Og man keder sig aldrig. Kutscher behersker evnen til at skrue et spændende plot sammen med skarpt skårne karakterer og et interessant miljø i et mundret, levende sprog. Der er både tid til stille, småfilosofiske stunder i Raths ungkarlehybel og hæsblæsende action.

Det er alt sammen set før - Kutscher er ikke en fornyer. Heller ikke denne gang bliver vi klogere på os selv, livet, kærligheden eller kvinderne. Men vi er pokkers godt underholdt, mens Kutcher lader alle raske drenges indre noir-helt kæmpe for det hele og slå sine folder over de 619 sider.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Volker Kutscher: Den stumme død
Sohn, 619 sider
ISBN 978-87-7122-026-1