Flere nyheder

 
Litteratur
Verdens største ord

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Verdens største ord
Ons. 29. feb. 2012


Det kan til tider være svært at sige det. Men nogle gange er det nødvendigt. Nødvendigt for at få sin legekammerat igen. I børnebogen
Tyran er væk! får forfatter Kåre Bluitgen på fornem vis formidlet en konflikt mellem to drenge, der til sidst forløses i dét ord, der er så svært at sige - UNDSKYLD.

Emil og Mads er gode kammerater, og de leger godt sammen. Lige indtil den dag Emils yndlingsdinosaurus, Tyran, forsvinder. Emil tror, det er Mads, der har taget den.

Emil bliver vred. Gal. Rasende. Man må ikke stjæle. Slet ikke fra en ven. Og nu er de i hvert fald ikke venner længere. Han bliver så rasende, at han kommer til at græde. "Hvad er der dog?" spøger mor. "Mads har hugget Tyran."

Men Tyran dukker op igen i en kiste på Emils eget værelse. Emil bliver flov - han har jo allerede beskyldt Mads for tyveriet! For at komme ud af kniben roder Emil sig ud i noget, der er svært at komme ud af - han siger undskyld.

Tyran er væk! er en velskrevet bog til børn fra 5-års-alderen. Kåre Bluitgen retter fokus på en situation, mange børn har været i, og viser dermed, hvilke konsekvenser det kan have ikke at snakke om problemerne. Men bogen kan også læses med "voksne briller" på: Hvad medfører forkert konflikthåndtering? I Tyran er væk! medfører det, at Emil er ved at gå til i samvittighedsnag. Han føler sig lille. Og han bliver mindre og mindre - noget læseren i den grad kan mærke. For at få sin rette størrelse igen må Emil se sig selv i øjnene og give Mads en undskyldning.

Det er dejligt at læse en børnebog, man kan mærke. Som læser er man ikke et øjeblik i tvivl om, hvad Emil gennemlever og føler. Det er befriende, at Emils dårlige samvittighed ikke er pakket ind i pædagogisk korrekte vendinger, men derimod er synlige og direkte.

Hans Ovesen står bag illustrationerne, og de er utrolig flotte og farverige og illustrerer fint Emils fortvivlelse. De sidste par sider, hvor Emil er på vej hjem til Mads, er især fantastiske. Emil er afbilledet lige så lille, som han føler sig.

Vi bruger flittigt ordet "undskyld". Vi undskylder alverdens ting - vi undskylder endda, når vi ikke mener det. Det er som om, vi har glemt, hvad ordets egentlige betydning er. Men i Tyran er væk! bliver børn som voksne mindet om, hvor svært det kan være at give en ordentlig undskyldning, men også om hvad en ægte undskyldning kan betyde.

Kåre Bluitgen: Tyran er væk!
Illustrationer: Hans Ovesen
Høst & Søn, 32 sider
ISBN: 978-87-638-2030-1

Køb eller bestil bogen på saxo.com