Flere nyheder

 
Litteratur
Vi er de 99 %

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Vi er de 99 %
Ons. 29. feb. 2012



Over hele USA har Occupy-bevægelsen bredt sig, siden en gruppe demonstranter under mottoet:
Vi er de 99% slog sig ned i Zuccotti Park nær Wall Street den 17. september 2011.

Bevægelsen har nu fået udgivet en lommebog med artikler, taler og interview af og med deltagere og sympatiserende eksperter, journalister og tidligere præsidentkandidat Ralph Nader. Teksterne er korte og handler både om baggrunden for Occupy-bevægelsen, indeholder konkrete beskrivelser af møderne med den efterhånden berømte "menneskelige mikrofon", konkrete forslag til grundlæggende, strukturelle ændringer for mindre ulighed i det amerikanske samfund og dokumentation for den enorme rigdom, verdens 1210 dollar- milliardærer råder over. (4500 milliarder dollars ifølge det globale finansmagasin Forbes, svarende til det tyske bruttonationalprodukt).

Ralph Nader sammenligner Occupy-bevægelsen med 1960'ernes borgerrettighedsbevægelse og antikrigsbevægelsen under Vietnam-krigen:

"De satte bevægelser i gang, der satte menneskers bevidstheder fri, og inspirerede længe undertrykte initiativer til skabelse af forandringer", skriver han.

Andre indlæg er mere følelsesbetonede og båret af entusiasme og begejstring for bevægelsens gennemslagskraft og opbakning. Andre peger mod bevægelsens sammenhæng med Det Arabiske Forår og begivenheder i Spanien og Grækenland.

I Danmark har Occupy-bevægelsen haft en aflægger på Rådhuspladsen i København, hvor en gruppe demonstranter fik fjernet deres telte af myndighederne den 21. december 2011. Men selvom demonstranterne er væk fra gaden, har deres budskaber i høj grad stadig gyldighed i en tid, hvor der diskuteres stigende direktørlønninger, mens lønmodtagerne oplever reallønsnedgang og massefyringer, hvor bankerne får statsstøtte og samtidig sætter folk fra hus og hjem.

På mange måder har Occupy-bevægelsen lighedspunkter med 1960'ernes blomsterbørn og deres oprør. Men der er også klare forskelle. Muligvis fordi udgangspunktet i 1960'erne var bredt kulturelt, mens dette oprør har rod i økonomien. Bevægelsen deltager aktivt i lokale aktioner og betjener sig af en strategi med mange strenge, som har til formål at gøre det så vanskeligt som muligt at bekæmpe den. Og kravet om forandringer handler ikke om justeringer, påpeger direktør Thomas Linzey:

"Forkæmperne for slaveriets ophævelse havde aldrig som mål at regulere slavehandlen; de krævede slavernes frihed og rettigheder. Suffragetterne søgte ikke indrømmelser, men krævede stemmeret for alle kvinder", skriver han.

Den lille bog har masser af relevante links og karakter af kampskrift. Den henvender sig naturligvis til de 99 %, men vil nok primært finde sit publikum blandt aktivister og sympatisører. Andre vil formentlig finde den énøjet og dens gentagne budskaber om behovet for grundlæggende, strukturelle forandringer, mere lighed og retfærdighed i verden trættende. Den kan lige være i baglommen på vej til demo.

Sarah Van Gelder: Vi er de 99 %
Tiderne skifter, 142 sider
ISBN: 978-87-7973-530-9

Køb eller bestil bogen på saxo.com