Flere nyheder

 
Litteratur
Putin - manden uden ansigt

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Putin - manden uden ansigt
Tor. 15. mar. 2012




Den russisk-amerikanske journalist Masha Gessen har skrevet et imponerende, demokratisk partsindlæg om Putins personlige historie og de historiske betingelser, der har banet vejen for den benhårde KGB-bureaukrats vej til toppen og hans jernhårde kvælertag på de russiske medier og et spirende demokrati.

Ikke mindst takket være modige journalister som Masha Gessen er det internationale samfund i langt højere grad end tidligere opmærksomt på den omfattende valgsvindel bag Vladimir Putins sejr ved det russiske præsidentvalg den 3. marts. Med hendes portrætbog Putin - manden uden ansigt har vi nu en sammenhængende analyse og historisk fortælling om den benhårde bureaukrats historie og personlighed og de historiske betingelser, som har gjort det muligt for Putin at undertrykke et spirende demokrati og genindføre sovjettidens frygt i den russiske befolkning.

Der ligger et imponerende omfattende researcharbejde og et enormt kildenet som grundlag for Gessens demokratiske partsindlæg, som portrætbogen må ses som. Og ikke mindst et imponerende mod. Talrige Putin-kritikere er blevet myrdet, og Masha Gessen pakker ikke sin kritik ind - tværtimod. Putin er mere en mafioso end en statsleder, påpeger hun: "Den enkle og indlysende sandhed er, at Rusland under Putin er blevet et land, hvor politiske rivaler og kritikere af regimet meget tit bliver myrdet, og hvor ordrerne om at begå i hvert fald en del af disse mord kommer direkte fra præsidentens kontor", skriver hun.

I et interview med Jon Stewart i det satiriske amerikanske nyhedsprogram The Daily Show fortalte Masha Gessen for nyligt, at hun har holdt arbejdet med bogen strengt hemmeligt frem til udgivelsesdagen - og det er formentlig meget klogt. Som hun grundigt dokumenterer gør Putin en dyd ud af at pleje sit image som en brutal macho man. Vokset op som slagsbroder i et fattigt Sankt Petersborg og med en baggrund som KGB-bureaukrat har han ingen respekt for eller interesse i en demokratisk udvikling i Rusland - tværtimod dokumenterer bogen, hvordan han efter en kort periode med en taktisk begrundet demokratisk fernis meget hurtigt efter sin tiltræden som præsident indførte en række omfattende dekreter, der samlede magten i Kreml. Derefter har han med jernhånd taget kvælertag på de russiske medier - mange journalister er ganske enkelt blevet myrdet og sovjettidens frygt-regime er vendt tilbage. Masha Gessen kritiserer vestlige medier for først at have åbnet øjnene for udviklingen i Putins anden præsidentperiode - det er ændret nu; "spirende demokrati blev gradvis afløst af "autoritære tendenser", hvilket først nu gradvist er ved at blive afløst af en mand, der uanset ens definitioner kun kan betegnes som kriminel og en tyran, citerer Masha Gessen fra amerikanske medier.

Hun dokumenter også den helt ufattelige grådighed, som præger Putins embedsførelse. Præsidentens personlige formue er uofficielt opgjort til 40 milliarder dollars - officielt er det til gengæld, at Putin har ladet et palads i Versailles-format opføre ved Sortehavet på skatteborgernes regning - lidt dyrere end et hæve-sænkebord! Putin lider da heller ikke af kleptomani, men måske snarere pleoneksi, mener Gessen - et umætteligt begær efter at tage rigdomme, der tilhører andre.

Masha Gessens portrætbog er en imponerende fortælling og et sammenhængende kritisk indlæg i kampen for et mere demokratisk Rusland. Det skal ikke komme hende til last, at bogen ikke lever op til almindelige, journalistske kriterier om balance i repræsentationen af synspunkter. Dertil er Putins jernhånd og vilje til at indføre et KGB i super-size alt for stærk. De folkelige demonstrationer gennem det seneste halve år tyder på, at et oprør kan være undervejs. Et oprør, som alle demokratisk sindede bør bakke op om.

Masha Gessen: Putin - manden uden ansigt
Rosinante, 348 sider
ISBN: 9788763823609

Køb eller bestil bogen på saxo.com