Flere nyheder

 
Teater
Landbrug under lup på CaféTeatret

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Landbrug under lup på CaféTeatret
Man. 5. mar. 2012

CaféTeatrets Projekt Landbrug er et modigt og interessant sammensurium af teater og debat. Tre vaskeægte landmænd, en flok høns og en gymnastikpige fra Holstebro er bare nogle af dem, der giver deres besyv med og gør det svært at besvare spørgsmålet: Hvem holder du med? Svaret er ikke så afgørende. Forestillingen giver stof til eftertanke uanset hvad.

En ko i en indhegning på Skindergade, og scenen er sat allerede inden, man træder ind ad døren på CaféTeatret. Publikum fordeles på tre hold og inviteres ind i forsamlingshuset, som danner rammen om aftenens vandreforestilling. Gult hold bydes i aften velkommen af Ole, der har en gård på Vejleegnen, og som skal lede os på aftenens vandring gennem forestillingens fire rum.

Jens Peter Hansen havde en bondegård ...
Vi starter vores vandring i et næsten mørklagt lokale. Man aner konturerne af et hønsebur. Lysstofrørene i loftet blinker og tændes. Hønsene gokker, sparker og putter sig i sandet på gulvet. Manden derinde kigger mørkt og dystert ud på publikum, der stirrer tilbage på ham som et dyr derinde bag hønsenettet.

Desperat og bittert fortæller han om gældssanering, at være 7 millioner fra at være lykkelig og kunsten at miste sin kone, om at få skylden for alt, hvad der er galt i verden lige fra slagteforhold til hungersnøden i Afrika. For det er alt sammen din skyld, Jens Peter Hansen!

Hans hjerteskærende monolog tvinger tilskuerne til at se ham i øjnene. Han er landmand og mål for alskens beskyldninger om dyremishandling, forurening af vores grundvand og meget andet. Men her tvinges vi til at se ham i et nyt lys. Han er også et menneske på ulykkens rand. Drevet af stramme EU-reglementer og stagnerende kødpriser. Er det fair? Spørgsmålet forbliver ubesvaret, mens Ole leder os videre til det næste rum.

Hvem holder du med?
Spørgsmålet stilles af den svingende gymnastikpige, Cecilie, der sødt smilende fortæller om landbrugets mange facetter. Der er økologi, biodynamik og godt gammeldags landbrug, men hvad er bedst? For dyrene? For landmanden? Hvem holder du med?

Projekt Landbrug er et sammensurium af teaterformer, og hvert af de fire rum har sin helt egen form og finesse, der på hver sin måde sætter emnet i et nyt lys. Tilbage i forsamlingshuset bænkes vi sammen om de lange borde med de ternede duge. Der er sat kaffe og småkager frem. Og som til en ægte debataften i forsamlingshuset sættes de tre landmandsværter stævne til en god snak, og salen er parat med spørgsmål. Teaterillusionen begynder at blegne, men så går koret på scenen iført forklæder og røde træsko.

Formen på Projekt Landbrug er i stadig forandring, hvilket giver forestillingen en helt særlig styrke og energi. Spørgsmålet er, hvor forestillingen slutter, og hvor virkeligheden begynder igen. Men overgiver man sig til denne præmis, går man ikke skuffet hjem. Projekt Landbrug både fornyer og overrasker. Forsamlingshuset i Skindergade er helt klart et besøg værd.

Forestillingen spiller i perioden d. 3. - 31. marts 2012
Forestillingen er en vandreforestilling rundt i hele CaféTeatret, og adgangen til flere rum er kun via trapper.

Se spilletider